banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 00:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Muzicka akademija
PostPoslato: 28 Mar 2009, 18:33 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 28 Mar 2009, 18:25
Koliko je potrebno predznanja za upis ovde? Takodje me zanima koji se instrumenti uce, i kako to sve funkcionise. Jel biras svoj instrument za specijalizaciju ili moras da ucis sve od klavira do frule?

Hvala na potencijalnim informacjiama.

Vrh

Tema posta: Re: Muzicka akademija
PostPoslato: 28 Mar 2009, 20:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Завршена средња школа и положен пријемни испит (зависно од одсјека који планираш).

Судећи по твом питању рекао би да немаш завршену нижу и средњу,
што ће рећи мораћеш да полажеш диференцијалне испите (солфеђо, хармонија, контрапункт, историја музике...)

Тренутно можеш бирати између:
- теоретског одсјека (школујеш се за наставника музичког)
на којем не мораш демонстрирати претјерано виртуозно владање инструментом,
али мораш имати основна знања из свирања клавира (који ће ти касније требати на више предмета и уопште)
- етномузикологије (траје 5 година и изучаваш музичку фолклорну традицију)
- извођачког одсјека (на којем мораш демонстрирати висок степен владања инструментом и стиловима).

Ако уписујеш инструментални одсјек, у том случају свираш само инструмент који си изабрао
(осим соло пјевача који имају облигатни клавир), а ако упишеш теоретски одсјек у том случају имаш облигатни клавир.
Више инструмената одједном се не изучава паралелно још од времена Баха, али то не би представљало проблем,
уколико би неко ипак демонстрирао виртуозитет на више но једном инструменту, па би онда на крају школовања добио двије дипломе, за сваки инструмент понаособ.

У суштини за упис ти треба или редовно/ванредно завршено 10 (ако имаш и нижу и средњу)
или 4 (само средња) године музичког образовања, или у другој опцији да си заиста ентузијаста и заљубљеник,
боље речено одлучен да се потпуно посветиш материји, па ти онда изучавање свих стручних предмета који се пређу у средњој музичкој може само представљати задовољство.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 22:32 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 28 Mar 2009, 22:09
Hvala ti na odgovoru. U suštini spreman sam apsolutno se posvetiti materiji, samo kao što si već pogodio nisam pohadjao te škole.
Znam neke osnove muzičke teorije. Recimo ne znam koliko Dis dur ima povislica, ali bih mogao izračunati za par minuta :( . Posvetio bih svo budno vrijeme muzici. Na neki način žalim što nisam išao u te škole ali niko me nije ni pitao. Nisam znao ni da postoji muzička srednja škola...

Znači teoretski ako položim prijemni, s obzirom da sam završio srednju mašinsku školu i položim diferencijalne ispite ( da li se ovi ispiti polažu na fakultetu?), sve će biti u redu?

Znam da je pitanje "Da li ima nade za mene?" glupo, ali zbog nedostatka samopouzdanja moram da ga postavim.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 23:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Пази, једино још код нас људи размишљају шематизовано по питању образовања.

Најважнија ствар на свијету јесте да се бавиш нечим што те дубоко привлачи, што искрено волиш, и чему си спреман посветити јако много енергије и времена, а све остало су детаљи и ситнице. Код умјетности уопште, а поготово код музике јако битан фактор јесте психомоторика, дакле поред слуха и осјећаја за музику мораш имати и способност да тијело адекватно реагује на унутрашње импулсе (то је, осим теорије, у суштини оно што се ради с клинцима у предакадемском образовању).

За учење (поготово ако имаш талента за то што те интересује) никада и заиста никада није касно. Примјера ради бака од моје драге је из забаве, интересовања и досаде уписала још један факултет са 64 године, и завршила у року међу најбољим студентима; један од најбољих пијаниста свих времена, а можда и највећи композитор - Сергеј Рахмањихов почео се озбиљније бавити свирањем клавира тек након завршених студија композиције...итд.

Сад, ако си загризао и кренуо у посао за почетак ту су двије ствари: теорија музике (тоналитети, односи акорада/хармонија у тоналитету, историја музике) и пракса, тачније, мораш нешто свирати да не би та теорија дјеловала исувише апстрактно.
За почетак учи акорде на гитари (клавир се подразумјева ако планираш једном уписати академију), и што више будеш истраживао и експериментисао, самим тим ћеш развијати и своје психомоторичке способности и провјеравати у пракси то што будеш учио.

Набави негдје за почетак "Теорију музике" Марка Тајчевића, па полако...и нека је са срећом... :wink:

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 23:55 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 28 Mar 2009, 22:09
Naravno da sam zagrizao. Sviram gitaru 2,5 godine, trudio sam se da čitam notne zapise. Odnedavno sam počeo izbjegavati tablature shvativsi koliko zatupljuju kreativnost. Takodje sam proučavao usnu harmoniku, i pročitao sam par knjiga o muzičkoj teoriji.

Hvala ti još jednom na svim informacijama i podizanju morala.
Pozdrav!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]