banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jul 2025, 15:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: ZIVA VATRA
PostPoslato: 19 Nov 2012, 00:57 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Nov 2012, 15:47
Živa Vatra je malo poznata grupa. Svira klasicni rok. Snimili su novi album cije se izdavanje uskoro ocekuje. Na netu je dostupno nekoliko njihovih novih pesama i ceo prethodni album. Krajem decembra krecu u koncertnu promociju novog albuma. Prijatno su me iznenadili iako rade niskobudzetnu produkciju. Sa njihovog bloga skinuh i okacih par pesama koje mi se svidjaju, mozda ih je neko vec cuo. pozz

MISLIM NA TEBE - Živa Vatra
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=O6WpLzwduKE[/youtube]

U SRCU - Živa Vatra
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oc3B1swz2qU[/youtube]

ANA - Živa Vatra
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=T93u08mC5HE[/youtube]

DZONIJEV ROK - Živa Vatra
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zc5XU61NpzY[/youtube]

izvor:
http://ziva-vatra.blogspot.com/

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2012, 23:15 
Početnik
Početnik

Živa Vatra - Godine život nam kradu
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rq-RWSGNO0Q[/youtube]

Vrh

Tema posta: Re: ZIVA VATRA
PostPoslato: 20 Dec 2012, 20:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Negdje izmedju Yu Grupe i Divljih Jagoda (Mislim na tebe), Riblje Corbe(U srcu, Godine zivot nam kradu), Parnog Valjka .... Jedino je "Ana" mogla biti materijal za radio mjesec dana, da je snimljena u vrijeme ploca...

Bez ideje, bezlicno, jednostavno lose.......

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2012, 19:48 
Početnik
Početnik

Demantuješ se. Činjenica da si naveo toliko ex Yu grupa na koje te njihove pesme podsećaju znači da evidentno nisu bezlični i da nisu bez ideja. Obrati pažnju, porediš ih sa najvećim grupama bivše Yu rok scene. Medjutim budžet sa kojim je Živa Vatra snimala svoje albume je neuporedivo manji od budžeta grupa sa kojim ih porediš. O uslovima rada ne treba ni govoriti. I najvažnije!!! Iza grupa koje navodiš su stajale velike, jake izdavačke kuće, a iza današnjih nepoznatih grupa koje se probijaju ne stoji niko.

Što se tiče bivše Yu scene i njenih bendova, za njih se sve može reći osim da su originalni. Po tom pitanju bi jedino pošteno mogla da se vodi polemika ko je veći plagijator. No, to većini ljudi koji su u Jugi slušali rok nije smetalo. Na zapadu su mnogi poznati bendovi i pojedinci izdavali žestoke plagijate, ali ni tamo to nikome nije bitno osim muzičkim kritičarima.

Meni se muzika novih rok bendova sa prostora bivše Jugoslavije ne dopada, a Živu Vatru sam zapazio jer podseća na stare Yu rok i neke američke i engleske bendove. Najviše me je začudilo što su nastali 1985 ili 86 godine, a nisu više postigli. Pretražio sam na netu podatke o njima i video da su protiv sebe imali brdo negativnih okolnosti. Devedesetih su ostvarili sve što se u to vreme moglo postići ali nisu dopuštali da njihov rad zloupotrebe političari. Zbog toga, mediji za njih ostaju zatvoreni. Na kraju izmedju muzičkog proboja po svaki cenu i anonimnosti izabrali su ovo drugo.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2012, 21:31 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
A ovi su originalni jer podsjećaju na rok dinosauruse iz bivše Jugoslavije od kojih su neki (Divlje jagode) kanta od grupe?

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2012, 21:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja sam mislio na nepostojanje ideje i losim tekstovima. Pjesma ako je dobra, ona dobro zvuci i ako je snimljena u kupatilu sa akusticnom gitarom i kompjuterskim mikrofonom od deset maraka. Ako nije, dzaba joj sva cuda svijeta, to je i dalje losa pjesma, bez ideje, banalna.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YwnR-93_xEQ[/youtube]
Pazi ovdje zvuka .... Od cinela mi sijede rastu, ali je ovo dobra pjesma, koliko god da ne slusam Indekse i koliko god da mi je pun kofer hipija.....
A pazi ovo
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Q4Bk94eXskk[/youtube]
Na momente pomislis da umjesto sto svira gitaru da reze drva, ali ovdje ima muzike...

Zvuk je Zivoj Vatri naaaaajmanji problem....

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2012, 10:18 
Početnik
Početnik

Živa Vatra sigurno nije originalna, niti sam primetio da to neko tvrdi. Medjutim da je neka pesma dobra ako se snimi u kupatilu putem kasetofona, velike grupe ne bi izdvajale stotine hiljada dolara za snimanje svojih albuma. Bilo bi bezumno bacati u ništa tolike pare. Umesto toga bi svi radili produkciju iz kupatila.

