banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jul 2025, 05:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Maj 2008, 17:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Okt 2007, 20:41
neznam dali ima negdje slicna tema ali evo....

uskoro cu dobiti izgradjen prostor podrumskog tipa velicine otprilike 4 x 4 ili 4 x 3.5 izgradjen blokovima
vjerovatno ce biti jedan mali prozorcic i vrata

blokovi su oni veliki sivi kako se zovu neznam

citao sam malo po internetu o akustici pa me interesuje gdje se moze u BL kupiti nesto od materijala za prostor za svirku tipa AZMAFON i sl..

mozeli se sa kartonima od jaja utd.

kakva su vasa iskustva i sta da radim...

napomenea.. prostor nece imati kontrolnu sobu samo za vjezbu i ponekad usnimavanje demo snimke

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 18:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

i da gdje u BL da kupim AZMAFON i kolko kosta ... ako nema imali neko adekvatno resenje dostupno

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 00:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Na kartone od jaja zaboravi. To nema veze sa akustikom. Samo smrdi i ružno izgleda!
Azmafon ne možeš nabaviti u Bosni i Hercegovini jer ne postoji uvoznik istog! Jedina varijanta ti je da sam odeš po njega u Kragujevac! (što ti se vjerovatno ne isplati)
Ta prostorija ti je definitivno premala za probe. Još ako pokušaš izvesti bilo kakav akustički tretman, ima da se podavite ko pilići unutra!

Ako želiš da potrošiš novac na prostoriju za probe onda to pokušaj u startu postaviti na realne osnove. Ako u startu kreneš krivim putem samo bacaš pare...

Prijateljski savjet.

Slika

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 17:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

hm.... cinimi se da na Rumskom forumu vlada drugcija teorija....

neznam sta bi onda trebao za probu - Dvoranu Borik

kako kod Boleta moze...

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 20:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mislim da je Boletova prostorija ipak malo veća... Naročito prije akustičkog tretmana!

Ako je polazna tačka 4x3,5, onda nakon tretmana drvenim roštiljem i azmafonom sa sve bas trapovima dobijaš maksimalno 3x3m, što je kad se odbiju trapovi cca 8sqm! Ako je postava kvartet, prostom računicom dobijaš 2 kvadrata po muzičaru. Ako je tebi to dovoljno onda OK!

E sad... ne treba ti dvorana Borik definitivno, ali poenta priče je prosta... ako već imaš relativno malu prostoriju u kojoj se ni nakon opsežnih akustičarskih radova ne može dobiti neki sjajan zvuk, zašto onda bacati hiljade maraka...
Probaj sa nekim priručnim rješenjima, koja ti neće oduzeti puno od prostora, tako da sa jako malo ulaganja dobiješ zadovoljavajući rezultat...
Stavi što manja pojačala, minimalnu postavku bubnja sa najviše jednim tomom i štapićima i polako... Nemoj se baviti akustikom - bavi se muzikom!

Da bih ti dočarao svoju priču, evo baci pogled na jedan studio koji sam ja kompletno radio...

Slika

početna dimenzija prostora je bila 7 x 4 m (sa visinom od preko 3m), što je otprilike dvostruko veće od tvog prostora. Nakon završenih akustičarskih radova, dobili smo prostor za dva spikera (vokala, instrumentalista, kako god...) i minijaturnu režiju...

Kao što vidiš... sve i da staviš bubanj u veću prostoriju ostaje ti knap mjesta za ostale...

Slika

A, još jednom ponavljam... u pitanju je dvostruko veći prostor od tvog...

Da ne budem pogrešno shvaćen... podržavam svaku akciju koja podiže nivo urbane muzičke kulture u ovom gradu...
ali mi je isto tako žao kada vidim da neko spička (i onako jadan) budžet na pogrešne stvari!

Pozdrav!

Slika

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 21:42 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
ajoj tebe tiki, pa de nemoj obeshrabrivati covjeka, pa jesi ti bio kod rokija u vjezbaonici? kako on to lijepo napravi, garaza plus spuzve plus kartoni od jaja...i ljepota!

jos moze i da se snimi nesto kod njega ako poneses racunar!!

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 21:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma ljudi... i ja sam svirao naslonjen na motor od FAP-a iz kog curi ulje pa mi ništa nije smetalo...

Nisam ja baš u saksiji odrastao...

Slika

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 20:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ma dobro to je pravi studio nema sta

samo ti tretmani koje navodis i koji se ovde vide a ocito su oni iz ino proizvodnje specijalno za te namjene i kostaju prilicno ,, ako se nevaram jedan ovakav panel na zidu je oko 700-800 KM, zar ne

ja mislim na neke skromne intervencije cisto da nebudu goli zidovi..

ipak mislim da ono kod rokija nije uopste dobro jer zagusuje dosta jedan dio frekfencija i nema veze sa vezom ono je ipak napamet ja bi bar sa onom spuzvom malo to drugacije ako bas to koristimo ,, mozda u kombinaciji sa nekim rucno izradjenim apsorberima i difuzorima.

