banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 18:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 197 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Jan 2010, 17:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Dec 2009, 21:48
Ima li u Banja Luci kupiti kablovski risiver DVB-C sa HDMI izlaskom?

Solaris је оперативни систем кога је развила компанија Sun Microsystems. Сертификован је као верзија јуникса. Иако је у питању махом власнички софтвер, велики број основних компоненти је објављен под лиценцом отвореног кода, под називом OpenSolaris.

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2010, 18:20 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2009, 14:54
Ili je ovo istina:
http://www.rak.ba/bs/public-affairs/pre ... x?cid=5436
Citiraj:
RADIO- TELEVIZIJA REPUBLIKE SRPSKE KAŽNJENA NOVČANOM KAZNOM U IZNOSU OD 100.000 KM

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) je donijela Rješenje kojim se Radio-Televiziji Republike Srpske (RTRS) izriče novčana kazna u iznosu od 100.000 KM zbog neovlaštenog korištenja frekvencije putem 61. UHF kanala na lokaciji Banja Luka – Pobrđe.

Agencija je po službenoj dužnosti utvrdila da je RTRS, 12. decembra 2009. godine u 00:00 sati, počela sa digitalnim zemaljskim emitovanjem programa po redovnoj programskoj šemi, te od 17. decembra 2009. godine i sa emitovanjem programa Europe by Satellite, po standardu DVB-T sa MPEG2 kompresijom, i na taj način prekršila član 32. stav 1. Zakona o komunikacijama BiH.

Takođe, RTRS nije postupila po Nalogu Regulatorne agencije za komunikacije od 14. decembra 2009. godine, da obustavi nelegalno emitovanje na navedenom kanalu, kršeći time i član 46. stav 3. tačka c) Zakona o komunikacijama BiH.

Interna komisija Agencije je, razmatrajući predmetni slučaj, između ostalog, ustanovila da je RTRS prekršila standarde definisane u državnoj Strategiji o prelasku sa analognog na zemaljsko digitalno emitovanje (DTT Strategija), koju je Vijeće ministara BiH usvojilo 17. juna 2009. godine, i koja jasno utvrđuje nadležnosti i obaveze institucija u BiH za prelazak sa analognog na zemaljsko digitalno emitovanje u skladu sa međunarodnim obavezama.

Uzimajući u obzir da je RTRS bez odgovarajuće dozvole započela korištenje frekvencije iz digitalnog Plana, uz nepoznate tehničke karakteristike, dovedeno je u pitanje i adekvatno postupanje Agencije u vezi sa obavezama koje je BiH preuzela potpisivanjem i ratifikacijom Završnih akata regionalne radio konferencije Ženeva 06.

Osim toga, RTRS je, pored neovlaštenog korištenja frekvencije, reklamirajući svoje digitalno emitovanje kao poseban napredak, propustila da obavijesti krajnje korisnike da sadašnja tehnologija neće biti u upotrebi u momentu uvođenja digitalnog emitovanja u BiH, izlažući gledaoce nepotrebnim troškovima.

Naime, za prijem trenutnog digitalnog signala RTRS-a potrebno je da građani sami kupe odgovarajući „set-top box“, koji se neće moći korisiti kada u BiH u potpunosti bude uvedeno digitalno emitovanje. Podsjećamo, DTT Strategija predviđa emitovanje po standardu DVB-T sa MPEG4 kompresijom.

Na kraju, naglašavamo da je Agencija, kao državni organ, zakonski zadužena da sprovodi odredbe Zakona o komunikacijama BiH, koje su u ovom konkretnom slučaju izričite u smislu da niti jedno fizičko ili pravno lice ne može koristiti frekventni spektar bez odobrenja Agencije.

-kraj-

21.01.2010. godine

Dalje informacije: Amela Odobašić ili Mirnes Zukanović na 033 250 600 ili info@rak.ba

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2010, 19:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2009, 15:22
Meni ovaj dio oko naštimavanja tendera više priliči istini jer je poznato da kod nas sve tako funkcioniše. Čitav sistem nam je zasnovan na naštimavanjima tendera i konkursa za podobne firme, podobne mamine i tatine sinove, ćerkice, sinovce, posestrime, zaove i tome slično. Ovdje bi to lako mogao biti slučaj jer je riječ o unosnom biznisu.

