banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 16:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: naucna metodologija
PostPoslato: 20 Dec 2009, 15:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Naučna metodologija

* Olakšava nezavisne potvrde rezultata

* Smanjuje uticaj pojedinca na rezultat

* Može se reprodukovati od strane drugih istraživača

Naučni metod

* Zapažanje i opis fenomena ili grupe fenomena
* Postavljanje hipoteze kojom se obajšnjava fenomen
* Upotreba hipoteze da bi se predvidelo postojanje drugih fenomena ili izvršilo kvantitativno predviđanje rezulatata novih observacija
* Izvođenje eksperimenatalne provere hipoteze (predviđanja) pomoću više nezavisnih istraživača i propisno sprovedenim eksperimentima.

vise ovde:
http://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_method
http://www.freeinquiry.com/intro-to-sci.html
http://teacher.nsrl.rochester.edu/phy_l ... ndixE.html

najvise me enrvira sto tzv. "vjernici" koji ne znaju nista o ovome za sve moguce stvari imaju samo jedan odgovor: bog. krajnje neposteno, pogotovo kad se zna da je kroz istoriju nebrojeno puta dokazano suprotno. primjer koji sam vec navodila: kako su ljudi nekad dozivljavali kugu a kako sad..
a najsmjesnije kad krecionisti koji ne znaju ni 4 baze dnk govore o genetici :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 15:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Slika
:D

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 15:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:lol: sjajno, o tome i pricam :D

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 15:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2009, 17:16
posto je ova tema meni namjenjena, zamolicu google lazarevic da mi objasni put naucnog saznja... :D

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 15:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

budjav_lebac je napisao:
posto je ova tema meni namjenjena, zamolicu google lazarevic da mi objasni put naucnog saznja... :D

sta ti nije jasno? imas tekst i grafikon, prvo malo prouci pa onda postavi pitanje o detalju koji ti nije jasan.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 16:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

taj grafikon nije tacan, a tvoj tekst govori o metodologiji i naucnom metodu a ne o PUTU naucnog saznanja...

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 16:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

budjav_lebac je napisao:
taj grafikon nije tacan, a tvoj tekst govori o metodologiji i naucnom metodu a ne o PUTU naucnog saznanja...

dobro, de ti nama objasni u cemu je razlika i sta te tacno zanima. i sta nije tacno u grafikonu?

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 16:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

to bi ti trebala da znas, kao diplomirana psihologinja, otvori knjige podsjeti se, brkas pojmove... kod koga si polagala metodologiju?!

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 16:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

budjav_lebac je napisao:
to bi ti trebala da znas, kao diplomirana psihologinja, otvori knjige podsjeti se, brkas pojmove... kod koga si polagala metodologiju?!

diplomirana jesam, psihologinja nisam :) jbg, kad nesto ne znam, ne stidim se pitat, ne pravim se prepametna i tako to.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 16:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

google lazarević je napisao:
budjav_lebac je napisao:

diplomirana jesam, psihologinja nisam :) jbg, kad nesto ne znam, ne stidim se pitat, ne pravim se prepametna i tako to.

jadna majko ko sve diplomira... zaista nam je skolstvo u debelom trokurcu...

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 16:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

budjav_lebac je napisao:
budjav_lebac je napisao:

jadna majko ko sve diplomira... zaista nam je skolstvo u debelom trokurcu...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jes vala, u pravu si.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 16:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jes vala, u pravu si.

nisi ti kriva, ti mozes samo da se ponosis da si postigla takav uspjeh...

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 16:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
ne kontam sta je tvoja poenta? mijenjanjem teza pokusavas da zbunis ljude ovde.

sad sam bio na temi o starom zavjetu i ono je postalo nepodnosljivo :cry:

ja bih bio jako sretan da naucnom metodom mozemo dokazati bilo sta "out there"... bog, neka energija oko nas, ili bilo kakva druga celestijalna bica, sta god...ali
fizicki zakoni su neumonjivi i ako mislis da je neko rezurekno iz mrtvih ili hodao po vodi, nemoj da ocekujes da te shvate ozbiljno.

postoji fondacija Dzejms Rednija u USA koja nudi MILION DOLARA za bilo kakav paranormalni dokaz, znaci bilo sta natprirodno pod uslovom da prodje test NAUCNIM METODOM!!!

i sta mislis koliko religiozusa koji vjeruju da su vidjeli razno razna ukazanja se prijavilo??? kolko hoces :D
a znas koliko je dokazano?

0 (okrugla) :D

sto se tice metodologije na nasim faxevima, nastava je kriminalana i nije ni cudo sto imamo tako malo ljudi koji su zainteresovani za naucni rad.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 17:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Frisky_Dingo je napisao:
ne kontam sta je tvoja poenta? mijenjanjem teza pokusavas da zbunis ljude ovde.

ako je meni upuceno zaista ne razumijem koje sam to teze okrenuo?! moja poenta je da bi ljudi iz nauke puno vece rezlutate ostvarili kada bi se obozili, a ne nihilisticki da se odnose prema gospodu i vjeri!
tvrdim da je 60% naucnih teorija, spoznaja, izmisljeno i podvaljeno, prvi je darivn i njegova teorija evolucije... vi koji vjerujete u ovu teoriju cekajte da ameba evoluira u glistu a glista u majmuna, majmun u covjeka... ajnstajn sa svojom teorijom relativiteta je takodje prevara, to je tesla govorio, potom imali smo marksizam koji se ispostavio kao totalni promasaj, a sta su "naucni ljudi" radili ucenicima, studentima na fakultetima zbog marksizma?! e to je zloupotreba duha nauke, i sada kada pogledam ove nase resavicarske "vajne naucnike" zgrozim se... sa tri razlicita banjalucka fakulteta sam nasao tri profesora koji su objavili knjige tako sto su prepisali tudja djela... i oni su reprezenti nauke?! fuj!

