banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 09:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Limfotok
PostPoslato: 20 Apr 2004, 13:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Da li bi neko bio ljubazan da jednostavnim (nemedicinskim) recnikom objasni osnove limfotoka. Kako funkcionise, koje su mu osnovne funkcije (mislim na one od sekundarnog znacaja, ako postoji nesto sto je sekundarno u organizmu), koje su bolesti limfotoka (ukljucujuci i simptome), da li su izlecive, i ako jesu sa kolikim postotkom? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 14:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Limfotok ti je najjednostavnije receno nesto slicno kao i krvotok "samo" drugacije funkcije! Slicnog je sastava kao krvna plazma, a od krvnih zrnaca sardzi bela krvana zrnca (uloga: odbrana organizma). Ona se formira od tkivne tecnosti. Limfni cvororvi: su anatomske tvorevine koje se nalaze u predelu vrata, ispod pazuha, prepona, oko korena pluca, u trbusnij duplji... U njima se stvaraju bela krvna zrnca, tu se zadrzavaju bakterije i strana tela. A kao sto i (vjerovatno) sam znas pri infekcijama dolazi do otoka, i mogu se napipati. Krajnici su ti takodje limfni cvorovi, slezina takodje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 03:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2002, 01:00
Svaka cast Enterprise! :)

Da,to ti je u sustini to.

Hi! :-) They just wanted to remind you that you've got my love devotion always forever and remembering all those happy times we enjoyed together. Take my hand take my whole life too for I can't help falling in love with u

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 08:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2003, 22:23
Niste objasnili Utopiji moguce bolesti i kako se lece. Inace UTopijo trebao si malo vise da ucis Biologiju kod Zane xa-xa-xa. Nadam se da ti ovo treba za clanak a ne za tebe.

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 12:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Anonima, nije za clanak, vec za mene. btw poz i novi deo potpisa je da crknes od smeha :lol: :lol:

Kao sto rece Anonima niko ne rece o bolestima. Veci deo stvari koje si napisao Enterprise sam znao, ali mene muci bas ovaj deo tj. bolesti. Da li je moguce povecan rad limfotoka ili smanjen rad, a da se to fizicki ne primeti. Usput hvala na trudu. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 12:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Bolesti? To nisam napisao? OK! :D
Nisam siguran ali cini mi se sida napada bas limfu, zasto??? Zato sto na taj nacin slabi organizam (tu se nalaze bijela krvna zrnca koja brane ogrganizam). Kuzis?
E sad uglavnom kad ti je neka bakterija, virus... napada se i limfa. NPR. (nisam siguran) leukemija je bolest krvnih zrnaca (pogotovo bijelih), a posto se ta kr. zrn. nalaze u limfi bilo bi logicno... ali naravno napadaju se i ostala. Sve ti to ide lancano i moze da bude BAS BAS gadno (smrt). Ne znam bas tacno one bolesti koje napadju samo limfu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 19:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Zar se limfociti ne stvaraju u koštanoj srži ili ja nisam pratila na predavanju? :D

Inače, kad bi se zaustavio protok limfe smrt bi nastupila za 24h, to sam zapamtila... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2004, 07:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hvala na dodatnim informacijama. Kako bi okarakterisali blago natecene limfne sudove na vratu, koji su takvi vec dugi niz godina??I povremeno (i dva jako velika) zacepljenja na pazuhu??? Hvala in advance

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2004, 08:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2003, 22:23
Alo ljudi pa Utopiji treba pomoc za hnjega a ne tamo neka sida koja napada limfne cvorove...ajmeeeee.... pa nemojte tako mom drugu. Nista Utopijo idi kod lekara , a mislim da se to moze lijeciti, samo ako na vrijeme odes i da nije toliko gadno kako bas rekose.
Be strong

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2004, 11:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa nisam znao da je za njega! Idi ljeci se :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2004, 15:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol: :lol:
Ljudi nisam bolestan, nego sam pre imao te simptome (pre 5-6 godina) pa sam hteo da otkrijem sta bi to moglo biti, posto su doktori to resili skalpelom hehehehe :lol:, a nisu sse bas puno satrali da objasne sta je to, u stvari nisu skoro nista rekli

Hvala Anonima za brigu, hehehe :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2004, 15:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Utopija je napisao:
Kako bi okarakterisali blago natecene limfne sudove na vratu, koji su takvi vec dugi niz godina??