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2010, 17:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2005, 09:13
babic je napisao:
Meni ovaj dio oko naštimavanja tendera više priliči istini jer je poznato da kod nas sve tako funkcioniše. Čitav sistem nam je zasnovan na naštimavanjima tendera i konkursa za podobne firme, podobne mamine i tatine sinove, ćerkice, sinovce, posestrime, zaove i tome slično. Ovdje bi to lako mogao biti slučaj jer je riječ o unosnom biznisu.

hmm povod ovog medijskog natpisa "objektivnog" Glasa Srpske se vidi iz zadnje recenice :) ne kazem mozda ima istine u tome, ali to svakako ne mjenja situaciju i ne odobrava potez RTRS da bez dozvole krene sa emitovanjem signala. Ako RTRS ili bilo ko smatra da ima nelegalnosti u radu onda neka tuzi RAK ili odgovorne u njemu ili nekog za kog imaju saznanja tj.dokaze da radi na opstrukciji ili za licnu korist. Ova prica rekla kazala nije pravi nacin.

Poslednji put menjao BL Boy dana 23 Jan 2010, 19:10, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2010, 18:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ja samo znam da za 100 000 KM kazne nečije glave u RTRS moraju da lete, Davidović ili upravni odbor ili svi skupa. I još ih potjerati na sudu da bagra nadomjesti ovu kaznu.

Nije ovaj jadni narod dužan da plaća kazne već pretplate.

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2010, 18:51 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2009, 14:54
BL Boy je napisao:
hmm povod ovog medijskog natpisa "objektivnog" Glasa Srpske se vidi iz zadnje recenice :) ne kazem mozda ima istine u tome, ali to svakako ne mjenja situaciju i ne odobrava potez RTRS da bez dozvole krene sa emitovanjem signala. Ako RTRS ili bilo ko smtra da ima nelegalnosti u radu onda neka tuze RAK ili odgovorne u njemu ili nekog za kog imaju saznanja da radi na opstrukciji ili za licnu korist. Ova prica rekla kazala nije pravi nacin.

Pravi odgovor Davidovića bi bio npr: '' mi smo podnjeli zahtjev za digitalnu televiziju na frevenciji ... pa se desilo ... na osnovu cega smo mi zakljucili ...'', a ne ovakva neprofesionalna izjava. OK, znamo svi mi da ima nastimavanja (ne treba se oko tog puno pricati), ali zar mora iza svake price da stoji politicko stvaranje neprijateljstva?

I jos ovo: da je RTRS dao zahtjev, i da nije dobio odgovor u roku od 15 dana, od tog dana bi po zakonu mogao normalno da emituje sve do donosenja negativnog rjesenja. To anarhicno ponasanje je stvarno za osudu. Pa sta bi bilo sa gradom kad bi se svako penjao po krovovima i stavljao predajnike kako mu se ćefne?

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2010, 13:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Poceo sa radom sajt o digitalnoj TV u BiH http://www.dtt.ba gdje otkucava vrijeme do gasenja analogne TV u BiH :lol: i gdje se mogu pronaci sve info u vezi digitalizacije kao i procitati strategija prelaska na digitalnu tv koju je usvojilo vijece ministara BiH na sjednici 17.06.2009.

Poslednji put menjao BL Boy dana 24 Jan 2010, 16:53, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2010, 15:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
BL Boy je napisao:
Poceo sa radom sajt o digitalnoj TV u BiH http://www.dtt.ba gdje otkucava vrijeme do gasenja analogne TV u BiH :lol: i gdje se mogu pronaci sve info u vezi digitalizacije kao i procitati strategija prelaska na digitralnu tv koju je usvojilo vijece ministara BiH na sjednici 17.06.2009.

:lol:
Sat otkucava vreme do gasenja signala? :lol:
Prvi se RAK ne pridrzava te strategije...kakva je ovo zemlja...

filozof sa vrbasa je napisao:
Ja samo znam da za 100 000 KM kazne nečije glave u RTRS moraju da lete, Davidović ili upravni odbor ili svi skupa. I još ih potjerati na sudu da bagra nadomjesti ovu kaznu.

Nije ovaj jadni narod dužan da plaća kazne već pretplate.

Upravni odbor pokusava da se oslobodi krivice
http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=15148
Citiraj:
Политика је упетљала прсте у радио-телевизијски систем БиХ, а одговорност за лоше стање у овој области сноси и међународна заједница, оцијенила је предсједник Управног одбора Радио-телевизије Републике Српске Радмила Чокорилo.
"Управни одбор је одмах, након одлуке РАК-а одржао сједницу и донио одлуку да РТРС неће платити изречену казну од 100.000 КМ, нити ће такву одлуку донијети. То није због финансијског стања, јер је РТРС 2009. годину завршила са позитивним салдом негдје око 900.000 КМ", рекла је Чокорило.

