banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Jul 2025, 14:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Mar 2010, 19:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
LHC srušio novi energetski rekord

VELIKI hadronski sudarač (LHC), najveći ubrzavač čestica na svijetu, još je jednom srušio rekord u proizvodnji energije.

LHC je kroz 27 kilometara dugu podzemnu petlju cijevi ispucao dvije protonske zrake s energijom od 3,5 bilijuna elektronvolta, ili 3,5 teraelektronvolta.

Europska organizacija za nuklearno istraživanje (CERN), koja rukovodi LHC-om, najavila je kako će u sljedećih nekoliko dana početi sudarati energetske zrake, pri energiji od sedam tera elektron volta.

Takva energija trebala bi pomoći rasvijetliti neka od ključnih pitanja fizike čestica, kao što je dokazivanje postojanja tamne tvari. Također se nadaju dobiti uvid u prve sekunde nakon Velikog praska, za koji vjeruju da je prije 14 milijardi godina stvorio svemir.

LHC je u studenom prošle godine već srušio energetski rekord, i to nakon što je godinu dana bio izvan funkcije, jer je kvar težak 40 milijuna dolara cijeli projekt stavio na čekanje.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2010, 20:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Znanstvenici najavljuju: U utorak, 30. ožujka ponovit će se Veliki prasak

VELIKI hadronski sudarač (LHC), najveći ubrzavač čestica na svijetu, od 30. ožujka će sudjelovati u pokusu koji bi trebao stvoriti uvjete jednake onima u vrijeme Velikog praska. Prema najavama znanstvenika švicarskoga instituta CERN, u LHC-u će pokušati sudariti čestice najvećom energijom do sada, kao u uvjetima koji su vladali u trenutku Velikog praska kojim je prije 13,7 milijardi godina nastao svemir.

Višestruki sudari energijom od 7 TeV stvorit će mini velike praskove, stvarajući podatke koje će tisuće znanstvenika analizirati još godinama. Nakon što se izazovu ti sudari, plan je da sudarač radi bez prestanka od 18 do 24 mjeseca, s kratkom tehničkom stankom krajem godine.

Prije samo tri dana LHC je kroz 27 kilometara dugu podzemnu petlju cijevi ispucao dvije protonske zrake s energijom od 3,5 bilijuna elektronvolta ili 3,5 teraelektronvolta.

Dokaz postojanja tamne tvari

Europska organizacija za nuklearno istraživanje (CERN), koja rukovodi LHC-om, najavila je kako će u sljedećih nekoliko dana početi sudarati energetske zrake, pri energiji od sedam teraelektronvolta.

Takva energija trebala bi pomoći rasvijetliti neka od ključnih pitanja fizike čestica, kao što je dokazivanje postojanja tamne tvari. Također se nadaju dobiti uvid u prve sekunde nakon Velikog praska, za koji vjeruju da je prije 14 milijardi godina stvorio svemir.

LHC je u studenome prošle godine već srušio energetski rekord, i to nakon što je godinu dana bio izvan funkcije, jer je kvar težak 40 milijuna dolara cijeli projekt stavio na čekanje.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2010, 20:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2010, 17:12
Dobro da si mi rekao. Odoh da spiskam ono malo sirotinje... :D

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 15:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Hertzog je napisao:
Znanstvenici najavljuju: U utorak, 30. ožujka ponovit će se Veliki prasak

VELIKI hadronski sudarač (LHC), najveći ubrzavač čestica na svijetu, od 30. ožujka će sudjelovati u pokusu koji bi trebao stvoriti uvjete jednake onima u vrijeme Velikog praska. Prema najavama znanstvenika švicarskoga instituta CERN, u LHC-u će pokušati sudariti čestice najvećom energijom do sada, kao u uvjetima koji su vladali u trenutku Velikog praska kojim je prije 13,7 milijardi godina nastao svemir.

