U prilog prethodnom postu ide sljedeci clanak...
Citiraj:
Velika buka se podigla oko pesme „Bistra voda” koju bi na ovogodišnjoj „Evroviziji” trebalo da izvede predstavnik BiH, grupa „Regina”. Refren pesme isti je refrenu pesmu „Oltar” koju je komponovao Mlađan Dinkić, a otpevao Kiki Lesendrić na aktuelnom albumu „Mesec na vratima”. Nakon što je ekspert Sloba Marković utvrdio da se radi o plagijatu u delu pesme, ministar ekonomije, ne želeći da od svega pravi veći problem, zahteva samo da bude potpisan kao koautor numere.
Podsetimo, Dinkićeva i Kikijeva pesma „Oltar”, za koju je tekst napisao Đorđe Balašević, u Srbiji je bila hit. U međuvremenu, ista pesma je snimljena kao instrumental koji je korišćen u irskom filmu „Special treatment”, englesku verziju iste pesme pevaju Majkl Bolton i Toni Cetinski, a grčku verziju je otpevala pevačica Đorđa Dagaki.Ekspert iz Srbije, muzičar Sloba Marković je po dogovoru menadžera grupe „Regina” Rake Marića i Kikija Lesendrića napravio analizu pesme i utvrdio da se „može doneti zaključak da u dve melodije postoji sličnost u melodijsko-ritmičkom načinu predstavljanja, čija je verovatnoća značajno veća od puke slučajnosti ili koincidencije, pogotovo kada se radi o tzv. glavi teme (prve tri note u primeru) gde je sličnost 100 odsto”.
Sa druge strane, Raka Marić je poslao pesme i na analizu kod stručnjaka u BiH gde su procenili da se ne radi o plagijatu.
- Što se nas tiče, nema govora da se radi o plagijatu i duboko verujemo da imamo dobru pesmu. Ako i nismo bili sasvim sigurni, sada kada vidimo da hoće i drugi da se priključe autorskom timu, sigurni smo da pesma vredi. Nama odgovara ova medijska pažnja, a pošto nema ni „p” od plagijata, ne razmišljamo o tome da izaberemo drugu pesmu. Naši muzički stručnjaci su napravili stručnu ekspertizu i pokazalo se da pesme imaju ista tri tona u dva takta, što je dozvoljeno - kaže za „Blic” Maja Čengić, portparol delegacije BiH na „Evrosongu”.
Autor numere „Oltar”, potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, ne žali da od ovoga pravi veliki problem.
- Ja ne bih želeo da se ova stvar otme kontroli i da ode u negativnom pravcu. Ne bih voleo da pravdu isterujemo preko suda. Predložio sam mojim advokatima da nađu kompromisno rešenje i da predlože predstavnicima Bosne i Hercegovine da ja budem potpisan kao koautor pesme „Bistra voda” i da se tako potpisana pesma pojavi na „Pesmi Evrovizije” - rekao nam je Mlađan Dinkić, dok Raka Marić, menadžer grupe „Regina”, veruje da će naći zajednički jezik.Mislim da je pesma „Bistra voda” po svojoj strukturi i atmosferi potpuno drugačija od pesme Mlađana Dinkića. Mislim da ne postoji nijedan način da se dokaže da se radi o plagijatu, niti da se onemogući da pesma grupe „Regina” putuje u Moskvu. To što pesme liče, ne znači ništa. Ima stotine ljudi koji liče jedan na drugog pa se ne tuže. Verujem da ćemo sa ministrom Dinkićem, koga dobro poznajem, naći zajednički jezik sa nama - kaže Marić.
Stručna analiza Slobe Markovića
Prenosimo najzanimljivije delove iz analize stručnjaka Slobe Markovića:
Na zahtev gospode Lesendrića i Marića izvršio sam ritmičku, melodijsku i harmonsku komparaciju refrena (chorusa) pesme „Bistra voda” grupe „Regina” i pesme „Oltar” u izvođenju K. Lesendrića, i došao do sledećeg zaključka:
harmonski jezik u obe pesme (refrena) je identičan, sa tim što je u pesmi „Bistra voda” kao prva harmonska funkcija korišćen paralelni dur, što je u osnovi isto;
poluperiod od četiri takta u obe melodije, posmatrano i melodijski i ritmički, slaže se u više od 75 odsto slučajeva, a ukoliko se izuzmu takozvani melizmi koji su različiti kod oba izvođača, slaganje postoji i u većem procentu;
može se doneti zaključak da u dve melodije postoji sličnost u melodijsko-ritmičkom načinu predstavljanja, čija je verovatnoća značajno veća od puke slučajnosti, pogotovo kada se radi o glavi teme (prve tri note u primeru) gde je sličnost 100 odsto.
http://www.blic.rs/zabava.php?id=82705A pogotovo boldovani dio:
Citiraj:
Kada se pažljivo slušaju obe numere i uporede refreni, uočava se da je identično čitavih dvanaest taktova pesme od sedamnaest, koliko ih ima. Po Zakonu o autorskom pravu, svega pet taktova nečije pesme moguće je iskoristiti bez odobrenja autora, a ostalo se smatra plagijatom. Zanimljivo je i da je grupa „Regina” svoju numeru snimala u studiju Vlade Negovanovića, koji je inače gitarista pratećeg benda Kikija Lesendrića kome je pomagao na albumu.
http://www.blic.rs/zabava.php?id=82551Uostalom neka svako uporedi sam...
grupa Regina - Bistra voda
http://www.youtube.com/watch?v=sJX0Ij3WD3MZoran Lesandric Kiki - Oltar
http://www.youtube.com/watch?v=kSv5YQAdWbU