Radmila Cokorilo predsednik upravnog odbora?Pa ne mogu da verujem.Koja je to budaletina.A cuo sam da predaje na novinarstvu.Jadni buduci novinari.

Tesko ce se RTRS resiti direktora-pevaca nacionalnih pesama i Radmile Cokorilo...

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2010, 17:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Neka se RAK požali sudu i neka se pokrene sudski proces, ja sam ubjeđen da že RTRS izgubiti parnicu, a onda će sudskom odlukom da im se skine sa računa.

Vinko Perić je morao da proda stan u Gradišci da bi mogao da plati harač RAKu.

BL Boy je napisao:
Poceo sa radom sajt o digitalnoj TV u BiH http://www.dtt.ba gdje otkucava vrijeme do gasenja analogne TV u BiH :lol:

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2010, 18:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Neka se RAK požali sudu i neka se pokrene sudski proces, ja sam ubjeđen da že RTRS izgubiti parnicu, a onda će sudskom odlukom da im se skine sa računa.

Vinko Perić je morao da proda stan u Gradišci da bi mogao da plati harač RAKu.

Ma kako god okrenes oni su donji tuzili se ili ne njima ne gine im placanje kazne, a vidim da su se nakon pocetne galame malo utisali mozda i sami svjesni da su krivi i da ce morati platiti kaznu kad-tad na sudu ili ne.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2010, 07:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
Citiraj:
Iako je odluka o ulaganju oko 6,5 miliona maraka, koji su nastali kao višak od prihoda Regulatorne agencije za komunikacije, u proces digitalizacije televizije davno upućena Ministarstvu komunikacija i saobraćaja BiH, neko svjesno opstruiše raspodjelu ovog novca - rekao je Kuzmanović.

"Glas Srpske" saznaje da je proces digitalizacije javnih televizijskih emitera, odnosno prelazak sa analognog na digitalno emitovanje TV programa, blokiran zbog pokušaja određenih krugova u Ministarstvu komunikacija i saobraćaja BiH da višemilionski vrijedan posao digitalizacije "naštimaju" firmama iz Hrvatske

Hm vrlo zanimljivo. Ukoliko se provali ovdje afera, a cini se da vec jeste, neko bi trebao zasvirati klavir na duze vrijeme. 8) Iako se vec dugo prica o 150 000 iz Saudijske Arabije upumpanom u projekat digitalizacije BiH, preko zagrebacke HA Medije. Navodno, saudijci su spremni uci u projekat sa 35 milona eura, neko u BHT-u I RAK-u se vec omastio, iako je rijec o nepoznatoj firmi koju vode lica sa medjunarodnih potjernica. Nista cudno za ove iz centrale. Vec vise puta vidjen scenario. :wink:

golden_brown je napisao:

I jos ovo: da je RTRS dao zahtjev, i da nije dobio odgovor u roku od 15 dana, od tog dana bi po zakonu mogao normalno da emituje sve do donosenja negativnog rjesenja. To anarhicno ponasanje je stvarno za osudu. Pa sta bi bilo sa gradom kad bi se svako penjao po krovovima i stavljao predajnike kako mu se ćefne?

Nisi u toku. Digitalni signal je i pokrenut na frekvenciji koja je predvidjena za to. Kad smo kod osude, neka ide od glave pa do repa. Glava smrdi odatle, u ovom slucaju, tj od Rak-a pa do onih kojima ta neformalna nelegalna kvazi organizacija nesto ko fol regulise.
I jos nigdje ne vidjesmo, sta to u istom tom RAK-u preduzese po pitanju neispunjenih tacaka iz iste te strategije, pocev od tendera koji su bili duzni raspisati za frekvencije, za sta je rok istekao pa sve redom. Kao sto rekoh, vise puta, smijesna je ovo situacija, u kojoj se kaznjava emiter zato sto je kao jedan od javnih servisa ove zemlje koji su i nosioci digitalizacije pokrenuo program na frekvenciji predvidjenoj za dvb-t Strategijom, dok svi oni koji opstruisu taj proces, iz poznatih razloga pribavljanja licne koristi, ostaju nekaznjeni. Jako zanimljiva je ova drzava, samo sto to nije smijesno, nego je zalosno :)

BL Boy je napisao:
Poceo sa radom sajt o digitalnoj TV u BiH http://www.dtt.ba gdje otkucava vrijeme do gasenja analogne TV u BiH :lol: i gdje se mogu pronaci sve info u vezi digitalizacije kao i procitati strategija prelaska na digitalnu tv koju je usvojilo vijece ministara BiH na sjednici 17.06.2009.

