banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 03:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Da li Vam se svidjaju spot i pjesma?
1.Dobri su mi i spot i pjesma 50%  50%  [ 14 ]
2.Dobra pjesma, ali los spot 11%  11%  [ 3 ]
3.Dobar spot, ali losa pjesma 21%  21%  [ 6 ]
4.Ne svidja mi se ni pjesma ni spot 18%  18%  [ 5 ]
Ukupno glasova : 28
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Okt 2008, 12:34 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 02 Okt 2008, 12:27
Pozdrav svima!
Ovdje mozete pogledati spot i poslusati pjesmu "U srcu, kao u oku te nosim" , banjaluckog kantautora Sinise Sicara.
U avgustu 2008. godine odrzana je promocija njegovog prvog albuma pod nazivom "Zlatna Ptica" u basti NTV-a u Banjaluci.
U sklopu promocije prikazan je i dokumentarac pod nazivom "Potraga za vjecnom srecom" i premijerno pusten ovaj spot... (Uskoro ce i ovaj veoma zanimljiv dokumentarac biti dostupan za gledanje)
Vise informacija uskoro cete moci naci na oficijalnom website-u, na kom cete takodje moci "skinuti" cijeli album BESPLATNO!

Kliknite na link ispod :

http://www.youtube.com/watch?v=qnJj1pbwrRs

Nadam se da ce Vam se ovo svidjeti.

:D Uzivajte! :D

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2008, 12:35 
Početnik
Početnik

Evo i tekst pjesme :

U srcu, kao u oku te nosim

1.U srcu kao u oku te nosim
pa sve sto gledam ima tvoje sjene,
kao cicak sjecanja krijem te u kosi,
zalijepljen iznutra nit' cvjeta nit' vene...

2.Pola sam svijeta prosao pjeske
s tobom pod ruku, a ti to nisi znala,
u svemu i svugdje bila si uz mene,
bez ijednog koraka svijetom putovala...

REF.
Zato si nocima lijegala umorna
a nisi znala da kriv sam ja,
sto ponekad sanjas gradove daleke
koje nisi vidjela a odnekud ih znas...

3.Mamurna kisa lice mi siba,
prelama me vjetar kao klasje razi,
podizem kragnu, pa kao u bunar
ruke u dzep bacim, neku zelju trazim.

4.Zurnim korakom umaram ceznju,
neslucenim predjelima svoju dusu krpim,
u srcu kao u oku te nosim
dok dane svoje proslavljam, il trpim...

REF.
A ti i nocas umorna lijezes
i ni ne slutis da kriv sam ja,
sto ponekad sanjas gradove daleke
koje nisi vidjela a odnekud ih znas...

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2008, 14:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
nemam ton na kompu .... :) meni je drago kad neko iz naseg grada napravi bilo sta. ... Samo naprijed.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2008, 16:33 
Početnik
Početnik

Molotov je napisao:
nemam ton na kompu .... :) meni je drago kad neko iz naseg grada napravi bilo sta. ... Samo naprijed.

Hvala na lijepim zeljama! :)

Pozdrav!

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2008, 23:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Dec 2006, 15:38
pjesma mi se sviđa, do kraja sam i sam zapjevao refren :) , a spot je još bolji, sviđe mi se ideja sa klovnovima, a i pejzaži su fenomenalni... samo naprijed

sa više dece igrao,kada bih život ponovo pred sobom imao.
Ali vidite,imam 85 godina i znam da umirem.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2008, 15:52 
Početnik
Početnik

igor_bl je napisao:
pjesma mi se sviđa, do kraja sam i sam zapjevao refren :) , a spot je još bolji, sviđe mi se ideja sa klovnovima, a i pejzaži su fenomenalni... samo naprijed

Od srca hvala! :)

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2008, 16:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2005, 21:02
Ne volim ovaku boju glasa, ali nakon drugog slusanja pesma mi se i vise nego svidela.. text odlican, vokal za moj ukus prepiskutav, a spot savrsen.. pogtovo sto je Banjaluka mesto snimanja.. :D
Svaka cast!
btw. slusam i treci put.. ;p

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2008, 15:27 
Početnik
Početnik

Silhouette je napisao:
Ne volim ovaku boju glasa, ali nakon drugog slusanja pesma mi se i vise nego svidela.. text odlican, vokal za moj ukus prepiskutav, a spot savrsen.. pogtovo sto je Banjaluka mesto snimanja.. :D
Svaka cast!
btw. slusam i treci put.. ;p

