Evo za ljude koji su rekli da se vesele partiju 17. aprila... Intervju s Michelom

Malo je nezgrapan prevod, ali sustina je tu...
Michel Morin aka Sneak Thief
Banja Luka ce 7. aprila 2006. biti domacin jednog nesto drugacijeg, a organizatori kazu spektakularnog partija. Naime, u klubu "Music Hall" svirace Michel Morin, ljudima poznatiji kao Sneak Thief. Za organizaciju je "kriva" asocijacija "Los hombres locos" na celu s DJ Woodijem...
? Za pocetak, reci nam vise o sebi... Sta Mishel Morin radi, kako radi to sto radi i koje tacno instrumente koristi?
- Vazno je da naglasim da produciram i izvodim beskompromisnu muziku stvorenu za mrdanje guzama... Moja muzika je sirova, primamljiva, produhovljena, plesna, fanki, pomalo bezobrazna i izazovna. Sviram iskljucivona na sintisajzerima... Kad sam poceo da se bavim ovim, sredinom '90-ih, stedio sam pare i nabavio sempler, sekvencere i analogne sintisajzere (na fotografiji).
U to vrijeme, racunari su se rijetko koristili za digitalno audio sekvenciranje... Deset godina kasnije, jos uvijek koristim istu opremu, jer je poznajem dobro, i vjerujem joj u potpunosti, narocito na live nastupima.
Danas me ljudi cesto pitaju kako mogu da pravim muziku i sviram bez laptopa ili racunara - predpostavljam da me to cini pripadniko stare skole. Vecina "laptop izvodjaca" toliko vremena provedu gledajuci u ekran, pa je jako tesko da se povezu s publikom...
? Otkrij nam neke stvari kojih nema u formalnoj biografiji... Gdje zivis sad, gdje si rodjen, jesi ozenjen...?
- Rodjen sam u zapadnoj Kanadi, a u Berlin sam se preselio 2003. godine, sa suprugom i koproducentom Lindsay-J. Prvi put smo posjetili Berlin 2001. godine i naprosto smo se zaljubili u taj grad. Ipak, preseljenje u njega je bio veliki izazov, jer smo orali nauciti njemacki jezik i integrisati se u sasvim novu kulturu... Ali, vrijedilo je, jer sam zaista bio umoran od zivota na kontinentu na kome dominira rock and roll i country muzika... 2000. godine elektronska i dance muzika u Kanadi i USA su ubijene od strane vlada ovih drzava, koji su donijeli "anti - rejv" zakone... Jeste li ikad bili na partiju sa jos tri hiljade ljudi, koji prekidaju policijski helikopteri i potpuno naoruzani policijski SWAT tim? Ja jesam i uopste nije zabavno. Iako se slicne stvari ponekad desavaju i ovdje u Evropi, ovdje ipak postoji nogo vise postovanja za dance scenu. I sto je jednako vazno, ja mogu da zivim od svog rada.
? Kako to da nisi postao, uslovno receno "obicni" DJ, koji pusta ploce i diskove? Zasto si odabrao tezi nacin?
- Svako sebi moze da priusti ili ploce ili muzicku opremu, ali ne oboje. Ja sam izabrao da kupim sintisajzere. Izbor je bio jednostavan - nikad nisam bio toliko uzbudjen dok sviram s plocama, kao kad sjedim iza desetak sintisajzera, dram masina, seplera, sekvencera... Ovih dana pravim svoj sopstveni analogni modulator za sintisajzere (pogledajte
http://sneak-thief.com/blacet)
? Kako si poceo? Je li to bio neki poseban momenat, ili noc, ili neciji set koji si cuo i pomislio nesto poput: "E, ovo hocu! Ovo zelim biti...?
- Imao sam malecni studio kad sam poceo 1986. ali sa ozbiljnije poceo da radim tek desetak godina kasnije. Stalno sam isao na fantasticne partije i plesao po citavu noc. Onda sam shvatio da zelim da se oduzim muzickoj kulturi, koja mi je dala toliko mnogo srece i zadovoljstva. Posebno me inspirisao live performans Spacetime Continuuma (Jonah Sharp) 1997. Bio je nevjerovatan i pokrio je toliko mnogo pravaca s toliko sarma i umijeca... od elektra, preko tehna do brejkbita. Bukvalno je raznio podijum...