Kad sam sve pretrazio i iscitao cinimi se da su vazne i neravnine kao i oblici a ne samo materijal.. mislim krostit neke predmete raznih polukruznih i piramidalnihg oblika da tako kazem.. pa mozda i od drveta nesta sklopit i kombinovat sta se moze nabaviti..

mozda mineralnu vunu ako nije preskupa ..,, neznam optet sve zavisi

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 20:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

i da .. uopste mi nije vazno dali spolja prodire buka... odnosno nije mi cilj zagusenje jer ce se ta inprovizovana vjezbaona nalaziti na selu.. tako da buka nije problem

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2008, 10:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da, ti ino paneli zaista koštaju oko 500 - 700 KM po setu, ali... oni su samo jedan mali dio akustičkog tretmana koji vidiš, i koji, ruku na srce, rješava manje problematične akustičke pojave, i zauzima jako malo prostora.
Veći dio "tretmana" se nalazi pod i u zidovima i on je taj koji krade najviše prostora...
Evo... recimo ovaj trap na slici
Slika
zapravo izgleda ovako...
Slika

Mislim da možeš da primjetiš koliko to prostora krade...

Znači... sačekaj da se prostor završi (ili već jeste) pa...
1. Kreni u sistem pokušaja i pogreške dok ne dođeš do željenog rezultata
ili
2. Konsultuj nekoga sa više iskustva da ti uštedi mnogo para.

Do tebe je...

Slika

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2008, 19:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

dobor to mi je jasno......

prostor jos nije ni sagradjen .. pa postoji sansa da bude i veci posto ce biti rjecu o 3 prostorije razlicite velicine... od kojih bi mi koristili jednu.

ovo sto je uradjeno u ovom i slicnim prostorima je stvaranje studija za snimanje zar ne... ja sam mislio na samo manje intervencije da se koliko toliko popravi stvar i da nebudu goli zidovi a da ne zauzima prostora previse ..

ne da pravim razmak (rostilje) i sl.

Sta onda otprilike sadrzi jedan takav set panela ?
I u cemu je razlika izmedju obicne spuzve u piramidalnom izdanju i pomenutih panela?

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2008, 11:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ako prostor nije sagrađen pokušaj iskamčiti najveći mogući prostor. Transfer sa 3x4 na 4x5 je, vjeruj mi, jako velika stvar! I još bitnije u cijeloj priči je da prostor bude što viši! Bar 3m. Sve ispod toga pravi takva sranja da te samo glava zaboli od toga! (znam da to u praksi često nije moguće, ali...)

Ovo što sam okačio jeste studio za snimanje, ali studio za snimanje vokala! Isključivo! Kao takav je projektovan i samo za to služi. Može da posluži za snimanje tihih instrumenata u govornom opsegu, poput akustične gitare, violine itd. Ali već za duvače ne bih smio da garantujem profesionalni kvalitet zvuka. O elektrifikovanim gitarama, bass pojačalima i bubnjevima ne bih ni da pričam.
Želim da ti objasnim da frekvencijski opsezi instrumenata koje ti planiraš koristiti, a naročito decibelaža koju izbacuju, prave poprilične probleme, tako da... ozbiljan akustički tretman košta i uzima jako puno prostora.

Pošto smo to vjerovatno razjasnili... Ti kažeš da ne želiš pro tretman prostora i to je OK. Onda bi bilo jako dobro da izdefinišeš šta zapravo želiš... tako da to i dobiješ.

Što se tiče namjenskih panela za akustički tretman prostora... duga je to priča. Možda ti je najlakše da baciš pogled na web stranicu proizvođača istih... možda ti se nešto i razjasni. http://www.primacoustic.com
Vidjećeš da ima jako puno proizvoda, ali su svi uglavnom namjenjeni profesionalnoj upotrebi (čitaj: skupi su), tako da te vjerovatno neće zanimati previše.

A po pitanju razlike između Primacoustic akustičkih setova i "obične piramidalne spužve" opet bi se moglo nadugačko... a vjerujem da bi to udavilo većinu onih koji ovo čituckaju...
U najkraćim crtama - iako te dvije vrste spužve izgledaju jako slično, zapravo su jako različite; jer se u prvom slučaju radi o akustičkoj open cell poliuretanskoj pjeni, a u drugom slučaju o tapetarskoj closed cell spužvi koja služi za izradu namještaja. Prva je, kao što joj i ime kaže, otvorenih pora koje uspješno propuštaju zvučni talas u svoju unutrašnjost, gdje se vrši prelamanje i apsorpcija istog; dok je druga zatvorena i njen jedini zadatak je da bude što elastičnija, tj. da može da drži guzicu koja sjedi na njoj! Prva je napravljena tako da može da stoji na otvorenom vazduhu, izložena atmosferskim uticajima i neće promijeniti svoje karakteristike ni nakon nekoliko godina (provjereno); dok se druga mora nečim obložiti, jer vremenom počinje da žuti, smrdi i raspada se, uslijed čega po sobi počinje da leti odvratna poliuretanska prašina...

