banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 11:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 295 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2006, 14:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Maj 2005, 16:44
Ozbiljnost po meni jeste presudna, jer ako je bend ozbiljan onda ce i ljudi koji sviraju u njemu vise da vjezbaju i napreduju, kupuju bolju opremu ako su u mogucnosti! Sve ostalo dodje samo! I sponzori i podrska a srece pretjerano i nema!

Tanker-Southern Sludge Metal

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2006, 15:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
monument je napisao:
Ozbiljnost po meni jeste presudna, jer ako je bend ozbiljan onda ce i ljudi koji sviraju u njemu vise da vjezbaju i napreduju, kupuju bolju opremu ako su u mogucnosti! Sve ostalo dodje samo! I sponzori i podrska a srece pretjerano i nema!

Vuces me za jezik. :)
Ajde sada napisi kojim putem vi idete. Kako uspijevate da napredujete. Vjezbanjem? Kako ste dosli na koncert Vadera?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2006, 10:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Lose vijesti. Jos jedna zvijezdica na Banjaluckom hc nebu je prestala da sija. Ugasio se Self Liberation, odradili su jednu svirku na festivalu u B. Brodu, planira se snimka autorskih 6 pjesama u nekom skorijem periodu, da ne propadne uludo nekih 7-8 mjeseci rada. Pozdrav momcima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2006, 17:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Maj 2005, 00:21
monument je napisao:
srece pretjerano i nema!

Apsolutno netacno.

Sreca je 90% vazna u celoj prici. U pravom trenutku na pravom mestu...
Naravno, mora se raditi i vezbati, ali kakvi bendovi postoje u svakoj drzavi na ovoj planeti za koje niko nikad nece saznati upravo zato sto nisu imali srece...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2006, 22:07 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
da su imali dovoljno para, culo bi se.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2006, 23:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Tutic je (barem po rodjenju Banjalucanin) namlatio najvise para iz BL.
Cak je imao i dobre albume.

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2006, 08:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Medolino je napisao:
Tutic je (barem po rodjenju Banjalucanin) namlatio najvise para iz BL.
Cak je imao i dobre albume.

To je tako nekako daleko, mislim taj Tutic... ne mogu da ga nikako povezem sa bilo kojim danasnjim muzicarom iz BL.

Problem Banjalucke scene je taj sto ljudi nisu dovoljno zagrijani da ucine nesto sa muzikom. To jeko tezak posao, napraviti kvalitetan samoodrziv bend, a BL je manji grad gdje svi traze neku sigurnost i nisu skloni bas avanturama...a u rock and rollu je cijeli zivot jedna avantura....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2006, 15:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
TOOL!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2006, 14:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
Draco_O'Reily je napisao:
...Dakle, i do muzicara je jer bi svako mogao imati ok snimak da se sam potrudi oko svoje produkcije.

Ovo je najsmislenija rečenica koju sam pročitao od svih ovih silnih postova i rasprava na temu dobar (demo) snimak!!!

Prvo, treba shvatiti šta je suština dobrog snimka. Osnovni zadatak producenta (tj. tonskog snimatelja) je da što vjernije ''uhvati'' (snimi) originalni zvuk koji dolazi iz pojačala, ako pričamo o snimanju gitare, tj. uopšte zvuka koji dolazi na mikrofon. Preduslov za to je da vam iz samog pojačala izlazi dobar sound, VAŠSOUND. Ne možete doći do Boleta sa rukama u džepovima i sa zahtjevom ''hoću ton na rifu kao Hetfieldov sa Master of Puppets ili ton na solu kao Satrianijev Surfing...''. Treba znati šta se sve nalazi iza takvog tona, koji preamp, koji modulacioni efekti itd. Svi veliki gitaristi su prije svega majstori tona i tačno znaju šta hoće da dobiju. Sam Satriani je odigrao veliku ulogu u projektovanju njegovog potpisanog Peavey-a JSX, da ne spominjemo udio Van Halena u pravljenju legendarnog 5150.
Da priča ne bude malo offtopic, vratiću se u realnost i u naše uslove. I sa relativno malo para se može dobiti pristojan zvuk ako se zna šta treba tražiti. Kao prvo, treba za početak bar malo naučiti o tome šta je preamp u pojačalu a šta power amp, kako i na koji način oba doprinose ukupnom zvuku, čemu služe i kako rade modulacioni efekti (chorus, flanger, phaser) a kako delay i reverb efekti i najvaznija stvar, znati mjesto svakoj komponenti u lancu.
Producent (čitaj Bole) vam neće praviti zvuk već vi to sami morate uraditi. Neko je spomenuo ranije da je nagradu dobio gitarista koji je imao najbolji ton, bilo to nekome glupo ili ne, ja se slažem sa takvim izborom.
S druge strane, treba razlikovati šta koristiti za live svirku a šta za snimanje. To su dve različite priče (osim ako ne snimate u vrhunskom studiju, sa odličnom prostorijom i pri tom imate visokokvalitetno hi-gain pojačalo). Većina albuma sa naših prostora su snimljeni preko gitarskih preampa sa modelovanim pojačalima, ubodenih direktno u komp. Evo recimo, sve gitare koje je Vlatko svirao Gibonni-u su odsvirane na line 6-u (sprava koja košta 200-tinjak evra najviše) direktno u zvučnu, pa zatim čitav album Nikole Pejakovića-Kolje itd.