Višestruki sudari energijom od 7 TeV stvorit će mini velike praskove, stvarajući podatke koje će tisuće znanstvenika analizirati još godinama. Nakon što se izazovu ti sudari, plan je da sudarač radi bez prestanka od 18 do 24 mjeseca, s kratkom tehničkom stankom krajem godine.

Prije samo tri dana LHC je kroz 27 kilometara dugu podzemnu petlju cijevi ispucao dvije protonske zrake s energijom od 3,5 bilijuna elektronvolta ili 3,5 teraelektronvolta.

Dokaz postojanja tamne tvari

Europska organizacija za nuklearno istraživanje (CERN), koja rukovodi LHC-om, najavila je kako će u sljedećih nekoliko dana početi sudarati energetske zrake, pri energiji od sedam teraelektronvolta.

LHC je u studenome prošle godine već srušio energetski rekord, i to nakon što je godinu dana bio izvan funkcije, jer je kvar težak 40 milijuna dolara cijeli projekt stavio na čekanje.

ne odustaju.

CERN: Veliki prasak najaveljen za sutra

Znanstvenici Europskog centra za nuklearno istraživanje (CERN) pokušat će u utorak, 30. ožujka, ponoviti trenutak Velikog praska koji se dogodio prije 13,7 milijardi godina kada je, kako se smatra, nastao svemir. Svjetski mediji u ponedjeljak javljaju da će u najvećem eksperimentu na svijetu znanstvenici u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) pokušati najvećom energijom do sada izazovati sudar čestica.

Direktor CERN-a objasnio je da će možda biti potrebno da prođu sati ili dani dok ne dođe do sudara. Znanstvenici smatraju da bi mogli otkriti tamnu materiju koja, kako se pretpostavlja, čini 25 posto svemira, ali čije postojanje nije dokazano.

Astronomi i fizičari tvrde da se trenutno poznaje samo pet posto svemira, a nevidljivi ostatak sastoji se od tamne materije i tamne energije koje čine 25 odnosno 70 posto svemira.

CERN je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica, koji se nalazi u okolini Ženeve, na granici Švicarske i Francuske. LHC je smješten u ogromnom kružnom podzemnom tunelu, opsega 27 kilometara.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 16:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kada odvale pola planete zemlje :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 00:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5407109,00.html

Sta mislite? Hoce li im uspjeti ovaj put?
Da nece nesto poci po zlu pa da od plave planete naprave crnu rupu? :)

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 11:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2005, 21:02
sta mora biti .. bice.. .
ali mi se ne svidja ovaj eksperiment ni jedne sekunde... ode sve u pipi.. ::)))

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 11:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Zar neko stvarno moze povjerovati da ima toliko naucnika u takvom projektu i da su toliko ludi da naprave nesto tako rizicno? I da bi im neko dozvolio da se takvo nesto napravi da je toliko opasno?

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 11:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Znaćemo sutra kako je prošao... :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 12:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Hertzog je napisao:
"Veliki prasak pocinje"

How jes no.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 13:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Eksperiment uspio: Sudarile se protonske čestice u LHC-u!

ZNANSTVENICI koji rade na LHC-u danas su uspjeli sudariti dvije visokoenergetske protonske zrake čime je označen "novi teritorij" u fizici, priopćeno je iz CERN-a. Deset milijardi dolara vrijedan ubrzavač čestica koji je sklopljen s namjerom simuliranja "velikog praska" i pronalaska takozvane "Božje čestice" je protonske zrake počeo ubrzavati još u studenom prošle godine.

Povijesni sudar protonskih snopova do kojeg je trebalo doći u LHC-u, odnosno simulacija Velikog praska, jutros je odgođen, no nekoliko sati kasnije pokus je počeo. Čestice su se sudarile dosad najvećom energijom, od čak sedam teraelektronvolta.

