banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 21:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 175 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 12:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
kuhalo je napisao:
mosfet pojacala? navodno je bolje od cijevi ali je za sad manje zastupljeno na trzistu , ima li neko inf. ?

Mislim da je to cista glupost sto si napisao..... imas, ili je bar bilo, Randallovih mosfeta..... nist spec...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 16:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
U principu... različit je karakter tona, odnosno način na koji izlazni stepen (tj. izlazna snaga) utiče na koloraciju zvuka...

Neko ih voli, neko ne... pravila nema!

Samo jedno bitno pitanje: interesuje te MOSFET za gitaru ili za bass?!?

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2007, 14:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2007, 15:10
Moja bebica

Peavey Millennium ACBXP i James Bond Spravice (punjač za baterije, metronom, kabal, kaiš, štimer)
Slika

I Nešto bliža perspektiva (čisto da vidite prašinu)
Slika

I naravno ne zaboravimo krevet ispod gitare!
Pojačalo mi se nije dalo slikati!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2007, 15:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tiki the Boyler je napisao:
U principu... različit je karakter tona, odnosno način na koji izlazni stepen (tj. izlazna snaga) utiče na koloraciju zvuka...

Neko ih voli, neko ne... pravila nema!

Samo jedno bitno pitanje: interesuje te MOSFET za gitaru ili za bass?!?

Koliko ja znam, mosfet pojacala su sklona prijevremenom, tj. pretjeranom pregrijavanju u nisu namijenjena za duze svirke, stob se reklo, nisu za live-a vec za umjerenu laganu svirku, kucnu ili mozda u studiju ili na probi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2007, 15:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hmmm...

Trace Elliot uglavnom radi MOSFET izlazni stepen, a važe za jedna od najizdržljivijih pojačala na planeti...

Mislim da na izdržljivost više utiče nešto drugo. (recimo kompletna konstrukcija ili zemlja porijekla)
Tranzistori se griju.
MOSFET se više grije.
Lampa se najviše grije.
... tako da ne možemo gledati tako na to...

Osnovna razlika (koja bi trebala da češe nekog muzičara) jeste tonska razlika... a hlađenje je već inžinjerski problem!

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2007, 18:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hmmm...

Trace Elliot uglavnom radi MOSFET izlazni stepen, a važe za jedna od najizdržljivijih pojačala na planeti...

Mislim da na izdržljivost više utiče nešto drugo. (recimo kompletna konstrukcija ili zemlja porijekla)
Tranzistori se griju.
MOSFET se više grije.
Lampa se najviše grije.

Osnovna razlika (koja bi trebala da češe nekog muzičara) jeste tonska razlika... a hlađenje je već inžinjerski problem!

Pa da, ne mogu bas da pisem kritiku na osnovu 2-3 pojacala... ali sva koja sam probao su bas imala glupave inzinjerska rjesenja... tipa nema resetkastih otvora za hladjenje i slicno.... e sada, koliko je vjerovati Harmony Cetrali tamo cesto naidjem na kritike pregrijavanja Mosfeta zbog loseg rjesenja hladjenja.... glupavo.... jedino ga izeti pa sam napravit neki sistem hladjenja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2007, 07:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jan 2003, 22:25
sta je ovo, sve neke bass gitare?? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2007, 09:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

AntiDope je napisao:
Hmmm...

Tranzistori se griju.
MOSFET se više grije.
Lampa se najviše grije.

Pa da, ne mogu bas da pisem kritiku na osnovu 2-3 pojacala... ali sva koja sam probao su bas imala glupave inzinjerska rjesenja... tipa nema resetkastih otvora za hladjenje i slicno.... e sada, koliko je vjerovati Harmony Cetrali tamo cesto naidjem na kritike pregrijavanja Mosfeta zbog loseg rjesenja hladjenja.... glupavo.... jedino ga izeti pa sam napravit neki sistem hladjenja.

Ne... samo treba obratiti pažnju prilikom kupovine pojačala.
Tako da je taj podatak koji si iznio svakako koristan početnicima. (pogotovo onima koji imaju namjeru Gain zakucati na 11)

btw. Obrati recimo pažnju kako je riješeno hlađenje kod Randalla RG200!
Nema da omane!

(ja na Traceu imam nešto slično!)

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2007, 09:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Bon Jovi - Livin' on a prayer acoustic cover
Bas fino svira lik, nista spektakularno, ali skolski primjer sviranja akusticne gitare.... meni je ofo fenomenalno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2007, 08:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo i jedan, ne baš školski, primjer sviranja akustične gitare...

