sikman je napisao:
Madam Lash je napisao:
dve simpaticne reklame:
- za citroen, ne znam koji, kad se auto iz cista mira transformise u onog robota iz crtanog i pocne plesati i budalesati (valjda se taj crtani zvao transformersi al nisam sigurna).
C4
Koliko je koja reklama dobra to je vec pitanje na koje se moze naci jednostavan odgov,jer cilj svake reklame je da se prica o proizvodu za koji je reklama radjena.Uopste nije bitno da li ce reklama biti remek delo (AXE,Fast) ili ce biti dosadna (T-com,Orbit) svaka od ovih pomenutih je dobra,jer vi pricate o tim reklamama i tim proizvodima.
Upravo tako ... to sam htio reci a inace i govorim [ako vec nisam ovdje napisao jos davno nesto tako] da je poenta reklame sama rijec: REKLAMA .. znaci predstavljanje proizvoda s ciljem da se ime/brand/linija upamti...
Kako to postici, imate 2 nacina:
1. veoma glupom reklamom -> svi je pamte, dopire i to najnizih slojeva drustva, svi pricaju o njoj... nekima se svidja -> neki je smatraju glupom i debilnom... ALI CINJENICA JESTE DA JE UPAMCENA... a to je i cilj reklame
2. veoma pametna, smisljena i ciljano usmjerena reklama -> upamti je dio ljudi... nakon 3 godine niko se vise i ne sjeca, ali onim inteligentnim i ljudima koji traze savrsenstvo se svidja... [a takvi ljudi nisu interesna tj. ciljna grupa na koje reklame treba da djeluju]... Kulturne reklame, pametne, tehnici odlicno ostvarene, ali to si mogu priusiti samo kompanije koje imaju para da ne znaju sta ce od sebe, pa isto tako i da trpe posljedice tako slabe reklame [globeno gledano te reklame su slabe i ne donose profit] jer im se jednostavno "moze"...
BSE je napisao:
grijesis sinko
cilj svake reklame je da se poveca prodaja jer je doticna opala
sa glupom reklamom i nevidjeno odvratnim proizvodom dzabe ti, ti proizvod neces kupiti, sto znaci da je proizvodjac dzabe bacio pare na reklamu
uostalom na ovim nasim prostorima ti je najbolja reklama preporuka samo toga stranci nisu svjesni jer kontaju da smo isti k`o i svi ostali
madam lash - jesi skontala kako lik socno ljubi soma ili koja je vec riba u pitanju? :)))))
sinko? :) oleeeeeeeee :)
Inace pravilo je .. sto gluplja reklama to bolje prolazi... vise se prica o njoj, a sto se vise prica -> duze se zadrzava u mozgu, i covjek sada vec na nesvjesnom nivou izmedju neka dva deterdzenta, od kojih je jedan taj koji je cuo/gledao na reklami a drugi neki deseti, bira onaj koji mu je poznat.. A onda ima i [iako mali] procenat koji ide logikom "e bas da probam kada ga tako reklamiraju na sva zvona" i onda ostane uz tu marku ili kaze "ok necu vise, nije se pokazao tako extra dobar" ali cinjenica jeste da je on KUPIO reklamirani proizvod....
Sve je tako jasno... to sto neces mozda ti kupiti, smatrajuci da glupa reklama reklamira isto tako glup i nekvalitetan proizvod -> kupice tvoj komsija koji ima drugaciju logiku.... Ali koga ima vise ?? "tebe" ili nekih "komsija" [ i jedno i drugo je pisano u mnozini]... kontas...
Pa ljudi moji zar mislite da bi toliki silni timovi koji smisljaju reklamne kampanje za takve proizvode toliko grijesili i pravili gluposti da to nema efekta ????
Evo .. Next ima super reklamu, ali mene da pitas ja opet ne bih kupio Next sok, nego recimo Fructal ili Vitaminku... zasto ? pojma .. reklamu za Vitaminku niam vidio.. za Fructal mozda jedam, ali ima nesto sto vjerovatno nesvjesno presudjuje zasto bih uzeo bas taj sok... [pored toga sto mi se svidja i sto sam utvrdio da mi je njegov okus najbolji] :)))
Smijesne reklame su generalno uvijek zanimljivije, ali ne mora znaciti da "daju" bolje rezultate... Pa to je ljudi moji cijela nauka oko tih kampanja ... statistika, psihologija bla bla.. Gdje staviti ovu boju, kada i kakav zvuk/glas pustiti za koje trziste, sta ide u pozadini, koji ugao je najbolji bla bla bla ... A mi samo vidimo kranji proizvod ni ne sluteci da nas na jedan nacin "programiraju" i na legalan nacin tjeraju da zavolimo ili upamtimo neki proizvod :)
Blahh .. bezveze sam ovo i pisao... kad ce me vec u sljedecem postu neko poklopiti, negirati i objasniti da to sto ja pisem nema veze sa zivotom :)) no dobro... Ne kazem da je ovo sto sam napisao 100% tacno, ali ako bolje razmislite vidjecete da tu ima istine :)
Toliko od mene ... :)