Što se tiče tekstova. Tekstovi mnogih velikih grupa nisu ni za komentarisanje. Ima tekstova u kojima ni sam pisac nije znao sta hoće da kaže, a ima i tekstova koji zahtevaju obrazovanje da bi ih razumeo.

Meni se od Žive Vatre dopada tekst pesme Deca Hrista. U njoj se u prenesenom značenju govori da ljudi koji ne praštaju ne mogu, niti umeju da vole. Ili drugačije rečeno pesma poručuje da treba da naučiš da praštaš svako zlo koje ti se nanosi da bi mogao da voliš. Imati u sebi mržnju, zavist i druge loše osobine.. znači uništavati sebe i druge oko sebe.

Zatim poručuju da treba zauvek biti bezazlen kao dete. To mogu samo sveti ljudi. Što hoće da kažu da su svi ljudi pozvani da postanu sveti. Medjutim to se ne dogadja jer im je srce priljubljeno za zemaljsko, za prolazno. Opet drugačije rečeno ljudi sami sebe muče, ne želeći da se suprostave svojim lošim osobinama. Oni ih gaje kao najdraže prijatelje. I jos gore oni se protive ljudima koji su vaskrsavali mrtve i koji su delima dokazali da su svetlost, a idu za ljudima koji ni dlaku sa glave ne mogu da vaskrsnu samo zato što im nude uživanje u prolaznom što podilaze njihovim manama. O tome niko od ex Yu grupa na taj način nije govorio.

Ima ljudi koji pevajući samo samoglasnike A i U stvaraju predivne melodije. Nema nikakvog teksta. Ima ljudi koji imaju odlične tekstove dok im je muzika samo pozadina da ih ispričaju.

Živa Vatra pravi svoje albume na sledeći način. Na albumima im se nalaze tekstovi koji opisuju razne životne teme. Tekstovi su prosečni, ništa posebno. Nemaju ni neku književnu vrednost, ali njima verno opisuju stanje ljudi o kojima pišu. Mnogi od ljudi koje opisuju su obezduhovljeni. Teško im je, jer su iznutra prazni. Prihvatili su potrošačke vrednosti i propadaju zajedno sa njima. Medjutim pesmom Deca Hrista na albumu se daje razrešenje svih umovanja koja ne vode nigde i svih prosečnih priča u koje su ljudi gurnuti ili dobrovoljno u njih ušli.. Ne znam kako se ovo u književnosti zove ali o tome je reč na prvom albumu grupe.

Na drugom albumu govore o ljubavi medjutim na vrlo ozbiljan način. Ljudi govore jedni drugima da su humani pa čak i da jedni druge vole ali se ne poštuju ako jedni od drugih nemaju korist. Reč je o lažnom moralu... Grupa govori da se savremeni ljudi opijaju sjajem potrošačkog društva i lepe za spoljašnost kao muve za.....lepak. Ljudi gutaju spoljašnjost i sve više postaju gladni. Medjutim bend daje rešenje toga u pesmi pod nazivom ”U srcu”. Dakle tekstovi ove grupe nisu pisani da im se ljudi dive niti da imaju pojedinačnu književnu vrednost. Oni su funkcionalni delići koji obavljaju zadatu radnju u poruci koju šalju.

Za ogromnu većinu ljudi mnoga čuvena likovna dela nemaju nikakvu vrednost. Ne razumeju ih. Pošto ne mogu da ih pojedu samo bi im smetala u kući. Ako bi im bilo hladno bez ikakvog razmišljanja bi ih iskoristili za ogrev. Dakle da bi neko prepoznao nešto što vredi i sam mora da vredi. Medjutim ljudi imaju suviše visoko mišljenje o sebi, uzimaju sebe i svoje mišljenje zaraženo prolaznim kao neku meru vrednosti. Ali ima i gore kad uvide da greše, u svojoj gordosti ostaju nepromenjeni, nadmeni i nemilosrdni gazeći druge ljude čak i svoju decu.

To je razlog zbog koga ova grupa očigledno nikako nije mogla da saradjuje sa političarima. Mnoge grupe su itekako saradjivale sa političarima, koketirale sa ideologijama i gradile svoje uspešne karijere, a cena koju su zbog svega toga neki obični ljudi plaćali je ogromna.

Grupa govori i o tome da ljudi najteže praštaju tudji uspeh. Hrista recimo nisu razumeli . Zašto neko sa tolikom silom nije tu silu upotrebio da ostvari njihovo vidjenje dobra. Nisu razumeli da je pobeda nad smrću najveća pobeda u čovečanstvu. Koja je ex Yu grupa o tome govorila?

