banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Jul 2025, 07:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Jul 2010, 18:54 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 27 Okt 2009, 17:52
Osnovano novo društvo astronoma amatera u Banjaluci: http://www.adkosmos.webs.com
Pošto je društvo novoosnovano ,na sajtu nećete naći dosta informacija,ali naći ćete sve neophodno,pa čak i više.
Ako želite da se učlanite,obratite nam se na web-u,u rubrici KONTAKT.
Hvala :)

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2010, 15:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Poceci su vidim skromni, ali drago mi je da se neko sjetio da pocne jer uvijek su poceci bili skromni, pogotovo sto se opreme tice. Nekad sam se i sam puno bavio astronomijom i volio bi da je postojalo neko drustvo. Ja sam tad teleskope najcesce sam izradjivao. Nego nisam vidio da li vrsite fotografisanje ili samo gledate zvjezdano nebo.
Drugo, gdje se nalazite i imate li kakvu opservatoriju posto iz grada zbog svjetlosti slabo se sta da vidjeti, pogotovo galaksije i drugi manje svijetli objekti?
Kad sam se bavio astronomijom imao sam plan da napravim opservatoriju sa pokretnom kupolom i vecim teleskopom, medjutim zbog nedostatka znanja i sredstava to se nije ostvarilo. Zanima me imate li kakav plan za gradnju kakvog objekta izvan grada koji bi sluzio kao opservatorija ili samo idete na izlete autom izvan grada, posto znamo da se u gradu ne moze gledati od svjetlosti?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2010, 18:13 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Svaka čast na inicijativi! Ako bude kakvog posmatranja, oglasite.

I ja već dugo maštam o pravoj opservatoriji negdje u našim planinama... Vjerovatno bi se nešto moglo ostvariti kroz donacije, kada bi naša vlada bila zainteresovana za ulaganje u obrazovanje. Ima li ko ideju koliko bi ovakav jedan projekat koštao?

Srećno s Društvom!

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2010, 23:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
super, onda je ovo pravo mjesto da pitam da li je u subotu vece kod nas bilo parcijalno pomracenje Mjeseca?
(ne znam sta bi drugo moglo biti, ali nigdje na netu ne mogu da nadjem nikakav info)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 11:03 
Pripravnik
Pripravnik

Hvala vam na divnim komplimentima,
Društvo se ne bavi astrofotografijom(još),ali ponekad znamo da onako laički škljocnemo fotoaparatom kroz okular.
Observatorije još nemamo ali svakako ćemo održavati zajednička posmatranja u avgustu.Ne na planinama,već onako u gradu,srećom ja poznajem dosta mjesta blizu centra,velike livade i jedno brdo na kojemu je moguće divno osmatranje(govorim iz iskustva jer sam i ja tu posmatrao i posatram).

Inače,ja sam bivši član Univerzitetskog Astronoskog Društva u Banjaluci,i nakon nesporazuma,odlučio sam uz pomoć drugih ljudi napraviti društvo,naše,koje bi brže funkcionisalo nego pomenuto.
Za sve dodatne informacije,pitanja samo pišite na forum,ispod ovog posta,ili nazovite 065 263 452,
Hvala :D

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 11:06 
Pripravnik
Pripravnik

BSE je napisao:
super, onda je ovo pravo mjesto da pitam da li je u subotu vece kod nas bilo parcijalno pomracenje Mjeseca?
(ne znam sta bi drugo moglo biti, ali nigdje na netu ne mogu da nadjem nikakav info)

Ne,koliko sam ja primjetio

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 11:10 
Pripravnik
Pripravnik

kliber je napisao:
Svaka čast na inicijativi! Ako bude kakvog posmatranja, oglasite.

I ja već dugo maštam o pravoj opservatoriji negdje u našim planinama... Vjerovatno bi se nešto moglo ostvariti kroz donacije, kada bi naša vlada bila zainteresovana za ulaganje u obrazovanje. Ima li ko ideju koliko bi ovakav jedan projekat koštao?

Srećno s Društvom!

Opet zavisi od lokacije :D
Kad bi na primjer na Slatini postavili observatoriju,sa nekim 350mm teleskopom,koštalo bi sve otprilike...možda 5000km,malo više?
U glavnom,što se tiče vlade ona bi tih 5000km radije bacila,nego uložila u ovako nešto,

Pozdrav :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 11:15 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
Miodrag96 je napisao:
BSE je napisao:

mogu li priupitati sta je onda bilo jer je izgledalo bas kao ta pojava (Mjesec se "smanjivao" i postajao sve narandzastiji dok nije totalno nestao)?

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 11:20 
Pripravnik
Pripravnik

BSE je napisao:
Miodrag96 je napisao:
BSE je napisao:

mogu li priupitati sta je onda bilo jer je izgledalo bas kao ta pojava (Mjesec se "smanjivao" i postajao sve narandzastiji dok nije totalno nestao)?

