daliborX je napisao:
Slažem se postoje divne pesme o slanini, a grozne o ljubavi. Ipak ima tu i nešto drugo. Arijanci su imali predivne pesme. Pevali su ih u svojim hramovima. Jedini je problem bio što su te predivne pesme bile proizvod prelesti i što su ljude vukle u prelest. Dakle spoljašnji estetski dožvljaj nije merilo stvarne vrednosti. I naravno pri oceni nekog dela mora se uvek sagledavati vreme u kome je umetnik živeo i istorijski trenutak nastanka dela. Odnosno šta se tada dogadjalo. Dakle kada pokušavamo da komentarišemo rad bilo kog umetnika ili benda obavezno moramo da sagledamo u kakvim je okolnostima delo nastalo. To važi i za Živu Vatru. Oni su stvarali svoj prvi album u vremenu kada su uzori mladih bili gangsteri. To nije bilo vreme ljubavi. To je bilo vreme kada su se poznate grupe autorski povukle sa društvene scene i ostavile mlade bendove da budu trube vremena. Mnogi su se tada pitali gde nestaše oni bendovi koji pevaše one lepe pesmice. Dobro bi bilo reći nešto o tom vremenu i problemima sa kojima su se tada suočavali umetnici. Naravno dalje to treba povezati sa radom Žive Vatre. Bilo je to vreme kada su članovi ovog benda bili u najlepšim godinama, kada su se posle završenih srednjih škola i fakulteta trebali zapošljavati, ženiti i udavati.
Ček, prosječan slušalac kad čuje Živu V
utru, razmišlja o svemu ovome?
Znaš kako, ljudi koji vole muziku, oni je vole ne razmišljajući zašto je vole. Stvar emocija. Muzika izaziva određene emocionalne reakcije kod ljudi. Jbg.
Svidi ti se nešto ili ne.
Ne sumljam da Živa V
utra nema svoju publiku, ali ovakvi postovi mogu biti samo kontra-reklama (kad malo bolje razmisliš), zar ne?
Dobra pjesma će uvijek naći put do prijemčive ušne školjke.
Postoje bendovi koji se nisu puštali na radio postajama ali su bili slušani, i punili su hale.
Meni ovo niti mi se sviđa, niti mi se ne sviđa, prosto ne slušam. Ali kao štovalac Muzike i Pjesme, osjećala sam potrebu da napišem koju riječ, jer me uvijek zbunjuje mnogo (bespotrebne) priče oko muzike.