banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 22:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 305 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2007, 14:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jul 2006, 03:00
sta ces kad se od jednostavnih stvari pravi nauka .. i kako onda da bilo kome bude do sviranja :lol: evo kako najlakse objasniti dve gitare u harmoniji . kad imas jednu gitaru i ona svire odredjenim redosledom u nekoj skali. kada prva odsvira neki ton ta druga ne svira taj isti vec za dva tona gore na skali .. ako skala ide C D E F G .. i ako prva gitara svira G druga ce svirati E .. znaci dva tona na skali gore,, ne dva polja jer to bi bio onda F# neo dva tona na skali gore. i istim redosledom kako svira prva gitara tako ce svirati i druga samo za dva tona vise na skali
zar se zbog ovoga treba studirati nekoliko godina

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2007, 14:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
aleksandartadic je napisao:
sta ces kad se od jednostavnih stvari pravi nauka .. i kako onda da bilo kome bude do sviranja :lol: evo kako najlakse objasniti dve gitare u harmoniji . kad imas jednu gitaru i ona svire odredjenim redosledom u nekoj skali. kada prva odsvira neki ton ta druga ne svira taj isti vec za dva tona gore na skali .. ako skala ide C D E F G .. i ako prva gitara svira G druga ce svirati E .. znaci dva tona na skali gore,, ne dva polja jer to bi bio onda F# neo dva tona na skali gore. i istim redosledom kako svira prva gitara tako ce svirati i druga samo za dva tona vise na skali

Ti izgleda stvarno ne znaš šta se podrazumijeva pod terminom harmonija. To što ti pričaš je višeglasje i to je samo jedan mali segment čitave nauke koja se zove harmonija. Evo ti citat iz wikipedie:

Термин Хармонија у музици има вишеструку употребу. Са једне стране означава једну од музичких компонената, док се друго значење односи на науку која ову компоненту проучава. Основни елемент хармоније је сазвучје (интервал или акорд), па стога и наука о хармонији проучава вертикалне структуре као и њихове међуодносе.

Ovo posljednje (međusobni odnosi) je najvažniji segment i misli se na odnose akorda i intervala u čitavoj kompoziciji. Svaka muzika ima svoje specifičnosti, način kompovanja, razrješavanja, osjećanje koje se želi postići, ''šmek''. I laik može primjetiti da dur generalno zvuči veselije dok mol zvuči malo tužnije i sjetnije. Miksolidijski modus je najbliži modernoj ili rok muzici, lidijski zvuči kao neki ''svemir'', harmonijski mol ''miriše'' na istok, dorski modus molske skale vuče na latino (santana ga mnogo upotrebljava) itd. itd. itd. Najveći problem je kako sve to ukomponovati, kako preći sa jednog osjećanja na drugo, kako postići kompoziciju odnosno harmoniju svega toga. Nije dovoljno znati dodati viši glas na gitarsku temu, odnosno laički rečeno ''utercati'' gitarski solo i reći da je to sve što treba znati o harmoniji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2007, 14:53 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Jedan d-mol ... :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2007, 15:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

TSM je napisao:

Ti izgleda stvarno ne znaš šta se podrazumijeva pod terminom harmonija. To što ti pričaš je višeglasje i to je samo jedan mali segment čitave nauke koja se zove harmonija. Evo ti citat iz wikipedie:

Термин Хармонија у музици има вишеструку употребу. Са једне стране означава једну од музичких компонената, док се друго значење односи на науку која ову компоненту проучава. Основни елемент хармоније је сазвучје (интервал или акорд), па стога и наука о хармонији проучава вертикалне структуре као и њихове међуодносе.

Ovo posljednje (međusobni odnosi) je najvažniji segment i misli se na odnose akorda i intervala u čitavoj kompoziciji. Svaka muzika ima svoje specifičnosti, način kompovanja, razrješavanja, osjećanje koje se želi postići, ''šmek''. I laik može primjetiti da dur generalno zvuči veselije dok mol zvuči malo tužnije i sjetnije. Miksolidijski modus je najbliži modernoj ili rok muzici, lidijski zvuči kao neki ''svemir'', harmonijski mol ''miriše'' na istok, dorski modus molske skale vuče na latino (santana ga mnogo upotrebljava) itd. itd. itd. Najveći problem je kako sve to ukomponovati, kako preći sa jednog osjećanja na drugo, kako postići kompoziciju odnosno harmoniju svega toga. Nije dovoljno znati dodati viši glas na gitarsku temu, odnosno laički rečeno ''utercati'' gitarski solo i reći da je to sve što treba znati o harmoniji.

e cuj .. naucno je nemoguce dokazati zasto nam mol zvuci tuzno a zasto dur veselo .. pa je u samom pocetku sva ta nauka paradoksalan ..