Hvala na komentaru, a i sto si slusao/la tri puta :wink:

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2008, 15:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Svidja mi se :)

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2008, 16:40 
Početnik
Početnik

NiZ je napisao:
Svidja mi se :)

Hvala :wink:

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2008, 16:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Uuuu pa ovo je prilicno solidan spot!
Moram pitati, onaj drveni mostic, to je na Krupi? Ako ne, gdje je, cini se jako zanimljivim!
Zamjerka - mislim da bi bilo bolje da ste stavili klasicni bicikl, ono sto zovu city bike, sa velikim tockovima i krivom guvernalom, nekako bi se ljepse uklopio u sve. Mislim i da se mogao uhvatiti ljepsi suton nad onom pasarelom na tranzitu, ali osim toga, stvarno dobro uradjeno, gledano ocima obicnog gledaoca.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2008, 08:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Prvo : da naglasim kako mi je drago sto neko iz BL pokusava da uradi nesto, podigne na malo veci nivo, posveti se muzici na profesionalan nacin, trudi se itd....
Drugo : meni je stvar bezze....

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2008, 21:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Odlicno za pocetak. :wink:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2008, 23:53 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 22 Jul 2008, 15:57
Katasrofa :angry4:
Pjesma moze proci ali spot bez veze. Monoton i dosadan.

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2008, 17:04 
Početnik
Početnik

Rakun_Slavko je napisao:
Uuuu pa ovo je prilicno solidan spot!
Moram pitati, onaj drveni mostic, to je na Krupi? Ako ne, gdje je, cini se jako zanimljivim!
Zamjerka - mislim da bi bilo bolje da ste stavili klasicni bicikl, ono sto zovu city bike, sa velikim tockovima i krivom guvernalom, nekako bi se ljepse uklopio u sve. Mislim i da se mogao uhvatiti ljepsi suton nad onom pasarelom na tranzitu, ali osim toga, stvarno dobro uradjeno, gledano ocima obicnog gledaoca.

Drveni mostic jeste u Krupi, uzvodno od slapa :wink:

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2008, 17:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2007, 10:54
Siniša, znam da te ne zanima posebno šta pojedinci misle, nego si topic otvorio čisto radi povećanja svoje vidljivosti kroz reklamu (pošto si identičan topic otvorio na najmanje pet foruma širom interneta, kako vidim). neću ulaziti u to šta mislim o fenomenu kad muzičar ide od foruma do foruma i upoznaje sa svojim likom javnost koja nikad nije čula za njega, umjesto postajanja poznatim preko spontanog word-of-mouth, ali reći ću par riječi.

prva stvar koja mi je zaplijenila pažnju nije bila ni pjesma niti spot. nego termin "kantautor" kojim sebe opisuješ na svakom forumu i u medijima. definicija kantautora je onaj ko sam piše muziku (i tekst, ako ga pjesme imaju) i lično je izvodi. ti nisi kantautor kad je ova pjesma u pitanju. tekst i glas su tvoji, ali muziku ti je napisao neko drugi. taj podatak si zaboravio spomenuti?

što se tiče tebe kao muzičke pojave na sceni, meni je drago da se na sceni (kako banjalučkoj, tako i republikosrpskoj i cijeloj bosanskoj) pojavi neka poetska duša. ali, sudeći samo prema ovoj pjesmi jer ti ostale nisam poslušao, to je jedina pozitivna stvar koja se može reći u pogledu tvojih tekstova: poetska si duša. senzibilitet ti je sanjarski, patetični (u originalnom, pozitivnom smislu te riječi, ne u prenesenom), petrarkistički, i to je simpatično, ali kvalitet poezije ti je jako nizak. takve stihove pišu djeca u prvim razredima srednje škole. bukvalno to mislim, ne preuveličavam.

"U srcu kao u oku te nosim"? šta je to? slogan za brošuru turistističke agencije? stih iz neke pionirske pjesmice za priredbu povodom državnog praznika? uopšte je nezgrapna ta ideja nosanja u oku. znam, licencia poetica. ali tendenciozno je poređenje. uopšte nije dirljivo, a htjelo bi da bude. prvi srednje.

