banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 382 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Maj 2010, 09:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
:lol: :lol: :lol:

Citiraj:
1. Velvet Underground & nico
2. rock bottom
3. the doors
4. hossiana mantra
5. the modern dance (pere ubu, hahaha)
6. desershore
7. good
8. suicide
9. astral weeks
10. spiderland
11. zen arcade i, naravno,

12. lovless

Ja sam ovdje čuo samo za Dorse :D

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2010, 12:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
loveless je napisao:
Prvo ti meni ne mozes anti-argumentovati muzicki nikako! To, hvala Bogu, nisi ni pokusavao mnogo.

Ali to pokusavas uraditi na DRUGI NACIN: tako sto hoces prikazati da je meni Scaruffi neka religija. Ali kao sto rekoh, nikog ne stavljam na pijedestal i u njegovom radu isto ima mnogo sto mi se ne svidja. Kao sto sam rekao. Drugim rijecima, izmisljas da bi smo imao nesto reci. Ne trebas obarati nesto sto nije ni receno.

Ja sam samo tebi - i drugima - zelio otvorit oci i usi, ali tebi je "plavo crveno" i tacka. Pacja skola...

Anti argumentovati muzicki...

"Zelio otvoriti oci i usi..."
Vidis, to je tvoj problem... Ti bi ljudima otvarao oci i usi. Otkud ti ideja da mozes tako nesto da radis?
Bjezi, Scaruffi, Pere Ubu, tralalala, pacja skola...

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2010, 15:21 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
YENTL - Barbra Streisand .... :evil3:

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2010, 22:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Apr 2005, 14:27
Daljac je napisao:

Citiraj:
1. Velvet Underground & nico
2. rock bottom
3. the doors
4. hossiana mantra
5. the modern dance (pere ubu, hahaha)
6. desershore
7. good
8. suicide
9. astral weeks
10. spiderland
11. zen arcade i, naravno,

12. lovless

Ja sam ovdje čuo samo za Dorse :D

E pa eto... sad na posao druze! :)

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2010, 23:15 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
U mom slucaju ''Pere Ubu'' i ''The Modern dance'' bi ostavio veoma dobar utisak da nije opterecen nekim sumovima koji su kao namjerno ubaceni da smetaju slusaocu. Kao da sami sebi zele reci: ''Ako budu slusali nasu muziku i pored ovih smetalica u miksu, znaci da smo stvarno cool'' :D . E sad, ako im je pak to glavna fora(mada ja mislim da nije), onda stvarno jebiga... Medjutim, album kao muzika bez sumova ima veoma evidentnu pravu rock n' roll energiju. Tacnije, zvuci veoma nadahnuto. Nekako kao ''Joy Division'' sa veselijim melodijama i zivljom interpretacijom.
Osjecao sam se kao u slucaju Death-a; da je iskljuciti vokal, ili ga zamijeniti necim malo smislenijim (sad ce pravi metalci reci da nisam vrijedan komentara) to bi billa odlicna svirka. U Ubuovom slucaju - da je isljuciti sumove.

Za ''Dub Housing'' moram priznati da me jednostano ugnjavio. Necu da opisujem nesto sto mi se nije svidjelo, smatram to beskorisnim blebetanjem.

''Faust'' sam prije nekog vremena trazio jer me je zainteresovao Kraut rock, i nisam bio puno odusevljen, mada je Kraut rock kao pravac poprilicno intresantan sa stanovistva...kako da kazem...oblika zvuka. Da termin ''zvucna slika'' ne oznacava nesto drugo, koristio bih nega.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 00:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Da, Faust je prilicno smaracka muzika. Definitvno jedan od najgorih Scauffijevih izbora.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 00:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
loveless je napisao:
Da, Faust je prilicno smaracka muzika. Definitvno jedan od najgorih Scauffijevih izbora.

Pitanje za tebe, nasmjesitog i ostale koji tako smatraju, zasto je smaracka?
Malo mi je taj termin "smaracka", "dosadno"...nedorecen, nedovoljan.

Takodje, sta je za tebe loveless sa ove liste bas vrijedno paznje i zasto?

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 01:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Sve je vrijedno paznje, makar kao kurio.

A svoje sam omiljene albume sa liste izdvoji malo gore.. par postova iznad.

Faust me je nezanimljiv zato sto ne volim te nagle promjene tempa i melodije, taj "zvucni kolaz", tu intelektualnu manipulaciju bez emocija. Meni je bez emocija, ne mora biti drugima. mogu da cijenim njegovu inovativnost, ali ne mogu da u njemu uzivam. Dok slusam, npr., Astral Weeks, onda mogu da uzivam i u jednom i u drugom.

