Schlager je napisao:
@Drug...jedno pitanje...jel se ne osjećaš malkice neprijatno kad se javni servis (bilo koji)-hvali gledanošću?
Stidiš li se bar malo u njihovo ime,kao ja?
Pazi, ne znam koje si ti godiste, ali sam kroz neke postove shvatio da si politicki angazovan. OK, cijenim to. Ja nisam. Cak sam do sada, za sve ove godine samo jednom glasao i to zato sto je bila neka tezga kao posmatrac. Zivio sam i u Srbiji pa me i nije toliko zanimalo sta ovi nasi ovdje mute.
Ali, i ponavljam ali, 3 godine sam se s puskom u ruci borio - da nastane izmedju ostalog i Javni servis, kao jedan od stubova drzavnosti RS. I svako ko mi dirne bar jedan od tih stubova, ima minus do neba kod mene. Tacno je da uredjivacka politika RTRS-a ne valja prebijene pare, tacno je da Dodik izlazi iz frizidera, tacno je da im sportski komentatori nemaju pojma, tacno je da nikada nisu pustili dobar film, ali je, po meni, napredak postignut tokom svih ovih godina - itekako vidljiv.
I ne osjecam se nimalo neprijatno, sto se bilo koji Javni servis hvali gledanoscu. Pa ne radim ni na jednom. S druge strane, ne vidim uopste razloga za dramu, isto to je do prije par godina radio i HRT, dok ga Nova nije skinula s trona, sada to radi i RTS. Druga je stvar da se javni servisi ne bi trebali toliko komercijalizovati, odnosno da bi trebali vise ispunjavati ulogu Javnog servisa a ne pretvarati se u komercijalnu televiziju. Pretvaranjem u komerijcalnu televiziju, Javni servisi pokusavaju doci do dodatnih sredstava od reklamiranja. I ovo ce prestati tek kad na Javnim servisima bude u poptunosti zabranjeno reklamiranje. Nije tesko pogoditi sta moramo napraviti da se to desi.
Daky je napisao:
I ja to rekoh, funkcija javnih servisa nije da se takmiče sa komercijalnim televizijama za gledanost, a RTRS, pa čak i RTS to očigledno ne shvataju. Kakav god da je, za mene je HRT primjer pravog javnog servisa. Zna se šta se emituje na kom programu i nije im cilj da budu prvi po gledanosti.
Pa tek HRT je do prije godinu dvije bio primjer kako ne treba da izgleda javni servis. Toliko americkih filmova i serija naustrb recimo manje komercijalnog sporta ( HOO je sa Sportskom televizjom izvukao stvar, ali nije li to trebao raditi HRT ). Sada je nesto bolja situacija generalno, ali tek uvodjenjem HTV 3 i HTV 4. Isto tako i u Srbiji. Kad bi neko ugasio RTS 2 i RTS Digital, ova televizija bi bila klasicna komercijalna tv kuca. Vec sam to negdje pisao, jedino njima i ne zamjerim pretjerano jer je stepen naplate rtv takse u Srbiji - na kriminalno niskom nivou, pa je Javni servis pocesto prinudjen da ulazi u utakmicu sa Pinkovima, Prvim i Novim televizijama. Govorio je par puta o tome i pokojni Tijanic. Tu bi drzava Srbijaozbiljno trebala da se pozabavi tim problemom, kao sto bi i kod nas pokusaj od drzave trebao da se pozabavi problemom odlicnog stepena naplate takse u RS i krajnje niskog stepena naplate takse u Federaciji, posebno u kantonima sa hrvatskom vecinom.
branimir je napisao:
RTRS kao servis svih gradjana ne smije biti u sluzbi jednoumlja.Na tome su pali zato i iznose kojekakve ankete da su gledani u sluzbi propagande.Privatnom mediju i nije zamjeriti ako i gura nekog
Tacno, RTRS ne smije biti u sluzbi jednoumlja niti bilo koje politicke partije. Sto se tice anketa, rekoh vec, postoji Agencija koja vrsi zvanicna ispitivanja gledanosti itd itd...
Daky je napisao:
Niko ne zamjeri SDS-u već BN-u. Isto kao što se zamjeri RTRS-u zbog zato što je u službi SNSD-a. I uvijek će biti oni koji "brane" jednu ili drugu stranu.
Daky, privatni medij ima pravo da forsira koga god hoce. Jer, privatni medij je vlasnistvo te osobe. Jedino sto bi trebalo na ispitivanje je nacin finansiranja. Tako imamo da SDS upumpava sredstva u BN preko budzeta lokalnih zajednica, u kojima je na vlasti SDS, sto ne bi trebalo da ide tako.
Daky je napisao:
Naravno da privatne televizije imaju pravo da prodržavaju koga hoće, ali imamo i mi pravo da im zamjerimo zbog toga. Toliko o objektivnosti.
Imamo pravo da zamjerimo, ali Vlado Trisic ima pravo na svojoj televiziji da radi sta hoce. A kome se ne svidja to sto radi, ima daljinski upravljac pa kliknes na neku drugu televiziju ili stisnes off.
_зока je napisao:
Imaju li moralno pravo da uopšte podržavaju nekoga?
Moje misljenje je da moral u medijima nikad nije ni postojao. Pa valjda smo prezivjeli rat na ovim prostorima. Sjetimo se tog "medijskog moralisanja" koje je dodatno zapalilo juznoslavenske narode. Ili je dovoljno da vidimo ovo "medijsko moralisanje" oko krize u Donjecku i Ukrajini uopste. Pravo "medijsko moralisanje" - na svjetskom nivou.