banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Avg 2025, 00:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19328 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669 ... 967  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Jan 2014, 12:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2010, 17:53
Zašto svi pišu i govore Danasu?

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 12:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Iz ljubavi prema Basari.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 12:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
Daljac je napisao:
Citiraj:
Vukovi i ovce

Svetislav Basara

Jeste da će ovo, ako sam dobro izbrojao, biti treći napis u Danasu o Vukovima sa Vol Strita, ali ne mogu da odolim a da i ja ne lanem neku o rečenom filmu. Vi, čestnejši publikume, pretpostavljam znate moje kriterijume u ocenjivanju filmova, al ajde da vas podsetim.
Dakle ovako - kad mi se puši već posle petnaest minuta projekcije, izlazim iz sale kao metak. Ako preguram prvih četvrt sata, sledeću krizu očekujem negde oko šezdesetog minuta. E, tada sve zavisi od zbivanja na platnu. Ponekad (ređe) uopšte ne osetim potrebu za duvanom - što znači da je film uzbudljiv - češće, međutim, poželim cigarčinu, ali ipak ne napuštam dvoranu. Krajnje retko biva da odgledam ceo film a da mi cigarčina ni na um ne padne.

E, upravo se to dogodilo dok sam gledao Vukove. A imajte na umu da film traje malo manje od tri sata. Ono, fakat, na ruku mojoj apstinenciji išli su (česti) prizori kriza mnogo žešćih od nikotinske, ali ipak je kvalitet bio presudan. Nema, brate, ništa bez starih majstora. Nevolja je što ih je sve manje i što sve manje snimanju. Ali kad se dohvate kamere - kao što je učinio Skorseze - onda leti perje. Otvoreno govoreći, odugovlačio sam sa odlaskom u bioskop zato što mi je pun Crven Ban filmova o Vol Stritu i gramzivim mufljuzima koji se muvaju po toj ukletoj ulici. Jeste Skorseze majstor - tako sam mislio - ali nema tog filmskog poslastičara koji će od govno-teme napraviti ukusnu pitu. O, kako sam se samo prevario. Moguće je, i te kako je moguće. Naravno, kad čovek ima duha. A Skorseze ga ima više i od Holivuda i od Mećavnika zajedno.

Skorseze svoju priču ispreda u tipično (i realistično) volstritovskom ambijentu, što će reći među avionima, kamionima, luksuznim kućerinama i jahtama, u svetu nezajažljivih brokera, navučenih na laki keš, lake žene, teške droge i otmene restorane. Glavni junak je - opet tipično - self made man; siromašak koji je prekonoć uspeo u životu, pa mu zinulo dupe. Jednom rečju - recept za teško, „angažovano“ sranje, zabašureno, je li, društvenim porukama i kritikom kapitalizma. Lepo je počivši Džon Hjuston rekao da on kada hoće da pošalje neku poruku, ode u poštu, a da se na snimanju filma bavi isključivo režijom. Isto to radi i Skorseze. Hoću da kažem - ne šalje poruke. Maestro priča duhovitu, sardoničnu, na momente i rableovsku - nipošto ne i površnu - filmsku priču o ljudskim strastima, među kojima srebroljublje (i ostale stvari povezane sa njim) zauzima počasno mesto. Duhovito se može - dodao bih i mora - govoriti i o najmračnijim strastima jer gde nema duhovitosti (kao što je kod nas slučaj) nema ni duha, a vrlo brzo ne bude ni svega ostalog. Ja sam, dražejši publikume, apsolutno na Džordijevoj strani i uopšte mi nije jasno zašto ga onaj - i on je simpatičan - FBI agent onoliko proganja. Uzima sirotinji pare? Je li, bogati? I treba da im uzme kad im je zinulo dupe da dupliraju crkavicu a da ne mrdnu dupetom.

Duvaj ga, Svetislave!

Citiraj:
Skandalozan text. Film odličan. A text, stilom, doskočicama, zaključcima zaista ispod svakog kriterijuma. Moja prodavačica surutke, inače, iako sa dva razreda oš, vrsni filmofil, pomela bi Basaru da se nađu u nekom x faktoru tipa, "lets' talk about film". Kakva je bila računica velemajstora Base da se filma maši, odlučite sam

:lol:

alal se nalupeta Svetislav

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 12:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Sto se tice Vuka sa Vol Strita...

Vidim ovdje opet pljuvanje i opet po ko zna koji put bazirano ni na cemu.

