dtkbl je napisao:
za "drinin vuk" sve sto si napisao stoji ali me interesuje koliko vec ne placas pretplatu, da li ti urucuju racun uopste i jesi li imao do sada neke zakonske sankcije (jesu li dolazili otimati ormare, usisivac, sporet i ostale dragocijenosti)?
Sto je najzalosnje konstatovali smo da veci dio love ide u federaciju. Pa s obzirom koliko se nasa vlast "voli" sa njima zar ne bude oci to sto su nasi sudovi najefikasniji u otimacini upravo te sice od gladnog naroda.
Uostalom na kraju zar nas nije "nas" predsjednik pozvao da ne placamo tu rtv taxu?
Kazem vam nema druge nego da se pokrene ozbilja prica o ovome, i kolektivno prestane placati ovaj teski lopovluk.
Jos mi je u sjecanju kako pretukose prosle godine onog invalida u BN sto nije platio jebenu taxu. U njegovoj sopstvenoj kuci. I to "nasa" policija.
Zar dozvoliti sad da zmirimo na ovu otimacinu. I to u najsiromasnijoj drzavi Evrope?
Ovdje mi se sve vise cini da smo blizu nekog arapskog proljeca na nas nacin.
Jer ko sto rece K. Marx nema druge nego kad ti dodje iz nutrine, kad ne moze vise... onda ce morati ulica i motka da progovori.
A polako nek krene od taxe, mozda dodjemo i do lopova na vlasti sto pokradose milione od naroda.
Прије свега не желим кукати,сажаљење нити било шта друго,нек опросте сви што ће одговор бити подужи јер само на тај начин чини ми се да је поента и аргумент зашто не плаћати јасан.
Претплату (дакле да се разумијемо у стамбеном објекту у ком живим све иде на главу куће,у овом случају мајку,отац погинуо 92. године) не плаћамо од када постоји.
Рачун наравно стиже, уз рачун од фиксног телефона (према РС што се тиче осталих дугова,вода,струја,телефон све измирујемо редовно и рачуни су на нули). Законских санкција није било, а лично бих волио тог који би ми дошао (нисам никаква сила,оружје у кући никад нисам имао) па нек дигне руку,нек се позове на закон,нек запријети,то бих једва дочекао,а онда би се превасходно обрати Одбору за људска права.
Као што сам у претходном посту навео основни разлог због ког не плаћам, постоји још пар њих (изузмимо стандардну причу о садржајима које плаћамо, законске прописе и све друго).
Наиме, први знам много људи који плаћају, знам још једну половину која не плаћа.
Чуо сам и за судске позиве,али људи моји па знате ли ви на шта личи то.
Сад ћу вам описати, имам дједа,који живи на селу (веће сеоско насеље,не смијем именоват) и човјек није посједовао телевизијски пријемник од 2000-2005 (није посједовао купатило у кући а камо ли такав луксуз), 2006 је добио тв, уредно плаћао иако сам ја на њега вршио пресију да не плаћа. Ал пазите ово, онај што му је доносио рачун, му је узимао паре и за претходни период дакле 2005 годину (пазите тог парадокса,безобразлука), уз све то нагласиом да се ради о пензионеру (болеснику,који живи са супругом) чија укупна примања за мјесец дана износе 263 марке.
Крајем 2007 године,преселио се дјед у замјењену кућу, шта се дешава, схватио је и он да законска обавеза,заправо јест све само не правно адекватна и реална, ја сам му рекао да не видим зашто би он плаћао нешто,кад је мимо законске провјере платио и 5 мјесеци нешто што реално није потрошио??? А при том позивајући се на исте законе,тужба је једно од рјешења,али људи моји ради се о човјеку који од тих 260,даје 100 марака само на оне основне режије,од чега платит тужбу,превоз и остало?
Но би шта би,и дјед је дакле од почетка 2008 наставио плаћат,плаћао до мјесеца децембра,да би од 2009. престао и није плаћао никако (с једне стране није имао од чега,с друге схватио о каквом се лоповлуку ради,при том и сигнал оператера којима даје 6 марака не постоји,хвала Богу у том селу). Шта се дешава?
Не самом мом дједу,већ већини тих јадних сељака (да се разумијемо дјед у своје вријеме завршио 6 разреда,умио читат,писат и разумије се у већину ствари,нажалост у том селу има доста нешколованих људи,ипак се ради о осамдесетогодишњацима). У марту 2011. године, долазе му двије жене,заправо једна жена и једна дјевојка, слажу следећу причу (пазите само парадокса) " Ђеде ви морате платит 130 марака одма иначе ће полиција доћи и почети износити вам ствари ,а ви ћете морат у затвор" Рећи таквим тоном,срчаном болеснику нешто ,при том часном домаћину који никад сата није провео у затвору ради истраге а камо ли чега другог......
