Siniša, znam da te ne zanima posebno šta pojedinci misle, nego si topic otvorio čisto radi povećanja svoje vidljivosti kroz reklamu (pošto si identičan topic otvorio na najmanje pet foruma širom interneta, kako vidim). neću ulaziti u to šta mislim o fenomenu kad muzičar ide od foruma do foruma i upoznaje sa svojim likom javnost koja nikad nije čula za njega, umjesto postajanja poznatim preko spontanog word-of-mouth, ali reći ću par riječi.
prva stvar koja mi je zaplijenila pažnju nije bila ni pjesma niti spot. nego termin "kantautor" kojim sebe opisuješ na svakom forumu i u medijima. definicija kantautora je onaj ko sam piše muziku (i tekst, ako ga pjesme imaju) i lično je izvodi. ti nisi kantautor kad je ova pjesma u pitanju. tekst i glas su tvoji, ali muziku ti je napisao neko drugi. taj podatak si zaboravio spomenuti?
što se tiče tebe kao muzičke pojave na sceni, meni je drago da se na sceni (kako banjalučkoj, tako i republikosrpskoj i cijeloj bosanskoj) pojavi neka poetska duša. ali, sudeći samo prema ovoj pjesmi jer ti ostale nisam poslušao, to je jedina pozitivna stvar koja se može reći u pogledu tvojih tekstova: poetska si duša. senzibilitet ti je sanjarski, patetični (u originalnom, pozitivnom smislu te riječi, ne u prenesenom), petrarkistički, i to je simpatično, ali kvalitet poezije ti je jako nizak. takve stihove pišu djeca u prvim razredima srednje škole. bukvalno to mislim, ne preuveličavam.
"U srcu kao u oku te nosim"? šta je to? slogan za brošuru turistističke agencije? stih iz neke pionirske pjesmice za priredbu povodom državnog praznika? uopšte je nezgrapna ta ideja nosanja u oku. znam, licencia poetica. ali tendenciozno je poređenje. uopšte nije dirljivo, a htjelo bi da bude. prvi srednje.
"kao cicak sjecanja krijem te u kosi." kakvoj sad odjednom kosi, kad briješ glavu? dođe čovjeku da se zapita da li si uopšte ti pisao taj tekst. neskladno je pjevati o čičku u svojoj kosi a nemati milimetar kose. to je tek prvi nesklad, malen i površinski.
kontradikcija je puno i utapaš se u njima. tematski, pjesma je sasvim dobro zamišljena: tvoja simpatija, u koju si se zaljubio (zbog njenog izgleda, što poručuješ prvim stihom, kao i ostatkom teksta u kome se ne vidi da ste vi ikad i jedne riječi razmijenili, što sve skupa jest malko nezrelo i malo creepy, ali svi smo se mi zaljubljivali "na prvi pogled" tako da je ipak romantično), tebe ne zna, ali zato kad legne umorna od trčanja po gradu da plati račune, provjeri ima li šta novo za vizu i nabavi skripte, ona sanja "gradove daleke". štaviše, ti lijepi gradovi su joj odnekud i poznati tokom sna, što daje insinuaciju da se ona zaista u nekoj dimenziji nađe unutar tebe, ili pored tebe, i to dok je svjesna (mada to kasnije zaboravi), pa može da vidi ono što ti vidiš. čime golicaš slušaocu maštu jer se on pita kako je izgledao taj vaš kontakt. ili, deja vu znači da si joj ti te prizore gradova telepatski prenio ili da joj ih je neka mistična sila prenijela. ukratko, "radnja" u pjesmi je sasvim dobra. ali kvalitet poezije....
"Zurnim korakom umaram ceznju"? "svoju dusu krpim"? "prelama me vjetar kao klasje razi"? pa to je definicija pretencioznosti. isforsirano, neiskreno dramatizovanje, želja da se bude "dubok" i "dirljiv" po svaku cijenu. i definicija tendencioznosti. ti pišeš pjesmu kako bi ostvario efekat da curice uzdišu od pjesničkih metafora, a ne da bi stvarno nešto rekao nama ili sebi, da upokojio svoju dušu. ti hoćeš ustvari da budeš Pišonja koji "taman slozi pravu pricu i odsvira 'crne leptire' ". okej, ali time si u startu eliminisao pola potencijalne publike - udaljio si sve muškarce. to jedno, a drugo, slaba ti je priča, jarane. jedino ako ciljaš nešto maloljetno... ako to, onda izvini što ti solim pamet.
nazad na nesklad. spot. koji idiot ti je osmislio spot i kako nisi odmah ukapirao da je idiot? ti se raspjevao o pješačenju dalekim gradovima i o curi koja ih sanja, a u spotu imamo sve ukupno.. da izbrojim.. cirka jedan grad! pa stvarno ste smiješni i ti i on. niko te ne može ozbiljno shvatiti s ovakvim provalama. cura u pjesmi umorna liježe na spavanje, pa sniva gradove daleke - a u spotu cura puca od elana, vozika bicikl, smješka se prirodi i ljudima, te kad legne, ne zaspi, nego sanjari. i to, djeluje kao da sanjari o tebi! ona je prikazana kao da zaljubljeno sanjari (iako u pjesmi ne zna ni da postojiš), a ti si prikazan kao veliki kuler. i prosto je za ne povjerovati da ste propustili priliku da snimite kadar kad ona liježe naveče umorna, pa usni. ono, krevet u spavaćoj sobi, ona u spavaćici pod plahtama, sjene, svjetlo mjesečine...
