Eden Lake (2008)
http://www.imdb.com/title/tt1020530/Ovog baju Fasbendera u zadnje vrijeme često gledam, i ne mogu da se požalim; zna čovjek znanje. Ovdje je simpatični fellow koji odvede voljenu djevojku u svoj rodni kraj, gdje su engleska jezera i šume, na romantični vikend gdje planira da je zaprosi. Tamo nalete na grupu popizdjelih tinejdžera, i u nekom nesmotrenom incidentu, Fasbender im ubije voljenog kera. Tad malci još više popizde i krenu u ubilačko-osvetničku misiju.
Utisak koji sam imao poslije filma je - ako su engleski klinci zaista onako sjebani, onda su ovi naši još i dobri

Iako ovakvih filmova ima na svakom koraku, ovaj mi se svidio, ima dobar tempo i nije glup kako često znaju ispasti.
The Strangers (2008)
http://www.imdb.com/title/tt0482606/Jesam li spomenuo da u zadnje vrijeme gledam dosta sličnih filmova (najčešće loših, na žalost)?

I u "Strancima" imamo romantičnog mužjaka koji svoju djevu (propalu Liv Tajler) odvede u roditeljsku kuću u nekoj zabiti kako bi je zaprosio, ali ga kučka odbije. Taman kad kreće njihova privatna frka, neko im zakuca na vrata, i onda počinje igra mačke i miša. Tri čudne osobe pod maskama se pojavljuju iz mraka, spaljuju im telefone, zajebavaju ih na sve moguće načine, a naši likovi im svesrdno pomažu u tome nekim od najdebilnijih poteza koje sam vidio u zadnje vrijeme.
Zbog nešto poznatijih faca (Skot Spidmen i spomenuta Liv), kontao sam da bi film mogao biti pristojan. Međutim, ono što je ključno za ovakve filmove je ponašanje glavnih likova - ako se sa tim ne možete saživjeti, sve pada u vodu. Za mene je to bio slučaj - svaki njihov potez je tekao gradacijom "od glupog oca i još gluplje matere", da sam u jednom trenutku pomislio zašto se ne samoubiju i skrate muke sebi, "strancima", i što je najvažnije, meni.
Kraj je debilana svoje vrste. Nemam ništa protiv filmova koji ne objašnjavaju svaki detalj, ako je sam film takav da se ima o čemu domišljati. Ali, kada je riječ o nabacanim nasumičnostima, koje se zakukulje dodatno nekim misterioznim krajem, to je debilana. Ovaj film je, uzevši sve u obzir, zaista očajan i čak ga ni trajanje od 86 minuta ne čini privlačnim za gledanje.