Citiraj:
Muzika Beatlesa je suvise jednostavna da bi se o njoj mnogo razglabalo. Kad iznosim argumente onda to radim U KORIST onih bendova koje smatram istinski vrijednima. Beatles su bili OK, prosjecan pop-rock, po princicpu strofa-refren, gnjecavih melodijica i osrednji muzicari. Ono sto je mnogo zanimljivije u vezi s njima je taj prokleti marketing...
Još jedan od tvojih moćnih argumenata, ''suvise jednostavna da bi se o njoj mnogo razglabalo'', ''gnjecavih melodijica i osrednji muzicari''. Samo me zanima na osnovu čega daješ ovako prodorne sudove? Jel znaš nešto o elementima muzike, o sposobnostima muzičara, da se tako razbacuješ kritikama? I nemoj mi sad ovu priču ''to što ti drndaš po gitari'' i slične gluposti. To što drndam po gitari mi daje veći stepen kompetencije u odnosu na tebe da dajem sudove o tome kakve su nečije harmonije, melodije, i kakav je ko muzičar, jer imam neke osnovne pojmove o tome. To je kao da želiš da budeš fudbalski sudija, a ne poznaješ sva pravila.
Citiraj:
Ne vidjeh nesto dokaza o tome da Pere Ubu nisu veliki. Osim sto se pojedinima ne svidjaju...
Ne vidjeh ni dokaze da su veliki, osim što se pojedinima sviđaju. Uključujući i mene.
Citiraj:
1. remek-djela uglavnom i nastaju slucajno, spontano bez nekog velikog planiranja i priprema
4. da li ti zaista mislis da to sto malo nesto drndas po gitari (cemu vec) i slusas debelog ekspoatatora crnackog naslijedja te cini kompetentnim znalcem da ocjenjujes kako treba da nastaju remek-djela?
1. Na osovu ovog se vidi da pričaš napamet. Slučajno je nastao svemir, život na Zemlji, ti, ja, Coca Cola. Remek djela ne nastaju slučajno, bez velikog planiranja i priprema. Da čitaš malo više stvari pored Scaruffija (mislim na knjige, ono sa koricama i stranicama), znao bi to.
4. U vezi sa prethodnim, na koji način si ti stekao datu kompetenciju, samo me interesuje?
Citiraj:
Molim te, to nigdje nisam rekao. Da mislim da je bio uspjesniji u debati, to je tacno.
Možda nisi rekao, ali onda nisi pažljivo pratio temu. Šta je, po tebi, uopšte tema ove emisije? Ja mislim da se ovdje radi o običnoj raspravi o pop muzici i njenim albumima. Uvlačenje Kejdža i Kanta mi je suvišno u užem kontekstu teme, kao i dobar dio estetičke diskusije.
Appendix
- eksperiment je, naravno, uvijek potreban u umjetnosti; međutim, umjetnik bi u svakom trenutku trebalo da je u stanju da kontroliše eksperiment, a ne obrnuto; u protivnom, bilo ko bi mogao da bude umjetnik i eksperimentiše, bez neke posebne pripreme, predznanja i vještine
- moj cilj na temi nije bilo da dokažem da je Pearl Jam bolji od Pere Ubu ili obrnuto, niti mislim da je to moguće, već da dovedem u pitanje samu instituciju ''muzičke kritike'' (onu koja se bavi pop muzikom)
- ''ako i pobijedim u debati,
to ne znači da ću večeras *ebati''