DjDream je napisao:
Pojam Dj se djeli u vise kategorija kao sto se vec i navelo mada je malo dobrih Dj's-a kao sto vec napisa neko
vecinom iz dj se manje vise pelazi u Dj Producer jer svaki Dj posle dosta stecenog Iskustva u mixanju ili Remixanju dobija zelju za svojim orginalnim radovima,stim da ako sagledamo Cinjenice jedan Producer Dj mozda vise uradi od bilo kog umjetnika a zasto tako mislim.
Dj Producer da bi svoje nesto napravio znaci ostavrio on pokusa da odradi Beat recimo na FL ili Reason ili nekom instrumentua kada to odradi onda pokusa da i melodi odradi i poklopi sa beat a kada sve to sredi onda ide
Mixing,BassLine,Intro,Outro,EQ balans,Effects,i na kraju Mastering svega onoga sta je napravio e sada sta umjetnik odradi moze i takvo pitanje.
Umjetnik odsvira ili odpjeva pjesmu i Citav studio od nekih 20 ljudi sto tonaca sto mixingmastera mu obradjuje Vocal ili Melody/Muziku dok jedan DjProducer sve odradi pa onda se treba zapitat ko je koliki umjetnik.
Znaci svako je na svoj nacin Umjetnik
Kategorizacija DJ-eva kao i kategorizacija bilo čega može da ide do besmisla. To je bar jasno!
DJ Producer kog pominješ i dalje
slaže nešto u softveru namjenjenom za slaganje. Realno, vrlo malo svira! Ali nebitno, kao što rekosmo, svi umjetnost doživljavamo na različite načine!
Umjetnik koji
odsvira pjesmu je umjetnik zato što je on samim svojim sviranjem rekao sve! Niz tonaca,tehničara i producenata je tu da bi tu misao na što ljepši način prenijelo do slušaoca. Svako radi svoj dio posla i zato sve zvuči skladno i ugodno!
Uz dužno poštovanje svih velikih imena DJ scene, jedan čovjek uglavnom ne može da uradi sve tehničke radnje koje si nabrojao kako treba. To se prosto kosi sa nekim fizičkim principima. Ako dovoljno vremena provedeš u štali, balega prestaje da smrdi jer si se navikao na nju!
(A iluzija savršenih djela napravljenih od strane samo jednog čovjeka uvijek može da prođe kod površnih i idolopoklonički nastrojenih slušalaca (kakvih je danas 90%), jer je prosto nevjerovatno da svako sranje koje neko smiksa, sa falš vokalima, distorziranim masteringom itd. - prolazi pod maksimom: Ja sam htio da to tako zvuči!)
E sad opet možemo početi sa prepucavanjem, ali... već smo svi zaključili da je tema u startu glupa, jer svi doživljavamo umjetnost na svoj način! I diskusija na tu temu ne vodi nikuda!
Ovde se u stvari vodi rat oko pristupa pravljenju muzike, a to je već druga (i duga) priča!
(za nekoga je muzika sklad i harmonija, a za nekoga je muzika samo što veća buka)
Zaključili smo da svako može biti umjetnik i da sve može biti umjetnost! I očigledno smo svi u pravu! I niko nije u pravu!
Kao što ja neću promijeniti tvoje mišljenje, tako ni ti nećeš promijeniti moje mišljenje da je granica između Svirane i Slagane muzike tamo negdje gdje prestaje fizika a počinje hemija!
Uživaj!
p.s. Mjerenje umjetnosti mjernom jedinicom koja se zove dolar stvarno ne bih da komentarišem!
p.p.s. Producer se na srpskom kaže Producent.