Film je dobar. Film kao film zasnovan na istinitim dogadjajima je dobar. Cak se i pravi Jordan Belfort oglasio i nije imao nikakvih zamjerki na onu Sodomu i Gomoru. Dakle ono pretjerivanje i nije pretjerivanje. Uostalom, kao sto ni Spring Breakersi nisu pretjerivanje, kao sto ni Klip nije pretjerivanje. I kao sto su i Spring Breakersi i Klip dobri filmovi, tako je i Vuk dobar film.
Dalje, film kao komedija je dobar. Likovi su dobri, Leo je promjenio bar 15ak licnosti i ponasanja u filmu. Jonah Hill je iznenadio. Nisam ga volio nesto posebno ali dobro je odglumio. Film kao film je dobar. Dobro odreziran, dobro sklopljen. Scenario takodje. Prica ima dobar tok. Retrospektiva na pocetku je odlicna, taman kada se uzivis u tok te uvodne price dolazi prebacaj na present time. Ne vidim apsolutno ni jedan jedini apsket koji bi se mogao kritikovati. Da je film neko remek djelo i da je zasluzio neke ogromne nagrade, nije. Ali film je dobar.

Leo moze dobiti Oskara za ovo. Ne bi mi bilo krivo. Ali je ipak crnjo iz 12 godina za sad favorit. Moram pogledati jos Dallas Buyers Club.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 12:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Basara je text napisao da bi se u jednoj rečenici smećarski popljuvao po Kusturici.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 13:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2005, 09:40
gnusni_snjesko je napisao:
to kao da kazes kako bi LeBron uzeo Mesija u partiji jedrilicarstva

I eto ideje za novu reklamu Turkish Airlines-a... :)

Another Year (2010)- izgledalo je kako ce ovo biti lagana engleska komedija, ali izraslo je u nesto sasvim drugo, mnogo ozbiljnije, sto se bavi teskim i bezvremenim temama ljudskoga roda. Prvenstveno je ovdje rijec o usamljenosti, ali i, s obzirom da prati godinu dana zivota uglavnom srednjovjecnih osoba, prolaznosti zivota. Svima su nam zivoti sustinski isprazni, ali ako postoji neko s kim bi podijelili tu besmislenost, ubijedicemo sebe makar u trenucima prolazne srece da sve nije tako, sto ce ociglednu i sveprisutnu monotoniju uciniti lakse prihvatljivom... Ocjena 7.5/10

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 15:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Elvis Presley je napisao:
Sto se tice Vuka sa Vol Strita...

Vidim ovdje opet pljuvanje i opet po ko zna koji put bazirano ni na cemu.

Film je dobar. Film kao film zasnovan na istinitim dogadjajima je dobar. Cak se i pravi Jordan Belfort oglasio i nije imao nikakvih zamjerki na onu Sodomu i Gomoru. Dakle ono pretjerivanje i nije pretjerivanje. Uostalom, kao sto ni Spring Breakersi nisu pretjerivanje, kao sto ni Klip nije pretjerivanje. I kao sto su i Spring Breakersi i Klip dobri filmovi, tako je i Vuk dobar film.
Dalje, film kao komedija je dobar. Likovi su dobri, Leo je promjenio bar 15ak licnosti i ponasanja u filmu. Jonah Hill je iznenadio. Nisam ga volio nesto posebno ali dobro je odglumio. Film kao film je dobar. Dobro odreziran, dobro sklopljen. Scenario takodje. Prica ima dobar tok. Retrospektiva na pocetku je odlicna, taman kada se uzivis u tok te uvodne price dolazi prebacaj na present time. Ne vidim apsolutno ni jedan jedini apsket koji bi se mogao kritikovati. Da je film neko remek djelo i da je zasluzio neke ogromne nagrade, nije. Ali film je dobar.

Leo moze dobiti Oskara za ovo. Ne bi mi bilo krivo. Ali je ipak crnjo iz 12 godina za sad favorit. Moram pogledati jos Dallas Buyers Club.

Dobar film - pa da... Apsolutno nebitan -takođe da.
Spring breakers je klasa više što se mene tiče. Klip neću komentarisati jer nisam gledao, a ne vjerujem ni da hoću u skorije vrijeme.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 15:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zasto je Spring Breakers klasa vise?

