Spectre - Spoiler alert: u poruci ima par manjih spoilera, koji ne odaju suštinu radnje
Prva polovina filma mi je nekako prošla kao u zamagljenju. Osim prve scene u Meksiku, koja je tipično bondovska i prilično dobro odrađena, idućih sat i nešto vremena su jako čudni. Izuzevši to da sam u jednom momentu mislio da gledam kombinaciju Bonda, Sherlocka i Pottera, kad su se u istoj sceni pojavili 007, Moriarty i Voldemort, sa istim glumačkim stilom kao u gorepomenutim filmovima, nisam se mogao otrgnuti utisku da je tu bilo dosta praznog i sporog hoda i loše glume. Tek kad priča pređe u Alpe (i pored all too cheezy Bondovog komentara, "what is someone educated at Oxford and Sorbonne, a two-year consultant at Doctors without Borders doing here, hiding in the mountains?"), nešto počinje da se dešava.
Scene u Italiji... Monika, koja je tu da mami svojom ljepotom, i navede Bonda na traljavu scenu seksa na ogledalu, je potpuno nedovršen, nepotreban lik u filmu. Jurnjava u Rimu je dobra, ali samo zbog toga što su automobili dobri, ne zbog scene kao scene. Krvoločna scena u loži mi se činila kao osrednji tribute Game of Thrones, sa manje groteske i više predvidljivosti.
No, od ovog momenta, film postaje bolji. Tokio, Maroko, pustinja i London, i neki dijelovi u planinama su svi zanimljivi dijelovi filma. Konačno sam se uspio otrgnuti primjećivanju gomile detalja koji su mogli biti prirodnije ubačeni u film (kao kad recimo Bond baci dvije čaše šampanjca na pod - toliko usiljena scena) i zapravo uživati u Bondu kao Bondu. Q je standardno dobar, plavušica može proći, Craig isti kao i ranije. Tu ima i scena sa avionom, helikopterom, gliserom, autom - samo je još nedostajalo ili neko biciklo ili motor, da se upotpuni aranžman. Gadžeta, nažalost, nema nešto mnogo u ovom filmu, ali ima na pretek akcije i neuspjelog humora, da film prođe dovoljno brzo.
Koliko nam je sinoć trebalo da nađemo kino u kojem nisu bile rasprodane sve karte (peto po redu), toliko se pitam da li je ovo bilo vrijedno vožnje 30 minuta do pometutnog bioskopa.
Sve u svemu, zabavan film, ni bolji ni lošiji od prethodnika, koji će pružiti 2.5h zabave, a potom se zaboraviti u kratkotrajnom roku.
6.5/10
_________________ There are ways of saying what you think that make people think what you're thinking is actually more thoughtful than you actually think it is.
|