banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 16:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Jul 2007, 18:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2007, 01:29
SVIRAO SAM SA NEKOLIKO BENDOVA RAZNIH MUZICKIH PROFILA KOJI SU FUNKCIONISALI PO PRINCIPU DEMOKRATIJE I NIJEDAN OD NJIH NIJE USPIO DA OPSTANE DOVOLJNO DUGO DA OSTVARI NEKI VECI USPJEH,PA ME ZANIMA VASE MISLJENJE.TREBAJU LI BENDOVI FUNKCIONISATI PO PRICIPU VODJE ILI DEMOKRATIJE?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2007, 19:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Da, ja ti mogu nabrojati jos toliko bendova koji su imali "vodju" tj previse autorirativnu osobu pa su se bas zbog tog raspali... Ebiga, treba naci balans, ali je to jako tesko za ostvariti u praksi. Idealno bi bilo da svirate bas ono sto svako zeli da svira (skoro pa neostvarivo ovde), i da svako kreativnim radom jednako doprinosi muzici koju pravite, a ne de bude (kao u svim bendovima), gitarist napravi ideju, bubnjar se uklopi, basist isprati gitaru, i onda se kasnije zale sto sviraju samo onako kako gitarist hoce ( = svako bi trebao doprinositi, a ne samo slijediti kreativne ideje jedne osobe!).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2007, 21:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Administrativna monarhija!

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 07:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Vazno je samo da niko nije neki pretjeran egoista i sve ce bit u redu....sistem: jedan sve smisli a ostali samo prate nije dobar i rijetkost je da uspije....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 08:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Freak_on_a_leasH je napisao:
Vazno je samo da niko nije neki pretjeran egoista i sve ce bit u redu....sistem: jedan sve smisli a ostali samo prate nije dobar i rijetkost je da uspije....

Svi su egoisti!
Tu Boga nema!!!

Slika

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 11 Jul 2007, 09:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Mislim da je teško naći pravilo jer ima svakakvih slučajeva. Npr. u mom omiljenom bendu (Dire Straits) vlada teška diktatura. Mark Knopfler piše sve pjesme, producent je, pjeva i svira gitaru. Neko je spomenuo da mu ostali muzičari trebaju samo zato što ima samo dvije ruke :D
Slično važi i za Jethro Tull - Ian Anderson piše sve pjesme, pjeva i svira flautu koja je dominantan instrument.
(However, valja napomenuti da nijedan od ove dvojice lidera nije bolesnik-egoista, tj. dozvoljava ostalima da dođu do izražaja, ako ne kod pisanja pjesama, ono bar u sviranju.)
Sa druge strane spektra imamo bendove koji su godinama funkcionisali po principu čiste demokratije i uspijevali ne samo da ostanu godinama u istom sastavu nego i da izdaju strašne albume. Prvenstveno mislim na CAN, bend gdje su svi zajedno učestvovali u pisanju pjesama, a bogme i u sviranju daleko od toga da je gitara bila dominantna (actually, bend je poznat po genijalnoj ritam sekciji). Jedino što se u ovom bendu mijenjalo nekoliko puta jeste pjevač (ali to nije zbog nečijeg egoizma - prvi pjevač je bio alkoholičar, a drugi je ostavio bend da bi se pridružio Jehovinim svjedocima :D ).
Još "demokratskih" uspješnih bendova - Deep Purple, Genesis (bar mi se čini, mada kažu da gitarista nije imao prostora da se razmahne), Emerson, Lake & Palmer, Yes itd. itd. Mada, mislim da su najljepši primjer demokratije Moody Blues - sedam sjajnih albuma u potpuno istom sastavu, gdje su svi članovi benda pisali pjesme i svi osim jednog imali priliku da pjevaju.
A ondak imamo i primjere kad se u jednom bendu nalaze konfliktne ličnosti i dolazi do međunacionalnih sukoba - Pink Floyd, Traffic i tako dalje.
Ili bendovi sa dvojicom lidera: Rolling Stones (Jagger - Richards), Family (Chapman - Whitney), Simple Minds (Burchill - Kerr), Focus (Van Leer - Akkerman) i tako dalje.
Dakle, mislim da je za dobro funkcionisanje benda osnovno da imate dobrog flautistu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 12:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Najbolja je demokratija gdje jedna osoba ima glas koji vrijedi 51% :D
Jos ako taj pojedinac koristi svoju blagu dominaciju samo kad je neophodno onda to fino funkcionise. Potpuna demokratija je, realno posmatrano, prava rijetkost jer najsujetnije osobe koje sam upoznao su mahom muzicari.

Vrh

Tema posta: Re: Hm...
PostPoslato: 11 Jul 2007, 12:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2007, 01:29
Harvester je napisao:
Sa druge strane spektra imamo bendove koji su godinama funkcionisali po principu čiste demokratije i uspijevali ne samo da ostanu godinama u istom sastavu nego i da izdaju strašne albume. Prvenstveno mislim na CAN, bend gdje su svi zajedno učestvovali u pisanju pjesama

Da,bendovi u kojima svi pisu muziku mogu dopustiti sebi demokratski princip,ali gdje samo jedan covjek pise cini mi se logicno da bude i vodja jer najbolje zna sta je zamislio u svojoj glavi ili ako vjeruje toliko u inovativnost ostatka benda,mogu zajedno doprinositi uoblicavanju stvari,mada se ukusi unutar istog muzickog zanra cesto toliko razlikuju da je to tesko postici ako nema popustanja,sretni su oni bendovi u kojima ljudi imaju isti ukus.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2007, 15:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
U bendu mora da bude gazda, ko sto firma mora da ima direktora, akladise sefa, kamion vozaca.... ako nema gazde, ode swe u p.m.

