Ahhhhh evo još ne mogu da dođem sebi....
Žao mi je što nisam poslušao predgrupu Sabaton, nisam nikad slušao taj bend a na koncertu sam čuo samo zadnju stvar i djelovalo mi je savim ok. Power, sa prepoznatljivim nordijskim pečatom, veoma dobro...
Grave Digger, ok znam da ovo nije moj fazon ali likovi su odradili spektakularnu svirku i napucali atmosferu do usijanja. Iako ih uopšte ne slušam bilo mi je skroz OK.
I onda konačno... Therion

Počinju s Mitternachtslowe i odmah je jasno da se neće baš striktno držati najavljene setliste. Zapravo
nisu svirali The Flesh of the Gods, The Klhysti Evangelist i Wand of Abaris (nažalost) a
jesu svirali Birth of Venus Illegitima (aaaa svaka čast za ovo), Perrenial Sophia, Mitternachtslowe i moguće još nešto s zadnjeg albuma kojeg nisam još apsolvirao. The Rise of Sodom and Gomorrah nije išla na početku nego je uletila baš negdje gdje je trebala

i, ah, kako je samo djevojka iza mikrofona izvukla onu kontru koja je najjači momenat u pjesmi, aaaaaaa mislim da sam se raspao u atome i ponovo sastavio u tom trenutku. Za bis Lemuria, aaahhhh, zamalo sam zaplakao tad. Naravno To Mega Therion, bez toga ne bih otišao...
Postava nikad jača, bubanj, bas, tri(!) gitare i četiri vokala, iskreno me je začudilo što nemaju klavijaturistu na bini (efekti i orkestracije su išli sa matrice...?!?). Zamjerka ide na kvalitet zvuka, tim prije što je Grave Digger bio odlično ozvučen, a čim su Therion počeli sa svirkom bilo je jasno da nešto ne štima (onu mikrofoniju na Drum Solo im opraštam, takve stvari se jednostavno dešavaju...). Ipak kontam da je skoro nemoguće kvalitetno ozvučiti takav nastup. Therion rade muziku koja je jednostavno prekompleksna za izvođenje na standardan način (ali eto ipak održavaju koncerte, na svu sreću)... sad kontam da je moguće da su lošijim kvalitetom zvuka pokušali da prikriju nemogućnost da se neki elementi izvedu uživo... ko će znati. Uglavnom, sve pohvale, naročito za vokale i za novog gitaristu (ludak totalni)
U svakom slučaju skoro dva sata svirke za pamćenje

a čitav događaj je trajao skoro 5 sati. Vrh!