banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 20:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Sep 2007, 19:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Dvoumim se izmedju dyn audio msp200 kutija (37x70 cm), dvosistemke, 10-ke basovi, stvarno dobar zvuk daju, i sharpovih cp7700 cetvorosistemki, osmice basovi. Ko se dobro razumije u to, da mi pomogne odluciti se sta da uzmem, na netu sam nalazio jedino postove na njemackom, a truba sam za taj jezik. Koristio bih ovo kao sobnu varijantu za slusanje muzike. U servisu mi kazu da dyn ima bolji zvuk, ali su prilicno stare kutije (15 god). Sharp je nesto noviji, nesto slabiji zvuk, ali premasivan (metar visine, 30x26).
Shto uciniti :-?

Poslednji put menjao Rakun_Slavko dana 29 Sep 2007, 19:23, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2007, 19:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Slika

Hochleistungs Lautsprecher Boxen
Belastbarkeit 130 W sinus / 250 W Musik
Impedanz 8 Ohm
Dreiwege - 4 Speaker - Twin Bass System
Masse (B x H x T in cm): 32 x 102 x 30
hervorragendes, räumliches und präzises Klangbild

To je to o sharpu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2007, 22:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Sad ce Tiki..... uostalom, zasto mu nisi poslao ovo na PP... covijek se trudi fakat, mi ga jebuckamo, on gubi zivce, ali tako je to na Blic forumu..... ajde tiki, reci da i mi sada znamo... a zasta su ti ti zvucnici uopste?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2007, 22:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Izbor zvučnih kutija je poprilično subjektivna stvar!
Postoji gomila teoretske priče, ali postavljaju se samo dva pitanja: koje tebi bolje zvuče i koje će bolje da zvuče u tvojoj sobi?!?

Tehnički gledano, zvučnike i sobu (zajedno) posmatraj kao sistem za reprodukciju zvuka! I tu ti važi neko pravilo - mala soba male zvučne kutije, veća soba - veće kutije! (pritom je "veličina" najviše uslovljena promjerom najvećeg zvučnika u kutiji)

Kolika ti je prostorija u kojoj ćeš ih slušati?
Imaš li prostora za podnostojeće kutije, odnosno na šta bi stavio bookshelf kutije?
Kakvu vrstu muzike ćeš slušati na njima?
Misliš ih sam slušati ili praviti žurke na kojima bi trebale izigravati mini razglas?
Čime ih planiraš pogoniti?

p.s. Ponuđene opcije su radikalno različite tako da ih je teško upoređivati, a ja bez dvoumljenja znam šta bih uzeo! (obavezno javi gdje se to može vidjeti i šta si ti izabrao)

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2007, 23:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2006, 13:15
sve ti covek rekao nema sta ... !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2007, 23:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tiki the Boyler je napisao:
Kolika ti je prostorija u kojoj ćeš ih slušati?
Imaš li prostora za podnostojeće kutije, odnosno na šta bi stavio bookshelf kutije?
Kakvu vrstu muzike ćeš slušati na njima?
Misliš ih sam slušati ili praviti žurke na kojima bi trebale izigravati mini razglas?
Čime ih planiraš pogoniti?

p.s. Ponuđene opcije su radikalno različite tako da ih je teško upoređivati, a ja bez dvoumljenja znam šta bih uzeo! (obavezno javi gdje se to može vidjeti i šta si ti izabrao)

Soba je malo apgrejdovani mrtvacki kovceg 2.5x3.5m, ali mijenjace se i to...
Podnostojece, da, naslo bi se prostora, improvizovao bih neki stalak izmedju 15 i 25 cm visine, toliki je otprilike bio fabricki stalak za dyn. Sharp su sami odignuti, tako da tu nema frke.
Muzika, uglavnom ekstremniji metal i slicne fuzije, dakle obilje duple bas pedale, reskih cinela, prodorni i masivni srednji, la tortura ;) Tu i tamo neki haus i stogod laganije, ali 80 posto metal/metalcore.
Sam slusati, neka, ko hoce zurke nek iznajmi za 40-50 KM neki razglascic ;) Sharp ima realne snage 100w, dyn 150w.
Uz njih uzimam fisher miksetu, ima razdvojene kanale tj radi na principu 2 mono.

