banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 14:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 115 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2007, 09:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
hihihi ovo postaje neinformativno za mene

tomasd, dakle gledati slike u muzejima je meni nedostupno jern nisam zavrsio likovnu akademiju. Sve stvari koje su stvorene za kriticare i uzak broj ljudi pate od velikog problema - pretencioznosti, a tako se ne moze stvoriti vredno umetnicko delo (vredno u smislu proviranja, ne u smislu muzicke ili bilo koje druge gramatike).

btw kako se uporedjuju Tom Waits i M.I.A??? Ili M.I.A i Prokofjev??? :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2007, 10:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
tomasd je napisao:
Zao mi je,na ovom svijetu sve stvari nisu jednake i to je tako. Nesto jeste a nesto i nije umjetnost.

Volim i ja da slusam Public Enemy,M.I.A.-u,Peperse,svasta nesto ali...
...to nije Tom Waits ili Morrissey...
...koji opet nisu Sergej Prokofjev!
Kamo srece da imamo vise elitizma.
Pravog.

Mislim da je umjetnost i poslije svih napora umjetnika, filozofa, kriticara i publike i danas nedovoljno definisana, jer razliciti ljudi (oni sa znanjem) o njoj imaju razlicite stavove. I jos uvijek ne postoji jedan jasan kriterijum prema kojem mozemo razlikovati umjetnost od onoga sto to nije (naravno, ne govorim o nekim krajnjim slucajevima kad u djelu ocigledno ne postoji neka estetska srz). Jos uvijek mozemo, i moramo cak, da govorimo o subjektivnom (htjeli mi to ili ne), pa i u kritici, toj neprikosnovenoj instituciji. Tako ja vidim stvari.

Ja ne vidim cak ni problem u tome sto se neka muzika nece nazvati umjetnoscu. Zasto je to nekome ko nije sujetan uopste vazno? To se ja pitam. Zar je nekome toliko bitan taj status? Ono sto je vrijedno bice prepoznato kao takvo, ostace zivo bez obzira na to da li je u vremenu u kojem je nastalo takvim i okarakterisano. Vrijeme je najbolja kritika.

Kod nas trenutno vlada lazna umjetnost, ali istovremeno nema ni kritike koja bi to osudila, nema institucije koja bi se tim bavila. To je tragedija, a ne to sto je Waits mozda manje umjetnik od Prokofjeva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2007, 11:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2006, 21:46
Slozio bih se sa Friedom.

Citiraj:
btw kako se uporedjuju Tom Waits i M.I.A??? Ili M.I.A i Prokofjev??? Embarassed

Veoma komplikovano ali se ipak mogu uporediti.

Btw,nisam ih poredio vec poredao po vrijednosti izraza.Da,ubijte me,vrijednosti...

U sve troje uzivam kao neobrazovan slusalac bas kao sto ces i ti uzivati u likovnoj izlozbi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2007, 16:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Nemam snage.

Najbolje da oformite udruženje samoprozvanih umjetnika i tamo razmjenjujete svoja djela i kritikujete jedni druge.
To je privilegija.

A mi ostali...

Mi ćemo uživati u neukusu i kiču i ostati, uvijek, loši posmatrači i loši konzumenti prave umjetnosti, bez ikakvog prava da se uključimo u bilo kakvo polemisanje o potrebi i neophodnosti umjetnosti ili bilo kakvo vrjednovanje umjetnosti kao pravog i istinitog izraza čovjekovog bića. A pogotovo ne smijemo sebi dozvoliti da iznesemo svoje mišljenje, jer ono je krivo i suprotno je sa vašim, vas umjetnika.

Odoh se družiti sa svojim životinjama. One su za mene umjetnost. 8)

Poslednji put menjao prasica dana 15 Avg 2007, 18:30, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2007, 17:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Sto manje dijete znas to si manje nesretan!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2007, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

OK, chiko :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2007, 19:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
prasica je napisao:
Odoh se družiti sa svojim životinjama. One su za mene umjetnost. 8)

:notworthy:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2007, 20:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
Kako ste samo svi nabrijani...
... čemu služi ova rasprava?
kome?! :-?
meni je dovoljno da vidim na kakvoj muzici odrastaju mlade generacije i uopšte kakva se "muzika" danas konzumira... o čemu pričate?
o umjetnosti ovdje? :-? koliko iskrenih slušalaca ili posjetilaca na koncertima i izložbama imamo, onih koji su upoznati sa djelima, njihovim vlasnicima, porukom, stilom? :-?
Mislim da je najbolje za sve nas da se svako bavi svojim poslom...

