banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 11:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 193 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 10:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
Astor_Piazzolla je napisao:
Biti don Kihot u danasnje vrijeme je vrlo tezak i mucan posao ... covjek da bi se borio za neke ideale treba da ima jaku pozadinu jer sta mu vrijedi da se bori ako nema ko da ga podrzi i da kaze , jeste u pravu si ... bez toga sve prestaje da ima smisao.
Ja sam daleko od banjaluke i svi mi kazu ostani tamo zivi normalan zivot, ne vracaj se, i ja im kazem dobro, a onda navece legnem da spavam i skontam da moj zivot nije ni u australiji ni u slovackoj ni u amerci vec u jebe.noj bosni i je.benoj banjaluci... moji korijeni su tamo, moja porodica, moji prijatelji ... A sta kad se vratim ... sjediti u "desetci" i lupati prva, druga ...
Nekako to ne zelim ... a opet ne zelim da ponavljam greske svojih prethodnika, ljudi koji su nesto pokusali pa naj.ebali totalno ili jednostavno shvatili da sami ne mogu pa odustali...

Ne mislim ja da bi se nekim smjenama postiglo nesto, i ako bi se postiglo onda treba da dodju pravi ljudi, ljudi koji ce znati sta rade i sta zele...
Ne treba dovoditi neke potrosene likove koje niko u Srbiji nece (damaskin nemoj da se nadjes ovdje ! ), i koji ganjaju karijeru (ne mislim na nikog konkretno vec uopsteno) vec treba staviti nase "bosance" koji ce sa ljubavlju i zeljom nesto promjeniti za dobro svih...

A ako promjene te vrste ne mogu da se naprave ... mislim da onda treba organizovati sto vise koncerata ... zaobici zvanicne "institucije", praviti koncerte u sopstvenoj reziji ... svirati sto vise ...
Na pocetku (a cinjenica je da je BL na pocetku) kvalitet i nije toliko bitan , on ce da ispliva vremenom, mnogo je bitniji kvantitet, jer da bi se kvalitet rodio potrebno je sto vise ljudi, sto vise sastava... ne mozemo preko noci dobiti i operu i simfonijski orkestar ... ali mozemo svirati ili bar truditi se da sviramo. mislim da je u tome rijesenje.

Takodje treba ljude koji su iz BL vracati u BL , ali ponuditi im nesto jer zasto bi se vratili, zasto bi se jedna Snjeza Savicic ili Ljilja Glisic vratile u Banjaluku kada im ne nudi nista ... to je veliki problem... tjeramo kvalitetne ljude a uvozimo polovnjake ...

I da se vratim na najbitiniju misao ... treba svirati ...

Gorka istina...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 10:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
@Astor

Zašto bi se vraćao? Ti u BL možeš doći na izlet kad hoćeš. Da se vratiš pa da između ostalog radiš za neku mizernu platu, da svi planovi koje imaš propadnu, samo zato što se ne uklapaš u nečiji režim?!
Ne budi lud. Ja odavde planiram da odem, i u ovakvim situacijama lupam glavom o zid što sam propustila velike šanse i ponude za tamo negdje (money, money, money).
Pa što bi se ti vratio, kad si se toliko trudio da se snađeš u novoj sredini, da se pokažeš da vrijediš iako si iz sirote Bosne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 11:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
F.I. je napisao:
Ja odavde planiram da odem

A gdje planiraš da odeš?
Misliš da "tamo negdje" cvjetaju ruže i da teče med i mlijeko?
Teško da je tako...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 12:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2007, 23:38
Citiraj:
Misliš da "tamo negdje" cvjetaju ruže i da teče med i mlijeko?
Teško da je tako...

a mogucnosti i prilike koje se pruzaju ne mogu porediti sa ovim ovde!

sasvim dovoljan razlog da se ode u veci grad!

mozes samo da dobijes...

ko ima priliku i uslove ako je realan ne treba ni minuta razmisljati...

uostalom, uvijek se mozes vratiti...i reci ...eto...pokusao/la sam.....!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 12:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Ali isto tako znam da od ove nema države na svijetu u kojoj se manje radi a bolje živi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 14:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Tiki the Boyler je napisao:
Ali isto tako znam da od ove nema države na svijetu u kojoj se manje radi a bolje živi...

Ako pogledas SAMO zdravstvo i sudstvo (ne daj boze da nam zatreba), penzije, ljudska prava... ne znam sta bi covjeka, osim porodice i prijatelja, moglo zadrzati ovdje.