"kao cicak sjecanja krijem te u kosi." kakvoj sad odjednom kosi, kad briješ glavu? dođe čovjeku da se zapita da li si uopšte ti pisao taj tekst. neskladno je pjevati o čičku u svojoj kosi a nemati milimetar kose. to je tek prvi nesklad, malen i površinski.

kontradikcija je puno i utapaš se u njima. tematski, pjesma je sasvim dobro zamišljena: tvoja simpatija, u koju si se zaljubio (zbog njenog izgleda, što poručuješ prvim stihom, kao i ostatkom teksta u kome se ne vidi da ste vi ikad i jedne riječi razmijenili, što sve skupa jest malko nezrelo i malo creepy, ali svi smo se mi zaljubljivali "na prvi pogled" tako da je ipak romantično), tebe ne zna, ali zato kad legne umorna od trčanja po gradu da plati račune, provjeri ima li šta novo za vizu i nabavi skripte, ona sanja "gradove daleke". štaviše, ti lijepi gradovi su joj odnekud i poznati tokom sna, što daje insinuaciju da se ona zaista u nekoj dimenziji nađe unutar tebe, ili pored tebe, i to dok je svjesna (mada to kasnije zaboravi), pa može da vidi ono što ti vidiš. čime golicaš slušaocu maštu jer se on pita kako je izgledao taj vaš kontakt. ili, deja vu znači da si joj ti te prizore gradova telepatski prenio ili da joj ih je neka mistična sila prenijela. ukratko, "radnja" u pjesmi je sasvim dobra. ali kvalitet poezije....

"Zurnim korakom umaram ceznju"? "svoju dusu krpim"? "prelama me vjetar kao klasje razi"? pa to je definicija pretencioznosti. isforsirano, neiskreno dramatizovanje, želja da se bude "dubok" i "dirljiv" po svaku cijenu. i definicija tendencioznosti. ti pišeš pjesmu kako bi ostvario efekat da curice uzdišu od pjesničkih metafora, a ne da bi stvarno nešto rekao nama ili sebi, da upokojio svoju dušu. ti hoćeš ustvari da budeš Pišonja koji "taman slozi pravu pricu i odsvira 'crne leptire' ". okej, ali time si u startu eliminisao pola potencijalne publike - udaljio si sve muškarce. to jedno, a drugo, slaba ti je priča, jarane. jedino ako ciljaš nešto maloljetno... ako to, onda izvini što ti solim pamet.

nazad na nesklad. spot. koji idiot ti je osmislio spot i kako nisi odmah ukapirao da je idiot? ti se raspjevao o pješačenju dalekim gradovima i o curi koja ih sanja, a u spotu imamo sve ukupno.. da izbrojim.. cirka jedan grad! pa stvarno ste smiješni i ti i on. niko te ne može ozbiljno shvatiti s ovakvim provalama. cura u pjesmi umorna liježe na spavanje, pa sniva gradove daleke - a u spotu cura puca od elana, vozika bicikl, smješka se prirodi i ljudima, te kad legne, ne zaspi, nego sanjari. i to, djeluje kao da sanjari o tebi! ona je prikazana kao da zaljubljeno sanjari (iako u pjesmi ne zna ni da postojiš), a ti si prikazan kao veliki kuler. i prosto je za ne povjerovati da ste propustili priliku da snimite kadar kad ona liježe naveče umorna, pa usni. ono, krevet u spavaćoj sobi, ona u spavaćici pod plahtama, sjene, svjetlo mjesečine...

još nesklada: tvoj izgled. muzički pravac ti je easy-listening/pop/zabavna muzika, a furaš izgled nekog ko maltene bi htio biti alternativcem:
- obrijana glava
- duboke starke
- karirana koša
- ruksak
šta je bilo, u čemu je stvar? starke i sportska/hc punk frizura baš ti i ne idu uz petrarku, drugar. to što se u Banjaluci bivše ruralno stanovništvo koje je prošli rat potjerao iz provincije u gradove fura na starke (s crvenim pertlama, nego) radi želje za instant sticanjem statusa urbanosti, ne znači da ih trebaš slijediti.