? Sta je u stvari Sneak thief? Duo? I reci nam nesto vise o supruzi koja nastupa s tobom...
- Radim na dva fronta nazvana Sneak-Thief i Polygamy Boys. Sneak-Thief je moj solo elektrofank projekat, a ipak, slatka Lindsay-J ponekad pjeva samnom, svira flautu i koproducira sa mnom. Ona u stvari svira klasicnu flautu, skolovala se za to (ima cak i univerzitetsku diplomu), a ja nemam nikakvo uzicko obrazovanje. Kad nije prezauzeta davanjem casova yoge, nastupa sa mnom.
Polygamy Boys je moj zajednicki projekat sa Nijemcem koji se zove Stephan Busche. Nasa muzika je mjesavina elektra, E.B.M.-a i ital diska...
? Sta nas ocekuje 7. aprila, kad dodjes u Banja Luku?
- Ocekujte vristece sintisajzere, zive vokale, fanki baslinije, sirove zvuke elektra, tehna... Sviram zive verzije oba projekta, a to je, vjerujte jako sirok opus... Kako moj set nije unaprijed isplaniran, sta cu svirati znam tek kad zavrsim...
? Jesi bio ranije na Balkanu ili u zemljama bivse Jugoslavije?
- Ne i zaista sam uzbudjen zbog moje prve posjete Balkanu. Fasciniran sam kako istorija oblikuje ljude i njihove kulture, pa osjecam da je mogucnost putovanja i upoznavanja novih mjesta cast i privilegija. Prvo dolazim u Zagreb da vidim mog drugara Yasa, koji ce isto svirati na partiju u Banja Luci.
? Nastupao si sirom svijeta. Gdje su najbolji klaberi?
- Tokom proteklih nekoliko mjeseci nastupao sam u zemljama poput Francuske, Svajcarske, Velike Britanije, Malte, Irske... Bez obzira na to gdje nastupam, izgleda da svi ljudi, bez razlike vole da plesu. Moram da priznam da Malezani imaju simpaticnu naviku: vole autograme i da se fotografisu. Mislim da sam potpisao vise od 40 autograma kad sam bio tamo u januaru. January.
? Sta slusas kod kuce, daleko od plesnih podijuma?
- Uglavnom Cybernetic Broadcasting System fantasticnu internet radio stanicu njemackog DJ-a i producenta I-F-a (
http://cbs.nu).
Pustaju svasta, ukljucujuci electro, new wave, italo, old movie soundtracks, Chicago house, disco, funk, old-school hip-hop...
? Ispricaj nam neku anegdotu s nastupa...
- Live nastupi mogu biti zaista veliki izazov - ne samo da opremu morate drzati pod kontrolom dok se plesni podijum trese, nego se morate nositi sa totalnim haosom u klubovima i na partijima. Kad sam u novembru nastupao u Irskoj, jedna pijana djevojka je, izgleda, odlucila da se popne na stejdz i pokusa da me maltretira pred sam kraj nastupa )) Na zalost, zbog njenog pijanog stanja, pocela je da pritiska svu dugmad na mojim masinama i skoro mi unistila set i sav trud... Na srecu, crni izbacivac od 130 kila je dosao da me spasi i odvukao je napolje, uprkos njenim preklinjanjima da ostane gore... Izvini, curo, nista licno! Ovo je u stvari prvi put da sam imao sopstvenog snagatora i da mi je trebala njegova pomoc.
I kao zadnju misao, ostavljam tvoje citaoce s snimkom live nastupa s te veceri...
Sneak-Thief (aka Polygamy Boys) Live in Cork Ireland 11/27/05
http://djassault.com/sneakthief/Sneak-T ... 7_2005.mp3
(128Kbps, 70mb)
Vesna KERKEZ