Nažalost, mi u praksi uglavnom imamo jako puno "studija" obloženih običnom tapetarskom spužvom. Jedina funkcija te spužve jeste impresioniranje neukih posjetilaca takvih prostora... O akustičkom tretmanu i efektu koji se postiže tom spužvom bismo opet mogli nadugo u naširoko da diskutujemo, jer je veliko pitanje da li bolje radi prostorija obložena tim spužvama ili gola prostorija!?!?
Da. Gola prostorija vrlo često neugodno zvoni. Ali bar zvoni podjednako u svim frekvencijskim područjima. S druge strane, prostor tretiran "piramidalnom spužvom" uglavnom samo prividno djeluje sređen i umiren, jer se apsorpcija kod takvih prostora postiže samo u gornjem srednjem i visokom opsegu (iznad 1kHz), dok je dole zapravo haos!!!
Tako se dobije prostor koji je totalno neizbalansiran i muljav - i upravo je to ono što u praksi jako često srećemo...

Ako si smogao snage da sve ovo pročitaš... valjda su ti neke stvari jasnije!

Pozdrav!

Slika

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 21:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

to mi je vec pznato .. jer sam nasiroko proucio sve ove sajtove... i vidim u cemu je razlika al recimo da se odlucim za pojedinacno uzet poneki panel primaacustic kolko bi me izaslo....

opet vidim da raja pravi i od mineralne vune rucne panele,, vjerovatno ni to nije lose

drigi kazu da su birniji oblici nego materijal...

od cega je najbolje uradit bass trap..

i da prostorija ce ipak biti 8.5 * 4 jer se spajaju dvije sobe
visina je 2.2 ipak je to podrum nemoze vise

zahvaljujem na dosadasnjoj konverzaciji ,, ipak je bolje vidjet sa ljudima od iskustva

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 23:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

draganblazo je napisao:
to mi je vec pznato .. jer sam nasiroko proucio sve ove sajtove... i vidim u cemu je razlika al recimo da se odlucim za pojedinacno uzet poneki panel primaacustic kolko bi me izaslo....

Primacoustic se prodaje isključivo u setovima koji su namjenjeni rješavanju tačno određenog problema i ne mogu se kupovati "na kvadrat"!

draganblazo je napisao:
opet vidim da raja pravi i od mineralne vune rucne panele,, vjerovatno ni to nije lose

drigi kazu da su birniji oblici nego materijal...

Sve je lako ako znaš kako...

draganblazo je napisao:
od cega je najbolje uradit bass trap..

Ne postoji Najbolje Rješenje. Postoji samo Najbolje Rješenje U Datoj Situaciji.
Odgovor na tvoje pitanje je previše kompleksan da bih zaista bio prepotentni kreten kada bih ti to pokušao odgovoriti u dva pasusa - naročito ovako... na slijepo!
Ali pošto već pratiš stručne sajtove, vjerovatno si već shvatio princip rada bass trapa, tako da vjerujem da ti neće biti problem da to izvedeš od priručnih sredstava koja su ti dostupna...

draganblazo je napisao:
i da prostorija ce ipak biti 8.5 * 4 jer se spajaju dvije sobe
visina je 2.2 ipak je to podrum nemoze vise

Prostorija je jako nezgodnih dimenzija. Međusobni odnosi dimenzija su približno 2, što ti garantuje jako veliki broj modova u donjem opsegu, a samim tim i jako jako puno problema koje trebaš riješiti. Naročito sa tom visinom... nemoguće je bilo šta raditi po vertikali; tako da ti je moj savjet da kada prostorija bude gotova u prostoriju unosiš različite vrste materijala i postavljaš ih na različite pozicije... a onda SLUŠAŠ! Kada ti se svidi kombinacija koja radi ostavi tako i piči!
(Ja sam svojevremno desetak puta pretumbavao neka 2 kubika jelove fosne, oko 400 komada ciglenog bloka i 5-6 kartonskih kutija punih stare odjeće... i našao dobitnu kombinaciju. Ako ti nešto znači, mogu pokušati negdje iskopati snimke nastale u tako "tretiranom" prostoru, pa sam zaključi.)

draganblazo je napisao:
zahvaljujem na dosadasnjoj konverzaciji ,, ipak je bolje vidjet sa ljudima od iskustva

Nema na čemu... Fino je znati da se neko bar interesuje za poboljšanje uslova u kojima radi.

Samo polako.

Slika

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2008, 11:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

inspekcijom dosadasnjih radova na podrumu... uvidio sam da trenutno rasplazemo sa dosta letvi od drveta u rezervi..

od toga bi se dalo svasta napravit....

opet valja sacekat i vidjet kako ce sve to izgledat.. pa onda isplanirat moguce intervenicje.. alo kao i vecini najveci je problem finansijska stavka,, narocito ako treba izdvojit iz rezerve za jos nepostojece pojacalo ili gitaru..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]