Mozes mi pojasniti radikalnu razlicitost? Momci su mi reki da je dyn audio bash kvalitet, pri tom je manja kutija (70x40), a snaznija, pa me sve vuce k' njoj. A nesto mi govori da bi ti 99% nju izabrao, priznaj da je i ti zelis ;)
Po onome sto sam cuo u radnji, dyn ima zvuk auh dobar, samo je prilicno neestetka kutija, mrezice su totalno uprljane (neka boja bijele kafe), ima par ogrebotina i par strugotina, cak i ispod mreze je malo grebnuto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Sep 2007, 10:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja bih izabrao Dynaudio, ali ne zaboravi da uglavnom slušam drugu vrstu muzike i imam dosta veću sobu za slušanje koja je pritom akustički tretirana, pa može istrpiti tu desetku! Na sve to mogu reparirati tu zvučnu kutiju i dovesti je u savršeno stanje.

Ne znam... nareži jedan za tebe referentan audio CD, ponesi svoje pojačalo u taj servis gdje su zvučne kutije (ili još bolje zamoli ljude da donesu kutije u tvoju sobu uz obećanje da ćeš jedan par kupiti - jer je to jedini ispravan način izbora) i napravi A/B test. Slušaj naizmjenično jedne i druge i kupi one u kojima više uživaš! Na kraju krajeva tvoj užitak i jeste njihov zadatak!

btw. Jesu li iste ili slične cijene? I koliko uopšte koštaju?

p.s. Obe kutije su trosistemske, s tim što Sharp stoji na podu, a za Dynaudio ti treba stalak od bar 70cm visine! (nikako improvizacija od 15-20cm jer će to raditi katastrofalno)

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Sep 2007, 11:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Cijene - sharp 200 KM, dyn 150, s tim, da uz pojacalo od 120 KM, dobijam popust pa shema izgleda: sharp+fisher 280 KM, sharp+dyn 250 KM.
I bice odignuti od zemlje okruglo 70 cm, na ormaricima za garderobu :)

Oni su sami rekli da je dyn znatno boljeg zvuka od sharpa, a planiram odnijeti originalni cd, proslogodisnje proizvodnje, dakle, potpuni ugodjaj savremenih charki, pa vidjeti ko ce kako da zvuci.
Malo mi je kriticno staviti sharp od metar na stalak od 70 :), ode to u nebesa .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Sep 2007, 14:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Na A/B testu dyn oduvao u troskocima Sharp... Sharp ima snaznije ali i mutnije basove, visoki su histericni, a srednji nejasni. Zvuk se ne moze porediti. Kupio sam to boriku, odmah kraj kafica mombasa, kad ides glavnom ulicom u boriku onaj parking na desnoj strani, odmah prije raskrsca bl polje/glavna u boriku/incel. Mogu ti ostaviti njihovj broj, mada sumnjam da ima ista sto te interesuje, jedino imaju, cini mi se Jordan da se zovu ti zvucnici.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Sep 2007, 20:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jos jedno pitanje za Tikija... Da li bolja zvucna kartica moze dati jos bolji zvuk? Trenutno je stvarno odlican zvuk, ali ako za jos 30-40 KM i neku polovnu dobru zvucnu mogu usavrsiti isti, zasto da ne? Imam najobicniju integrisanu c-media 9738.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Sep 2007, 21:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
Naravno da može. Mijenjaj zvučnu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Sep 2007, 21:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Znači Dynaudio je pao! :)
Sad se još poigraj sa pozicijom zvučnika u sobi i desiće se mnogo toga! Nerijetko pomjeranje od samo desetak ili dvadeset centimetara zna napraviti radikalno drugačiju zvučnu sliku. Pa eksperimentiši...

A na tvoje pitanje o zvučnoj ću odgovoriti malo banalnim pitanjem: Uzmeš novi Audi A6 TD i odeš na seosku pumpu i natočiš ložulje u njega! Kako će ići?

Naravno da zvučna karta igra jako veliku ulogu. U principu ona je prva karika u lancu i ako iz nje izađe govno opet ćeš imati govno - samo pojačano!
Razlika se primjeti i između integracije i (već) standardne Creative Live 5.1 karte, ali pravi pomak čuješ tek kad ubaciš neku profi kartu. Hvala Bogu sad ih ima po poprilično prihvatljivim cijenama.
Generalno sam protivnik puštanja muzike sa računara, ali ako bih birao zvučnu za svoj comp za slušanje muzike onda bi to bilo ovo.

p.s. Da ne budem nedorečen... priča o stalcima visokim 70cm je bila za Dynaudio (kom je visoki ispod basa) - nikako za podnostojeći Sharp!
I ako možeš nabaviti stalke to bi bilo jako dobro - ormarići loše zvuče, vjeruj mi.