a kad kazem harmonija mislim na dve gitare koje sviraju u harmoniji kao sto sam gore rekao :lol: a to o cemu ti pricas meni vise lici na komponovanje za gluve

a sto se toga tice svi imaju usi .. mozes shvatiti kvintne krugove i sam, dzabe ti sva teorija ako nemas sluha, a kad imas sluha teorija ti i ne treba puno :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2007, 18:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

valja li ona nova stvar sto je radim icemu

http://aco.itprofessional.org/LinkClick.aspx?link=speed+blues.jpg&tabid=36&mid=397

file je .jpg, a inace je .mid .. tako sam morao jer nisam mogao midi uplaoadovati .. pa kad skinete promenite sa .jpg na .mid

ima delova bez lead-a tu idu vecinom improvizovane solaze, dok imaju 2 solaze drugog gitariste

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2007, 03:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ako moze rusty cooley mogu i ja muahaha

http://www.youtube.com/watch?v=SIj9yLRlsjE

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2007, 04:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2005, 01:20
Aco, fino napredujes! Lijepo je to kad covjek dobije gitaru na vrijeme i kad ima love za casove!!! Kamo srece da sam to i ja imao!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2007, 09:19 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
svi placemo zbog tebe :lol: :lol: :lol:

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2007, 00:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2005, 01:20
Znam ljubavi, volim i ja tebe!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2007, 00:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Vel'ki puscaj coe'ka i vezbaj tu dvojku... valja nam raditi svadbu u subotu... ne izmotavaj se...

:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2007, 05:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
a sto se tice harmonije tu tonovi mojacu da formiraju stojeci talas u odnosu na celobrojni broj talasne duzine najnizeg tona ... svakih 12-i ton se ponavlja samo za oktavu visi .. matematicki gledano taj visi ton za oktavu ima duplo vecu frekvenciju nego pocetnog .. gledano na osnovu talasne duzine 1 najnizeg tona stojeci talas moze da se napravi u kombinaciji sa svakim trecim, cetvrtim i sestim tonom .. zato kod diminished arpeggis nikad ne moze da se pogresi kad su harmonije u pitanju ... razlika u frekvenciji kod riffova je 7 puta, znaci da stojeci talas formiraju svakih 7 punih oscilacija nizeg tona .. u tih 7 punih oscilacija moze se uklopiti tacno oderdjen broj tonova koji cini dursku ili molsku skali .. na primer sa e rifom se super uklapa d dur skala bas zbog toga .. .. umesto rifa ako sviramo pratnju od 3 ili vise tonova sve manje i manje kombinacija postoji koje se mogu uklopiti i formirati stojeci talas
[/url]

Nisam siguran da je Jimi znao sve ovo...

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2007, 10:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
E ljudi.....ja da znam toliko o tome i jos da mogu to znanje primjenit ne bi mi padalo na pamet da sviram ovo sto tadic svira.....cisto firuli firuli,plink plonk bez i jednog grama energije....de malo napravi nesto sto se da slusat.....sto "nosi", a ne samo besomucno prebiranje po zicama......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2007, 11:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Maj 2005, 16:44
@Freak
To i ja govorim, nisam gledao ovog tadica ali po tvom postu mogu da zakljucim o cemu je rijec, ja sam vise za energicnu svirku sa dobrim rifovima jer brzina i cistina sviranja se mogu navjezbati ali da napravis dobru pjesmu treba puno vise od toga!!!

Tanker-Southern Sludge Metal

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2007, 11:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma ne samo to (i ja inace preferiram malo vise rifova) nego ako hoces da napravis dobru pjesmu onda je zadnje sto ti treba neko smaranje raznoraznim skalama.....uzmi bilo koju dobru stvar iz bilo kojeg pravca muzike (pocev od pop rock-a pa nadalje) i vidjeces da su najbolje stvari upravo najjednostavnije.....

Problem je sto mnogi misle da ako oni pokazu kako znaju i koliko znaju svirat svi ce odma rec "uaaaaaaaaauuuuuuu".....a upravo je suprotno, komentar ce bit "svaka tebi cast al de malo odmori"......slican problem imaju Dream Theater i RHCP, najbolje stvari su im one "najnormalnije" odsvirane.....

