Elvis Presley je napisao:
http://www.imdb.com/title/tt0045361/Pogledaj i ovaj film ako vec nisi. Tebi kao psihologu ce se svidjeti.
Elvise, ja sam mnogo glupa. Meni kao plavuši, treba ne samo nacrtati, nego i turiti pred oči skinuto sve.
Umjesto El (On), ja sam skinula El Bruto (Grubijan), i ništa mi nije bilo jasno. Kontam, šta mi je ovo Elvis preporučio, zaboga?
No, šta ću sad, evo da napišem koju onda...

Gluma sjajna, glumci su baš bili raspoloženi nešto za ovaj film. Socijalna teška neka priča, borba buržuja i raje, siromašno društvo u kojem isplivavaju naboji za ubijanjem, pobunama, borbom za pukim preživljavanjem u siromašnom Meksiku pedesetih.
I pored teške situacije, gdje je većina na rubu gladi, isplivavju i tu neke strasti, ljubavi, koje onako grubo izlaze, poput čitavog tog perioda kojeg nam je režiser prikazao kao sirov i brutalan.
El Bruto je takođe sirov, snažan i brutalan, udaren onako mokrom čarapom po glavi, on radi za svog gazdu (koji mu je otac koji ga nikad nije priznao, jer ga je dobio sa služavkom) i u njegovo ime i za njega pravi neke ružne stvari, ubija oca jedne siromašne djevojke u kvartu iz kojeg svi siromasi treba da izađu, a zatim se zaljubljuje u tu curu. A u njega se strastveno zaljubljuje bogata žena njegovog gazde.
6/10

Uživanje 34 minute.
Obavezna lektira.
10/10