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 12 Jul 2007, 19:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
AntiDope je napisao:
U bendu mora da bude gazda, ko sto firma mora da ima direktora, akladise sefa, kamion vozaca.... ako nema gazde, ode swe u p.m.

Not necessarily.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2007, 22:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2005, 18:20
ja sam svirao u bendovima i sa vodjom i bez...ali cim se jednom ne dopadne muzika 100% koju sviramo (citaj izmedju redova - cim nije po njegovom) odma sere nesto...i raspada se...tesko je naci ekipu koja bi radila 100% istu muziku...jer ako je 99% i manje,sanse da bend ne uspije su minimalne...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2007, 00:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2002, 21:43
Citiraj:
Najbolja je demokratija gdje jedna osoba ima glas koji vrijedi 51%
Jos ako taj pojedinac koristi svoju blagu dominaciju samo kad je neophodno onda to fino funkcionise. Potpuna demokratija je, realno posmatrano, prava rijetkost jer najsujetnije osobe koje sam upoznao su mahom muzicari.

ja vise vjerujem da jedna osoba treba imati glas koji vrijedi 49%... da odustaje samo ako su svi protiv njegove ideje :).

takodje sam bio u bendovima gdje su svi ''ravnopravni'' i gdje je diktatura. skoro sam oformio bend u kojem ja imam tih 49% (i to nije zato sto sam lead gitarista, vec zato sto sam dobar covjek :)), zasad nam super ide. ja im izbijam iz glave neke glupe kontove, kao i oni meni.

U startu smo se dogovorili kako cemo i sta cemo raditi da ne bude krivih drina kasnije. i to je po meni i najbitnije u bendu... dogovoriti u startu sta ce se raditi... kome smeta il ko hoce mijenjati nesto kasnije... ima ladna ku*ca u frizideru pa nek se osvjezi.

Nas je dogovor bio da iskljucivo radimo svoje stvari... za sad imamo 4 i jos u planu.

Opet puno serem... aj zivili

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2007, 09:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
Neko mora različita mišljenja i stavove okupiti na jedno mjesto!
Sto ljudi sto ćudi, kaže naš narod!
A i nemoguće je svima ugoditi, još pogotovo ako saradnici i nisu neki istomišljenici, e tu napretka nema ako neko ne kaže, ti radiš to , a ti to itd... naravno da taj neko na neki način mora da odskače svojim znanjem od ljudi sa kojima radi... i da je tolerantan, smiren i kreativan!
Ja lično ne vjerujem u demokratiju, to obično završi demol(o)kratijom (demolirati :lol: )!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2007, 10:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

F.I. je napisao:
Neko mora različita mišljenja i stavove okupiti na jedno mjesto!
Sto ljudi sto ćudi, kaže naš narod!
A i nemoguće je svima ugoditi, još pogotovo ako saradnici i nisu neki istomišljenici, e tu napretka nema ako neko ne kaže, ti radiš to , a ti to itd... naravno da taj neko na neki način mora da odskače svojim znanjem od ljudi sa kojima radi... i da je tolerantan, smiren i kreativan!
Ja lično ne vjerujem u demokratiju, to obično završi demol(o)kratijom (demolirati :lol: )!

pa jest....jedino sto pomaze da bend opstane je isto misljenje o muzici i isto zalaganje u odredjenoj oblasti muzike...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2007, 10:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
Tako nekako...
Još da je više kompromisa među ljudima! Jako je bitno sebi postaviti cilj i onda šta god krenulo naopako tebi i ljudima u bendu ostane taj cilj koji te stimuliše na rad i trud i da na kraju istrajete!!!
Ako cilj ne postoji, i najmanja sitnica, ljude demorališe i gube volju da rade!
Mislim da to tako nekako funkcioniše...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2007, 10:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

upravo tako !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2007, 11:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
babac je napisao:
i to je po meni i najbitnije u bendu... dogovoriti u startu sta ce se raditi... kome smeta il ko hoce mijenjati nesto kasnije... ima ladna ku*ca u frizideru pa nek se osvjezi.

:notworthy:

ako vecina benda krene da predlaze promjene sa kojima se vi ne slazete? sta onda? razgovor? primoravanj promjena u pravcu koji vama odgovara ili napustanje benda?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2007, 12:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Gazda mora biti, vi pricajte sta hocete.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2007, 16:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2002, 21:43
Citiraj:
ako vecina benda krene da predlaze promjene sa kojima se vi ne slazete? sta onda? razgovor? primoravanj promjena u pravcu koji vama odgovara ili napustanje benda?

mi smo se u startu dogovorili da radimo hard'n'heavy i da radimo nase stvari. radili smo jednu obradu sa prvom nasom pjesmom (da ne bi dolazili na probu i svirali jednu pjesmu 50, bolje dve 25 puta :)) i pred prvu svirku smo odradili jos jednu obradu cisto da imamo ''malo'' vise programa :) poslije svirke opet ista price... nase stvari

da ne zaboravim... glavni moto benda ''ko je'e basistu''... samo zbog tog mota jos nismo propali :):):) ... (unapred se izvinjavam svim basistima na forumu)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2007, 16:50 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
basista je moderator, najebao si.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]