banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 22:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Jul 2009, 21:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Sep 2001, 01:00
Posjedujem nekoliko starih gramofonskih ploča raznih izvođača i hto bih da ih prebacim u digitalni oblik. Da li se neko bavi time u Banjaluci i/ili okolini? Ovo bih želio uraditi što kvalitetnije pa me zanimaju i vaša iskustva/mišljenja i preporuke ako se neko ovim već bavio.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2009, 22:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Moj kum je prebacivao sa ploca..imas program u kojem to radis i to je to..ne znam kako se zove, a nije problem i saznati.A zasto da prebacujes?Sta je to sto imas na plocama a da se ne moze naci na netu?!

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2009, 13:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Vjerujem da postoje programi za to ali me zanimalo da li je potrebna posebna oprema za to, zavisno od toga kakav je gramofon, kakvi kablovi, itd... Pošto nisam baš iskusan oko obrade zvuka, a želim da se ovo odradi što je kvalitetnije moguće, radije bih ovo dao nekom profesionalcu ili bar nekome ko će znati šta i kako da radi. A ploče su uglavnom razni izvođači iz 60-ih, 70-ih, poneko i stariji... Rijetka i jako stara izdanja. Znam da sve to mogu naći na netu ali želim baš ovo da sačuvam, u što približnijem obliku (zapravo ne želim ja već osoba za koju pitam, koja je i vlasnik tih ploča :) ).

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2009, 13:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Moj poznanik je to radio kod kuce, imao je gramofon i neki prilicno star racunar i koristio je Sony Sound Forge 5 ili 6 (sad ima i verzija 9). Pokazivao mi je kako se u Sound Forge peglaju sumovi. Nije bila nikakva posebna oprema, cak i zastarjela, a to je radio za neki CD shop. U medjuvremenu se covjek ozenio i nasao ozbiljniji posao, ali mogu ga pitati ima li to cime odraditi sada i da li ima vremena za to, pa da vas spojim.

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2009, 19:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Kod mene u studiju možeš da odradiš digitalizaciju ploča.
Koristim stari audiofilski Thorens gramofon sa Stanton glavom, Kenwood Basic C1 gramofonsko predpojačalo i TC Electronic Konnekt 24D AD konvertore.

E sad... problem je što se sam proces digitalizacije ploče vrši u realnom vremenu, što praktično znači da je to poprilično dugotrajan (čitaj: skup) posao, tako da se uglavnom ne isplati raditi digitalizaciju ploča koje već možeš naći na CDovima ili na Netu.
Ako su u pitanju zaista raritetni komadi onda ima logike...

Kako god... imaš PP pa se možeš javiti za dodatne detalje.

Pozz!

Slika

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2009, 18:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2008, 16:49
Sto zaje8avate covjeka! Kakvi Sound Forgeovi i studiji i tri lijepe! Sve sto ti treba je Ploca+Gramofon i kabal kojim ces da spojis gramofon sa "rupicom" za mikrofon na racunaru. Kad to spojis, onda provjeris da li ti zvuk "izlazi" na racunar ali pazi da smanjis jacinu tona na gramofonu jer postoji mala mogucnost da ti sprzi zvucnu kartu. Ipak je taj gramofom malo robusnija sprava od racunara. Eh kad to uradis, dovoljno ti je da ukljucis windows sound recorder (start/programs/accessories/entertainment/sound recorder), kliknes na record "dugme", pustis plocu i uzivas. Fajlovi ce ti biti snimljeni u .wav nekompresovanom formatu te ih kasnije mozes "pakovati" u mp3 ili (moj savjet) prziti direkt na audio CD zarad ocuvanja originalnog zvuka pucketanja ploce (sto ti je valjda i cilj).

Eh sad!!! Ovo je meni uspjelo sa linijom kada sam prebacivao neke stvari sa kaseta prije pojave brzog interneta tako sto sam povezao liniju i racunar preko izlaza za slusalice. Nisam ekspert za zvuk i zvucnu opremu ali po nekoj logici ni ti ne bi trebao imati problema jer je u pitanju isti proces pretvaranja elektricnog signala u zvucni (naravno do procesa same digitalizacije u racunaru). Ne znam kakav ti je izlaz iz gramofona ali ako slucajno imas izlaz za slusalice ili za veliku "bananu" onda ne bi trebao imati nikakvih problema, pogotova sa pronalazenjem kablova za povezivanje.

Trebam li reci da se usput ogradjujem od eventualne stete nanesene prilkom koriscenja ovog uputstva?! :evil3:

fighting pollution and fear!

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2009, 22:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jedina začkoljica je što ti za dobijanje normalnog signala sa gramofona treba RIAA deemphasis preamp, što na linijskom ulazu zvučne kartice nemaš!
Postoji doduše varijanta softverske simulacije RIAA ekvalizacijske krive, ali... onda se dovodi u pitanje nivo signala koji se tretira, čime standard pada u vodu... bla, bla, bla... Drugim riječima... tako usnimljen zvuk će prilikom reprodukcije biti radikalno drugačiji od zvuka koji se reprodukuje na samom gramofonu ili sistemu sa odgovarajućim predpojačalom.

Malo edukacije prije davanja savjeta nije zgoreg...

Pozz!

Slika

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2009, 20:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Feb 2009, 18:03
Veliki sam ljubitelj muzike iz 80-tih .
Da li neko prodaje LP-ove strane i domace zabavne muzike iz 80s ????

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2009, 21:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2008, 21:34
http://www.hocuto.rs/sr/pokloni/party_pokloni/usb_gramofon-104.html

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2009, 13:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Gramofon sa integrisanim USB interfejsom je svakako najpraktičnije... iako ne i najjeftinije rješenje!

Evo ga jedan i ovde!

Slika

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2009, 16:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2007, 10:54
nal91im je napisao:
Veliki sam ljubitelj muzike iz 80-tih .
Da li neko prodaje LP-ove strane i domace zabavne muzike iz 80s ????

Imaš u većim gradovima (BG, NS, ZG,...) shopova koji se bave isključivo prodajom polovnih ploča. Onda imaš i buvljake, koji su možda još i bolji. Dekada koja te zanima je na tim mjestima itekako zastupljena.

Za BL ne znam kakvo je sad stanje po tom pitanju. Nekad davno ih se moglo naći u u Gospodskoj, kod Zoke (na pločniku) :D

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2009, 18:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Hvala vam na odgovorima i prijedlozima. Trenutno mi ovo nije hitno no kada bude došlo na red, mislim da znam kako ću to uraditi. Slobodno nastavite diskusiju o ovoj tematici :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]