Scenario je mnogo losiji nego kod Vuka, nepotrebni prazni dijalozi u nekim momentima su bas smorili.
Druga stvar, Wolf ima tezinu biografskog filma, a mnogo je upecatljivije kada kontas da je Sodoma i Gomora iz Vuka ispovjest glavnog lika nego ovamo gdje je prikazano ono sto mozemo vidjeti na aftermovie snimku Ultra festivala npr.

Da je nebitan film, nije. Jer prica pricu o Bijeloj Kuci ekonomije, jebeni Wall Street. Vec sada izlaze clanci o likovima koji su radili slicno kao Jordan. Pominju se i sve one porodice i svi oni ljudi koje su ovakvi likovi opeljesili da bi se obogatili. Vuk naravno nije glorifikovanje zivota koji je prikazan u filmu vec upravo suprotno.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 16:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Da, to je ono najbolje u ovom filmu (pored DiCaprio-a). Daje veoma dokumentaristicki prikaz Wall Streeta, te zarisne tacke na mapi svjetske ekonomije. Ta vrata su donedavno bila zatvorena. Novac, novac, novac...

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 16:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Samo jos jedan mali osvrt na HER
taksi je napisao:
Film je ozbiljno postavio i to pitanje - odnos kao metafizicki pojam nevezan za tijelo.

Tacno tako. Odnos je u prvom planu u filmu. Ne tijela, cak ne ni likovi.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 16:31 
Veteran
Veteran

Jel vi hoćete reći da vam je film o brokeru s Leom u glavnoj ulozi otvorio oči a činjenice što film ima biografske elemente i što su oni izašli na vidjelo doživljavate kao evoluciju kolektivne ljudske svijsti?

Spring Breakers je bolji jer ima svoj način pričanja priče dok je Wolf totalna šema, što znači da se reditelj ne boji publike za razliku od Wofa gdje je to toliko očigledno da smeta. Otprilike ovako, Spring Breakers je slika iz 1890-ih koja ima ambiciju se ne srami pred Edwardom Munch-om, a Wolf je takođe slika iz 1890-ih ali koja po načinu na koji je slikana komotno može biti i Rembrandt-ova. Da ne pričam sad još u detalje o osjećaju koji sam imao dok sam glededao Spring Breakers, koji mi je govorio da prisustvujem magičnim momentima kinematografije, a koji je najviše vezan za vizuelnu stilizaciju za razliku od WOTWS koji je u meni stvarao odbojnost kao svaka isforsirana zabava.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 17:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oba filma u isto vrijeme otvaraju oci i ne otvaraju, zavisi ko gleda. Tako i Klip. Patriote ce popljuvati Klip jer kontaju da blati Srbiju dok ce iole inteligentniji covjek uvidjeti da je to realan prikaz necega.

Tako je i sa ova dva filma. Samo sto je Wolf u svakom tehnickom pogledu bolji od SB. To sto je Wolf holivudski film sa nekim vec prisutnim formama i detaljima nije problem filma vec problem sve veceg porasta broja ljudi koji kontriraju svemu sto je holivudsko, pa makar to bio i dobar film.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 18:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Feb 2004, 23:11
Vuk sa Volstrita ima jednu kljucnu stvar -FBI agenta koji je posten kao Superman. Zbog toga je meni film sf, a ne zbog bahanalija, koje su sasvim realne i nimalo sokantne. Bas mi je sokantno orgijanje i droga. Jedna scena je unistila film.

Klip je drugacija vrsta filma. Kad se sjetim tog filma meni nije u glavi scena seksa vec scena dok kidaju svesku hemije, pjevaju narodnjake, ruse skolu, a iza njih je slika Svetog Save. Scenario nije ni potreban. E za tu jednu scenu ne treba ti budzet da snisi Urugvaj i Lus Kasal, vec ideja.

P.s. Dikaprio je dobar glumac, crnja iz 12 godina je glumac kojem dajes nagradu zbog pacenickih grimasa. Glumac za nagradu ej Zoakin Finiks! Toliko o nominacijama za glavnu musku ulogu.