muzika. prilično mi je nejasno zašto se furaš na hrvatske "narodnjake bez harmonike" i onaj najmainstream-niji hrvatski pop? aranžman je tipični hrvatski estradni song s tim veselim harmonijama. ne da imam išta protiv Hrvatske (imaju na desetine i stotine nevjerovatno kvalitetnih bendova u zadnjih 15 godina od kojih neke lično poznajem) i sviđa mi se jako ideja da se ratom razdvojeni narodi ne obaziru na granice i međusobno koriste elemente kulture onog drugoga, ali kojim smislom je povezan hrvatski zabavnjački aranžman - s tvojim izrazitim lokal-patriotizmom izraženim ovim spotom? totalni nesklad. naime, spot ti je (kompleksaški) reklamni spot za grad Banjaluku. u njemu su svi oni tipični elementi reklamnog turističkog spota: od strogog centra grada (pogledaj malo kako je grad obrađen u ovom spotu Vlade Divljana) do onog urnebesnog kadra autoputa i nadvožnjaka u noći (tendenciozno probrani kadar da izgleda kao da je Banjaluka nekakav Berlin).

naravno da će spot u kome je grad Banjaluka jedan od tri glavna lika i koji Banjaluku prikazuje kao razvijeni zapadni velegrad, a ne starinsko-moderni balkanski grad (i to glavni, znači koji simbolizuje kakva je zemlja) iz jedne većinski ruralne države Republike Srpske (u spotu ti je samo austrougarska zgrada skupštine i austrougarska Gospodska ulica, a gdje ti je ona turska tvrđava, kako joj ono bješe ime.. Kastel! svi nebetnoski ambijenti su snimljeni izvan grada, a u gradu je snimljen samo beton, ploča i asfalt, osim jednog ambijenta zelenila - parka Mladen Stojanović, ali koji je snimljen iz ugla iz kog se uopšte ne kapira da je to mjesto unutar Banjaluke. gdje ti se u spotu nalaze nadaleko čuvene banjalučke aleje? gje je rijeka koja protiče kroz grad? ti i snimatelj ste "slučajno" zaboravili da je drugo ime Banjaluke: "Ljepotica na Vrbasu"?), imponovati kompleksaškom banjalučkom stanovništvu, isfrustriranom zlonamjernim i nepravednim optužbama da žive u republici "šumskoj", genocidnoj tvorevini ili vukojebini s primitivcima poput Milorada Dodika. ali onda tvoj spot nije muzički spot, nego ne-muzički marketinški materijal.

taj lokal-patriotizam ti još više u prvi plan iskače zbog činjenice da pjesma pjeva o gradovima, a nigdje se gradovi ne vide. naravno, znam da je pravljenje spota skupa stvar i da niste imali para za nekakve luksuzne putešestvije. ali mogao si za užasno male pare obići bar pola Republike Srpske, kao i Federacije. postoje lokacije u gradovima van Banjaluke koje su jako, jako lijepe i zahvalne za kadar u spotu. propust je to i u ekonomskom pogledu: da ste reklamirali gradove iz šire okoline, a ne samo Banjaluku, zainteresovali biste automatski više fanova. možda bi ti bio i prava senzacija (bio bi i to prljavi podilazeći marketinški trik, ali bi taj barem bio ekonomski uspješniji).

s druge strane... iako je idejno prava mala katastrofa, spot je u kinematografskom smislu lijepo odrađen. fine su boje, kamera je neka malo kvalitetnija, zgodan je taj efekat kad priroda morfira u grad (taj efekat bi posebno došao do izražaja da ste snimili dva ili više gradova). to, radnja ove pjesme, tvoja sanjarska duša i ta činjenica da je neki Banjalučanin objavio spot (što zahtijeva puno energije i posvećenosti) - jedine su četiri pozitivne stvari u svemu ovome. a sve ostalo, od čega se ovaj poduži post sastoji, je negativno.

usput, sve ti je ovo konstruktivna kritika, bez obzira kojim tonom pisana.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2008, 02:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Gdje Manakin nogom stupi, tu trava ne raste. A mozda nije ni trebala da raste tu ... :D

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2008, 08:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Manaki je napisao:
Siniša, znam da te ne zanima posebno šta pojedinci misle, nego si topic otvorio čisto radi povećanja svoje vidljivosti kroz reklamu (pošto si identičan topic otvorio na najmanje pet foruma širom interneta, kako vidim). neću ulaziti u to šta mislim o fenomenu kad muzičar ide od foruma do foruma i upoznaje sa svojim likom javnost koja nikad nije čula za njega, umjesto postajanja poznatim preko spontanog word-of-mouth, ali reći ću par riječi.

prva stvar koja mi je zaplijenila pažnju nije bila ni pjesma niti spot. nego termin "kantautor" kojim sebe opisuješ na svakom forumu i u medijima. definicija kantautora je onaj ko sam piše muziku (i tekst, ako ga pjesme imaju) i lično je izvodi. ti nisi kantautor kad je ova pjesma u pitanju. tekst i glas su tvoji, ali muziku ti je napisao neko drugi. taj podatak si zaboravio spomenuti?