Trebaju ljudi da shvate da u 90% slucajeva vazi "ljepota jednostavnosti" i to je tako......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2007, 12:40 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
Warlock je napisao:
Vel'ki puscaj coe'ka i vezbaj tu dvojku... valja nam raditi svadbu u subotu... ne izmotavaj se...

unca unca unca unca

vidis, ako znas otpjevati, znas i odsvirati!! :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2007, 13:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43

Treba, studirati ili učiti na neki drugi način, kako hoćeš, pa onda ne upotrebljavaš pojmove tipa "dva tona na skali gore i dole" nego npr. interval. Dobro ti sve objašnjavaš, ali vjeruj lakše je kad učiš teoriju na pravilniji način, i čak je manje komplikovano. Imam dosta iskustva sa učenjem na više načina, kao i učenjem drugih (a imam i sluh), muzikom se bavim skoro 15 godina i ne mislim da sam ni približno sve naučila.

TSM je napisao:
dorski modus molske skale vuče na latino.

To je frigijski modus, takav je zbog karakteristične male sekunde.
Dorski podsjeća na renesansnu muziku, ima ga i u narodnoj muzici nekih zapadnoevropskih naroda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2007, 14:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ovo treba prebacit na filozofiju..... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2007, 15:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Freak_on_a_leasH je napisao:
Ma ne samo to (i ja inace preferiram malo vise rifova) nego ako hoces da napravis dobru pjesmu onda je zadnje sto ti treba neko smaranje raznoraznim skalama.....uzmi bilo koju dobru stvar iz bilo kojeg pravca muzike (pocev od pop rock-a pa nadalje) i vidjeces da su najbolje stvari upravo najjednostavnije.....

Problem je sto mnogi misle da ako oni pokazu kako znaju i koliko znaju svirat svi ce odma rec "uaaaaaaaaauuuuuuu".....a upravo je suprotno, komentar ce bit "svaka tebi cast al de malo odmori"......slican problem imaju Dream Theater i RHCP, najbolje stvari su im one "najnormalnije" odsvirane.....

Trebaju ljudi da shvate da u 90% slucajeva vazi "ljepota jednostavnosti" i to je tako......

pa dobro to je stvar ukusa .. onda vecina dobrih gitarista nema ukus, a oni koji uglavnom ne znaju svirati imaju ukus ..

ako ces iskreno rhcp sve i da hoce nesto komplikovanije ne moze :lol:

po tebi ni vai ni satriani ni stefanovski ni gilbert a ni petrucci (jer solo album mu je upravo takav kakav ti kazes da ne bi trebao biti) ne znaju svirati, a rhcp su majsori, mislim imaju dobre stvari ali uzivo su veze :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2007, 17:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Pa mene recimo Satriani, Vai i Petrucci uvek smore... kad god pocnem gledati G3 zaspim negde oko Vai-a ... i iako se pola sveta kune njih oni su meni smorni... upravo pokusavam da se odlucim koji je od njih dosadniji... Vai i Satriani mi se takmice za prvo mesto... Vai ima gluplju "muziku" ... naravno, malo ko je kreten ko Angelo, al' on je van konkurencije... ma lista tih predosadnih gitarista je zaista prevelika... i sve manje i manje ih je interesantnih i slusljivih... a kako se pojavio internet shvatam da gitarista ne mora imati album i Guitar Nine iza sebe da bi bio smoran... sindrom autoplagiranja je siroko rasprostranjen...

Verovatno svaki gitarista, kad strpa godina u dupe, pocne da bira, da slusa i shvati da broj-nota-po-sekundi nije jedino merilo virtuoznosti... i nije strasno ako nesto ne moze odsvirati... mozda moze, ali na drugaciji nacin... pa? Nije li produkovanje muzike cilj bavljenja instrumentom? Doduse, zato veliki procenat gitarskih albuma zvuci kao zbirka vezbica iz kajdanke...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2007, 17:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

RHCP je davno pokazao sta moze a sta ne moze.....mislim da se bas i nisi naslusao njihovih starih stvari pa o tome necu ni raspravljat sa tobom....

Petrucci me odusevio na koncertu G3 - Live in tokio jer je imao skroz neke melodicne stvari pune rifova i nije bio u fazonu "vidi sta ja mogu sa gitarom" nego je gledao da se to publici svidi dok su Satriani a posebno Vai imali bas fazon da pokazu sta oni to znaju i naravno pokazali su jedan veliki smor.....svaka njima cast, al sto je bezze bezze je....

Stefanovski sa druge strane svira nesto potpuno drukcije.....covjek se vise fura na Pink Floyd i pravi atmosferu slicnu upravo navedenom bendu dok ova gore trojica to ni ne pokusavaju....

Mozda ne bi bilo lose da poslusas malo Mark Knopflera (Dire Straits) pa da vidis sta mislim pod onim "ljepota jednostavnosti"......on ne svira solaze u nedogled, i te solaze uopste nisu komplikovane al su na pravom mjestu u pravo vrijeme....i tako onda od 3-4 fino smisljena i okinuta tona dobijes melodiju koja ostaje za sva vremena (npr Sultans of swing).....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 305 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]