Citiraj:
Biti punker što se ono kaže "u duši", to se ne bira kao u trgovini, sa tim se rađaš.
sa neprilagođenošću, nezadovoljstvom onim što se nudi, a nude se otpaci uglavnom,
ikonografija i stajling su kita. I sve ostale stvari poput obilaženja svirki, cuganja piva, duvanja, povraćanja, tuča, brljavljenja i pekmezarija.
Ne ne rađaš se tim nego to stičeš vlastitm iskustvom, kao sto sam rekao postoji panker/e cije se "bunt ogleda u obilazanju svircki povraćanju i slično ,i postoji anarhopunker/ke koji su socijalne i politčki osvješteni koji grade kontrakulturu i sve što ide uz to.
Citiraj:
Ključne riječi su "sloboda, zdrav razum i široka shvatanja" ( nabrojao bi ih i više, ali ovako je romantičnije ) to polako počne da izlazi iz okvira onoga što se generalno smatra punk. Učenje odnosa stvari čini da punk sagori u nama, nije dovoljan, on je uvijek početak a gdje je sredina i kraj? "hoću sada i hoću sve" - Dokle u krug?
Sloboda, zdrav razum i siroka shvatanja su itekako kotra sadasnjem patrijahalnom sistemu stvari. Ako vjeruješ u ono što radiš nećeš sagoriti, ako radiš i boriš se pokreneš nešto uspio si !
Citiraj:
Ljudi odrastaju i mijenjaju se, neko hoće više da čita, neko više da kara. Neko hoće u visinu , neko u dubinu. Svako je kovač svoje sreće. "Čopor" se raspada, svi postajemo države za sebe. Ostaje muzika, ali ona je sporedna u punku.
Vidimo da smo prevareni "the great r'n'r swindle"
Naravno svako ima svoje zadovljstvo , neko je konformista neko nije , izvor svačije sreće je individualan.Biti gomila (ili ti čopor ) je biti samo jedan od mnogih ili ti dio marginilizovane grupe jer na kraju ostaješ sam/jer si se i rodio/la sam/a ali to je i normalno.
Muzika nije sporedna u panku barem mnei , jer da je tako nikad ga ne bi slušao bez obzira koliko mi ideje bile bliske, npr rijetko cu slusati neki punk rock - vecinom je to crust/punk ili hard core .
Ovaj citat bend koji je ubio punk - nije nasa ntko prevario , zivimo radimo i djelujemo onako kako mozemo u sadasnjem trentku stvari .
Citiraj:
Povlačimo se u svoje sobe, posljednje bastione otpora narodnjacima i ostalom shit-balastu koji ide uz to.
Pamtimo, učimo, stičemo obrazovanje i diplome, zapošljavamo se. Hoćemo nešto promijeniti?
sigurno da nećemo ništa promijeniti ako prestanemo vjerovi da možemo promijeniti ili ti ako razmiišljamo po sistemu ako ih ne možeš pobijediti pridruži im se.Ali ako i dalje inicira i gura stvari naravno da će se promijeniti što šta , a na nama je da to uradimo i da se pokažemo koliko vredimo i vjerujemo ,a koliko nam je punk fetiš.
Citiraj:
Prestari za šutke, premladi za politiku.
U stvari "topovsko meso" starijih stranačkih vođa koji kao po nekom pravilu, najviše gotive narodnjake i ostali shit-balast koji ide uz to.
Oni nisu čitali "Čizme slobode" ali su jebali preko nekoliko konobarica.
Oni ne slušaju muziku, njima je muzika upotpunjavanje enterijera. Oni žele pare i samo pare.
A ja, zar sam ja gluplji od njih i ne zaslužujem svoj dio?
Vraćamo se na početak. Pare mijenjaju ljude...
Ali ipak,
Živio Punk!
Nikad nisi premlad za politiku, jer ako se ti ne baviš politkom ona se bavi tobom. Da li si dovoljno glup/a da glasaš za one koje živi na na našoj grbači je tvoja lična stvar ali tako samo jačaš trenutne pozicije moći ,ali su upravo društveni odnosi ono što se generalno mora mjenajati !
Citiraj:
Oni nisu čitali "Čizme slobode" ali su jebali preko nekoliko konobarica.
Oni ne slušaju muziku, njima je muzika upotpunjavanje enterijera. Oni žele pare i samo pare.
A ja, zar sam ja gluplji od njih i ne zaslužujem svoj dio?
Vraćamo se na početak. Pare mijenjaju ljude...
Ali ipak,
Živio Punk!
Čizma slobode je samo jedna više glišećeva knjiga , nit je neka punk ikona , ovo drugo je konformističko shvatanje , a onaj koji tako razmišlja nema šta ni tražiti u punku kao takvom.
Bilo kako bilo punk u Bih je tek sad u kolijevci i kako ga budemo njegovali ,tako će rasti i sazreti i postati pokret,a ne samo fetiš mladalački/pubertetski prolazni bunt, pokrete su inicijative koje daju dobre osnove da punk stvarno kod nas postane više od same muzike i provoda . prema tome : " okavan svijet u privid i laž iskrivljene vrijednosti daju mu draž, tako je lako biti dio toga , u svijetu gdje se igraju boga ! Nema Boga !"
Ljubav, Mir, Anarhija!