što se tiče tebe kao muzičke pojave na sceni, meni je drago da se na sceni (kako banjalučkoj, tako i republikosrpskoj i cijeloj bosanskoj) pojavi neka poetska duša. ali, sudeći samo prema ovoj pjesmi jer ti ostale nisam poslušao, to je jedina pozitivna stvar koja se može reći u pogledu tvojih tekstova: poetska si duša. senzibilitet ti je sanjarski, patetični (u originalnom, pozitivnom smislu te riječi, ne u prenesenom), petrarkistički, i to je simpatično, ali kvalitet poezije ti je jako nizak. takve stihove pišu djeca u prvim razredima srednje škole. bukvalno to mislim, ne preuveličavam.

"U srcu kao u oku te nosim"? šta je to? slogan za brošuru turistističke agencije? stih iz neke pionirske pjesmice za priredbu povodom državnog praznika? uopšte je nezgrapna ta ideja nosanja u oku. znam, licencia poetica. ali tendenciozno je poređenje. uopšte nije dirljivo, a htjelo bi da bude. prvi srednje.

"kao cicak sjecanja krijem te u kosi." kakvoj sad odjednom kosi, kad briješ glavu? dođe čovjeku da se zapita da li si uopšte ti pisao taj tekst. neskladno je pjevati o čičku u svojoj kosi a nemati milimetar kose. to je tek prvi nesklad, malen i površinski.

kontradikcija je puno i utapaš se u njima. tematski, pjesma je sasvim dobro zamišljena: tvoja simpatija, u koju si se zaljubio (zbog njenog izgleda, što poručuješ prvim stihom, kao i ostatkom teksta u kome se ne vidi da ste vi ikad i jedne riječi razmijenili, što sve skupa jest malko nezrelo i malo creepy, ali svi smo se mi zaljubljivali "na prvi pogled" tako da je ipak romantično), tebe ne zna, ali zato kad legne umorna od trčanja po gradu da plati račune, provjeri ima li šta novo za vizu i nabavi skripte, ona sanja "gradove daleke". štaviše, ti lijepi gradovi su joj odnekud i poznati tokom sna, što daje insinuaciju da se ona zaista u nekoj dimenziji nađe unutar tebe, ili pored tebe, i to dok je svjesna (mada to kasnije zaboravi), pa može da vidi ono što ti vidiš. čime golicaš slušaocu maštu jer se on pita kako je izgledao taj vaš kontakt. ili, deja vu znači da si joj ti te prizore gradova telepatski prenio ili da joj ih je neka mistična sila prenijela. ukratko, "radnja" u pjesmi je sasvim dobra. ali kvalitet poezije....

"Zurnim korakom umaram ceznju"? "svoju dusu krpim"? "prelama me vjetar kao klasje razi"? pa to je definicija pretencioznosti. isforsirano, neiskreno dramatizovanje, želja da se bude "dubok" i "dirljiv" po svaku cijenu. i definicija tendencioznosti. ti pišeš pjesmu kako bi ostvario efekat da curice uzdišu od pjesničkih metafora, a ne da bi stvarno nešto rekao nama ili sebi, da upokojio svoju dušu. ti hoćeš ustvari da budeš Pišonja koji "taman slozi pravu pricu i odsvira 'crne leptire' ". okej, ali time si u startu eliminisao pola potencijalne publike - udaljio si sve muškarce. to jedno, a drugo, slaba ti je priča, jarane. jedino ako ciljaš nešto maloljetno... ako to, onda izvini što ti solim pamet.

nazad na nesklad. spot. koji idiot ti je osmislio spot i kako nisi odmah ukapirao da je idiot? ti se raspjevao o pješačenju dalekim gradovima i o curi koja ih sanja, a u spotu imamo sve ukupno.. da izbrojim.. cirka jedan grad! pa stvarno ste smiješni i ti i on. niko te ne može ozbiljno shvatiti s ovakvim provalama. cura u pjesmi umorna liježe na spavanje, pa sniva gradove daleke - a u spotu cura puca od elana, vozika bicikl, smješka se prirodi i ljudima, te kad legne, ne zaspi, nego sanjari. i to, djeluje kao da sanjari o tebi! ona je prikazana kao da zaljubljeno sanjari (iako u pjesmi ne zna ni da postojiš), a ti si prikazan kao veliki kuler. i prosto je za ne povjerovati da ste propustili priliku da snimite kadar kad ona liježe naveče umorna, pa usni. ono, krevet u spavaćoj sobi, ona u spavaćici pod plahtama, sjene, svjetlo mjesečine...