Zaključak, nije potrebno puno para za dobar demo snimak ali je potrebno da svako od nas nauči podesiti i snimiti bar svoj instrument, uz minimum opreme, naravno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2006, 19:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Sve je to OK sto si napisao. Moze solidan zvuk da se dobije sa minimum opreme ali to nije to i nikad nece biti. Ako hoces da zvucis kao strani bendovi onda moras da imas brdo opreme, dobro pojacalo samo ne moze!
Jedno je tacno, slozili se vi ili ne, dobar zvuk dolazi iz dobre i puno opreme!
Sto se tice da muzicar mora sam da ima dobar zvuk je tacno, ali to ti ide od osobe do osobe, mozda tebi ne valja zvuk koji ja imam i obrnuto. Ja recimo postizem zvuk koji je meni super sa samo jednom spravom a to je Boss ODB-3 Bass Overdrive dok vecina prezire distorziju na basu!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2006, 20:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Naravno da dobar zvuk dolazi iz dobre opreme. Kada sam spominjao da treba raditi na sebi mislio sam i na ulaganja u opremu i instrumente ali treba znati da ti sama oprema ne garantuje odličan zvuk.Možeš ti imati brdo opreme ali džaba ti to ako je ne znas iskoristiti i podesiti svaku stvar kako treba i izvući najbolje iz nje.
Htio sam da skrenem pažnju na nešto drugo. Razlika između nas i klinaca sa zapada je u velikoj mjeri i u znanju (tehničkom) i ne samo sa zapada već generalno iz većih gradova gdje ima više ljudi koji se bave muzikom. Jedan klinac iz Tuzle (čini mi se) je došao u naš Artist i započeo razgovor rečenicom: 'Za live želim da imam punu kontrolu gaina tokom svirke, treba mi delay sa tap kontrolom vremena kašnjenja i da mix delay-a kontrolišem na expression pedali'! Na osnovu jedne jebene rečenice ti vidiš kakvo je kod njih stanje svijesti, koliko ljudi više znaju o svemu od nas i skontaš u kakvoj jebenoj rupi mi živimo. Kod nas se svaki klinac loži na jebeni ibanez iako su to najveći krševi od gitara (da ne bude zabune ima i tu dobrih modela ali su bruka para) i na ubermetal pedalu. Daj da džegenjam i to je to.
Treba nam malo više muzičke 'prosvijećenosti', internet je svima nama dostupan i stvarno se može puno toga naučiti i sam. Kad sam naučiš dosta stvari o snimanju svog instrumenta i podešavanju zvuka onda ti generalno treba i manje vremena za snimanje.
Po meni je najveći problem snimiti bubanj jer zahtjeva prostoriju i u najlošijoj varijanti bar tri mikrofona (stopa, doboš i jedan overhead), i zahtijeva mikser ili kartu sa tri mikrofonska ulaza. Sve ostalo možeš snimiti i u svojoj sobi a da zvuči odlično.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2006, 01:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ja sviram vec neko vrijeme tako da sam upucen sto se opreme tice, ne bas pretjerano puno ali dovoljno znam i znam sta mi treba na bini ali za to nemam para, jednostavno je preskupo. Polako ce se skupiti za jos neke sitnice jer mi trebaju za live, kopresori, equalizer-i i slicne stvari! Sad sam kupio odlican overdrive za bass, Boss ODB-3, odlican zvuk moze da se dobije! Preporucujem ga svakom basisti!

A to sto ljudi ne znaju nista o opremi je stvar licnog izbora, ja volim da sviram i interesujem se i za opremu, zato dosta stvari naucim i znam kako cu sutra da postigne bolji zvuk! Svi kontaju "kupim gitaru, distorziju, neko malo pojacalo i to je to", nije to bas tako, za zvuk treba puno vise!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 03:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
nego junaci koliko vas je kupilo opremu vlastitim zaradjenim parama ,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 10:10 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 10:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Avg 2005, 01:01
TROTERU

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2006, 13:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

groznium je napisao:
nego junaci koliko vas je kupilo opremu vlastitim zaradjenim parama ,

Pa čijim ću kupiti parama nego svojim, nije mi deda mraz donio.
Ako misliš na starce, ja sam se odavno skinuo sa njihove platne liste 8)
Studentski kredit ili izmoliš Batu da ti da na rate i otplaćuj lagano.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2007, 16:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Ljudi, kako se kod nas rjesava pitanje autorskih prava? Kako se regulisu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2007, 16:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Frieda je napisao:
Ljudi, kako se kod nas rjesava pitanje autorskih prava? Kako se regulisu?

Lako...
Prvo se informises, ako ne znas http://www.itbusiness.ba/ITB/Documents/ ... 0ZAPSP.pdf

Nadležne institucije
Institut za standarde, meriteljstvo i intelektualno vlasništvo BiH
Hamdije Čemerlića 2/7
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0) 33 652 765 (direktor)
fax: +387 (0) 33 652 757
email: info@basmp.gov.ba
http://www.basmp.gov.ba
(više informacija o Institutu možete naći na http://www.basmp.gov.ba)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2007, 16:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Hvala, ali nisam bas puno saznala. Zanima me citava procedura. :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2007, 19:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Frieda je napisao:
Hvala, ali nisam bas puno saznala. Zanima me citava procedura. :oops:

Pa posalji im mail pa pitaj. :drinking:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 295 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]