One, Two, Three (1961) Otto: I will not have my son grow up to be a capitalist.
Scarlet: When he's 18 he can make his mind up whether he wants to be a capitalist or a rich communist.Film o Berlinu pred pocetak gradnje Berlinskog zida. I o Coca Cola-i. Kulturno izrugivanje odnosa USA-e, SSSR-a i Njemacke. Kada se pogleda danasnja geopoliticka situacija, moze se vidjeti se da se gotovo nista nije promijenilo- pogotovo u pogledu njemacke potcinjenosti volji USA-e. Jos je tada Billy shvatio sta su ciljevi promovisanja americke demokratije, sto se najbolje vidi u jednom od uvodnih kadrova, kada se nakon recenice koja glasi otprilike: "... a u zapadnom dijelu su uzivali u svim blagodetima demokratije." pojavi ova slika
Ocjena 7.5/10The Lost Weekend (1945) Don je pisac. I alkoholicar. Kraj njega su ostale jos samo dvije osobe koje ga pokusavaju izvuci iz toga. Sjajan pikaz profila alkoholicara, ali i ljudi koji jos vjeruju u njegovo spasenje, njihove snage volje s jedne, te nedostatka toga s druge strane, pracenog sve dubljim i uzasnijim moralnim padovima razlicite prirode.
Scena sa kljucem pokazuje koliko je Wilder vodio racuna o svim mogucim detaljima...
Ocjena 8/10Withnail & I (1987)- zbog pocetnih petnaestak minuta odustao sam jednom od ovoga filma, ali sam sinoc nastavio. Ostatak je mnogo bolji.
Ocjena 7/10Rushmore (1998) - ostavlja toplinu oko srca

(ne da mi se vise pisati)
Ocjena 7/10