A tek muzika... s obzirom na to da moras da jedes, ne mozes ni da joj se posvetis kako treba. :wink: :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 14:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
F.I. je napisao:
@Astor

Zašto bi se vraćao? Ti u BL možeš doći na izlet kad hoćeš. Da se vratiš pa da između ostalog radiš za neku mizernu platu, da svi planovi koje imaš propadnu, samo zato što se ne uklapaš u nečiji režim?!
Ne budi lud. Ja odavde planiram da odem, i u ovakvim situacijama lupam glavom o zid što sam propustila velike šanse i ponude za tamo negdje (money, money, money).
Pa što bi se ti vratio, kad si se toliko trudio da se snađeš u novoj sredini, da se pokažeš da vrijediš iako si iz sirote Bosne?

Zato sto je u banjaluci moj zivot, i zato sto sam sad u inostranstvu i znam kako je to biti daleko od kuce od ljudi koji ti nesto znace ...
A ipak je banjaluka dio mene, a dio covjeka se ne moze tek tako obrisati...

moj profesor harmonike kaze :"dosao si ovamo,naucio jezik, upoznao drugu kulturu,zavrsio fax, sad se vrati kuci i ono sto smatras dobrim pokusaj prenijeti na druge, ono ostalo odbaci ... "

Nije bez ideje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 23:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Асторе, немој ме погрешно схватити, подржавам те у свему што говориш и планираш....

На истој смо таласној дужини, само што овдје моје таласе "ометају",
па ми се понекад деси прекид програма...

Тај сан о чистој и умивеној души Бањалуке сањамо већ предуго,
толико дуго да већ има тенденцију да се претвори у мору...

А остварив је једино под условом да неко од нас сањара и лаке коњице јуришника на вјетрењаче, неким чудом стигне до позиције министра културе,
па да Бања луку задеси нека нова културолошка "Буна на Дахије"...

Кад споменух причу о политичком ангажману, баш недавно сретох бившег познаника на једном политичком коктелу.
Намјерно кажем бившег познаника, јер ме више након избора не поздравља.
Не, није његова партија изгубила, напротив, и не нисам гласао за његове политичке противнике, управо сам гласао за њега – само зато што смо „добри“.

"Вјероватно ме није препознао" мислим се,
"доста сам се промијенио после избора, коса ми је дужа за 3 цм,
а и пред изборе сам носио другу јакну, а ноћас сам у сакоу..."

Тјах...џаба...нисам му нашао оправдање, осим очигледне реалности да се са те "висине позиције" више не виде они испод.
Као што планинар који освоји Мон Блан, од облака не види села у подножју, тако и мој бивши познаник више не види пријатеље и познанике, већ гледа који ће то следећи "врх" да освоји...

Сад је на врху...а тамо, чујем, од умјетника највише цијене Милета Китића...да ли због имена, шта ли?...откуд знам, можда њему дају термин за реситал у Банском...
Шта ли ће само бити на репертоару, питам се? Шуберт?, Брамс?...или можда Чајковски?...Шта год да буде, сигуран сам да ће бити нешто трагично...

Као уосталом и увијек када нам гостују "драги пријатељи"
и "музичке величине" из Подгорице, Котора, Београда, Новог Сада, базе у Рамићима....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 23:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

....

А опет, на Коларцу не свира више свако...
Опет се враћају велика имена на те даске...долазе Рахлин, Кавакос, Коцијолис...сви они који наступају и у Карнегију...

"Локални хероји" непостојеће београдске сценесве теже пролазе тамо,
али их зато "патриотизам и срце“ вуче у Српску Престоницу, у Бански двор...

Како рече један од њих:

„Дођеш, уживаш, узмеш хонорар, путне трошкове...даш интервју, човече....просто будеш битан тим сељацима...како је то лееепо...чооовече...шта они знају како се свира Бахова свита или Листова соната“

Ееее,...пријатељу само знај, имаћеш ноћас у публици бар нас двојицу који то исто можемо „спрдити“ жмирећи, можда баш исту ону двојицу који су те нервирали на факултету и још пар клинаца које смо „отровали“ вирусом „чисте мисли“...Код Пословође и Великог шефа можеш да прођеш као величина, уосталом, њих музика баш претјерано и не занима осим као средство стицања, али пред овом клнцима и овим "музичким солунцима" што ти ноћас сједе у публици - тешко... :wink:

......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 23:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

......

И тако ти мој Асторе недавно мене насилу врате у мој "родни" Београд...повод - изградња и помоћ изгорелом Дому културе у Градишци - не мош' одбити такву ствар, па куд пукло....

...опет у Бг након толико година... на Академији само што нису узвикивали "покојни Тоза" кад сам прошао кроз онај чувени ходник према клубу студената...видим у очима онај израз "откуд он, шта ли је сад смислио?"...