Citiraj:
sto se tice metodologije na nasim faxevima, nastava je kriminalana i nije ni cudo sto imamo tako malo ljudi koji su zainteresovani za naucni rad.

to da je nastava kriminala to dokazuju ovo dvoje, ova je diplomirala i ne umije da razlikuje pojmove, ovaj gore kaci nepotpunu shemu, pa to je sve za jaukati...

Poslednji put menjao budjav_lebac dana 20 Dec 2009, 17:58, izmenjena 3 puta

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 17:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
goci master je napisao:
Slika
:D

Slika
Slika
Slika

Молим те... Колико пута научници су игнорисали чињенице, јер нису хтели одрицати хипотезу. На пример, хипотеза Дарвина.

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 19:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

budjav_lebac je napisao:
ako je meni upuceno zaista ne razumijem koje sam to teze okrenuo?! moja poenta je da bi ljudi iz nauke puno vece rezlutate ostvarili kada bi se obozili, a ne nihilisticki da se odnose prema gospodu i vjeri!
tvrdim da je 60% naucnih teorija, spoznaja, izmisljeno i podvaljeno, prvi je darivn i njegova teorija evolucije... vi koji vjerujete u ovu teoriju cekajte da ameba evoluira u glistu a glista u majmuna, majmun u covjeka... ajnstajn sa svojom teorijom relativiteta je takodje prevara, to je tesla govorio, potom imali smo marksizam koji se ispostavio kao totalni promasaj, a sta su "naucni ljudi" radili ucenicima, studentima na fakultetima zbog marksizma?! e to je zloupotreba duha nauke, i sada kada pogledam ove nase resavicarske "vajne naucnike" zgrozim se... sa tri razlicita banjalucka fakulteta sam nasao tri profesora koji su objavili knjige tako sto su prepisali tudja djela... i oni su reprezenti nauke?! fuj!

Nauka je zasnovana na racionalizmu i hvala bogu :D sto je tako!
Ono što racionalizam cini prihvatljivijim od hriscanstva ili neke druge ovde prisutne religije je, da kazem, to sto je u pitanju ideologija nizeg nivoa. Ideologije uzimaju osnovnu vrijednost i zatim na njoj izgraduju citav sistem svojih vrijednosti...
Racionalizam ovo cini na mnogo nizem nivou nego religija ne ulazeći u filozofiranje, ne bavi se pitanjima krivice ili transcedentne nagrade.

I sto je najbitnije, kao jednu od osnovnih vrijednosti postavlja sumnju, nasuprot religiju. Dok je ona zgodna metafizički jer covjeka umiruje pred svim problemima postojanja, sumnja je nuzna u pragmatičnom smislu... jer preispituje svaku vrijednost, dopusta covjeku da evoluira i napreduje

praktični rezultati nisu uvijek, naravno, najbolji... ali i to je okej, jer se i u njih moze sumnjati. Religija ovo ne dopusta.

To sto se desava na nasim faxevima govori o nasem trulom drustvu, a ne o nauci generalno, i tu bi mogli , mozda, da se slozimo.

Ja znam momka koji pise knjige profesorima...donesu mu knjige,podvuku sta treba, i on to prepise i uoblici :D
Kad sam ga sreo zadnji put, pitam "sta radis", on kaze "pisem doktorat jednom covjeku" :lol: :roll: :-?

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 19:25 
Citiraj:
Kad sam ga sreo zadnji put, pitam "sta radis", on kaze "pisem doktorat jednom covjeku" :lol: :roll: :-?

Bem ti...e to en da je zalost... :x :x :x

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 19:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Friski, на пример, сада позиционируjу синергетику као универзални научни метод, али то није тако. То је иста претензиjа на апсолутно знање, као што и религија.
И jош... одакле имаш идеjе, коиjе треба доказати? Шта долази прво, идеја (метафизички поjам) или докази?

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 20:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne, to su dve potpuno nepomirljive strane, kao babe i zabe.

Npr. vjeronauka djecu uci dogmatskom "misljenju", uci ih da VJERA ima primat nad ZNANJEM, utice na njihove EMOCIJE i priprema ih da prihvataju citav jedan dogmatski pogled na svijet i zivot.

Mi moramo da ostanemo sto otvorenijeg uma...sto cistije od bilo kakvih ideologija i uticaja, MORA da se razmislja svojom glavom, da se nista ne prihvata zdravo za gotovo... a narocito se ne smije moral ulivati po principima nagrade i kazne,a to je princip religije.

I Rujo, ja jesam napisao da je i racionalizam jedna vrsta ideologije, ali po meni, ipak mnogo manje riskantna...

Naucnici se iskljucivo bave pragmaticnim vrijednostima opstanka i napretka zajednice... Koji to naucnik zivi u zlatnim dvorcima kao neke nase vladike cija imena necemo spominjati da se ne kompromituju kod rusa :D 8)

i naravno, ideja dolazi prvo...a kako se radja, e to bi nas odvuklo u filozofiju :wink:

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 22:53 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
http://www.youtube.com/watch?v=zaKryi3605g&feature=related

:lol:

Poslednji put menjao spavac dana 20 Dec 2009, 22:54, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]