još nesklada: tvoj izgled. muzički pravac ti je easy-listening/pop/zabavna muzika, a furaš izgled nekog ko maltene bi htio biti alternativcem:
- obrijana glava
- duboke starke
- karirana koša
- ruksak
šta je bilo, u čemu je stvar? starke i sportska/hc punk frizura baš ti i ne idu uz petrarku, drugar. to što se u Banjaluci bivše ruralno stanovništvo koje je prošli rat potjerao iz provincije u gradove fura na starke (s crvenim pertlama, nego) radi želje za instant sticanjem statusa urbanosti, ne znači da ih trebaš slijediti.

muzika. prilično mi je nejasno zašto se furaš na hrvatske "narodnjake bez harmonike" i onaj najmainstream-niji hrvatski pop? aranžman je tipični hrvatski estradni song s tim veselim harmonijama. ne da imam išta protiv Hrvatske (imaju na desetine i stotine nevjerovatno kvalitetnih bendova u zadnjih 15 godina od kojih neke lično poznajem) i sviđa mi se jako ideja da se ratom razdvojeni narodi ne obaziru na granice i međusobno koriste elemente kulture onog drugoga, ali kojim smislom je povezan hrvatski zabavnjački aranžman - s tvojim izrazitim lokal-patriotizmom izraženim ovim spotom? totalni nesklad. naime, spot ti je (kompleksaški) reklamni spot za grad Banjaluku. u njemu su svi oni tipični elementi reklamnog turističkog spota: od strogog centra grada (pogledaj malo kako je grad obrađen u ovom spotu Vlade Divljana) do onog urnebesnog kadra autoputa i nadvožnjaka u noći (tendenciozno probrani kadar da izgleda kao da je Banjaluka nekakav Berlin).

naravno da će spot u kome je grad Banjaluka jedan od tri glavna lika i koji Banjaluku prikazuje kao razvijeni zapadni velegrad, a ne starinsko-moderni balkanski grad (i to glavni, znači koji simbolizuje kakva je zemlja) iz jedne većinski ruralne države Republike Srpske (u spotu ti je samo austrougarska zgrada skupštine i austrougarska Gospodska ulica, a gdje ti je ona turska tvrđava, kako joj ono bješe ime.. Kastel! svi nebetnoski ambijenti su snimljeni izvan grada, a u gradu je snimljen samo beton, ploča i asfalt, osim jednog ambijenta zelenila - parka Mladen Stojanović, ali koji je snimljen iz ugla iz kog se uopšte ne kapira da je to mjesto unutar Banjaluke. gdje ti se u spotu nalaze nadaleko čuvene banjalučke aleje? gje je rijeka koja protiče kroz grad? ti i snimatelj ste "slučajno" zaboravili da je drugo ime Banjaluke: "Ljepotica na Vrbasu"?), imponovati kompleksaškom banjalučkom stanovništvu, isfrustriranom zlonamjernim i nepravednim optužbama da žive u republici "šumskoj", genocidnoj tvorevini ili vukojebini s primitivcima poput Milorada Dodika. ali onda tvoj spot nije muzički spot, nego ne-muzički marketinški materijal.

taj lokal-patriotizam ti još više u prvi plan iskače zbog činjenice da pjesma pjeva o gradovima, a nigdje se gradovi ne vide. naravno, znam da je pravljenje spota skupa stvar i da niste imali para za nekakve luksuzne putešestvije. ali mogao si za užasno male pare obići bar pola Republike Srpske, kao i Federacije. postoje lokacije u gradovima van Banjaluke koje su jako, jako lijepe i zahvalne za kadar u spotu. propust je to i u ekonomskom pogledu: da ste reklamirali gradove iz šire okoline, a ne samo Banjaluku, zainteresovali biste automatski više fanova. možda bi ti bio i prava senzacija (bio bi i to prljavi podilazeći marketinški trik, ali bi taj barem bio ekonomski uspješniji).