Нена Михајловић, директорица Културног Центра Београд прогања професорку да јој објасни откуд ја ту, гдје сам био сво ово вријеме,тражи телефон....
"...па то је сјајно, какв ће то да буде "come back" концерт!", каже она...

...а мени се више не свира ни под тачком разно...већ се видим окружен полтронима и гомилом бакица које су давне '45 Нијемци заборавили у повлачењу...дефинитивно оне не припадају овдје, а и нико ко се још "прима" на Бетовена и скупља аутограме на концертима класичне музике.... не свира ми се, просто, јер немам више шта људима паметно да кажем...

А Нена моли да направимо „камбек“...
Размишљам...
“Хм, мајку му, ајд да прво одсвирам нешто „својима“ у Бл, па ако ме опет крене...ко зна...“

А тамо - Пословођа ми каже:
"Па, видјећемо, напиши ми молбу

„Молбу???“
"Јбг", мислим се,
"Имам и ја сујету, не могу пријатељу, то ми је испод части,
ја тебе нећу учити како се води самопослуга,
а ти мене немој како се држе концерти"...

Опет ћу по старом добром локалном обичају,
негдје успут на коктелу питати градоначелника да ми "позајми" салу,
он ће Пословођу назвати, а онда ће ме он зајапуреног лица питати:
"Па добро, зар се ти и ја нисмо могли договорити?"

"Нисмо, пријатељу...нисмо, јер не говоримо исти језик...
Језик малограђанштине ми се никад није допадао,
и ја га никада до краја нисам ни савладао.
Могу, ако се потрудим да схватим отприлике шта причаш,
али не умијем да ти на истом језику одговорим..."

...Од мене можеш само добити понуду за концерт,
и то више него фер понуду...имаћеш концерт који ће срцем и душом бити одсвиран, а не отаљан за усраних 350 евра, колико плаћаш "величине" из Београда и Котора, колико је изгледа цијена душе данас...скоро исто као и рата за стан у ђилкошком дијелу града, у којој су вам комшије лица са "естраде" и познати "бизнисмени"...тјах...прејефтино за такву врсту продаје....моја оловка пише срцем и једино тако и зна писати...

...не свирам да би симулирао угледног припадника високе средње класе, члана разних "society" клубова...тачније малог сељачића који себе лаже да је умјетник, а у ствари његово бављење музиком је било велики губитак за савремено рачуноводство...

...не могу ни да покушам да себе замислим како се довозим на Академију у новој Мазди, и да тако пун себе и поносан на мој плишани сако од 300 км и моје „изврнута кожа“ талијанске ципелице, продајем "м. за б.", а себе за „свјетску величину“ неком ко је до јуче слушао Лепу Брену...једноставно ми не иде...
а опет, ти исти не цијене никога ко није у истом „стилу“...
како рече један мој драги пријатељ: "можда је теби то чудна љубав, али дефинитивно заслужују једни друге"...

...отворено себи признајем да са њима чиним некакав
„љубавни (рас)пар“
...и такав, непаран, планирам и остати...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2007, 00:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
bash si ti Damaskine super! :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2007, 09:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2006, 21:46
Koja Mazda je u pitanju?

RX8 ili MX5?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2007, 12:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pamella_morrison je napisao:
bash si ti Damaskine super! :angel:

Vidim da je pamela ocarana damaskinom ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2007, 12:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zalosno je sto se takva sala kao sto je banski dvor nalazi u jednoj maloj banjaluci ... skoro sam cuo da u banjaluci skoro da i nema koncerata i da odredjeni ljudi nikoga ne zele da plate jer,boze moj, cast je svirati u banskom dvoru ... zalosno... tuzno ... ne znam cemu tolika arogancija ... price o prestonici evropske kulutre ... da nisam iz banjaluke umirao bih od smijeha a ovako mi se place ... a tako je ï sa ostalim kulturnim ustanovama ... cast izuzecima ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2007, 16:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

...Асторе, изгледа да неко на Небу прислушкује ове наше дијалоге...

Управо длазим са сједнице музичког одсјека Академије...и просто не могу да вјерујем...
као да се изненада десило некакво Отварање Очију и као да људи полако стичу имунитет од нашег најгорег Синдрома послератних збивања - СТРАХА од свега...
Изгледа да нас је овај вирус толико измрцварио да није имало куда даље и да људи полако схватају да у животу неможеш ништа суштински да изгубиш осим части и образа...

