banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 28 Mar 2026, 11:52 Danas je 28 Mar 2026, 11:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: RT u Srbiji?
PostPoslato: 31 Okt 2015, 09:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
RT u Srbiji?

Citiraj:

BEOGRAD - Rusija počinje svojevrsni rat za prevlast i uticaj na Balkanu, a prvi potez biće im otvaranje televizije koja će pokrivati ceo region, ekskluzivno saznaje Kurir. Reč je o investiciji vrednoj čak 11 miliona evra, a najozbiljniji za generalnog direktora televizije biće proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica.

Izvor Kurira, upućen u detalje tog projekta, otkriva da će se program ruske televizije emitovati u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

- Zamišljeno je da televizija bude regionalnog karaktera, nalik na Raša tudej, i da bude pandan multiplatformi N1, koja je partner američkog CNN na ovim prostorima. Program će se zasnivati na informativnom i kulturno-obrazovnom sadržaju, a planirano je i otvaranje velikog broja radnih mesta - kaže naš sagovornik.

Postavljanje Emira Kusturice na čelo ove televizije ne bi bilo veliko iznenađenje s obzirom na to da on krije da je rusofil, a ima i veoma dobre kontakte s najvišim ruskim državnim funkcionerima i diplomatama. Tako je i ovogodišnji Sajam knjiga Kusturica otvorio zajedno s ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom.

Osim toga, veoma je upoznat i s globalnim uticajem koji ima Raša tudej, za koju takođe gaji velike simpatije.

- Raša tudej ruši stereotipe o dobrim i lošim momcima, gde su crnci, Rusi i Srbi zlikovci, a beli Amerikanci bez mane. Kako vreme bude odmicalo, ta televizija će sve više demistifikovati „američki san“ i poslati signal da svet nije određen samo fatalizmom liberalnog kapitalizma - rekao je svojevremeno Kusturica hvaleći ovu rusku medijsku mrežu.

Inače, osnivanje ruskih medija na našoj teritoriji najavljeno je u Ruskom domu 15. oktobra ove godine, kad je potpisan sporazum u oblastima međunarodne društvene saradnje između institucija Srbije i Rusije.

Slika
Globalna mreža... Putin u režiji TV Raša tudej

Spekuliše se i da je ovo svojevrstan ruski odgovor na desetočlani specijalni tim Evropske unije koji je formiran u septembru kako bi se suprotstavio propagandi Vladimira Putina. Jedan od glavnih zadataka ovog tima je da svakodnevno prati izveštavanje velikih ruskih medija, a pre svega novinske agencije Sputnjik, koja je dostupna i na srpskom jeziku, ali i televizije Raša tudej, koju ovde možemo da pratimo preko kablovskih operatera.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović kaže za Kurir da je čuo za priče o otvaranju ruske televizije i ocenjuje da će to uticati na odnos medijskih snaga u regionu.

- To možda na prvi pogled nekima deluje loše, ali je sigurno dobro za novinarstvo u Srbiji. Na prvom mestu, dovelo bi do veće konkurencije i mogućnosti da stvari gledamo iz više uglova. S druge strane, kad je reč o tako jakim finansijskim mogućnostima, to za novinare znači siguran posao i redovnu platu - kaže Brajović.

Emir Kusturica jučenije odgovarao na pozive i poruke novinara Kurira.

Slika

http://www.kurir.rs/vesti/politika/puti ... ak-1997445

Vrh

Tema posta: Re: RT u Srbiji?
PostPoslato: 31 Okt 2015, 22:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jul 2012, 19:52
Čim sam čuo direktora odmah sam prekrižio taj projekt novokomponovane TV Bastilje. Režiser za TV pa to će biti je*ni tragikomedija a ne ozbiljna televizija. Nek je nazove Cigani lete u nebo.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2015, 22:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

:lol:

Jeste da je izvor ove vijesti Qrir, ali se o ovome priča godinama, a posljednjih dana sve više. E sad koliko Kusturice ima u tome ili ne, ko će ga znati... :D

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2015, 02:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
ja sam zasticen, cuo sam za N1, ali je nemam; nemam nista protiv ruske propagande, barem ce im biti titlovani dokumentarci kao kod al dzazire

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2025, 21:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

RT Balkan, kažu u studiju, jedina televizija na srpskom jeziku koja ima svoje dopisnike večeras sa Aljaske. Istina, ja do sada vidjeh samo našu Darinku Petrović, ali su program napucali do kraja. Prati se svaki korak.

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2025, 15:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Apr 2014, 17:38
a gdje i kako se gleda RT Balkan u RS ? mislim na linearno emitovanje u ponudi nekog operatera, a ne na online portal i stream.

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2025, 19:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ne znam, ja pratim preko njihovog portala. U Srbiji idu normalno preko operatera pod kontrolom Telekoma.

Vrh

[ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]