Priča sa pravima prenosa ozbiljno je uzdrmala region po svemu sudeći. Dolaze nova vremena, sve je to tačno, ali da prava mogu ovako da se krčme to svakako predstavlja diskriminaciju.
Da se razumijemo, i prije par mjeseci, u jeku frke oko košarke, sam na ovom forumu isto napisao. A to je, da razumijem da za vrhunske sportske sadržaje specijalizovane sportske televizije kupe prava i mlate njima ispred nosa, ali za Evropska i svjetska prvenstva ili Olimpijske igre, moraće se postaviti nekakva pravila pobogu.
Nije normalno da pola Republike Srpske/BiH ne može gledati reprezentaciju Srbije ili BiH, u bilo kojem sportu i ovom slučaju je svejedno, samo zato što su zemaljska prava ostala kod nekoga u fioci.
Interesantan je taj faomozni Član 10 Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine:
Citiraj:
Član 10.
(Međunarodna razmjena i ekskluzivna prava)
(1) S ciljem ostvarivanja interesa cjelokupnog stanovništva Bosne i Hercegovine, BHRT dužan je osigurati
pokrivanje najvažnijih kulturnih, sportskih, zabavnih i drugih događaja koji se održavaju u zemlji i svijetu.
(2) Emiteri čiji programi nisu dostupni cjelokupnom stanovništvu Bosne i Hercegovine nemaju pravo na
dobivanje eksluzivnih prava za sljedeće sportske događaje:
a) olimpijske igre;
b) svjetska i evropska prvenstva u nogometu, košarci, rukometu i drugim sportovima ;
c) utakmice u okviru zvaničnih međunarodnih takmičenja u kojima nastupaju reprezentacije Bosne i
Hercegovine;
d) međunarodna takmičenja koja se održavaju u Bosni i Hercegovini.
(3) BHRT će uložiti sve napore da stekne ekskluzivna prava na sve važne događaje, kako su definirani i
pobrojani u stavu (2) ovog člana.
http://www.mkt.gov.ba/bos/dokumenti/zak ... gTag=bs-BAŠta ovo znači? Nekoliko pitanja se samo nameće.
BHRT nije obezbijedio prava pa je prekršio Zakon?
Šta ako BHRT ne obezbijedi prava?
Zakon je monopolistički? Kakva je evropska praksa, vidim da je u Njemačkoj prava za EURO 2020 je obezbijedio ARD/ZDF, u Austriji ORF i u Mađarskoj MTV.
Specijalizovani sportski kanali krše Zakone ove zemlje?
BiH je stvarno cirkus?
Da se razumijemo, imam Sport klub, korisnik sam usluge platforme koja ga ima u ponudi, a sve što sam napisao u postu ima za cilj da vidimo šta smo to zeznuli u pravilima, Zakonima, odredbama i slično da nas neko, juče, danas, sutra, nebitno ko, može ucjenjivati kupljenim pravima za zemaljsko emitovanje a ne emituje svoj program zemaljski, i još uz sve to, nije u ponudi svih kablovskih i IPTV operatera? Opet posla za Konkurencijsko vijeće?
I treba požuriti s tim jer očito nije to samo Euro 2020.
Citiraj:
SBB-ov sportski kanal kupio je ekskluzivna prava na prenose kvalifikacionih mečeva za Evropsko prvenstvo 2020, Mundijal 2022, Ligu nacija 2018/2019 i 2020/2021 i kao krunski dragulj: sam Euro 2020. godine!
Naravno, to što je Sportklub kupio ekskluzivna prava za prenose ne znači da ne može da ih uz određenu nadoknadu iznajmi Radio televiziji Srbije, kao što je do sada činio sa nekim teniskim i košarkaškim takmičenjima. Međutim, kad su u pitanju ova najveća i samim tim najskuplja takmičenja poslovna logika nalaže da TV prava zadrže za sebe.
http://www.mozzartsport.com/vesti/zbogo ... ubu/186307