CopyLeft je napisao:
70 % ljudi ima običnu antenu i analogni prijem. Krhko je znanje a svi se vole hvaliti da ima puno ljudi na kablovskoj/IPTV/DTH. Realno nema. Ovo je odokativno 30% Calbe/IPTV/DTH korisnika a i to je puno, ako tu nađemo nekih 10% onih koji već imaju DVB-T risivere zbog HR i SRB digitale a da ne spominjemo ljude sa novijim generacijama TV-a koje su u stanju primiti DVB-T signal bez risivera.
Možda sam stekao pogrešan utisak, ali mislim da je mnogo više od 30 posto stanovnika RS/BIH nakačeno na nekog od kablovskih provajdera, IPTV, DTH...
Pa samo jedno istraživanje staro već dvije godine kaže da je preko 720 hiljada korisnika raznoraznih usluga raznih provajdera na tlu BiH...
Citiraj:
Shodno podacima istraživanja Informa Telecoms & Media, u BiH je do kraja 2011. godine bilo 726.400 korisnika TV usluga različitih TV providera. Kablovske TV usluge dominiraju bh. TV tržištem, a slijede DTH i IPTV usluge.
Broj korisnika kablovskih usluga u našoj zemlji na kraju prošle godine je iznosio 410.000 dok je broj satelitskih korisnika iznosio 260.000. Broj pretplatnika IPTV usluga iznosio je 56.400. Tačan broj korisnika TV usluga u BiH od domaćih providera televizijskih usluga vrlo je teško saznati. Službene brojeve pretplatnika ne objavljuje niti jedan bh. TV operater. Broj korisnika TV usluga tokom sedam mjeseci ove godine sigurno se povećao.
http://teve.ba/article/10445/726-400-tv-korisnika-u-bihTo je valjda više od 30 posto. Nekako sam ubijeđen da provajderi imaju veći procenat od ove cifre. Mada je poznato da svi kriju prave cifre, da bi izbjegli poreze i plaćanje usluga po korisniku. To nam se sve i obilo o glavu, pa stoga ni nemamo Sport klub-ove...
Opet s druge strane, ne vjerujem da ima deset posto korisnika usluga digitalne zemaljske televizije. U RS sigurno nema. Možda na nivou BiH je ta cifra približno tačna, ali mi opet zvuči imaginarno puno.