DIPLOMIRAO SAM ŠLJIVOVICU!
Pevač Dip parpla za Kurir otkriva da mu je naša rakija omiljeno piće i poručuje da zbog postupaka Tonija Blera crveni pred celim svetom!
Postoje rok grupe čiji je sveukupni doprinos muzičkoj istoriji nemerljiv, a Dip parpl baš kao i njihov pevač Ijan Gilan, spadaju u kategoriju "besmrtnih" grupa koje u svetu, ali i malenoj Srbiji uživaju ogromnu popularnost. S tim u vezi, pevača Parpla pronašli smo u jednom portugalskom hotelu kako na miru i u tišini ispija čuveni engleski čaj u pet pripremajući se za predstojeću evropsku turneju.
Naglašavajući u razgovoru za naš list da mu je veliko zadovoljstvo što će se "otvoriti" za jedan naš list, Ijan Gilan je već na početku priče istakao da Srbiju, kao i ljude u njoj, iz više razloga mnogo voli.
- Obožavam Beograd i Srbiju! Beograd je divan, nasmejan grad, a vaša publika mi je jedna od najdražih sa kojima sam dosad imao prilike da se sretnem. Prosto nas nosite kada izađemo na binu. U Srbiju sam dolazio tri puta i uvek sam se sjajno proveo. Međutim, u sva tri navrata su mi se provodi u Beogradu završavali skoro pa fatalno!
Kako?
- Mamurluk. Jebeni mamurluk u glavi, u telu. Tu vrtešku u mozgu samo boravak u Srbiji može da mi napravi! Interesantno - i sada da me pitate, mogao bi komotno da se prisetim sva tri boravka u Beogradu sve do kraja koncerta, ali od tog trenutka pa do poletanja aviona, nema šanse! Rupa u glavi, blokada!
- Prvo sam mislio da mi nešto stavljate u pića, a potom da su vam devojke vračare koje na sebe umesto parfema nanose nekakve opijate što obaraju muškarce s nogu! Ma, najprostije rečeno, u Beogradu se ne osećam kao turista, što je slučaj sa mnogim drugim gradovima. Da, volim i vaše specijalitete sa roštilja.
Da li je za "vrtešku u glavi" kriva možda naša šljivovica?
- Između ostalog - da. Ubiću onog ko mi ju je prvi put početkom sedamdesetih ponudio! Postoji pet pića kojima ću se klanjati do kraja života - skoč, votka, saki, tekila i vaša šljivovica. Nekako su mi i simboli svih strana sveta.
- Mislim da je šljivovica zadovoljstvo koje, ukoliko želite da ga doživljavate, morate da naučite kako sa njim da rukujete. Za šljivku je nama Britancima potrebno privikavanje. Dok su ostali u grupi još u stadijumu početnika, ja sam u međuvremenu na šljivovici diplomirao (smeh). Za nju je potrebno mnogo prakse.
A za naše devojke?
- Ne, za njih praksa nije potrebna, svašta (smeh). One su vam stvarno posebne. Ja jesam u braku, volim svoju ženu, ali kao i za pića, ima nekoliko zemalja na svetu gde su one, prosto, lepše od ostalih. U toj grupi vidim i Srpkinje.
Družim se sa Pavarotijem
Objavljen je i prvi DVD o vama pod imenom "Highnjay Star"?
- Tako je. Radi se o projektu koji mi je oduzeo dve godine života, ali se ne bunim jer sam na svaki njegov minut vrlo ponosan. Na DVD izdanju nalazi se mnogo inserata sa naših koncerata, spotovi, intervjui sa momcima iz grupe, kao i mnogim mojim prijateljima, kao što su na primer Lućano Pavaroti, koga neizmerno cenim, i DžordžBest, fudbalski velikan koji je upravo meni dao svoj poslednji intervju pred smrt. Fanovi će biti zadovoljni diskom sa informativnog aspekta gledano, kada su moj život i karijera Dip parpla u pitanju.
Kako vam danas izgleda Srbija u odnosu na vreme komunizma kada ste prvi put bili ovde, u vreme Jugoslavije?
- Srbija je izvanredno napredovala, kao i ostale zemlje u regionu. Sećam se svirki sedamdesetih i osamdesetih u Beogradu, Berlinu, Moskvi, Gruziji. Nije nam bilo baš prijatno da stojimo na sceni i gledamo u oči ljude koji su iskreno želeli da žive u svetu iz kojeg mi dolazimo.
- Sećam se i nekoliko nemačkih obožavalaca koji su nas jednom sačekali u bekstejdžu u Berlinu i bukvalno se tresli od uzbuđenja vapeći za pomoć, kao, da mi urgiramo na Zapadu da se taj prokleti zid sruši!
Fanovi su se kleli u Dip parpl, ali vas je vlast mnogih država proklinjala?
- Da, nijedan državni vrh zemalja istočne Evrope nije mogao da nas smisli. U Jugoslaviji nam je vlast više puta upućivala poruke da kvarimo omladinu, da u njihovu još neizgrađenu svest poput droge unosimo nepodobnu ideologiju Zapada, da nas ne treba slušati. Zato smo napisali pesmu "Child in Time" - da ohrabrimo ljude poput onih u Jugoslaviji, da im damo razloga da veruju jer i sa druge strane barikade ima nas koji mislimo na njih.
Kao Britanac, kako onda gledate na premijera Tonija Blera i njegovu proameričku politiku?
- Toni Bler je najgori premijer koga je Velika Britanija ikada imala! To ne kažem samo ja, već mnogi Britanci samo što to kod nas možete čuti jedino u razgovorima u pabu, kod prijatelja u kući. Nije ispunio nijedno obećanje koje je na početku mandata dao. Kao da je mlađi brat Džordža Buša - trči za njim i mehanički klima glavom. Zgrožen sam njegovom politikom i kao Britanac vrlo posramljen pred svetom.
Zašto pevate bosonogi?
- Mislim da mi je neko odozgo rekao da ću tako bolje da pevam, pa sam ga poslušao (smeh). Nikada ni privatno ne nosim cipele. Jednom sam pevao na bini preko koje je raširen toliko udoban tepih da sam se izuo i osetio blaženstvo, raj na zemlji. Svi znate kakvo je olakšanje kada posle 10 sati posla ili leta avionom izujete cipele prilikom ulaska u kuću.
Da li je tačno da ćete krajem juna svirati na Roud festivalu u Zrenjaninu pored Metalike i Igija Popa?
- Iskreno, ne znam ništa o tome, moraću da proverim sa menadžerima. Ako budemo došli, to će biti sjajno jer su mi koncerti u Srbiji oduvek bili među najdražima.
_________________ Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...
|