Gimli je napisao:
Retro je naziv projekta, ne samo izlozbe.
Cilj projekta
- edukacija mladih o kulturnim i istorijskim obilježjima XX vijeka
- podsticanje mladih na kreativno stvaralaštvo
- afirmacija mladih fotografa
Problemi kojima se bavimo
- nedovoljan broj kulturnih dešavanja u BL
- neupućenost mladih o kulturi XX vijeka
- nemogućnost izlaganja radova mladih fotografa
- neizainteresovanost mladih za kreativni rad
Ovaj prvi projekat je prosao(poceo) dosta u zurbi, nije bio konkurs, nego je krenulo od ideje dve organizatorice, Milice i Sonje, koje su onda postepone uvodile u projekat ljude sa slicnim razmisljanjima. Neki su se fotografi kasno ukljucili, nisu imali fotke date teme, pa smo onda skoro sve dopustili (npr. nismo uopste namjeravali na izlozbu postavljati fotografije obradjene u photoshopu i slicnim programima, sem prebacivanja u b/w i sepiu)... Toliko za sada, moram ici tamo, a sve vas pozivam da navratite na izlobu, koja je otvorena jos 4 dana...
Ne rece ciji je projekat, ko je organizator?
Bio sam na otvaranju a moracu jos jednom da odem da pogledam na miru.
Moj utisak je sljedeci (nabacacu komentare onako na brzinu):
- svaka kulturna manifestacija me raduje i to je za pohvalu, vas rad i entuzijazam.
- Ocigledno je da je radjeno na frku
- radite izlozbu a nemate radove
(samim tim se povlaci vas navedeni problem "nemogućnost izlaganja radova mladih fotografa")
Prije sam govorio o tom kurcenju i mladalackom buntovnistvu gdje sam i ja ucestvovao...bunili se na sve strane, galamili, kukali i onda sebi a i ostalima postavim pitanje: "da mi muzej savremene umjetnosti ponudi izlozbu za 15-20 sta da ja izlozim?!?

" Znaci nemam radova!
Onda sam skontao da se treba raditi, raditi i raditi...provjeravati to sto radis, savjetovati, edukovati i tek onda u pohode...
- Ovo iznad demantuje vas "problem" jer imate sjajan prostor u kojem ste napravili izlozbu. Zar to nije malo kontradiktorno?
- Velika zamjerka ako vec imate prostor da ga onda i iskoriste...zasto ono guzvanje panoa na 10metara kvadratnih?
- Takodje katastrofalna postavka fotografija i izmisljanja bespotrebnih formi, a slag na tortu je dekoracija panoa sa toniranim papirima!!!
Apsolutno bespotrebni i opet pitanje, zasto?
- Ni jedan autor nije imao skladnu seriju radova, medjusobno povezivanje....da pojednostavim, vidio sam tamo "buckuris".
I u toj konfuziji jos i ta dekoracija...kada se pano pogleda malo iz daljine sve se vidi sem fotografija, gube se u svemu tome.
-Takodje XX vijeka ni u prici.
Stvarno je steta da se onako dobar prostor ne iskoristi i predlazem vam da se savjetujete sa nekim oko buducih postavki.
Postavka je veoma, veoma bitna.......i par dobrih radova sto sam vidjeo, ugusilo se u onome svemu.
Nije sramota pitati i nemojte misliti da sve znate. Uvijek mozete da ucite na tudjim postavkama i da npr. prekopirate neku postavku muzeja savremene, banskog dvora. Na kraju krajeva sve ima na internetu.
Ispade ja bas kritican al' sta da se radi...
Da, isto je bitno da imate bilo kakvu umjetnicku dokumentacij, neki flajer ako se vec nema sredstava za katalog.
Izlozba traje 5 dana a dokument uvijek ostaje
Bitno je da radite, i to je za pohvalu. Polako ali sigurno ustimajte orkestar i sve ce doci na svoje mjesto.
A koliko sam primjetio imate pozitivnu atmosferu i energiju.
ajd' uzdravlje!