Elvis Presley je napisao:
loveless je napisao:
Faust me je nezanimljiv zato sto ne volim te nagle promjene tempa i melodije, taj "zvucni kolaz", tu intelektualnu manipulaciju bez emocija. Meni je bez emocija, ne mora biti drugima. mogu da cijenim njegovu inovativnost, ali ne mogu da u njemu uzivam.
Upravo ovako bih ja ocjenio Trout Mask Replicu. A realno, priznaj da je album takav. Jedino sto u njemu nema nista intelektualno, jer je Vliet imao namjeru da tekstove napise onako, ono sto ti kazes, namjerno ruzno. E sad meni se to ne dopada.
Mene zanima kako to da se tebi npr. ne dopada Faust a dopada ti se recimo Beefheart ili neki bendovi sa slicnim eksperimentisanjem.
Sto se tice albuma, Doorsi su zasluzeno tu gdje jesu, jer album The Doors jeste remek djelo, a pjesma Break On Through je po meni prva hard rock pjesma, stvarno pjesma sa toliko energije koja se rijetko mogla cuti u to vrijeme.
Ali ja mislim da ako bi pravili listu najboljih rock albuma na njoj bi se morao naci bar jedan album grupe The Who. Ili Tommy, ili Who's Next (koji je moj omiljeni grupe The Who) ili The Who Sell Out. A naravno o Pink Floydu da ne pricam. Iako cijenim Barrettov rad, mislim da su albumi poput Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here i The Wall uticajniji, u smislu jer su uticali na mnogo razlicitih izvodjaca kasnije dok je The Piper At The Gates of Dawn bio najuticajniji album u zanru psihodelicnog roka, ali samo u tom zanru.
Dalje, tu bi se po meni morali naci Dylanovi albumi, Neil Youngovi obavezno, pa i ti Beatlesi, makar Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Dalje morao bi se pomenuti i Bob Marley, Zeppelin i njihov prvi i cetvrti album, Jethro Tull sa svojim Aqualungom, The Clash (koji su moja omiljena punk grupa, Sex Pistolsi su mi smijesni) sa London Calling itd.
Ne, ja ne volim Trout Mask Replicu (mada generalno Beefheart nije ni hladan ni experimentalan kao Faust). Ne volim ni Franka Zappu iz istih razloga.
Dalje, oficijelno vam predstavlajm NASTAVAK liste. Dakle: albumi koje ste vidjeli imaju ocjenu 9/10. Ove ispod Pjero je ocjenio sa 8,5/10 i takodje ih smatra remek-djelima. Bubnjeve, molim....
Dakle...
# 8.5/10# American Music Club: California (1988)
# Babes In Toyland: Fontanelle (1992)
#
Syd Barrett: Barrett (1970)
#
Big Black: Atomizer (1986)
# Black Tape For A Blue Girl: Remnants Of A Deeper Purity (1996)
# Tim Buckley: Starsailor (1970)
# Built To Spill: Perfect From Now On (1997)
#
Nick Cave: From Her To Eternity (1984)
# Chrome: Half Machine Lip Moves (1979)
#
Leonard Cohen: Songs Of Leonard Cohen (1968)
# Cop Shoot Cop: Consumer Revolt (1990)
# Cramps: Songs The Lord Taught Us (1980)
# Dead Kennedys: Fresh Fruit For Rotting Vegetables (1980)
# Constance Demby: Novus Magnificat (1986)
#
Dirty Three: Ocean Songs (1998)
# Dogbowl: Cyclops Nuclear Submarine Captain (1991)
# Dream Syndicate:Days Of The Wine And Roses (1982)
# Peter Gabriel: Passion (1989)
# Gong: Flying Teapot - Radio Gnome Invisible (1973)
# Jon Hassell: Vernal Equinox (1977)
# Jefferson Airplane: Volunteers (1969)
#
King Crimson: In The Court Of The Crimson King (1969)
# Lightwave: Mundus Subterraneus (1995)
#
MC5: Kick Out The Jams (1969)
# Van Morrison: Moondance (1970)
# Nine Inch Nails: The Downward Spiral (1994)
# Phish: A Picture Of Nectar (1992)
#
Pink Floyd: The Piper At The Gates Of Dawn (1967)
#
Pixies: Surfer Rosa (1988)
# Popol Vuh: In Den Gaerten Pharaos (1972)
# Steve Roach: Dreamtime Return (1988)
# Klaus Schulze: Cyborg (1973)
# Soft Boys: Underwater Moonlight (1980)
# Jim Steinman: Original Sin (1989)
# Amon Tobin: Bricolage (1997)
# Von Lmo: Cosmic Interception (1994)
I na poslijetku tu si oni koji imaju 8/10. I oni su remek-djela. Medju njima se nalaze
- dva albuma Neila Yuonga
- Patti Smith
- dva albuma Joni Mitchell
- The Who (iko ja smatram da su Who MNOGO precijenjeni)
- Stooges itd.
Evo Vam link koji obuhvata remek-djela koja imaju 8/10 i 8,5/10... pa prelistajte sami. Nisam ni ja CUO sve ove albume, medju njima ima i bezeveze ploca, ali jos vise ima neotkrivenih dragulja i genijalnih "zaboravljenih" albuma...
Evo link:
http://rateyourmusic.com/list/SellMeAGod/scaruffitize_me__capn__pt__2/I, podsjecanja radi, oni koji imaju 9/10:
http://rateyourmusic.com/list/SellMeAGod/scaruffitize_me__capn__pt__1E, sad je vrijeme da pocnu polemike. PS Piero "ne voli" Beatlese, ni Marleya (toliko) ni Zeppeline (toliko). Slazem se s njim. Oni su tek B-liga. Uprkos poplarnosti.