Poslednji put menjao taksi dana 29 Jan 2014, 19:02, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 19:02 
Veteran
Veteran

Moraš kontrirati nečemu što ti je dosadno. Svaki šablon mora da se lomi ako se želi da umjetnost bude živa. I kad si u šablonu moraš da ga mijenjaš. Inače ništa nema smisla. Ja ne vidim tu želju u Wotws...čak naprotiv, vidim želju da se publici servira ono što ona želi da vidi i to udarajući na njene slabe tačke(nezadovoljstvo materijalnim stanjem, zavist, seksualne instinkte i poučan etički ispravan kraj za buduća pokolenja) i sve to povezano prilično jednoličnim tempom pričanja priče bez ikakvih vizuelnih intervencija - znači šema koju sam vidio već milion puta. Meni još jedan takav holivudski ili bilo čiji film ne treba.
Spring Breakers ću pamtiti, Wolfa sam 70-80 posto već zaboravio. Zato kažem da je nebitan film.

Citiraj:
Bas mi je sokantno orgijanje i droga.

Pa to i ja kažem. Šta, ja sad treba da se snebivam i divim se režiserovoj hrabrosti jer je prikazao brokere kako se guze i drogiraju na poslu. Ja čak ovdje vidim veliku dozu neiskrenosti u pristupu...ovo je zapravo scena za koja će da privuče neiživljenu publiku (zbog njihovih niskih strasti i želja) a ne koja će publiku da šokira ili nečemu da je nauči. To nije rediteljska hrabrost, nego marketinška manipulacija.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 19:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Feb 2004, 23:11
Ne bih ja rekao manipulacija. Cak nije toliko potentan film. Jedan ok prikaz, zbog nekoliko lijepih scena i to je to.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 19:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Posteni policajac nije uopste neki prenapuhan lik vec isto tako realan kao i ostatak filma. I jedino je takav posteni policajac potreban da se srusi neko poput tog Jordana. Da nece James McAvoy iz Filtha da vodi istragu? Tek bi to bilo fantazija.
Uostalom, posljednja scena tog postenjacine u metrou je genijalna i ubija vola u kupusu toj citavoj zamjerki.

Meni film nije bio dosadan. Dok Spring Breakers npr. na momente jeste. U jednoj sceni one trebe na krevetu James Francu govore nekih 10 minuta brat bratu kako se on boji.

I jesmo li stvarno dosli do zakljucka da je lomljenje sablona jedini i najbitniji recept za dobar film?? Za remek djelo, da, svakako. Ali brkate loncice. Pa ko je u stanju da u karijeri napravi 20-30 inovativnih remek djela?? Niti je to poenta, dodvoravanje likovima koji su pogledali vise filmova od prosjecnog covjeka pa sad svaki put traze od filma da bude Pulp Fiction...

Tempo price je sve samo ne jednolican.

Nije u pitanju to sto su seks i droga sokantni vec sto su u SB kul a ovdje su serviranje onoga sto publika zeli da vidi....

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 19:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
E da, kad vec pomenu scenu u metrou... Vec sam bio na izmaku snaga dok sam docekao kraj filma, pa da pojasnis malo

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 19:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sto se tice glavne muske uloge, Finiks je dobar glumac i sjajno je odglumio u Her ali nije to toliko vrijedno divljenja. Pogotovo nakon Mastera.

A ako je crnjo iz 12 godina preko 2 sata samo pravio grimase onda ne znam koji si film ti gledao.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 20:24 
Veteran
Veteran

Elvis Presley je napisao:
svaki put traze od filma da bude Pulp Fiction...

Da, ja želim da svaki film nosi sa sobom tu kreativnost Pulp Fiction-a(ne na taj nečin, nego na neki svoj), i ne vidim da je to greška. U SB vidim to nastojanje, u Wolfu ne.
Za Wolfa sam i rekao da je dobar film, i ništa više od toga.
Film sa sličnom temom, al bolji :) za klasu :) - "Boiler Room".
Slika

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2014, 20:39 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
da, Boiler Room je bolji od Vuka..Vuk nista nije novo otkrio sto se tice WS i uglavnom se bazira na galami, koja para kroz ushi...mada se po internetu prica da je Jordan Belfort sa Vukom ponovo krenuo u prevaru..duzan je poveliku svotu, a knjige su donjele slabu zaradu..i ovdje kod Vuka pajkan oce da ispadne posten, a u medjuvremenu 1000 ljudi da dobije otkaz zbog nejegovog postenja..pa ko ce placati taxu, kako doticni gospodin misli platu dobiti.. :D meni je Margin Call mnogo bolji od Vuka, sto se tice zadnjih filmova vezano za WS..

je zeljno ocekujem odgovor od Guy Ritchie u vezi Londona - Geraint Anderson: Cityboy: Beer and Loathing in the Square Mile..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19328 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669 ... 967  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]