F.I. je napisao:
Cinjenica je da, kad bi se zaista izvrsila reforma skolstva, 90% studenata na akademiji dobilo sut kartu!!!
Ja "velike talente" gledam svaki dan, i cudim se cudom!!!
Citiraj:
Cisto da znate da je banjalucka akademija jedan od najkorumpiranijih fakulteta u BiH i sire (izaslo u slovenackim novinama), pa sto se onda svi iscudjavamo sto je kvalitet nastave katastrofalan!!!
У ком смислу?
Нисам сигуран да ико на БЛ академији купује испите,
кад комисије ионако поклањају оцјене...
Квалитет наставе катастрофалан??? Дај неки примјер...
Гитару предаје проф.Зоран Крајишник један од најбољих професора у Европи
Клавир проф.Невена Поповић, најјачи проф. клавира у Бг
Фалуту проф. Лаура Леваи, можда понајбољи професор у Европи,
Кларинет проф. Срдић.....итд.....
Нисам никада чуо да се жале гитаристи, флаустисти, клавиристи, кларинетисти...али сам чуо пјеваче, нажалост, јако често да им штошта неодговара....
А од свих ових одсјека, декан на све манифестације и наступе увијек пошаље бар једног пјевача...зашто се онда не бне рецимо гитаристи или кларинетисти?....ја бих се запитао....
Проф.Смиљанић и проф.Савичић су имена свјетски призната у домену соло-пјевања, требам ли наводити имена која су досад изашла из њене класе, а харају европским оперским сценама, а проф. Савичић је првакиња београдске опере....мало ли је???...
Citiraj:
Super je to sto imamo vrhunske profesore jednom u mjesec dana, ali zaista, da li je to dovoljno???
Ја сам студирао и у Новом Саду и у Београду, као студент у двије најјаче класе у бившој Ју и за четири и по године сам имао укупно двадесетак часова. Мојој генерацији је то било довољно.
Академија је ипак у музици врхунска установа на коју студент долази максимално спреман, а професор само даје сугестије.
У Бг или у Нс нема ни теоретске шансе да се студент не појави на првом часу а да не зна читав програм напамет, да није преслушао бар три врхунска извођења свог програма и урадио све што је у његовој моћи. (Требам ли напомињати да смо знали вјежбати по 15 сати дневно?)
Citiraj:
Sa nasom diplomom se moze samo dupe obrisati, jer kad se uporede npr. dva solo-pjevaca, jedan iz BL a drugi recimo iz BG, ko ce imati vise sanse (da uzmemo u obzir da su po kvalitetu tu negdje)???
Да ли под "квалитет" мислиш на таленат или на финални производ?
Имаће више шансе онај ко се темељније спреми, а најбољи доказ је то да бања лука процентуално има највише успјешних соло-пјевача (Дуња Симић, Сњежана Савичић, Оља Дакић, Наташа Јовић...итд)
Citiraj:
1000 koncerata (BG) u toku akademije
Ау, сад га претјера...Био сам студент генерације у Бг и носилац фондације Олга Михаиловић, и асистент-демонстратор код проф.Михаиловић и једва да сам имао свега петнаест цјеловечерњих концерата у Бг....
Било би стварно пуно и да си написала и 50 умјесто 1000
Citiraj:
ili 10 (BL)???
Ја лично знам за пар пјевача из бања луке који су од уласка на АУБЛ до данас имали барем 20 наступа (ако не и више), тако да поређење нема везе са стварном ситуацијом...
Citiraj:
Ko je ispraksaniji da stane i zapjeva u operi???
"Испраксанији" је онај ко за почетак научи напамет цијелу партитуру опере, драмски изради улогу, преслуша бар неколико извођења, све то донесе на час...итд...
Citiraj:
Odgovor je toliko ocigledan.
Свакако...успјех се не мјери географијом, већ количином рада и пожртвовања...
Citiraj:
tako da... ako se niste poceli doskolovavati, pocnite... To je sve sto mogu reci.
Људи, па нисте ни почели, а већ дижете руке...Успјева само онај који се не предаје на првој препреци...Борите се, радите на себи, у томе вам нико не може сметати....