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2007, 11:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nes vjerovat, ja kad sam bio klinjo, vako sam sviro i svi me gledali cudno... dobro ne bas ovako tehnicki, ali u ovom smjeru sam isao.... sad sam na zalost zaboravio jer akustare nisam dirno jedno 7-8 godina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2007, 12:17 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Mar 2007, 11:50
nemam pojma toliko o mosfet pojacalima bilo da su gitarska ili bass , mene interesuju gitarska, za pregrijavanje ne treba puno priche , moraju imati adekvatno hladjenje ili ce crknuti i to je otprilike to , da postoje neka MOSFET git. pojacala isto znam ali mi nije jasno zasto nisu toliko zastupljena jer bi trebala biti novi korak u proizvodnji muz. poj. jer imaju slicne kar. kao cijevi a opet se manje proizvode , sta je fol? cijena? vjerovatno to. interesuje me vase misljenje pogotovo ako ste koristili neka od ovih pojachala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2007, 18:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kuhalo je napisao:
nemam pojma toliko o mosfet pojacalima bilo da su gitarska ili bass , mene interesuju gitarska, za pregrijavanje ne treba puno priche , moraju imati adekvatno hladjenje ili ce crknuti i to je otprilike to , da postoje neka MOSFET git. pojacala isto znam ali mi nije jasno zasto nisu toliko zastupljena jer bi trebala biti novi korak u proizvodnji muz. poj. jer imaju slicne kar. kao cijevi a opet se manje proizvode , sta je fol? cijena? vjerovatno to. interesuje me vase misljenje pogotovo ako ste koristili neka od ovih pojachala.

Pa ja bas mislim da jednostavno nisu popularna jer nisu ni vamo ni tamo, a kazem ti opet, nek me tiki opet pobije, pregrijavaju se i to im se pokazalo kao boljka.... oprosti Boze ako grijesim.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2007, 18:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
Karakteristike MOS tranzistora i karakteristike elektronske cijevi se razlikuju ko nebo i zemlja. Nema tu mnogo filozofije. Što se tiče minijaturizacije elektronskih kola, smanjivanja potrošnje i povećanja vijeka trajanja, tranzistori su bez premca, naročito CMOS tehnologije pa i hibridne BiCMOS i sl. Zato ćete ih naći svuda, počevši od svojih računara pa do sata kojeg ste kupili kod Kineza. Jedino kod Audio uređaja elektronska cijev daje tu toplinu koja je nezamjenljiva i ostaće tako sve do pojave neke potpuno nove tehnologije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2007, 18:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kuhalo je napisao:

MOSFET pokušava biti lampa.
Ali joj se više približio cijenom nego zvukom.
Mislim da je u tome sva filozofija.

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2007, 10:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Samo da vas malo update-ujem...termin MOSFET je malo zastario, FET je skraćenica od ''Field Effect transistor'' odnosno tranzistor sa efektom polja. Danas se podrazumijeva da svaki MOS radi sa efektom polja pa je u upotrebi termin MOS tranzistor.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2007, 12:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

TSM je napisao:
Samo da vas malo update-ujem...termin MOSFET je malo zastario, FET je skraćenica od ''Field Effect transistor'' odnosno tranzistor sa efektom polja. Danas se podrazumijeva da svaki MOS radi sa efektom polja pa je u upotrebi termin MOS tranzistor.

Jesi ti nacitan.... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2007, 00:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

AntiDope je napisao:
TSM je napisao:

Jesi ti nacitan.... :lol:

Nisam ja načitan nego je kod nas inače običaj da se ljudi razbacuju terminima koje su pročitali na netu (obično na vikipediji) a nemaju pojma šta je to. Šta tebi znači što je unutar pojačala MOS ili cijev kad ne znaš kako radi ni jedno ni drugo. Na kraju krajeva ti si muzičar i ne treba da se zamajaš sa takvim stvarima Slušaj zvuk i na osnovu toga prosudi šta ti se više sviđa...vrlo jednostavno :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2007, 15:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Moze pitanje?
Pricali ste o pregrijavanju pojacala. Da li je izvodljivo, bez neke stete (osim estetske), dodatno srediti hladjenje? Npr, nakalemiti kuler za komp?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2007, 16:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa najmanje štete pravi ventilator od kineza koji se stavi da duva u pojačalo...
Kuler od računara može biti OK rješenje, mada ćeš tu morati malo oštetiti pojačalo...

Ali mene nešto drugo kopka... zašto bi se neko normalno pojačalo u normalnim uslovima eksploatacije pregrijavalo?!? Ne kapiram?

Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 175 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]