banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Jul 2025, 00:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: ASTRONOMIJA
PostPoslato: 02 Avg 2010, 21:16 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 27 Okt 2009, 17:52
Znam da već postoji ista tema :D
Ali na toj drugoj temi nije se (bar po meni raspravljalo kako bi se trebalo,mislim na sadržaj),isto tako postoji dosta tema vezanih za astronomiju,ali dosta raštrkanih po forumu.Ja bih želio da se na ovoj temi raspravlja,ama baš o svemu što ima veze sa astronomijom,svega vezanog uz nju.Sva pitanja,svi odgovori...eto ja sam tu da započnem :D

Možemo pričati o svojim iskustvima opremi i slično.
Evo mog stava,i razloga zašto sam postao veliki zaljubljenik u astronomiju.(tekst preuzet sa sajta)

E pa, prijatelju, jesi li znao da je astronomija jedna od najstarijih znanosti? Ljudi su od samoga početka svoga postanka, pozorno pratili što se to događa iznad njihovih glava. Dan, noć, sunce, mjesec, oblaci, kiša, grmljavina, vjetar... Sve je to kod njih izazivalo veliku pažnju jer nisu znali šta je to i kako to objasniti. Postoje arheološka nalazišta iz davnih i zaboravljenih vremena koja to potvrđuju. I dan danas, traje potraga za odgovorima koje su tražili drevni stanovnici naše planete. I trajaće još dugo, dugo vremena.

Astronomski Requiem...

U ljudskoj je prirodi znatiželja, želja za znanjem, radoznalost prema svijetu koji nas okružuje i kojega smo dio i mi. Kada se okreneš oko sebe, čini ti se da je svijet ogroman, beskonačan. Kada u noći pogledaš gore, vidiš da nebo nije crno. Barem ne potpuno. Na tisuće malih treperavih iskrica, kao da te pozivaju da ih istražiš. Oko tebe je sve mirno, i ako se zadubiš u njihovo treperenje, postaješ dio njih. Izgubiš osjećaj za vrijeme, postaneš nekako lagan, i čini ti se da čuješ iskonsku glazbu naših predaka, koji su se isto tako osjećali, pogleda uprtih u nebeska prostranstva, promatrajući iste te iskrice u koje i ti danas gledaš, postavljajući ista pitanja i tražeći iste odgovore. Uz pucketanje logorske vatre, zvuke bubnjeva i udaraljki, izvodili su plesove kojima su se željeli približiti svojim bogovima, koji su bili tamo negdje, među zvijezdama, tako veliki, tako moćni, tako nedodirljivi...

I dok bi vračevi pjevali moćne pjesme i izgovarali tajanstvene riječi, bogovi bi ih gledali, odozgo naravno, tamo gdje su zvijezde, kojima su i bile upućene sve riječi, sve pjesme, sve želje, i svi pogledi... I još su negdje tamo. Samo što se danas drugačije zovu. Ništa se nije promijenilo. Osim ljudi. I kada vratiš pogled na zemlju, shvatiš da svijet u kojemu živiš, i nije toliko velik, kao što ti se nedavno činio. Pa čak ni dugovječan. U usporedbi s drevnim bogovima, koji su još tamo gore, među zvijezdama, shvatiš da smo mi tek jedna iskrica u vremenu, tek jedno zrnce u prostoru, i da smo beskrajno mali, a opet, toliko beskrajno veliki.

Ukoliko si se, prijatelju, uspio pronaći u ovim mojim mislima, onda je ova nauka i tema baš za tebe. Mala astronomska početnica.

A, šta je ustvari astronomija?

"Da, ja ne znam u prirodi pojave, koja bi toliko užitka estetskomu čuvstvu mlada čovjeka davala, a ne znam ni pojave, koja bi čovjeku toliko uznosila i dušu i srce u više, čiste sfere života ljudskoga, nego promatranje večernjega i noćnoga zvjezdanoga neba, - dakako promatranje s ljubavlju i srcem, kojemu su još pristupni užici ove ruke. A nisu li tomu potvrda i toliki krasni hramovi božji, koji na svodovima svojim oponašaju svod nebeski?"

Tim je riječima, dr. Oton Kučera, u knjizi "Naše nebo", pokušao dočarati oduševljenje koje osjeća čovjek kada se susretne sa svojim prvim spoznajama o zvjezdanome nebu, sa svojim prvim otkrićima o zvijezdama, planetima... Teško je opisati onaj osjećaj, kada čovjek prvi puta pogleda kroz okular teleskopa, kada prvi puta ugleda kratere na Mjesecu, Saturnov prsten, pjege na Suncu... Ma, ako vam se pruži prilika, ne propustite ju, i dobro zapamtite te osjećaje koji će vas obuzeti. To je ono pravo. Koliko god gledali slike, one vas ne mogu pripremiti na onaj osjećaj koji vas obuzme kada to vidite "u živo". I mada se o tome puno pisalo, i mada o tome puno znate, ipak, svaki puta otkrijete nešto novo, za vas novo, i osjetite da ste upravo napravili malo otkriće, doživjeli nešto o čemu nigdje ne možete ništa pročitati, jer se to ne može napisati ili opisati. To se mora - osjetiti! I tako svaki puta ispočetka. Ma koliko god puta gledali isti mjesečev krajolik, on će uvijek iznova u vama buditi novo ushićenje. Ista stvar je i sa drugim nebeskim objektima i pojavama. Ništa od svega toga, ne može vam dočarati niti jedna fotografija, niti jedna knjiga, niti jedna priča. Baviti se astronomijom je nešto plemenito, nešto predivno i neopisivo. Nije važno imate li teleskop ili nemate. Dovoljno je i vaše golo oko, karta zvjezdanoga neba i malo znatiželje, pa da započnete svoja prva otkrića, svoja prva putovanja među zvijezdama.