PS Takodje mislim da je Scaruffi izabrao najGORI album Nicka Cavea. Let Love In, Boatman's Call i FHTE su remek-djela. Ne znam zasto je izabrao ono sto je izabrao.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 01:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Loveless, hajde da se konačno malo slažemo!
Boatman's Call je remek-djelo...

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 05:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
loveless je napisao:
Faust me je nezanimljiv zato sto ne volim te nagle promjene tempa i melodije, taj "zvucni kolaz", tu intelektualnu manipulaciju bez emocija. Meni je bez emocija, ne mora biti drugima. mogu da cijenim njegovu inovativnost, ali ne mogu da u njemu uzivam.

Upravo ovako bih ja ocjenio Trout Mask Replicu. A realno, priznaj da je album takav. Jedino sto u njemu nema nista intelektualno, jer je Vliet imao namjeru da tekstove napise onako, ono sto ti kazes, namjerno ruzno. E sad meni se to ne dopada.
Mene zanima kako to da se tebi npr. ne dopada Faust a dopada ti se recimo Beefheart ili neki bendovi sa slicnim eksperimentisanjem.

Sto se tice albuma, Doorsi su zasluzeno tu gdje jesu, jer album The Doors jeste remek djelo, a pjesma Break On Through je po meni prva hard rock pjesma, stvarno pjesma sa toliko energije koja se rijetko mogla cuti u to vrijeme.

Ali ja mislim da ako bi pravili listu najboljih rock albuma na njoj bi se morao naci bar jedan album grupe The Who. Ili Tommy, ili Who's Next (koji je moj omiljeni grupe The Who) ili The Who Sell Out. A naravno o Pink Floydu da ne pricam. Iako cijenim Barrettov rad, mislim da su albumi poput Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here i The Wall uticajniji, u smislu jer su uticali na mnogo razlicitih izvodjaca kasnije dok je The Piper At The Gates of Dawn bio najuticajniji album u zanru psihodelicnog roka, ali samo u tom zanru.
Dalje, tu bi se po meni morali naci Dylanovi albumi, Neil Youngovi obavezno, pa i ti Beatlesi, makar Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Dalje morao bi se pomenuti i Bob Marley, Zeppelin i njihov prvi i cetvrti album, Jethro Tull sa svojim Aqualungom, The Clash (koji su moja omiljena punk grupa, Sex Pistolsi su mi smijesni) sa London Calling itd.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 10:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Elvis Presley je napisao:
loveless je napisao:
Faust me je nezanimljiv zato sto ne volim te nagle promjene tempa i melodije, taj "zvucni kolaz", tu intelektualnu manipulaciju bez emocija. Meni je bez emocija, ne mora biti drugima. mogu da cijenim njegovu inovativnost, ali ne mogu da u njemu uzivam.

Upravo ovako bih ja ocjenio Trout Mask Replicu. A realno, priznaj da je album takav. Jedino sto u njemu nema nista intelektualno, jer je Vliet imao namjeru da tekstove napise onako, ono sto ti kazes, namjerno ruzno. E sad meni se to ne dopada.
Mene zanima kako to da se tebi npr. ne dopada Faust a dopada ti se recimo Beefheart ili neki bendovi sa slicnim eksperimentisanjem.

Sto se tice albuma, Doorsi su zasluzeno tu gdje jesu, jer album The Doors jeste remek djelo, a pjesma Break On Through je po meni prva hard rock pjesma, stvarno pjesma sa toliko energije koja se rijetko mogla cuti u to vrijeme.

Ali ja mislim da ako bi pravili listu najboljih rock albuma na njoj bi se morao naci bar jedan album grupe The Who. Ili Tommy, ili Who's Next (koji je moj omiljeni grupe The Who) ili The Who Sell Out. A naravno o Pink Floydu da ne pricam. Iako cijenim Barrettov rad, mislim da su albumi poput Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here i The Wall uticajniji, u smislu jer su uticali na mnogo razlicitih izvodjaca kasnije dok je The Piper At The Gates of Dawn bio najuticajniji album u zanru psihodelicnog roka, ali samo u tom zanru.
Dalje, tu bi se po meni morali naci Dylanovi albumi, Neil Youngovi obavezno, pa i ti Beatlesi, makar Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Dalje morao bi se pomenuti i Bob Marley, Zeppelin i njihov prvi i cetvrti album, Jethro Tull sa svojim Aqualungom, The Clash (koji su moja omiljena punk grupa, Sex Pistolsi su mi smijesni) sa London Calling itd.

Ne, ja ne volim Trout Mask Replicu (mada generalno Beefheart nije ni hladan ni experimentalan kao Faust). Ne volim ni Franka Zappu iz istih razloga.