P.S. ...inače ova rasprava nema cilj... čemu?! :-?

Poslednji put menjao F.I. dana 16 Avg 2007, 10:23, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2007, 21:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
F.I. je napisao:
Kako ste samo svi nabrijani...
... čemu služi ova rasprava?
kome?! :-?
meni je dovoljno da vidim na kakvoj muzici odrastaju mlade generacije i uopšte kakva se "muzika" danas konzumira... o čemu pričate?
o umjetnosti ovdje? :-? koliko iskrenih slušaoca ili posjetioca na koncertima i izložbama imamo, onih koji su upoznati sa djelima, njihovim vlasnicima, porukom, stilom? :-?

nemoj tako draga fiki, nemoj se sad predavati i generalizovati... svakakve vrste muzike su se slusale i nekad i sad, a ukus mase ne mora ili ne znaci nista....

on topic - sve sto o ovome imam napisati napisala sam na temi da li je dj umjetnik i sta je umjetnost (podforum - cova i raja) .... TEK sad vidim da ovde ima nekih koji misle isto kao ja, ali na tim temama nisu tako pisali .... ko ce ga znati zasto... :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2007, 21:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
F.I. je napisao:
koliko iskrenih slušaoca ili posjetioca na koncertima i izložbama imamo, onih koji su upoznati sa djelima, njihovim vlasnicima, porukom, stilom? :-?

ето, ја сам упознат са дјелима и власницима и поруком и стилом групе TURBONEGRO. (мислим да је то) довољно од мене.

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2007, 21:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
F.I. je napisao:
koliko iskrenih slušaoca ili posjetioca na koncertima i izložbama imamo

slušaoci > slušalaca
posjetioci > posjetilaca

Pa kad to naucis onda govori o umjetnosti...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2007, 22:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
F.I. je napisao:

Rasprava sluzi razmjeni misljenja i eventualnom napretku u nacinu razmisljanja.
Ovo je tema koja je uvijek aktuelna.
Mene interesuje kako drugi shvataju umjetnost i muziku kao jednu od umjetnosti i zelim da provjerim koliko se moj nacin razmisljanja pokalapa sa idejama drugih ljudi.
A uvijek se nadam i da cu nesto novo nauciti.

Bez dijaloga nema napretka.

F.I. je napisao:

A sta ovo znaci?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2007, 00:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Ja sam svoju malu sestru (12 godina) koja slusa Daru Bubamaru i Stoju, uspio navesti da zavoli The Shins. Jesam li ja umjetnik? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2007, 09:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mirdza je napisao:
F.I. je napisao:
koliko iskrenih slušaoca ili posjetioca na koncertima i izložbama imamo

slušaoci > slušalaca
posjetioci > posjetilaca

Pa kad to naucis onda govori o umjetnosti...

Hvala na kritikama... svakom se potkrade greška...

A o umjetnosti, tj. temi koju sam ja otvorila i od koje je nastala ova tema, mogu ti do sudnjeg dana pričati, vjeruj mi!!!

Reci mi može li početi rečenica veznikom??? :wink:
Nema potrebe da se raspravljamo, znam svoj jezik!

mirdza je napisao:
Ne moras da "ispiras" odnosno polivas hladnom vodom. Dovoljno je da stavis malo ulja u vudu u kojima se kuhaju ili da kad skines sa sporeta dolijes malo hladne vode u serpu. A nikakav "smek se ne izapira nego je to samo zbog ljepljenja.

Nije mi bilo teško... ljudi mogu shvatiti za ozbiljono tebe i tvoju gramatiku... :fadein:

Mislim da je bolje da se vratimo na temu ili otvorimo novu... Gramatičke greške...

Poslednji put menjao F.I. dana 16 Avg 2007, 10:34, izmenjena 4 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2007, 09:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Frieda je napisao:
F.I. je napisao:

A sta ovo znaci?!

