Паааа....добио сам снимак од друга
...ал' нешто све контам: ако само зинем намазаће ме катраном и перјем...
Избјегаваћу да коментаришем учеснике (пошто сам вјероватно необјективан)...
Слажем се да је "Пустелија" или како се већ зове ужасан избор, јер је ужасно тешко провалити везу оног "А -9 " који се третира двоструко:
као алтерација односно украс на основном тону, али га је истовремено могуће третирати и као доминанту хармонског мола,
дакле у том А дуру који садржи тон Б (који је излуђивао такмичаре) могла се лагано свирати љествица хармонског д-мола.
Други и мало тежи проблем би био креативно ријешити паралелно помјерање хармоније (дакле исти склоп акорда) на H -9, затим на B -9.
Олакшавајућа околност би била да је тај Б дур са тоном "а":
он се може третирати дједноставно као Шести у д-молу (дакле и даље остаје у игри хармонска љествица д-мола).
Ет' муке коју су сви мучили, а оно мене је искрено фасцинирало да је пар учесника лаганезе свирало погрешне скале преко хармонске пратње,
а што је најгоре иста ствар се дешавала и на блузу (такмичар бендује жицу на основном тону док је у позадини акорд доминанте).
Да престанем са кинеским:
волио би да видим такмичење гитариста на којем би учесници били Дадо, Бота, Рони, Чорда, Нешо, Паспаљ и Тркуља
(вјероватно сам изоставио још некога, додајте по слободном избору)...
Такмичење би се састојало из четири сегмента :
а) cool play> микс шафл, џез, блуз-рок
b) odd play> брзи непарни ритмови са кориштењем модалности
c) shred play> математика, гимнастика и остало...
d) wild card play> импровизација и познавање теорије, свирање непознате пјесме "на прву"
Ако неко сматра себе довољно квалитетним музичарем и гитаристом да се пријави на такмичење, а да притом :
- не познаје различите стилове свирања
- нема никакав осјећај за заједничко музицирање
- нема ни најосновнија знања из теорије музике
онда стварно не знам шта рећи... :-?
- Артист (ако је спонзор) да да свој разглас, односно Тикију да стави на располагање своје ресурсе, умјесто "ручних радова" од кутија и миксете,
а не да на пола свирке умре микрофон, да нико у пратећем бенду нема мониторинг, да крепа пола кутија усред свирке итд.
- Нектар ако је спонзор да се промотивно продаје точено пиво по 1,5 км...
Онда би то била свирка за памћење и препричавање....
(А о утисцима са овог феста, не бих сад...

)