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2012, 14:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
daliborX je napisao:
Zatim poručuju da treba zauvek biti bezazlen kao dete. To mogu samo sveti ljudi. Što hoće da kažu da su svi ljudi pozvani da postanu sveti. Medjutim to se ne dogadja jer im je srce priljubljeno za zemaljsko, za prolazno. Opet drugačije rečeno ljudi sami sebe muče, ne želeći da se suprostave svojim lošim osobinama. Oni ih gaje kao najdraže prijatelje. I jos gore oni se protive ljudima koji su vaskrsavali mrtve i koji su delima dokazali da su svetlost, a idu za ljudima koji ni dlaku sa glave ne mogu da vaskrsnu samo zato što im nude uživanje u prolaznom što podilaze njihovim manama. O tome niko od ex Yu grupa na taj način nije govorio.

O ovim temama u bivšem jugoslovenskom, pa onda i srpskom roku, niko nije bolje i ubjedljivije pjevao od ovih momaka.

Spoiler:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=j2qScDF8F1c[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=r4cFtgUs8XE[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fmRP3fZ1hA0[/youtube]

Tema ne smije da bude opravdanje za bilo šta. Istina, postoje "veće" i "manje" teme, ali su one u krajnjoj liniji samo odraz naših sklonosti, interesovanja i karaktera. Način na koji se one uobličavaju u neki konkretan umjetnički ili ini akt je, mnim, mnogo bitniji za krajnju ocjenu. To je jedan od misterija života, kao i razlog što postoje sjajne pjesme o slanini, kao i grozne pjesme o ljubavi i iskušavanju đavola.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2012, 16:52 
Početnik
Početnik

Slažem se postoje divne pesme o slanini, a grozne o ljubavi. Ipak ima tu i nešto drugo. Arijanci su imali predivne pesme. Pevali su ih u svojim hramovima. Jedini je problem bio što su te predivne pesme bile proizvod prelesti i što su ljude vukle u prelest. Dakle spoljašnji estetski dožvljaj nije merilo stvarne vrednosti. I naravno pri oceni nekog dela mora se uvek sagledavati vreme u kome je umetnik živeo i istorijski trenutak nastanka dela. Odnosno šta se tada dogadjalo. Dakle kada pokušavamo da komentarišemo rad bilo kog umetnika ili benda obavezno moramo da sagledamo u kakvim je okolnostima delo nastalo. To važi i za Živu Vatru. Oni su stvarali svoj prvi album u vremenu kada su uzori mladih bili gangsteri. To nije bilo vreme ljubavi. To je bilo vreme kada su se poznate grupe autorski povukle sa društvene scene i ostavile mlade bendove da budu trube vremena. Mnogi su se tada pitali gde nestaše oni bendovi koji pevaše one lepe pesmice. Dobro bi bilo reći nešto o tom vremenu i problemima sa kojima su se tada suočavali umetnici. Naravno dalje to treba povezati sa radom Žive Vatre. Bilo je to vreme kada su članovi ovog benda bili u najlepšim godinama, kada su se posle završenih srednjih škola i fakulteta trebali zapošljavati, ženiti i udavati.

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2012, 17:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Dalibore, jesi li ti ovaj što svira bubnjeve?

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2012, 18:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Ne razumijem najbolje šta pokušavaš reći - istinska umjetnost je jedino moguća nakon pakta s vragom? Gdje se tu nalazi Vatra? Previše stvari uvodiš u jednačinu, pa ne mogu najbolje da te pohvatam.

Što se tiče vremena i konteksta u kom je djelo nastalo, to su stvari koje se tiču profesionalnih tumača i istoričara, i nikako ne smiju biti pokriće za bilo šta. Da ne lutamo odveć van domena pop muzike, dobra pjesma će biti dobra i nakon 50 godina. Okolnosti i vrijeme nastanka samo utiču na njenu formu i temu, ali je talenat i umijeće autora i sud vremena (ah, kakav kliše) ono što od nje čini dobru ili lošu pjesmu. Zato i imamo pojavu, da su kroz istoriju, u istom vremenu i pod jednakim okolnostima nastajala djela različite kakvoće.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2012, 05:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
daliborX je napisao:
Slažem se postoje divne pesme o slanini, a grozne o ljubavi. Ipak ima tu i nešto drugo. Arijanci su imali predivne pesme. Pevali su ih u svojim hramovima. Jedini je problem bio što su te predivne pesme bile proizvod prelesti i što su ljude vukle u prelest. Dakle spoljašnji estetski dožvljaj nije merilo stvarne vrednosti. I naravno pri oceni nekog dela mora se uvek sagledavati vreme u kome je umetnik živeo i istorijski trenutak nastanka dela. Odnosno šta se tada dogadjalo. Dakle kada pokušavamo da komentarišemo rad bilo kog umetnika ili benda obavezno moramo da sagledamo u kakvim je okolnostima delo nastalo. To važi i za Živu Vatru. Oni su stvarali svoj prvi album u vremenu kada su uzori mladih bili gangsteri. To nije bilo vreme ljubavi. To je bilo vreme kada su se poznate grupe autorski povukle sa društvene scene i ostavile mlade bendove da budu trube vremena. Mnogi su se tada pitali gde nestaše oni bendovi koji pevaše one lepe pesmice. Dobro bi bilo reći nešto o tom vremenu i problemima sa kojima su se tada suočavali umetnici. Naravno dalje to treba povezati sa radom Žive Vatre. Bilo je to vreme kada su članovi ovog benda bili u najlepšim godinama, kada su se posle završenih srednjih škola i fakulteta trebali zapošljavati, ženiti i udavati.