Ђед је објаснио да пензија ће бити 10. дакле за два дана. Шта мислите каква је прича услиједила?
" Ђеде ет сад смо вам рекли,доћи ћемо ми за два дана".
И би тако и опет иста прича, ако се томе дода да те двије жене нису ђеду ни појасниле који период ће он плаћат ни колико мјесеци. Ђед не даде 130 већ даде 102 марке (није тешко закључити ко и већина пензоса дакле од 260 оде ти 200 марака на режију,лијекови су 40,ти с бабом умири и тих 20 марака распореди 30 дана.
Добио је неку па смјешно рећ признаницу на којој му стоји да је платио за 2011 (три мјесеца) и 2010 (наводно 9 мјесеци) Дакле година је 102 марке (а тада је претплата била чини ми се 7 марака. Дакле 12х7=84
А шта се догађа за тим, након тих жена долази човјек и жена из истог предузећа,дакле пошта, и с истом причом након 15 дана поново заплашују Ђеда али и остале сељане. Овај пут прича иде како ће (пазите рећи то пензионеру старом и болесном,не бједном,али никако просјечног живота) морат платит и до 3000 марака.
И шта бива дочекали су идући мјесец 10, Ђед је опет дао 100 марака, наводно за та три мјесеца 2010 и за 2009.
Да у свој овој безобразној акцији ни то није мало, показало се што су ђеду дошли 20 дана касније с истом причом о затворима,плаћањима и томе сличном и причом како би он морао дати пазите безобразлука и рушења свих правних непровјерених чињеница и 2008 и дат наводно неких 84 марке (пазите на сву ту контрадикторност). У међувремену,нажалост касно стигао сам и ја код ђеда ,исприча ми човјек (донекле и са страхом да га не наружем,иако сам унук, на њега сам гледао као на оца ког не памтим,јер један дио тог његовог условног сиромаштва је последица што је све што је имао практично дао мени,који сам изашао са кесом у рукама из Федерације),све ми је било јасно,шта му рећи (како схватит да ова држава за коју су нажалост гинули нечији синови јединци,за коју су гинули углавном голобради момци,а у којој су матори дрипци бјежали из ровова да спасу дупе,у којој су богати дрипци својих 5 синова слали док се не смири,а туђе јединце слали у рат) но то је био дан прекретница,рекао сам ђеду да ни случајно ни динара док је жив не да,а нек га суде ако имају образа,нек покушају. Схватио је и он,исприча да по селу практично има случајева гдје људима узимају сва примања,јер има доста људи који не знају бројат,да нема аршина по ком обрачунавају итд итд..... његова основна порука је та два мјесеца сам преживио на сувом хљебу, нек ме ставе и у затвор овако болесног,ал нема плаћања.
И да није то важно што је мој дјед,важно је то што се сви позивају на некакву обавезу закон,к..ац палац. Закона људи моји нема јер да има......
Мало и о болдираном,не већи дио већ тачно 75% од тих 7,8 марака.
Додик је јасно нагласио шта мисли о плаћању,свјестан је и он да практично грађани РС финансирају опстанак ФТВ и БХТ нарочито,дакле проста и јасна рачуница. Нек отворе неки фонд за РТРС даваћемо по 3,4 марке мјесечно и сви задовољни у РС,овако........мада ет сад ја испадох контрадикторан,нећу плаћат ни тако док се законски не одреде одреднице,док се јасно не дефинише износ који се неће мјењат у складу промјене цијене жита и осталог,тек тада дакле треба почет вјероват,јер плаћати такозвани луксуз ваљда значи уживати у истом,нешто нисам сигуран да велика већина нас ужива у луксузу пљувања по нама,називања разноразним именима,омаловажавања и осталог.
ТЕШКИ ЛОПОВЛУК - кључна ријеч, не треба бит ни паметан ни образован,треба само видјет примјере других,не кажем да се треба огледати о туђи успјех или неуспјех,али треба учити свакако на туђим грешкама. Будимо свјесни,те тужбе,знам и за такве случајева и шта ви стварно мислите да су људе осудили да плате из разлога што су правно и законски били у надмоћи? Схватићете да у то не вјерује нико,па један од главних аргумената је тај што РТРС,али и ниједна друга фирма се не бави истраживањем нити посједује ту технологију за провјеру посједовања уређаја. То гарантујем а то је основни аспект и аргумент,који они реално немају