ljudi, brkate babe i zabe.
prvo korisnici na sve ovo ne gledaju tako kao sto vi to na forumu "zapazate". uzeci svoj slucaj i slicne u svom okruzenju. korisnici, po meni, prvo gledaju cijenu, ona je na prvom mjestu, a onda potrebe clanova domacinstva. i time se rukovode koga ce uvesti.
drugo, korisnici se jako tesko odlucuju na promjenu operatera, i mijenjaju ga tek onda kada postanu potpuno sigurni da im vec postojeci operater nikako, ali bas nikako, ne moze ispuniti potrebe. stoga se zna desiti da jedan operater ostane u kuci i pored toga sto korisnici njime nisu bas zadovoljni. pocesto se desava da ostane i zbog straha da ce taj sledeci operater biti jos gori od prethodnog.
trece, zasto neko misli da je prelazak sa jednog operatera na drugi "gotova stvar". pa samo ja sam imao blic, pa eltu, pa total, pa polaris, pa cu sada na neki peti. ljudi uzimaju ono sto im se u datom trenutku nudi, shodno mogucnostima, tehnickim uslovima, potrebama, cijeni. to je jednostavno ziva materija, i na to tako treba i gledati.
cetvrto, imate jedan znatan broj korisnika koji ima uslugu oba konkurentska operatera, a imate korisnike koji nemaju uslugu ni jednog od ta dva konkurentska operatera. moj prijatelj na petricevcu recimo ima intenet zona a tv gleda preko digitalne zemaljske antene, ima sve hrvatske i sve nase kanale. i to mu je kaze dovoljno. puno ljudi u zadnje vrijeme, koliko vidim, uzima samo opticki net od nekog operatera i dalje ganja hbo max ili tv liste, aplikacije i slicno za gledanje tv sadrzaja.
i na kraju, evo sada nek se pojavi treci operater, i on bi imao svoje korisnike, one koje bi njihova ponuda zadovoljila. ne treba se zakucati u dva tora i gledati slijepo kao magarac, samo na jednu ili samo na drugu stranu.
|