Da si ti nama ziv i zdrav, ovaj sajt je u funkciji vise od godinu dana. :wink:

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2010, 22:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

drug, daleko od toga da neko ovde brani RAK, smrde oni odavno i to tek treba da se očisti.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 16:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Nov 2009, 02:33
digitalni signal jest pusten na planiranoj privremenoj frekvenciji 61 UHF ali nigdje nije pisalo da ce se emitovati u mpeg2 vec u mpeg4

da je RTRS trazio dozvolu za emitovanje pa ovi nisu dali pa ih kaznili nesto bih rekao a ovako sve izgleda da je vjestacki izazvan problem od strane RTRS-a. Neprofesionalno ponasanje.

za sto hiljada maraka mogli su koliko predajnika da kupe

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 19:29 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Jan 2008, 19:38
A da se malo pitamo o par tehnickih momenata za gledaoce-javnost:
1. Kolikom snagom je taj predajnik radio na 61.K na lokaciji Šibovi?
2. Da li su izvršena mjerenja i zna li se koliki je bio efikasni domet toga predajnika sa tom snagom i na toj frekvenciji?
3. Da li i koja televizija u bližem okruženju Banja Luke ima već upotrebnu dozvolu za rad analognim ili digitalnim signalom na tom famoznom 61.K (u BiH i u RH)?
4. S obzirom na međusobnu udaljenost predajnika 61.K sa Šibova i lokacije predajnika ako već neko ima da eventualno radi na istom kanalu - da li su postojale smetnje i ko ih je komisijski i mjerenjima konstatovao?

Ako govorimo o čisto tehničkim stvarima, nisam uvjeren da su u ovom slucaju nastupile ikakve posledice u kvaliteti prijema signala nekih drugih TV stanica (a o nemogućnosti prijema mislim da nema ni govora...), trebali bi prihvatiti cinjenicu da je predajnik radio malom snagom i na lokaciji koja ogranicava emitovanje signala samo na užem gradskom podrucju.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 20:54 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Nov 2009, 02:33
Kao prvo u BIH na kanalima od 61 do 69 UHF ne emituje ni jedna televizija analognim sistemom. Dakle sto se tice toga taj DVB-T nije nikoga ometao. Eventualno ako je nekom ometao analogni prijem Vinkovacke televizije iz RH koja se vidi u Slatini i nekim selima i uzvisenjima oko Banjaluke.

Ne znam kolika je snaga tog digitalnog predajnika na Sibovima ali sam cuo da su neki uhvatili u Hrvatskoj u pogranicnom pojasu a to je vec preko 50 -60 km udaljenosti.

Stvar je u tome da se RTRS ponio jako bezobrazno jer uopste nije ni zatrazio bilo kakvu dozvolu za eksperimentalno emitovanje ni ti je obavjestio RAK da ce poceti da testiraju. Samo onako pokrenuli :roll:

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2010, 20:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kazna RTRS-u smanjena na 75.000 KM

SARAJEVO – Savjet Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) odbio je danas, u četvrtak, kao neosnovanu žalbu RTRS-a na kaznu od 100.000 KM koju je ovoj medijskoj kući ranije izrekla Agencija, ali je iznos kazne smanjen na 75.000 KM.

Iz RAK-a je saopšteno da je žalba RTRS-a odbijena kao neosnovana, jer je prekršaj nastavljen i nakon što je Agencija izdala nalog o obustavljanju nelegalne radnje.

"Međutim, Savjet je, imajući u vidu ekonomsko stanje javnih servisa i djelotvornost izrečene kazne, odlučio da se prvobitno izrečena kazna u iznosu od 100.000 KM koriguje i smanji na 75.000 KM", navodi se u saopštenju.

RAK je 21. januara ove godine odlučio da kazni sa 100.000 KM RTRS zbog neovlaštenog korištenja ferkvencije putem 61. UHF kanala na lokaciji Banjaluka – Pobrđe, na šta se ova medijska kuća žalila.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2010, 20:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Državna televizija onemogućila uvođenje novih tehnologija

JRTVSBiH zauzeo je sve frekvencije koje bi se mogle koristiti za uvođenje WiMAX tehnologije u BiH.

