jellyfish je napisao:
Miodrag96 je napisao:
Opet zavisi od lokacije
Kad bi na primjer na Slatini postavili observatoriju,sa nekim 350mm teleskopom,koštalo bi sve otprilike...možda 5000km,malo više?
Ne znam koliko ti je poznato, ali opservatorije se prave na vecim nadmorskim visinama i cistim vazduhom, daleko od naselja. Problem Slatine, Trapista i tog okruzenja je kao prvo mala nadmorska visina, zatim blizina i isparavanje vodene pare, zagadjen vazduh, kao i velika kolicina svjetlosti sto sve utice na vidljivost. Mislim da ta lokacija nije pogodna, pogotovo zbog svjetla jer min 20km od grada i vecih naselja mora biti udaljenost da bi se sprijecio uticaj svjetla. Dobra lokacija bi bila negdje mozda na jednom od vrhova Kozare i sl., jer je visina dobra, vazduh cist, a nema svjetla.
Ma da, znam.Ali ko će tebi dolaziti na Kozaru,zbog observatorije.Godišnje će biti najviše 70-tak posjetilaca.A nama je cilj popularizacija astronomije,da svako može doći i pogledati.
Bio sam na Slatini,i imao sam priliku da osmatram,i nebo je bilo kristalno crno,bez svjetlosnog zagadjenja.E sad ako si mislio onaj dio kod livada koji je okrenut prema gradu,to je već problem.Ja sam bio negdje u brdima u sredini pa mi to nije pravilo problem.
A veliki teleskopi sa ccd kamerama se prave na većim visinama.Ja najviše obožavam vizuelno posmatranje i mrzim to digitalno!
U svakom slučaju možemo mi raspravljati do mile volje,ali ako nešto ne preduzmemo nikada nećemo dobiti observatoriju.
Tačno trebam otići u opštinu i malo porazgovarati o ovoj temi!