još nesklada: tvoj izgled. muzički pravac ti je easy-listening/pop/zabavna muzika, a furaš izgled nekog ko maltene bi htio biti alternativcem:
- obrijana glava
- duboke starke
- karirana koša
- ruksak
šta je bilo, u čemu je stvar? starke i sportska/hc punk frizura baš ti i ne idu uz petrarku, drugar. to što se u Banjaluci bivše ruralno stanovništvo koje je prošli rat potjerao iz provincije u gradove fura na starke (s crvenim pertlama, nego) radi želje za instant sticanjem statusa urbanosti, ne znači da ih trebaš slijediti.
muzika. prilično mi je nejasno zašto se furaš na hrvatske "narodnjake bez harmonike" i onaj najmainstream-niji hrvatski pop? aranžman je tipični hrvatski estradni song s tim veselim harmonijama. ne da imam išta protiv Hrvatske (imaju na desetine i stotine nevjerovatno kvalitetnih bendova u zadnjih 15 godina od kojih neke lično poznajem) i sviđa mi se jako ideja da se ratom razdvojeni narodi ne obaziru na granice i međusobno koriste elemente kulture onog drugoga, ali kojim smislom je povezan hrvatski zabavnjački aranžman - s tvojim izrazitim lokal-patriotizmom izraženim ovim spotom? totalni nesklad. naime, spot ti je (kompleksaški) reklamni spot za grad Banjaluku. u njemu su svi oni tipični elementi reklamnog turističkog spota: od strogog centra grada (pogledaj malo kako je grad obrađen u
ovom spotu Vlade Divljana) do onog urnebesnog kadra autoputa i nadvožnjaka u noći (tendenciozno probrani kadar da izgleda kao da je Banjaluka nekakav Berlin).
naravno da će spot u kome je grad Banjaluka jedan od tri glavna lika i koji Banjaluku prikazuje kao razvijeni zapadni velegrad, a ne starinsko-moderni balkanski grad (i to glavni, znači koji simbolizuje kakva je zemlja) iz jedne većinski ruralne države Republike Srpske
(u spotu ti je samo austrougarska zgrada skupštine i austrougarska Gospodska ulica, a gdje ti je ona turska tvrđava, kako joj ono bješe ime.. Kastel! svi nebetnoski ambijenti su snimljeni izvan grada, a u gradu je snimljen samo beton, ploča i asfalt, osim jednog ambijenta zelenila - parka Mladen Stojanović, ali koji je snimljen iz ugla iz kog se uopšte ne kapira da je to mjesto unutar Banjaluke. gdje ti se u spotu nalaze nadaleko čuvene banjalučke aleje? gje je rijeka koja protiče kroz grad? ti i snimatelj ste "slučajno" zaboravili da je drugo ime Banjaluke: "Ljepotica na Vrbasu"?), imponovati kompleksaškom banjalučkom stanovništvu, isfrustriranom zlonamjernim i nepravednim optužbama da žive u republici "šumskoj", genocidnoj tvorevini ili vukojebini s primitivcima poput Milorada Dodika. ali onda tvoj spot nije muzički spot, nego ne-muzički marketinški materijal.
taj lokal-patriotizam ti još više u prvi plan iskače zbog činjenice da pjesma pjeva o gradovima, a nigdje se gradovi ne vide. naravno, znam da je pravljenje spota skupa stvar i da niste imali para za nekakve luksuzne putešestvije. ali mogao si za užasno male pare obići bar pola Republike Srpske, kao i Federacije. postoje lokacije u gradovima van Banjaluke koje su jako, jako lijepe i zahvalne za kadar u spotu. propust je to i u ekonomskom pogledu: da ste reklamirali gradove iz šire okoline, a ne samo Banjaluku, zainteresovali biste automatski više fanova. možda bi ti bio i prava senzacija (bio bi i to prljavi podilazeći marketinški trik, ali bi taj barem bio ekonomski uspješniji).
s druge strane... iako je idejno prava mala katastrofa, spot je u kinematografskom smislu lijepo odrađen. fine su boje, kamera je neka malo kvalitetnija, zgodan je taj efekat kad priroda morfira u grad (taj efekat bi posebno došao do izražaja da ste snimili dva ili više gradova). to, radnja ove pjesme, tvoja sanjarska duša i ta činjenica da je neki Banjalučanin objavio spot (što zahtijeva puno energije i posvećenosti) - jedine su četiri pozitivne stvari u svemu ovome. a sve ostalo, od čega se ovaj poduži post sastoji, je negativno.
usput, sve ti je ovo konstruktivna kritika, bez obzira kojim tonom pisana.