E stvarno ti ne mogu ja lično odgovoriti,pošto ja nisam mogao u subotu osmatrati,ali moj prijatelj jeste i nije mi prijavio ništa neobično :D

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 11:24 
Pripravnik
Pripravnik

Što se tiče sastajanja,nemamo adekvatnog prostora,već smo se sastajali par puta na tim livadama na Kočićevom vijencu.(Hisete)
Za sada ,sastajanja spajamo sa posmatranjima,ali evo vidim da ima još zainteresovanih,pa ako želite možemo se putoem PP dogovoriti,ako bi željeli posmatrati sa nama.
Možete nas pratiti na facebook-u,gdje je takođe pregršt inforamcija o nama i našem radu,ali ništa što na rubrici DOGADJANJA,na sajtu ne piše,
http://www.facebook.com/?ref=logo#!/group.php?gid=327552164303&ref=ts

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 11:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Miodrag96 je napisao:
Kad bi na primjer na Slatini postavili observatoriju,sa nekim 350mm teleskopom,koštalo bi sve otprilike...možda 5000km,malo više?

Ne znam koliko ti je poznato, ali opservatorije se prave na vecim nadmorskim visinama i cistim vazduhom, daleko od naselja. Problem Slatine, Trapista i tog okruzenja je kao prvo mala nadmorska visina, zatim blizina i isparavanje vodene pare, zagadjen vazduh, kao i velika kolicina svjetlosti sto sve utice na vidljivost. Mislim da ta lokacija nije pogodna, pogotovo zbog svjetla jer min 20km od grada i vecih naselja mora biti udaljenost da bi se sprijecio uticaj svjetla. Dobra lokacija bi bila negdje mozda na jednom od vrhova Kozare i sl., jer je visina dobra, vazduh cist, a nema svjetla.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 12:33 
Pripravnik
Pripravnik

jellyfish je napisao:
Miodrag96 je napisao:

Ne znam koliko ti je poznato, ali opservatorije se prave na vecim nadmorskim visinama i cistim vazduhom, daleko od naselja. Problem Slatine, Trapista i tog okruzenja je kao prvo mala nadmorska visina, zatim blizina i isparavanje vodene pare, zagadjen vazduh, kao i velika kolicina svjetlosti sto sve utice na vidljivost. Mislim da ta lokacija nije pogodna, pogotovo zbog svjetla jer min 20km od grada i vecih naselja mora biti udaljenost da bi se sprijecio uticaj svjetla. Dobra lokacija bi bila negdje mozda na jednom od vrhova Kozare i sl., jer je visina dobra, vazduh cist, a nema svjetla.

Ma da, znam.Ali ko će tebi dolaziti na Kozaru,zbog observatorije.Godišnje će biti najviše 70-tak posjetilaca.A nama je cilj popularizacija astronomije,da svako može doći i pogledati.
Bio sam na Slatini,i imao sam priliku da osmatram,i nebo je bilo kristalno crno,bez svjetlosnog zagadjenja.E sad ako si mislio onaj dio kod livada koji je okrenut prema gradu,to je već problem.Ja sam bio negdje u brdima u sredini pa mi to nije pravilo problem.
A veliki teleskopi sa ccd kamerama se prave na većim visinama.Ja najviše obožavam vizuelno posmatranje i mrzim to digitalno!
:D
U svakom slučaju možemo mi raspravljati do mile volje,ali ako nešto ne preduzmemo nikada nećemo dobiti observatoriju.
Tačno trebam otići u opštinu i malo porazgovarati o ovoj temi! :)

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 12:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jesi registrovao drustvo u opstini?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 14:37 
Pripravnik
Pripravnik

jellyfish je napisao:
Jesi registrovao drustvo u opstini?

Ne,nisam.Možeš li mi reći kako da to uradim(imaj u vidu da sam maloljetan) :D

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 15:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne vjerujem da moze bez licne karte. Pored toga jos vjerovatno gomilu papira i uplata. A vjerovatno moras imati i svoj prostor.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 15:30 
Pripravnik
Pripravnik

jellyfish je napisao:
Ne vjerujem da moze bez licne karte. Pored toga jos vjerovatno gomilu papira i uplata. A vjerovatno moras imati i svoj prostor.

Ma da,nisam je ni mislio registrovati.
Ma mi smo samo grupa astronoma amatera,koja se nalaze zajedno posmatraju i baljezgaju o astronomskim temama.
Ovaj sajt je bilo nešto kao:Hej,samo da znate,postojimo i mi.
:D
Registracija bi bila potrebna da smmo nešto veći,a u ovom slučaju to bi blio čisto gubljenje vremena i novca...

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 17:29 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
BSE je napisao:

Nije. Vjerovatno je Mjesec bio zašao za oblak. Mjesec je ovih dana u nemogućoj poziciji za pomračenje. Da bi se desilo pomračenje Mjeseca potrebno je za Sunce, Zemlja i Mjesec budu kolinearni.

Miodrag96 je napisao:
U glavnom,što se tiče vlade ona bi tih 5000km radije bacila,nego uložila u ovako nešto,

Pozdrav :D :D :D

Heh, 5000 KM... Malo bolji teleskop za ličnu upotrebu košta otprilike toliko. :)
Ja sam mislio na pravu opservatoriju sa motorizovanim teleskopom, negdje u planinama kao npr. na Jahorini.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 18:11 
Pripravnik
Pripravnik

E na taj teleskop "u Jahorini"
možeš 'ladno da zaboraviš... :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]