Dalje, oficijelno vam predstavlajm NASTAVAK liste. Dakle: albumi koje ste vidjeli imaju ocjenu 9/10. Ove ispod Pjero je ocjenio sa 8,5/10 i takodje ih smatra remek-djelima. Bubnjeve, molim....

Dakle...

# 8.5/10
# American Music Club: California (1988)
# Babes In Toyland: Fontanelle (1992)
# Syd Barrett: Barrett (1970)
# Big Black: Atomizer (1986)
# Black Tape For A Blue Girl: Remnants Of A Deeper Purity (1996)
# Tim Buckley: Starsailor (1970)
# Built To Spill: Perfect From Now On (1997)
# Nick Cave: From Her To Eternity (1984)
# Chrome: Half Machine Lip Moves (1979)
# Leonard Cohen: Songs Of Leonard Cohen (1968)
# Cop Shoot Cop: Consumer Revolt (1990)
# Cramps: Songs The Lord Taught Us (1980)
# Dead Kennedys: Fresh Fruit For Rotting Vegetables (1980)
# Constance Demby: Novus Magnificat (1986)
# Dirty Three: Ocean Songs (1998)
# Dogbowl: Cyclops Nuclear Submarine Captain (1991)
# Dream Syndicate:Days Of The Wine And Roses (1982)
# Peter Gabriel: Passion (1989)
# Gong: Flying Teapot - Radio Gnome Invisible (1973)
# Jon Hassell: Vernal Equinox (1977)
# Jefferson Airplane: Volunteers (1969)
# King Crimson: In The Court Of The Crimson King (1969)
# Lightwave: Mundus Subterraneus (1995)
# MC5: Kick Out The Jams (1969)
# Van Morrison: Moondance (1970)
# Nine Inch Nails: The Downward Spiral (1994)
# Phish: A Picture Of Nectar (1992)
# Pink Floyd: The Piper At The Gates Of Dawn (1967)
# Pixies: Surfer Rosa (1988)
# Popol Vuh: In Den Gaerten Pharaos (1972)
# Steve Roach: Dreamtime Return (1988)
# Klaus Schulze: Cyborg (1973)
# Soft Boys: Underwater Moonlight (1980)
# Jim Steinman: Original Sin (1989)
# Amon Tobin: Bricolage (1997)
# Von Lmo: Cosmic Interception (1994)

I na poslijetku tu si oni koji imaju 8/10. I oni su remek-djela. Medju njima se nalaze

- dva albuma Neila Yuonga
- Patti Smith
- dva albuma Joni Mitchell
- The Who (iko ja smatram da su Who MNOGO precijenjeni)
- Stooges itd.

Evo Vam link koji obuhvata remek-djela koja imaju 8/10 i 8,5/10... pa prelistajte sami. Nisam ni ja CUO sve ove albume, medju njima ima i bezeveze ploca, ali jos vise ima neotkrivenih dragulja i genijalnih "zaboravljenih" albuma...

Evo link:

http://rateyourmusic.com/list/SellMeAGod/scaruffitize_me__capn__pt__2/

I, podsjecanja radi, oni koji imaju 9/10:

http://rateyourmusic.com/list/SellMeAGod/scaruffitize_me__capn__pt__1

E, sad je vrijeme da pocnu polemike. PS Piero "ne voli" Beatlese, ni Marleya (toliko) ni Zeppeline (toliko). Slazem se s njim. Oni su tek B-liga. Uprkos poplarnosti.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 12:39 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Block out je napisao:
loveless je napisao:

Pitanje za tebe, nasmjesitog i ostale koji tako smatraju, zasto je smaracka?
Malo mi je taj termin "smaracka", "dosadno"...nedorecen, nedovoljan.

Pa, termin ''smaracki'' je nekako multipraktik. Svako ga koristi za stvari koje njemu smetaju. Kod mene se radi o tri stvari:

1. Pretjerano bavljenje dizajnom zvuka i guranje ostalih muzickih elemenata (melodija, ritam itd) u drugi plan. Prvenstveno me smaraju izjave tipa:''do sad je sve vec odsvirano, ostaje nam samo da trazimo drugaciji zvuk''. To se meni cini kao opravdanje za ljenost (ili netalenat, ali uglavnom ljenost) autora. Uz ovo cesto ide i pravljenje 8 minutnih pjesama od nekog djelica melodije koji ne moze pokriti ni 6 sekundi.
2. Nesto sto se na neki nacin dotice prvog ali ide u sasvim drugu krajnost - sviranje shematizovanih (uglavnom molskih) melodija koje svako muzicarsko uho veoma lako prepozna. Te primjere najcesce mozemo cuti u ''festivalskoj'' muzici, a veliki broj heavy metal bendova ima isti problem. Ako niste primjetili - izmedju muzike koju izvodi Marije Serifovic i velikih heavy balada nema velike razlike. Neki muzicari cak priznaju da se tu osjecaju sigurno i da ne zele da bjeze od toga.
3.Isforsirano kompliovanje strukture pjesme (17 strofa, 78 mostova, 34 refrena, promjena tempa i ritma svakih 4 sekunde + 30 solaza koje tako vidljivo veze nemaju sa pocetnom idejom). Cesta profesionalna deformacija pretjerano autorski aktivnih muzicara. Nisu krivi, to je nesto sto dolazi s ''poslom''. Problem s ovim je sto to nekad ispadne odlicno, a nekad nepodnosljivo dosadno.

Pritom, da ne bude zabune, ja ne mislim da je bend ''Block out'' smaracki. Naprotiv, mislim da je izuzetno dobar. Posmatram ih kao neku zgrandzanu varijantu ''Pink floyd''-a. Jedan svoje vrste u domacem rocku, a vjerovatno i sire. Razlog zbog kog nisam otisao na koncert :) je sto bi to bio vec cetvrti koji sam otpratio, i sto sve rijedje inace idem na koncerte(ako nema mene na bini :D ). Valjda me ta atmosfera pijancenja, muvanja, vodjenja irealnih, nostalgicnih ili cisto muzickih razgovora uz dernjavu na uho malo davi u posljednje vrijeme(vec nekih 5 godina :D ), ne znam zasto. Na koncert odem samo kad sam bas dobrog raspolozenja i sve mi je potaman(primjer - odem na Idijote i budem najveci fan od sve prisutne raje(a mozda i jesam :) :) :) )). Tu se vec moze govoriti o ljenosti mene kao slusaoca :D .

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 14:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
@loveless
Hajde odgovori mi ovo: koji ti se bend svidja od ovih Mainstream, popularnih (bend, ne izvodjac)?? Pa ti za svaki bend koji je stekao neku svjetsku slavu kazes da je precijenjen. Veze s vezom.

PS - Slazem se sa da Leonard Cohen zasluzuje mjesto na listi, pa i Jefferson Airplane, Nick Cave, Patti Smith i Joni Mitchell.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 15:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa mnogi i jesu precijenjeni. Mislim da je to prosto tako zato sto su oni "mracniji", subverzivniji, kako-god, bili i ostali prvo - manje promovisani; drugo - tezi za radio airplay.

Ali ja nikad nisam rekoa da su oni koji su popolarni manje vrijedni.

Evo, ovo volim od komercijale jednako kao i, npr., Low ili Swans (mozda cak i vise):

Bjork
Chemical Brothers (bar u 90-ima)
Portishead (je li ovo uopste komercijala?)
Ramones (ok, ovo uopste nije komercijala)
Tom Waits (nije kom. al je popularan mnogo)
PJ Harvey
R.E.M.

Eto, ne znam da li sam ti odgovorio na pitanje. Prosto ne dijelim muziku na komercijanu i nekomercijanu u TOM smislu. Ono sto slusam to volim. Ali cesto kod "poznatih" bendova cujem manje talenta, losije melodije, manje hrabrosti itd. Recimo, ta cijela grunge scena 90-ih (a slusao sam i ja Aic, Soundgarden, Nirvanu) je prilicno blijeda kad se uporedi sa bendovima iz 80-ih koji su bili predivni a izdavali za nezavsne kuce (a onda se 1991. desio Nevermind i svi znamo sta je bilo).

Prema tome, ne dijelim muziku tako, ali sam UVJEREN da je gomila grupa osvojila auditorij zabog nekih stvari koji nisu cisto muzicke - znaci promocija, reklama, ponekad popularizovanje nekih zanrova (U2, na primjer ili Radiohead).

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 16:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Loveless, Nasmjesiti hvala na odgovorima. :)

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 01:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2010, 17:53
Metallica-Master of Puppets
Death-The Sound Of Perseverance!!!
Dva najbolja albuma-naravno ovo je strogo subjektivno!

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2011, 19:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Pantera-Cowboys From Hell

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2011, 19:18 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Nov 2010, 00:28
Wow, vidi ove stare teme.. jest bila ekstra..

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2011, 19:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Popokatepetl je napisao:
Pantera-Cowboys From Hell

Zasto?
Slika

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2011, 20:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Kom geniju je palo na pamet da dize iz mrtvih teme onog ....... (necu da napisem sta mislim da ne popijem ban :P)???

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 382 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]