"Професори музичког одсјека су критички оцијенили (не)рад гостујућих професора, ниске критеријуме на пријемним испитима, те нереално високе оцјене студената на завршним испитима.
Ниво знања и концертне праксе студената који су досад изашли са факултета је незадовољавајући, а таквим је оцјењен и рад у средњим и нижим школама.
Одлучено је да уз гостујуће професоре у комисијама буде присутно још најмање два члана из Бања Луке, и да полагања испита из инструмента буду јавна..."

Ето, нешто се изгледа дешава....
Професори који су из Бања Луке и који нису "тезгароши и хонорарци"
су критички оцијенили рад гостујућих професора,
њихово ријетко појављивање на настави (два пута мјесечно),
те несразмјерне односе њеихових хонорара у односу на плате домаћих професора (њихови хонорари износе око двије професорске плате)....

Изгледа је је најзад крај "ријекама магистара" и "академских грађана" који благе везе са музиком немају......

Мада још нико не спомиње то што ти исти домаћи професори сами плаћају своја усавршавања, што им је по Закону о раду Академија дужна финансирати, нико не спомиње зашто доводимо "половњаке" из Београда и Новог Сада, када би нам под истим условима дошли у Бл професори из Граца, Беча, Михена...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2007, 18:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
...Асторе, изгледа да неко на Небу прислушкује ове наше дијалоге...

Управо длазим са сједнице музичког одсјека Академије...и просто не могу да вјерујем...
као да се изненада десило некакво Отварање Очију и као да људи полако стичу имунитет од нашег најгорег Синдрома послератних збивања - СТРАХА од свега...
Изгледа да нас је овај вирус толико измрцварио да није имало куда даље и да људи полако схватају да у животу неможеш ништа суштински да изгубиш осим части и образа...

"Професори музичког одсјека су критички оцијенили (не)рад гостујућих професора, ниске критеријуме на пријемним испитима, те нереално високе оцјене студената на завршним испитима.
Ниво знања и концертне праксе студената који су досад изашли са факултета је незадовољавајући, а таквим је оцјењен и рад у средњим и нижим школама.
Одлучено је да уз гостујуће професоре у комисијама буде присутно још најмање два члана из Бања Луке, и да полагања испита из инструмента буду јавна..."

Ето, нешто се изгледа дешава....
Професори који су из Бања Луке и који нису "тезгароши и хонорарци"
су критички оцијенили рад гостујућих професора,
њихово ријетко појављивање на настави (два пута мјесечно),
те несразмјерне односе њеихових хонорара у односу на плате домаћих професора (њихови хонорари износе око двије професорске плате)....

Изгледа је је најзад крај "ријекама магистара" и "академских грађана" који благе везе са музиком немају......

Мада још нико не спомиње то што ти исти домаћи професори сами плаћају своја усавршавања, што им је по Закону о раду Академија дужна финансирати, нико не спомиње зашто доводимо "половњаке" из Београда и Новог Сада, када би нам под истим условима дошли у Бл професори из Граца, Беча, Михена...

Ovdje u Bratislavi su svi ispiti javni, od prijemnog do magistarskog i dokrtorskog. Na svaki ispit moze doci ko god zeli... cak je profesorima i drago kada je na ispitu vise ljudi. Takodje niko nemoze da izadje na ispit ako ne odsvira jedan koncert ...

A sto se tice profesora ugovori se potpisuju na dvije godine ili cak na godinu i uslovljeni su sviranjem koncerata , cini mi se dva godisnje i drzanja strucnih predavanja ...

Mozda ne bi bilo lose pokusati primjeniti ovaj princip na BiH , prije svega na srednju skolu ... jer je to neki osnov ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2007, 20:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

...не претјеруј...довољно је шокантно ово што се данас десило на академији...
Ако би неко донио уредбу по којој би професори у средњој морали да наступају
или објављују радове (ако су теоретичари)
не би их остало "ни за под маслачак - без да се гурају" :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2007, 21:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2006, 21:46
Astor_Piazzolla je napisao:
Damaskin je napisao:
Mozda ne bi bilo lose pokusati primjeniti ovaj princip na BiH , prije svega na srednju skolu ... jer je to neki osnov ...

Cunami odnosi manje zrtava...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2007, 00:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

tomasd je napisao:
Cunami odnosi manje zrtava...

:D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2007, 00:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2006, 22:11
profesore vi ste ono vece bilii dobro sjebani mogu vam rec nekako mirise na prepis nekog dobrog odlomka neke dobre knjige ... hmmm cuga ,prepis ili samo slucajna inspiracija sjebanim svjetom i upoznavanjem sa njim po ko zna koji put u zivotu ...........c.c.c.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 193 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]