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), prihvatilo je danas Informaciju o mogućnostima uspostave WiMAX sistema u Bosni i Hercegovini i konstatirlo kako nije došlo do promjena u stvaranju preduvjeta za uvođenje WiMAX-a na tržište u BiH.

Vijeće je ponovno upozorilo kako je osnovna prepreka za uvođenje ove tehnologije to što JRTVSBiH zauzeo frekvencije, pa apelira na JRTVSBiH da poduzme mjere na njenom otkljanjanju.

WiMAX usluge omogućavaju široki spektar usluga za korisnike u širokopojasnom pristupu i uvođenje konkurencije na tržište komunikacija u Bosni i Hercegovini.

Digitalna televizija

Prihvaćena je i Informacija o razvoju procesa digitalne zemaljske televizije u BiH te pozdravljene aktivnosti koje Agencija vodi radi iznalaženja rješenja za učinkovito uvođenje digitalne zemaljske televizije u uvjetima nefunkcioniranja Korporacije JRTVSBiH.

Vijeće RAK-a uputilo je Ministarstvu prometa i komunikacija BiH inicijativu da ubrza aktivnosti koje bi rezultirale formalnom uspostavom ekspertne skupine za izradu akcijskog plana za provedbu Strategije prelaska s analogne na digitalnu radiodifuziju.

Podržan je dogovor javnih servisa da zajednički djeluju u vezi s dodjelom Multipleks-A, radi ispunjavanja preduvjeta neophodnih za ubrzanje procesa digitalizacije u BiH.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2010, 13:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ako su u RTRS potrošili sve pravne lijekove, hoću da lete glave zbog propusta, kako sam već ranije napisao.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2010, 18:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2009, 15:22
Данашњи глас на тему смањења казне РТРС-у

Одлука Савјета РAК-а политичка, а не стручна и заснована на праву
Datum: 18.03.2010 22:00
Autor: Вања Штрбац

БAЊA ЛУКA - Савјет Регулаторне агенције за комуникације БиХ одбио је жалбу Радио-телевизије Републике Српске на одлуку о кажњавању са 100.000 марака због тестног емитовања дигиталног сигнала и смањио казну на 75.000 марака.Сједници Савјета РAК-а нису присуствовали чланови из РС Бранко Тодоровић и Слободан Бошковић.

Радио-телевизија Републике Српске саопштила је јуче да су сва досадашња акта донесена у Регулаторној агенцији за комуникације политичке природе, а не стручни и засновани на праву.

- Посебно истичемо чињеницу да је за овакву одлуку гласао и члан Савјета РAК-а и директор "Енергоинвеста" у Сарајеву Сеад Мулабеговић, који је заједно са Кемалом Хусеиновићем, још 2006. године, вршио илегално тестно емитовање WiMAX опреме. Ево једног лијепог примјера на којем Aгенција може да докаже исправност свог рада, али и података медијима који истражују криминал и корупцију да разоткрију једну велику аферу - навео је РТРС у саопштењу које је потписао генерални директор ове медијске куће Драган Давидовић.

Истиче се да је РТРС својевремено уложила аргументовану и правовремену жалбу Савјету РAК-а на Рјешење о кажњавању са 100.000 марака, које је потписао в. д. генералног директора РAК-а Кемал Хусеиновић.

РТРС истиче да је политички притисак на Радио-телевизију РС оснажен ставовима политичара и медија у Сарајеву, али и иступима неких високих представника међународне заједнице и да се у таквим условима није могло очекивати повољно рјешење за јавни медијски сервис Републике Српске.

- На сједници нам је смањена казна са 100.000 на 75.000 марака уз образложење да је то урађено јер су јавни сервиси у тешкој финансијској ситуацији. Нека не брину за нашу финансијску ситуацију - имају преча посла у сарајевским јавним сервисима - истиче се у саопштењу РТРС-а.

РТРС додаје и то да на сједници Савјета РAК-а нису били присутни чланови Савјета из Републике Српске и додаје да би, иако се не зна како би они гласали, њихово присуство било значајно.

- Оно што јавност треба да зна јесте да се конфузија са наводном непристрасном и независном Регулаторном агенцијом наставља под диригентском палицом директора коме је истекао мандат, или још горе са предсједником Савјета РAК-а који има држављанство Хрватске и стално боравиште у Загребу - саопштава РТРС.

Истиче да је занимљиво и то да директор РAК-а управо ради дисертацију из техничких наука код доктора Златка Лагумџије, лидера СДП-а БиХ, са темом о "независној улози РAК-а у БиХ".