s druge strane... iako je idejno prava mala katastrofa, spot je u kinematografskom smislu lijepo odrađen. fine su boje, kamera je neka malo kvalitetnija, zgodan je taj efekat kad priroda morfira u grad (taj efekat bi posebno došao do izražaja da ste snimili dva ili više gradova). to, radnja ove pjesme, tvoja sanjarska duša i ta činjenica da je neki Banjalučanin objavio spot (što zahtijeva puno energije i posvećenosti) - jedine su četiri pozitivne stvari u svemu ovome. a sve ostalo, od čega se ovaj poduži post sastoji, je negativno.

usput, sve ti je ovo konstruktivna kritika, bez obzira kojim tonom pisana.

Ili da pojednostavimo...

Freak_on_a_leasH je napisao:
meni je stvar bezze....

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2008, 14:52 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Maj 2007, 18:09
^
^^
Al se covjek "kvalitetno" nakenja o necemu o cemu blage veze nema.
Da bi nesto kritikovao "argumentovano" moras da imas znanje iz istoga, a ne da se 'vatas (da prostis) za nebulozne "argumente". Pazi kad si uspio da u svoje proseravanje uvuces i Milorada Dodika i politiku u nesto sto apsolutno nema veze sa istim. Ovo je ocigledno neka licna frustracija izazvana ko zna kojim licnim kompleksom (sve moguce... od malog polnog organa i neredovnog sexualnog zivota do politickog razilazenja sa vladajucom partijom ili licne frustracije zbog gubljenja nacionalnog identiteta izavanog mjesanim brakom).

Sto se tvog komentara na muziku... muzicki dozivljaj je stvar licnog ukusa. Ako se tebi nesto ne svidja ne znaci da je to sranje i da su svi ostali glupi kojima se ova pjesma svidja.
Tvoj savjet mladom autoru o obracanju ciljnoj grupi je najveca prdjevina koju sam cuo u posljednjih 10 godina hahahahhaah ne mogu sebi doci... pa otkud ti znas da je on uopste zainteresovan za bilo kakvu ciljnu grupu. Mozda je covijek napisao pjesmu za svoju dusu i samo zeli da to podijeli sa nekim kome ce se ta ista pjesma svidjeti i u njoj se prepoznati i to je sve sto on ocekuje od iste. Da bilo koji muzicar stvara svoje pjesme na nacin "sad cu da privucem tu i tu ciljnu grupu" postojali bi samo grand i njegove "zvezde" jer oni okupljaju najsire narodne mase i lupaju najvise para.

Sto s tice spota, nisi ni svjestan koja si ti retardirani debil kad mislis da bi spot radjen po tvom "scenariju" bio ista vredno gledanja. Pricas Sinisi kako su mu stihovi banalni i pateticni, a predlazes mu da na rijeci pjesme tipa ..."..ti umorna lijezes.." ide slika djevojke koja je umorna i ide da spava u svoj krevet u SPAVACOJ SOBI... hahahahaha, kakav si ti debil i patetik najviseg ranga bez imalo smisla za vizuelnu estetiku (a pritom pun naprdjivackog "znanja" kao da si u najmanju ruku snimio 50 vrhunskih muzickih spotova). p.a. lagano dobijam osip po guzici....

Na osnovu cega si ti skontao uopste da je u pjesmi Sinise Sicara rijec o Banjaluci i zasto u spotu moraju da se vide kastel, gospodska, nova zgrada vlade itd. i ko si ti da govoris sta je vizuelno dobro, a sta lose? Jel se mozda bavis fotografijom, snimas kamerom ili si dizajner? Ako jesi daj da vidimo te radove na osnovu kojih smatras da je Banjaluka "ljepotica na Vrbasu".
Ovo nije turisticka razglednica Banjaluke vec spot Sinise Sicara za pjesmu "U srcu kao u oku te nosim". MUZIKA I SPOT SINISE SICARA , ne tvoj, ne gradske uprave Banjaluka, Milorada Dodika, Dragoljuba Davidovica, vec SINISE SICARA, tebi moze da se svidi ili ne i nista drugo....
Jesi li ti ikad u zivotu pogledao spot bilo kojeg autora na svijetu i da li se u tom spotu pod obavezno nalaze kadrovi grada iz kojeg dolazi autor???????????. Uostalom zasto se kadrovi snimljeni u krupi na vrbasu ili oni na nekom putu gdje pjevac hoda moraju podrazumijevati kao da su kadrovi banjaluke i okoline? Mislis da ih neko iz Dervente, Prijedora, Doboja, Teslica i ostalih gradova REPUBLIKE SRPSKE (da ne govorim o onima iz Beograda, Novog Sada, Nisa, Kragujevca itd.ili neko iz Irske)) prepoznaje ove lokacije. Ja mislim da oni nemaju pojma da li se onaj put u prvom kadru spota nalazi u blizini Banjaluke (sem ako nisu neki zajebani likovi koji prepoznaju endemske travke pored puta, a i ako jesu kao sto si sam rekao oni nisu ciljna grupa ...hahahahaha ovo sa ciljnom grupom me bas nasmijalo ).

