Elvis Presley je napisao:
Kako se ti postavis prema drugima, tako ce se i drugi postaviti prema tebi.
ovo opravdanje da se
ti prema
meni postaviš s visine mi se mnogo sviđa. dobro izvedeno. ali pedagogija je na nekom drugom podforumu. ovdje pričamo o muzici, pa se zato i zove Muzika. ako ne pronađeš podforum Pedagogija, možda da probaš na Psihologiji, ili da mi jednostavno pošalješ pm.
Vjeruj mi, niko ne voli ovo "prosvjetljivanje sa visine" koje ti ovdje sprovodis.
držiš da forumi služe da bi se radilo samo ono što drugi vole? rekao si mi time nešto o sebi. sad se bolje poznajemo.
Meni licno se ne svidja ovaj tip muzike iz prvog posta mada takodje mislim da elektronika ne podrazumijeva samo to iz prvog posta (ja obozavam cuti zvuk synthpopa ili elektronike tipa The Knife, Bat For Lashes, Delerium, Unkle, M.I.A. itd)
malo šta od toga što si naveo pripada po senzibilitetu threadu koji se zove "elektro, EBM, darkwave". moraš da raščlaniš pojmove elektro i elektronika, jer se ne radi o sinonimima. u elektroniku spada i Britney Spears, jer je elektronika grozni glupi sveobuhvatni kišobran-termin skovan u srcu muzičke industrije, a ne od strane nekog benda ili muzičkog kritičara. izvođači ga uglavnom ne podnose. a elektro je nešto začeto od strane Kraftwerka još 70-ih, nešto je bilo u cvatu ranih 80-ih i što 90-ih skoro nigdje nije na tv-u nije moglo da se vidi, dok se neko 2000-2001. nije sjetio dobrog starog Kraftwerka i vratio elektro u vrh mode i trenda. i iako Britney Spears i slični imaju za svoj zvuk podosta da zahvale Kraftwerku, oni o elektru nemaju pojma, niti ih zanima. Delerium ima pojma o stilovima, međutim ni oni nisu elektro, nego igrom slučaja potpadaju pod taj glupavi elektronik kišobran, mada su nešto što ima svoj opis. usput, i ja volim synthpop, kao i Delerium, uz poneku rijetku pjesmu ovih ostalih koje si naveo, međutim samo M.I.A. stilski može nekako na tregere da se ugura na thread čiji se naslov dvotrećinski sastoji od EBM-a koji je najuže vezan uz pojam industrial-a, i dark wave-a koji je najuže vezan uz pojam goth-a. zna se na koje se izdanke elektra misli na threadovima sa ovakvim naslovom... sam "elektro" kao "elektro" možda odavno više ni ne postoji, međutim tu je danas gomila derivatnih žanrova. od njih, electro-industrial, electroclash, nu-electro, (možda) dance-punk i možda još poneki pripadaju ovdje.
što se tiče synthpop-a, on teško može da se ugura; ipak se može reći da je to samostalan žanr u odnosu na ove u naslovu, mada je takođe nastao ranih 80-ih u doba novog talasa, međutim sa svojih x podžanrova koji se skupno danas nazivaju "80's" ima zajedničko to da predstavlja pop muziku. za razliku od ovih u naslovu, jel. taj stil voli slatkasto, mekano, kićeno i šareno, s tim da je to često baš na namjeran ironičan način, ali stil takav jeste i ponosi se tim. i treba istaći, mnogi electro/ebm/dark wave fanovi ga takođe vole i nemaju ništa protiv. jedan specijalan derivat synthpopa, doduše, definitivno pripada ovom threadu. radi se o darksynth-u, koji je synthpop smiješao sa goth-om i industrijal-om. tipičan predstavnik darksynth-a je recimo Skinny Puppy. a Skinny Puppy je uticao na stvaranje EBM-a. uf..koja mi je ono bila poenta? a, da... može tebi da se sviđa ili da ti se ne sviđa prva stvar koja je postavljena, ali činjenica je da ta stvar stilski ne pripada threadu koji se zove elektro, EBM, dark wave". kao ni većina toga što si sam nabrojao kao alternativni izbor, pa je tu malo ispalo slijepac-ispravlja-slijepca. (ne da je pokretač neki veliki slijepac, jer nije. ne kažem ni da si ti. bar ne veliki.)
ali opet ti si se postavio kao prepotentni muzicki znalac koji sarkasticno i uvrijedljivo "rasciscavas definicije".
ne možeš da porekneš da sam nagnao ljude da te definicije istraže.