Eto, otprilike, to je astronomija. Otkrivanje novoga i nepoznatoga, upoznavanje sa svijetom i skladom oko sebe, a pritom, upoznavajući sebe i svoju dušu, pronalaženje odgovora na mnoga pitanja, i pritom postavljajući nova pitanja koja zahtijevaju nove odgovore... I tome nema kraja. Tko se jednom počne ozbiljnije baviti astronomijom, tome do kraja života ostaje ono nešto u njemu, što ga čini vrednijim, svjesnijim i zadovoljnijim. Jednostavno, čovjek se promijeni, počne drugačije misliti i gledati svijet oko sebe.

Vrh

Tema posta: Re: ASTRONOMIJA
PostPoslato: 02 Avg 2010, 22:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
IUSNOP-2010

Slika

International Uranus Starry Night Observing Party 2010 (IUSNOP-2010)

IUSNOP je međunarodna astronomska inicijativa namijenjena popularizaciji astronomije i promicanju suradnje među astronomima amaterima diljem svijeta kroz praktična opažanja planete Uran.

- Organizator

Inicijalni organizacijski odbor čine Astronomska udruga Vidulini (Vidulini, HR), Astronomsko društvo Lira (Novi Sad, SRB), Astronomsko društvo Astra (Zenica, BIH, u osnivanju), Skopsko astronomsko društvo (Skopje, MK).

Organizacijski odbor otvoren je za pristup novih članova.

- Vrijeme provođenja

IUSNOP-2010 provodi se od 01.08.2010. do 30.08.2010. tijekom kojeg vremena opažači svojim teleskopima, dalekozorima ili čak i bez njih opažaju planetu Uran te o tome putem Opažačkog obrasca izvjeste organizatora. Svaki sudionik IUSNOP-2010 dobiti će e-mailom Potvrdu (Priznanje) o sudjelovanju u vidu PDF dokumenta.

- Zašto Uran

Iako je po svom sjaju u dometu ljudskog oka (5,5 m) planeta Uran je otkrivena tek 1781. godine zahvaljujući teleskopskim opažanjima Williama Herschela (1738-1822). Otežavajuća okolnost za ranije otkrivanje Urana bilo je njegovo teško uočljivo kretanje u odnosu na zvijezdanu pozadinu, sjaj na granici vidljivosti golim okom, te su ga raniji opažači zasigurno identificirali kao “zvijezdu stajačicu”. Za opažanje Urana potrebno je osnovno poznavanje astrognozije, koordinate trenutnog položaja planete na nebu, minimum instrumentarija te nešto slobodnog vremena i dobre volje. Opažanje Urana u sklopu IUSNOP-2010, odnosno sudjelovanje u ovom projektu simbolizira korak između stare astronomije bez i moderne astronomije s upotrebom astronomskih instrumenata. Opažač koji pronađe i sigurno identificira Uran na zvjezdanom nebu načinio je simbolički korak između opažača laika i opažača astronoma-amatera. Astronomima amaterima današnjice neće biti problem pronaći i prepoznati Uran na nebu. Pokažemo li pri tomu i opažačima-laicima ovu planetu, na granici stare i moderne astronomije, načinili smo vrijedan edukacijski posao.

- Učešće

Astronomi amateri se slobodno priključe projektu putem Obrasca za sudjelovanje, u naravi opažačkog izvješča. U tom smislu dovoljno je odraditi jedno opažanje Urana, ispuniti Obrazac te ga putem elektroničke pošte poslati organizatoru ( iusnop@astronomija.co.rs Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ).

- Medijski pokrovitelji

Medijski pokrovitelji projekta IUSNOP-2010 jesu;
http://www.astronomija.co.rs
http://www.zvjezdarnica.com
http://www.astrovizija.hr
http://www.zvjezdarnica.org

-Obrazac za sudjelovanje
Traženi podaci:

Ime i prezime
Organizacija (društvo, zvjezdarnica, pojedinac)
Mjesto opažanja
Koordinate mjesta opažanja (neobvezno)
Država
Vrijeme opažanja (GMT)
Korištena oprema
Vizualna identifikacija Urana (DA-NE)
Skica ili fotografija (DA-NE, priložiti ako ima)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]