Da skratim i ja...
Inace mi je pun qrac iskompleksiranih debila koji nista nisu uradili u zivotu vec samo sjede i tove se u nekoj smrdljivoj sobici i seru po drugim ljudima na osnovu nekog njihovog transcendentalnog iskustva. Pogotovo mi je pun qrac tkz "najpametnijh ljudi" koji se u sve zivo razumiju.

Svaka cast Sinisi Sicaru na svemu sto je uradio. Ja licno ne slusam tu vrstu muzike ali imam VELIKIIII RESPECT za svakoga ko bilo sta uradi u svom zivotu pogotovo ovog tipa (nekomercijalnog/ da je drugacije pjevao bi narodnjake) jer se bavim istim poslom i znam kako je tesko bilo sta uraditi (sem kenjati po drugima i cesati debelu guzicu) kada ti tata i mama nisu politicari, ratni profiteri, direktori propalih drzavnih firmi i sl.

p.s.
Prijateljski savjet Manaki: pokusaj da napises pjesmu ili snimis spot (napisi knjigu, naslikaj sliku ili bilo sta drugo) pa stavi ovdje da poslusamo/pogledamo da bacimo koji konstruktivni komentar. Mozda bi tada vise cijenio druge ljude i njihov rad, a i tada bi ti sigurno bila jasnija cinjenica da svaka budaletina smatra sebe najpametnijim na svijetu.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2008, 18:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aj sad da mi neko objasni sta je u toj pjesmi i tom spotu toliko dobro pa je samo nas troje vidjelo da tu nesto ne valja....nemojte mi samo kao razlog navodit to sto je lik iz banjaluke....to ne pije vode...ako cemo bit objektivni budimo objektivni....teks - kalup, muzika - kalup, aranzman - kalup, spot - kalup.....sve zajedno - kalup.....gdje je tu originalnost....ne trazim neko izmisljanje nekih cuda nego jednostavno nesto prepoznatljivo i na kraju krajeva nesto dobro....snimanje kamerom visoke rezolucije i koristenje jeftinih trikova sa akademije da bi se uradili muzika i spot ne smatram za "nesto dobro"....tekst je glupo komentarisat jer bi ispalo da ima sta komentarisat, a ono nema.....

Pricu kako je ovde tesko i kako je ovo i kako je ono mozete slobodno da zaboravite....treba podrzavat nase muzicare i bendove....ali one koji valjaju....tom logikom da treba sve podrzavat samo zato sto su iz BL znaci da podrzavamo i one midi fajlove u muzickom paviljonu (ovo je mozda najcrnji primjer al dobro)...
Uzmite npr Sopot....meni se njihova muzika ne svidja al njih treba podrzavat...isto tako i Afrodizijak....Balkan Express, Aurora.....

Opet kazem...fino je to sto se neko trudi...al da je dobro - nije....jednostavno nije...nije dobro u tom komercijalnom smislu jer nije dobro marketinski ispraceno (TV, radio, neke promocije po gradu) vec se reklamira po forumima...a sa druge strane stvarno ne vidim neku nekomercijalnu kvalitetu ove pjesme a ni spota da bi se to nekome svidjelo....

prcko vitamincic je napisao:
Ja licno ne slusam tu vrstu muzike ali imam VELIKIIII RESPECT za svakoga ko bilo sta uradi u svom zivotu pogotovo ovog tipa (nekomercijalnog/ da je drugacije pjevao bi narodnjake)

Aj sad ti meni ovde objasni sta tu nije komercijalno...starke, karirana kosulja, akusticna gitara....ili mozda ima jos nesto....?????

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]