Ček, prosječan slušalac kad čuje Živu Vutru, razmišlja o svemu ovome?

Znaš kako, ljudi koji vole muziku, oni je vole ne razmišljajući zašto je vole. Stvar emocija. Muzika izaziva određene emocionalne reakcije kod ljudi. Jbg.

Svidi ti se nešto ili ne.

Ne sumljam da Živa Vutra nema svoju publiku, ali ovakvi postovi mogu biti samo kontra-reklama (kad malo bolje razmisliš), zar ne?

Dobra pjesma će uvijek naći put do prijemčive ušne školjke.

Postoje bendovi koji se nisu puštali na radio postajama ali su bili slušani, i punili su hale.

Meni ovo niti mi se sviđa, niti mi se ne sviđa, prosto ne slušam. Ali kao štovalac Muzike i Pjesme, osjećala sam potrebu da napišem koju riječ, jer me uvijek zbunjuje mnogo (bespotrebne) priče oko muzike.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2012, 10:24 
Početnik
Početnik

osamstotinazena upravu si. Prepustimo sud vremenu, a muziku ljudima.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=w8aRiJbFQgQ[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2012, 20:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam pokušao odslušati ovu zadnju pjesmu.

Majke mi, pokušao sam. 2:51, rekord.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2012, 20:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Dobar si, ja sam jedva minutu izdrzao.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2012, 21:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Oh fuck . . .

Jbt, pa sta se desilo sa grupama poput onih likova iz Brckog i pjesama poput njihove "Da sam Tarzan".
To je bilo osvjezenje.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TXgOFTMGWdI[/youtube]

.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uUszJjXjvm4[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2012, 21:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zerocool je napisao:
Dobar si, ja sam jedva minutu izdrzao.

Kucao nešto. Dok mi nije nešto zasmetalo u ušima...

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2012, 23:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dalibore, iskreno, ja sam ovo sve poslusao samo zbog ove recenice:" Prijatno su me iznenadili ...." jer je vise nego ocigledno da si ili clan benda ili neki njihov drug zato sto ne naidjes slucajno na netu na pjesmu benda koji ima 600 klikova na youtubeu. I iskomentarisao sam na forumu. Da, ovo je forum. Ovdje se ne javljas ako te ne zanima tudje misljenje. Ovdje ne pises ako nisi spreman da tolerises drugog koji misli suprotno. I najbitnije od svega: ovdje se nikada ne pravdas jer se samo vise ukopas. Moje misljenje: tvoj predhodni post ima smisla kao i pjesme Zive Vatre......
Pametnom je dovoljno jednom reci, a budali uzalud i hiljadu puta.
Ja zavrsio.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2012, 23:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

"Grupa nije mogla da saradjuje sa politicarima..." ........................................ A U PM! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2012, 01:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

NiZ je napisao:
Dalibore, iskreno, ja sam ovo sve poslusao samo zbog ove recenice:" Prijatno su me iznenadili ...." jer je vise nego ocigledno da si ili clan benda ili neki njihov drug zato sto ne naidjes slucajno na netu na pjesmu benda koji ima 600 klikova na youtubeu. I iskomentarisao sam na forumu. Da, ovo je forum. Ovdje se ne javljas ako te ne zanima tudje misljenje. Ovdje ne pises ako nisi spreman da tolerises drugog koji misli suprotno. I najbitnije od svega: ovdje se nikada ne pravdas jer se samo vise ukopas. Moje misljenje: tvoj predhodni post ima smisla kao i pjesme Zive Vatre......
Pametnom je dovoljno jednom reci, a budali uzalud i hiljadu puta.
Ja zavrsio.
Fala.

A ja noćas spavati...maloprije mi drug pokazuje OVO.

Pa, majka mu stara, je l' ovo sve što je ostalo od muzike, oca mu?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]