jellyfish je napisao:
Da, ali automobil na struju nema ni pribiznu snagu kao dizel. Da ne govorimo koliko treba uglja sagoriti da bi se dobila ista kolicina struje. Puno je manje zagadjenje kad se dizel direktno sagori, nego ugalj pa struja.
Znaci, prvo treba naci nacin da se struja proizvodi bez zagadjenja u velikim kolicinama. Ovo sa solarnim celijama su male kolicine za sad i treba im velika povrsina, sa vjetrom isto. Sto se tice vodonika, on je mozda najbolja alternativa jer ima i snagu, a i ne zagadjuje. Jedini je problem energija za dobijanje vodonika. Vodonik se najprofitabilnije dobije elektrolizom, a ko je vrsio elektrolizu zna koliko se struje potrosi. A najveci problem je otkud struja?
Sto se tice ovog diska, ako se energija dobija piezo efektom, mogu zamisliti koja je to mala iskotistivost, tesko da to moze pokretati disko, vjerovatno se mora dopunjavati "obicnom" strujom.
A minimalno ukoliko se gorivo direktno pretvara u električnu energiju, kao npr. u gorivim ćelijama

Doduše, to je tehnologija u razvoju, ali sa prilično sigurnom budućnošću. Imao sam priliku da vidim jedan laboratoriski sistem na TU u Minhenu, razvija se konkretno za ugradnju u Mercedesova vozila. Kompanije kao Mercedes sigurno ne bi ulagale ogromna sredstva u tehnologije bez budućnosti.
Vodonik ima mnogo problema, ne može se skladištiti sigurno, mora biti na ekstremno niskim temperaturama da bi se zadržao u tečnom stanju (-250 stepeni Celzijusa) i visokom pritisku.
Biomasa je sigurno dobar potez, ma koliko to nekome izgledalo kratkoročno. Zašto ne sagorjevati otpad i tako se riješiti ujedno zagađenja otpadom i dobiti energiju. Biomasa je opšteprihvaćen izvor energije u svijetu. A kod nas bi tek trebalo da se poče razvijati u tom smijeru.
Vjetroelektrane su odavno poznate, samo što mi nemam sredstava za neki veći projekat. Skoro je neka Austriska ili Švicarska firma potpisala neki ugovor o izgradnji jednog polja na Glasinačkoj visoravni, ali da li će biti nešto od toga vidjećemo.
U planu eletroprivrede sam vidio da je sva pažnaj usmjerene na izgradnju malih HE, koje su nerentabilne...Naša najveća HE u Zvorniku ima 300 MW, prema skromnih 1000 na Đerdapu, ili ekstremnih 22500 MW na nezavršenoj brani Tri kanjona na rijeci Jangce.