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 01:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma nisam mislio da ce dyn ONOLIKO oduvati Sharp, stvarno sam ocekivao neko premisljanje ili slicno, ali je prosto nadmocna.

Moram jos malo da gnjavim posten radni narod.
Stalci - originalni dyn audio, imaju oko 20 cm, tako mi rekose u servisu :-?
Koliko kod nas kostaju neki low-end stalci, mozda i polovni? Stvarno nisam upucen.
Na ovom linku sam nasao neka osnovna upustva glede pozicije zvucnika u odnosu na korisnika: http://www.hifi.co.yu/saveti/postavka.php.
Zvucnici su udaljeni 135 cm jedan od drugog, od mene izmedju 170-185 cm (zavisno kako sjedim). Bocno sam ih odaljio 20 cm od zidova (dalje ne mogu), a ledja su takodje 20 cm od zida (tu mogu da odguram jos sigurno 15-20). Ne znam koliko mi je bitno da "bjezim" od zida sa ledjnim dijelom?
Da li da ukrshtam malo zvucnike, soba je dugacka ukupno 3.5 metra, ne znam da li to prolazi kod tako malog prostora?

Takodje, kazu da bi bolji cinc kablovi poboljsali zvuk? Trenutno imam obicne "FIS" kablove, koliko stoje neki kvalitetniji, i vrijedi li tog novca (da li uopste u ovoj sobi mogu osjetiti razliku izmedju kabla od 3 i kabla od 30 KM?)

Kartica - to mi je odmah palo na pamet, probacu naci sto jeftiniji creative live 5.1, posto mi treba iskljucivo za slusanje.

Cuo sam o formatima zvucnih digitalnih zapisa koji uopste nemaju gubitke u odnosu na cd. Naravno, nekih 80 minuta je tesko 700 megabajta :)
Da li je stvarno tako, ukoliko i nije potpuno, koliko je bolji kvalitet od neke mp3-ce? Posto je doslo doba flat-rate-a, ne bih zalio da svoje omiljene albume skidam u ovom formatu, ako je zaista toliko bolji od mp3 formata.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 07:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rakun_Slavko je napisao:
Ma nisam mislio da ce dyn ONOLIKO oduvati Sharp, stvarno sam ocekivao neko premisljanje ili slicno, ali je prosto nadmocna.

Pošto sam ponosni vlasnik jednog para Dynaudia u potpunosti te razumijem! :D

Rakun_Slavko je napisao:
Moram jos malo da gnjavim posten radni narod.

Na koga li se to odnosilo? :-k

Rakun_Slavko je napisao:
Stalci - originalni dyn audio, imaju oko 20 cm, tako mi rekose u servisu :-?

Što će reći da ti visokotonac tuče direktno u cjevanicu kada si u normalnoj sjedećoj poziciji. A uši nisu tamo. Bar meni nisu... :crazyeyes:

Rakun_Slavko je napisao:
Koliko kod nas kostaju neki low-end stalci, mozda i polovni? Stvarno nisam upucen.

Nikoliko! Jer ih nema! Do prvog bravara pa napravi... ne bi te trebalo koštati više od stotinjak KM! :oops:

Rakun_Slavko je napisao:
Na ovom linku sam nasao neka osnovna upustva glede pozicije zvucnika u odnosu na korisnika: http://www.hifi.co.yu/saveti/postavka.php.
Zvucnici su udaljeni 135 cm jedan od drugog, od mene izmedju 170-185 cm (zavisno kako sjedim). Bocno sam ih odaljio 20 cm od zidova (dalje ne mogu), a ledja su takodje 20 cm od zida (tu mogu da odguram jos sigurno 15-20). Ne znam koliko mi je bitno da "bjezim" od zida sa ledjnim dijelom?

Link ne radi pa ne znam šta napisaše...
Poželjno je zvučne kutije što više odmaknuti od okolnih predmeta kao i zidova (naročito treba bježati od ćoškova koji nenormalno podižu basove), jer refleksione površine u velikoj mjeri učestvuju u kreiranju zvuka zajedno sa zvučnom kutijom - ako je zid dovoljno blizu možeš ga posmatrati kao malo veću zvučnu kutiju koja ima drugačiju rezonantnu frekvenciju od originalne... bla, bla, bla . . . :confused4:

Rakun_Slavko je napisao:
Da li da ukrshtam malo zvucnike, soba je dugacka ukupno 3.5 metra, ne znam da li to prolazi kod tako malog prostora?