I meni se cini da ti bas to nije bila namjera, iako si napisao da jeste, vec ti je bila namjera da degradiras muzicki ukus i zanr postavljen u prvom postu
degradiranje nekoga/nečega podrazumijeva ukidanje ranijeg statusa nekome/nečemu. koji to tačno status smatraš da sam oštetio pokretačevom ukusu i stilu muzike iz njegovog prvog posta?
a da istom prilikom ukazes na drugi tip muzike za koji je ocigledno da ti je drazi i koji ti smatras kvalitetnijim.
sad bi bilo pošteno, pa ću da priznam da sam napravio jednu grešku, pa odgledao u cijelosti samo prvi pokretačev spot, vidio da je njime promašio temu te sam stereotipno zaključio da mora da su mu spotovi i u ostalim postovima takvi, pa sam dva i odvrtio, ali samo po otprilike 2 sekunde i zaključio da je to sve isti stil, a nije. međutim, bar što se tiče prvog spota, ne vidim da sam išta omašio? Lycia mogu da mi budu draži od Tige, i u pravu si da jesu, ali to ne utiče na istinitost mog gornjeg opisa senzibiliteta Tige i stilskih mu srodnika. šta od sljedećeg smatraš da sam netačno naveo, ako primijeniš samo na prvi spot:
- kičasto-uniseksualno
- razmaženo-opijatsko
- silikonsko-šljašteće
- cyberpunk disko podijum
- unca unca
- trendi
- poskočice
nekima od tih epiteta se poštovaoci dotičnog čak ponose, a kamoli da ih negiraju. to što u kiču, razmaženosti, uniseksualnosti i slikonu možda ne vidiš ništa pozitivno ili bar vrijedno eksploatacije, ne znači da niko ne vidi.
na stranu što si tačno ocijenio da mi je darkwave draži od Tige, ovo da mi je i "kvalitetniji" je nebuloza. kako tipove muzike uopšte može da se međusobno kvalifikuje? po čemu? hajde, kvalifikuj mi metal u odnosu na pank, ili jazz u odnosu na grunge. propozicija bez ikakvog smisla. muzika ne funkcioniše na tom platou uopšte, kao ni ostala umjetnost, zar ne? šta je kvalitetnije, kubizam ili renesansa? teatar ili film? nebuloza. uviđaš, vjerujem, sam.
Tvoja recenica u kojoj kazes da je cinjenica to sto je industrial metal maco muzika dovoljno govori o tvojim namjerama i ciljevima na ovoj temi. Svaki vid objektivnosti u ovoj raspravi se izgubio onog momenta kada si ti pomenuo rijec "cinjenica".
ponoviću da je činjenica da je industrial-metal mačo muzika. kao što je shoegaze recimo sušta suprotnost tome. ti si to možda neki pobornik relativizma, po kom svaka istina isparava u etar? ne postoji nijedna istina o bilo kojoj stvari, nego ima onoliko istina koliko i uglova posmatranja? tim putem, ti bi dao težinu i nečijoj izjavi da sve ovo ovdje postavljeno uopšte nije muzika, nego samo zbrčkana hrpa zvukova, a da je muzika nešto drugo. ja bih takvoj izjavi dao težine koliko mudima vinske mušice. usput, to što sam rekao da je neka muzika mačo ne znači da sam rekao i da neko ko je voli obavezno mora da je sam mačo. ti si to tako shvatio, rekao bih. ja industrial-metal albuma imam otprilike koliko i shoegaze albuma, i slušam ih ovisno o raspoloženju. kao što većina ljudi sluša raznorazne suprotnosti. toliko o mojim namjerama, ciljevima i kvalifikovanju. vjerujem da nećeš opet lamentirati o njima. za slučaj da ipak odlučiš, evo lotos maramica.