I ja sam to imao, ne znam baš da li je trajalo godinama ali sam nekad bio sklon natečenijim limfnim čvorovima u vratu. Nisam to nešto posebno liječio i nisam primjetio neke posljedice. Sad je sve u redu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2004, 06:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader tnx . sad se alkse dise hehe :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2004, 19:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Najgora je napisao:
Zar se limfociti ne stvaraju u koštanoj srži ili ja nisam pratila na predavanju? :D

primarni da, a potom iz kostane srzi odlaze na dalju obradu . U timus, i ekvivalente bursae fabtriceae i druge limfnopoeticne organe (crijeva, slezinu...) Diferenciraju se na T i B limfocite, koji su zaduzeni za 2 vrste imuniteta.
bla bla..
imunologija ?! 8) :wink:

Jedna og glavnih funkcija limfnog sistema je odbrambena.
Dakle on reguje u upalama, malignim procesima iii tj. predstavlja armiju koja nas brani.
Postoji fantasticna memorisjka sposobnost samoglimfnog sistema, recimo ako jednom se inficiramo od necega samo limfociti pamte tog zlikovca koji nas napada i sticemo dozivotniimunitet i nikad se vishe necemo oboljeti u zivotu od te bolesti,takvih je oboljenja dosta recimo virusne infekcije tipa vodene ospice.
Takodje limfni sistem uci da prepoznaje sopstvene celije , da bi znao da pravi razliku sta je domace a sta strano...
....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2004, 13:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Ehm, ma znadem sve to gipsy, al' čim napišem nešto u šta sam prilično sigurna ide komentar da se pravim pametna, pa... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2004, 14:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Znanja nikad nije na odmet, zato se pravi pametna. :wink: :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2004, 12:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

[quote="gipsy_girl"]dozivotniimunitet[quote]
Cast izuzecima, sida npr.. Znaci ako covjek prezivi sidu (VELIKO AKO) :roll: postoji mogucnos da se ponovo zarazimo. Tu imunitet nista ne moze, jer sida (pored jos nekih drugih oboljenja) svaki put mijenja svoju geneticku strukturu (zato i jeste tako tesko naci lijek)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2004, 19:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
[Enterprise] je napisao:
gipsy_girl je napisao:
dozivotniimunitet
Citiraj:

Cast izuzecima, sida npr.. Znaci ako covjek prezivi sidu (VELIKO AKO) :roll: postoji mogucnos da se ponovo zarazimo. Tu imunitet nista ne moze, jer sida (pored jos nekih drugih oboljenja) svaki put mijenja svoju geneticku strukturu (zato i jeste tako tesko naci lijek)

apsolutno,HIV nema premca po tom pitanju,on se uplice u DNK i moderishe je kako on hoce...u tome je problem....

Najgora :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2004, 08:13 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Sep 2004, 08:12
malo greshaka tj malo vishe....!
AIDS je virus(SIDA je treci stepen istog!)
znachi nemoguce je da celije prepoznaju virus!
prepoznavanje se odnosi na supstance koje uzrokuju alergiju....tj. ujed pchele,ponovni unus nekih jedinjenja na koje ste alergichni itd.,dodushe neki oblici virusa da postoje....ali se to odnosi na vakcinaciju.....znaci vec poznatog uzrochnika!malo kompleksnija tema!
sto se tiche limfnog sistema.....stavr je mnogo kompleksnija....nije bash da produkuje limfocite.....ali za laichka objashnjenja ok je!
Svaka infekcija u organizmu moze se manifestovati otokom limfnih chvorova....kojih ima svuda ne samo na mestima na kojima ste naveli!
recimo upali vam se mladez na butini.....eto odmah kuglice kod prepone......otok limfnog cvora!
leukemija nije bash bolest limfnog sistema vishe se odnosi na krvni sistem celokupno ali je nus pojava....
upala slepog creva.....eto ti bolesti.....najprostije!
ductus limphaticus je taj kroz koji limfa protiche u grudnoj i trbushnoj duplji.....sve bolesti koje se javljaju kod ostalih organa(opshte) mogu se javiti i kod limfnih organa!
takodje vazi i za sve zhljezde u organizmu.....
ima josh mnogoooo mnogooo toga.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2004, 19:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2001, 01:00
Valjda je HIV virus - virus humane imunodeficijencije (Human Immunodeficiency Virus) , a AIDS - Acquired Immune Deficiency Syndrome(ili SIDA na nasem) je zapravo stanje(bolest) zarazenog HIV virusom kada se virus "probudi" u njegovom tijelu i pocinje unistavati odbrambeni sistem.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]