Nisam siguran šta ti podrazumijevaš pod ukrštanjem?!?
Pokušaj zvučne kutije postaviti tako da pozicije kutija i pozicija tvoje glave u trenutku slušanja čine jednakostranični trougao. To bi bilo idealno za percepciju stereo slike.
Kao što rekoh... eksperimentiši u skladu sa mogućnostima... bilo bi stvarno glupo da izbacuješ ormar zbog dobrog zvuka! (iako neki i to rade) :headbang:

Rakun_Slavko je napisao:
Takodje, kazu da bi bolji cinc kablovi poboljsali zvuk? Trenutno imam obicne "FIS" kablove, koliko stoje neki kvalitetniji, i vrijedi li tog novca (da li uopste u ovoj sobi mogu osjetiti razliku izmedju kabla od 3 i kabla od 30 KM?)

Nepisano pravilo u Hi-Fi oblasti kaže da kablovi trebaju koštati otprilike 10% od cijene ukupnog sistema. Da ćeš čuti razliku između kablova od 3 i 30 KM nisam baš siguran, ali da će te kvalitetan kabl poštediti mnogih muka i blamaža koje te mogu zadesiti (hoćeš curi da prezentuješ sistem, a kablić krene da krcka i zajebava baš u tom trenutku a po Marfiju) - poštediće te.
Ja koristim industrijski standard - njemačke Klotz kablove. Standardni 3,5mm TRS - 2 x RCA kabl (koji tebi treba ako ćeš koristiti Creative Live 5.1) ti dođe nešto ispod 20KM... što je po meni razumna investicija!

S druge strane... mnogo veći zajeb su ti kablovi koji vode od pojačala do zvučnih kutija. Nemoj da te zavaraju krš kineski kablovi velikog promjera koji sjajno izgledaju, ali koji će nakon pola godine da pozelene od oksidacije! Bolje je da kupiš Klotz od 2x2,5mm nego kineza od 2x4mm (kojeg btw. uglavnom ne možeš ni uvući u terminal nego ga moraš guliti pa dođeš opet na isto)

Rakun_Slavko je napisao:
Kartica - to mi je odmah palo na pamet, probacu naci sto jeftiniji creative live 5.1, posto mi treba iskljucivo za slusanje.

Za početak je OK, ali ćeš se frapirati kada budeš u prilici da je uporediš sa nekom jačom kartom!

Rakun_Slavko je napisao:
Cuo sam o formatima zvucnih digitalnih zapisa koji uopste nemaju gubitke u odnosu na cd. Naravno, nekih 80 minuta je tesko 700 megabajta :)
Da li je stvarno tako, ukoliko i nije potpuno, koliko je bolji kvalitet od neke mp3-ce? Posto je doslo doba flat-rate-a, ne bih zalio da svoje omiljene albume skidam u ovom formatu, ako je zaista toliko bolji od mp3 formata.

Pazi... Kakva je vajda od kompresije ako je teška kao .cda ?!?
S druge strane... kompresija je uvijek kompresija i neminovno je da nešto izgubiš! Postoje audio formati superiorniji od CD-a (SACD ili zapis sa DVDa), ali u praksi se uglavnom vrtimo oko .mp3 formata.
Po meni se ne isplati previše mlatiti oko toga, jer se tu povlači mnogo pitanja... od samog kodeka koji se koristi, preko ljudi koji to rade, do kompatibilnosti sa ostatkom svjeta...
Ako već skidaš muziku sa Neta (a to izgleda rade svi osim mene)... traži je u što boljem .mp3 formatu... Po mom iskustvu 90% ljudi nema šanse da razlikuje .wav i .mp3 na 192kbps... a na kraju krajeva i Creative Live neće svirati bolje od toga... :dontknow:

Kako god...

Sretno!

:glasses7:

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2007, 07:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

http://www.hifi.co.yu/saveti/postavka.php
Stavio sam tacku na kraju recenice, a recenica se zavrsavala sa linkom, pa nije radio zbog te tacke :lol: :lol: .

Pa, cim mi legnu neke uplate poganjacu kabl/karticu.

A ono sa .cda formatom, to valjda uopste nema kompresiju, vec je goli digitalni klon cda?

Ukrstanje - zakrivljavanje prema meni. Posto sada radi link, bice ti jasno na sta tacno mislim :D. Ali, sam si rekao da je to do eksperimentisnja, pa je na meni da ih mic po mic testiram.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]