To znači, upravo ono što piše.... :fadein:
... zato nam je sve stručnjak do stručnjaka... naravno uvijek ima izuzetaka... i zato ih je lijepo poznavati... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2007, 10:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
prasica je napisao:
OK, chiko :D

Nisam htio niti mislio da se predhodna recenica odnosi na tebe!
Da ne bude zabune :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2007, 10:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ispod mog posta, a nije meni upućena. Baš si me naljutio. :wink:

Toliko, da sam izmjenila svoj post - a onda kontala zašto ti tako naglo mijenjaš način razmišljanja??? Jer, inače, sviđa mi se kako razmišljaš. Pa se iznervirah :)

Napisala sam da mi je VRIJEME jedan od najvažnijih kriterijuma za vrjednovanje umjetnosti. Neke stvari su jednostavno bezvremenske i to im daje posebni značaj.

I dodala bih da to nije jedini, naravno(al ja napisah da jeste :oops: ) kriterijum.

Mislim da svi imamo pravo da diskutujemo o umjetnosti, jer je ona dijelom ili dijelićima dio svih nas. Prema tome, to nije privilegija samo školovanih. 8)

Ako biste htjeli razgovarati o elektrotehnici ja bih bila srećna, al ona ne interesuje svakog i nije dio svakog od nas. A umjetnost...
Uh.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2007, 10:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Izgleda da je polemisanje o umjetnosti zanimljivije od same umjetnosti... :(
Na temi od koje je nastala ova hibridna, okačila sam neke snimke, pa hajde da to komentarišemo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2007, 10:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

prasica je napisao:
Ispod mog posta, a nije meni upućena. Baš si me naljutio. :wink:

Toliko, da sam izmjenila svoj post - a onda kontala zašto ti tako naglo mijenjaš način razmišljanja??? Jer, inače, sviđa mi se kako razmišljaš. Pa se iznervirah :)

Napisala sam da mi je VRIJEME jedan od najvažnijih kriterijuma za vrjednovanje umjetnosti. Neke stvari su jednostavno bezvremenske i to im daje posebni značaj.

I dodala bih da to nije jedini, naravno(al ja napisah da jeste :oops: ) kriterijum.

Mislim da svi imamo pravo da diskutujemo o umjetnosti, jer je ona dijelom ili dijelićima dio svih nas. Prema tome, to nije privilegija samo školovanih. 8)

Ako biste htjeli razgovarati o elektrotehnici ja bih bila srećna, al ona ne interesuje svakog i nije dio svakog od nas. A umjetnost...
Uh.

Mislim da nisi u pravu...kada kažeš da je umjetnost dio svih nas...
Možda umjetnost življenja na ovom prostorima, jer... koliko smo mi ovdje okruženi umjetnicima, umjetničkim djelima, kompetentnom publikom i kritičarima???

Naše "umjetničko" okruženje je nažalost "estradna umjetnost", to mediji serviraju, ne Mocarta ili Stravinskog, te veličine mladi ne vide na TVu i da li oni onda mogu o tome razgovarati?! Naravno da NE!
Mada je pozitivna stvar, ako neko radi na sebi i širi svoje vidike...

A vjeruj mi i kada je elektrotehnika u pitanju, da će se naći neko ko nema veze sa tim, a tebe koja studiraš to, učiti Osnovama Elektrotehnike... :wink:

Zato sam u jednom momentu napisala da je najbolje kad bi svako radio svoj posao...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2007, 11:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2007, 01:29
Ne zelim se puno uplitati u beskonacnu raspravu o umjetnosti ali moram zauzeti stav da ne moze svako ocjenjivati sta je umjetnost jer to nije dio svih nas kao sto elektrotehnika nije dio svih nas,za sve se treba skolovati samo sto ljudi koji nisu studirali neku umjetnost imaju stav kako je to nesto sto lebdi u vazduhu i gdje se prihvata svaciji stav sto nema sanse,umjetnost ima svoje zahtjeve i to znaju i shvataju oni koji se bave sa njom zato upoznajmo se malo preko knjiga o umjetnosti prije nego sto kazemo bilo sta.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 115 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]