Pokus je jutros odgođen zbog anomalija uočenih u akceleratoru čestica. Sustav za nadzor je dojavio probleme sa jednim od magneta, ali je naposljetku utvrđeno kako je riječ o problemima u električnom sustavu kojim se napaja LHC i ostali uređaji. Višestruki sudari energijom od sedam TeV stvorit će mini velike praskove, stvarajući podatke koje će tisuće znanstvenika analizirati još godinama. Nakon što se izazovu ti sudari, plan je da sudarač radi bez prestanka od 18 do 24 mjeseca, s kratkom tehničkom stankom krajem godine.

Prije desetak dana LHC je kroz 27 kilometara dugu podzemnu petlju cijevi ispucao dvije protonske zrake s energijom od 3,5 teraelektronvolta. "Protonske snopove snage 3,5 teraelektronvolta sada rutinski i stabilno vodimo kroz akceleratorsku cijev. Možemo početi sudarati te snopove čiji će zbroj biti sedam teraelektronvolta", naveo je tom prilikom Steve Myers iz CERN-a.

Steve Myers nakon eksperimenta je kazao da su prva dva jutrošnja pokušaja propala jer su se protonske zrake izgubile prije nego su se uspjele sudariti, ali iz trećeg pokušaja eksperiment je uspio. Ovo je samo prvi korak na putu prema pronalasku "Božje čestice", koja bi mogla biti otkrivena u naredne dvije ili tri godine, tvrdi Myers.

Razina energije koja je danas zabilježena u LHC-u čak je tri puta veća od bilo koje ranije zabilježene energetske vrijednosti. "Dugo smo ovo čekali. Odmah počinjemo s analizom podataka koje smo dobili iz eksperimenta", rekao je Caltechov fizičar Harvey Newman.

"Jako smo sretni, čekali smo cijelu noć. Neki ljudi su ovo čekali 15-20 godina. Ali isplatilo se", kaže Andy Yen, koji je radio na eksperimentima vezanim uz LHC. "Ovo je početak nečeg velikog", zaključio je fizičar Bertrand Echenard.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 13:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Znači experiment uspio.

Spoiler:
Možda sa tim otvore vremensku kapiju... pa nam dođe Smrda Mudić.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 13:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2005, 21:02
yupii... oleeee... weee XD

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 14:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Talija je napisao:
Znači experiment uspio.

Spoiler:
Možda sa tim otvore vremensku kapiju... pa nam dođe Smrda Mudić.

Sto kaze poslovica "operacija uspjela, pacijent umro." :roll:
Samo da nas ne proguta crna rupa :confused1:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 14:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Ево и лајв камере:

http://www.cyriak.co.uk/lhc/lhc-webcams.html

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 14:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

skypostman je napisao:
Ево и лајв камере:

:lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 14:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
skypostman je napisao:
Ево и лајв камере:

sva sreca pa nije bilo nekih bolji auta na parkingu.....ovu sicu i nije neki problem bacit u crnu rupu :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 15:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2010, 17:12
blaf77 je napisao:
Zar neko stvarno moze povjerovati da ima toliko naucnika u takvom projektu i da su toliko ludi da naprave nesto tako rizicno? I da bi im neko dozvolio da se takvo nesto napravi da je toliko opasno?

Nemoj tako, Bobane.
Gomila naucnika sa veeeelikim egom moze da napravi i gora sra...
Vecina babaca koji udju u 60-te misli
da sa njihovim krajem dolazi kraj svijeta,
ovi bi mogli biti u pravu...
Ljudima ne treba davati toliku moc.
Ni iz najvece radoznalosti... ako meni ne vjerujes, pitaj macku.
:D

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2010, 08:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Moje iskrene cestitke. Prekratnica u istrazivanju nastanka kosmosa i pronalazenje novih zakona fizike.
Svaka cast!

Zamolio bih moderatora da obrise bapske price o sudnjem danu i ostale 'trece oko' gluposti.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2010, 11:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

skypostman je napisao:
Ево и лајв камере:

Ha ha gledam šta se desi! :lol: Zgrabih monitor rukama da ne ostanem bez sokoćala! :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]