РТРС наводи да ће осим илегалних узурпација фреквентног спектра од стране "Енергоинвеста" и РAК-а, јавности Босне и Херцеговине презентовати и многа друга сазнања о криминалним радњама запослених у РAК-у.

- На тај начин ћемо доказати постојање различитих аршина и политичког притиска на изабране за одстрел. Наравно, ми ћемо наставити, у редовном судском поступку, да доказујемо исправност наших ставова - наводи РТРС.

Додаје и то да овим саопштењем настоји указати јавности БиХ да "РAК на овај начин отклања сопствену одговорност за запуштеност и кашњење у процесу дигитализације".

Руководилац експертског тима Јавног РТВ система БиХ за дигитализацију Здравко Шавија истакао је да је казна РТРС-у од 75.000 марака превисока.

- РAК је требало да изда привремене дозволе, а РТРС није крива што таква регулатива није донесена - рекао је Шавија.

Члан Савјета РAК-а Слободан Бошковић, који сједници није присуствовао због болести, каже да је одлука РAК-а да се РТРС-у смањи казна очигледан доказ да ни прва одлука није била реална.

- Пошто сам био спријечен да присуствујем сједници, писаним електронским путем сам предложио да се случај врати на првостепени орган и да се позове и жалилац, у овом случају РТРС на расправу, са додатним аргументима које има или да се предмет одложи за сљедећу сједницу Савјета, а да се РТРС позове да учествује на расправи о својој жалби - нагласио је Бошковић.

Он је истакао да је прегласавањем усвојена пракса да се одлуке у којима Савјет дјелује као суд доносе без жалилаца на одлуке.

- И раније сам, са неким другим колегама из Савјета увијек гласао против таквих одлука и увијек смо подржавали онога ко се жали, али су одлуке доношене прегласавањем. Мислим да је таква пракса правно неодржива - казао је Бошковић.

Други члан РAК-а из РС Бранко Тодоровић био је јуче недоступан за коментар.

Предсједник Удружења новинара РС Бранислав Божић осудио је јучерашњу одлуку РAК-а.

- Не можете кажњавати некога ко жели технолошки напредак. Овдје је ријеч о жељи да живимо у технолошкој држави. Ја бих разумио одлуку РAК-а да је ријеч о неком "дивљем" емитеру или појединцу, али РТРС је једна од најозбиљнијих радио-телевизијских кућа у цијелој БиХ - нагласио је Божић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Душанка Мајкић навела је да се директор РAК-а и његов Савјет, којима је давно истакао мандат, "играју овом земљом и одлукама које би требало, као независни регулатор, да доносе".
Предсједавајући Томић

Како је раније писао "Глас Српске", предсједавајући Савјета РAК-а БиХ Невен Томић је у сукобу интереса, јер је сувласник фирме која је власник Интернет провајдера "Маџима" којој је РAК дала дозволу за рад.

Томић је сувласник и предузећа "Оптима", које је власник фирме "Маџима", а које је изнајмило пословни простор "ХТ Еронету", једном од три мобилна оператера у БиХ, којем такође РAК даје дозволе.

Томић је држављанин Хрватске и стално је настањен у Загребу, одакле долази на сједнице Савјета РAК-а за шта добија дневнице и плаћене трошкове путовања.

Невен Томић у рату је био министар финансија Хрватске Републике Херцег Босне.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2010, 18:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
Citiraj:
Vijeće je ponovno upozorilo kako je osnovna prepreka za uvođenje ove tehnologije to što JRTVSBiH zauzeo frekvencije, pa apelira na JRTVSBiH da poduzme mjere na njenom otkljanjanju.

Vid' ovo. Apeluju na tzv. BHT da oslobode frekvencije
Apeluju? :confused2: Pa to da je uradio medij ili operater iz RS, ,ne bi "apelovali", već bi im naredili da oslobode frekvencije ili bi im drmnuli šestocifrenu kaznu :lol:

Citiraj:
Prihvaćena je i Informacija o razvoju procesa digitalne zemaljske televizije u BiH te pozdravljene aktivnosti koje Agencija vodi radi iznalaženja rješenja za učinkovito uvođenje digitalne zemaljske televizije u uvjetima nefunkcioniranja Korporacije JRTVSBiH.

RAK vodi aktivnosti.
:lol:
Izvala godine. Pa oni sprečavaju tehnološki napredak u ovom sektoru.
Sami se ne drže strategije koju su usvojili.
Opet isto što sam napisao na drugoj temi: možda je vrijeme za deregulaciju telekomunikacionog spektra u RS :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 197 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]