banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Jul 2025, 11:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Rođaci i "koljena"?
PostPoslato: 04 Jan 2005, 21:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Kako je definisan pojam "koljena" kada se govori o rođacima? Nemojte nagađati. Treba mi tačan odgovor i obrazloženje.
Meni jedina logika ide ovako:
Kod:
     AB
    C  D
   E    F
  G      H
I        J
K          M

A i B su roditelji. C i D su njihova djeca. E je dijete C, a F je dijete D, odnosno unuci A i B, itd. "Koljeno" bi trebalo da je koljeno na porodičnom stablu. Tako su C i A (ili C i B) rođaci 1. koljeno. C i D su rođaci drugo koljeno. E i F su rođaci 4. koljeno. G i M su rođaci 8. koljeno.
Kakvo je vaše mišljenje?

Kako je po zakonu određeno? Kojeg koljena se rođaci mogu vjenčavati?

Unaprijed hvala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2005, 01:38 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Maj 2003, 23:48
E baš i mene ovo zanima.Ko studira pravo tamo ima neko rimsko pravo
,a i porodično pravo.John traži da ne nagađamo već samo da se eksperti jave i objasne.Ali ja ću ipak nagađati.Meni se čini da mi je baba pričala
da su C i D prvo koljeno,što bi se reklo da su A i C nulto.A onda još i
to da je tek iza sedmog koljena dozvoljena bračna veza tj. pravljenje
novih koljena.To je po hrišćanstvu (kršćanstvu).Po nekim drugim religijama to je skraćeno.Po građanskom zakonu kod nas mislim da
nema pravila računanja.Javiće se neki pravnik da to objasni.
------
Dakle I+J nepoželjno,a K +M ;K+J; I+M bi crkva prihvatila.
Eto malo sam nagađao.Da vidim kako ostali nagađaju?
------
A u nekim naprednim državama imaš brakove između istih polova.
Neznam kako oni računaju koljena,samo sumnjam da tu ima nekog
napredovanja po stablu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2005, 10:19 
Veteran
Veteran

Malo sam se raspitao na Net-u i saznao sljedeće.

Postoje dvije vrste računanja stepena krvnog srodstva kod rođaka -
tradicionalno i genetičko.
Tradicionalno se koristi za civilne i crkvene zakone.
Prema njoj "koljeno" se računa onako kako sam ja mislio.

Dugo je genetičko i razlikuje se od tradicionalnog. Prema njemu su djeca
istih roditelja rođaci 1. koljeno, dok su prema tradicionalnom 2. koljeno.
Prema tradicionalnom računanju koljeno je broj "skokova" na porodičnom
stablu od jedne osobe, do druge, preko zajedničkih predaka.
Prema genetičkom principu osnova za računanje stepena krvnog srodstva je procenat zajedničkih gena.
Na [es] mi je jedan tip (vjerovatno pravnik) odgovorio šta Zakon kaže o tome:
Citiraj:
"kolena"su isto sto i nasledni redovi u Naslednom Pravu.
Rodonacelnik prvog naslednog reda je ostavilac,njega u "prvom kolenu"nasledjuju njegova deca itd.Deca su isto koleno izmedju sebe.
Po zakonu nije dozvoljen brak izmedju krvnih srodnika u ushodnoj i nishodnoj liniji bez ogranicenja,u pobocnoj liniji u drugom i trecem stepenu i u cetvrtom stepenu brak nije dozvoljen izmedju dece rodjene brace i sestara i dece polubrace i polusestara.
Kad bi nabrajali(a zakon to cini)Brak ne mogu sklopiti;rodjeni brat i sestra;brat i sestra po ocu ili majci;stric i sinovica;ujak i sestricina;tetka i bratanac;tetka i sestric;deca rodjene brace i brace i sestara po ocu ili majci.

Evo par linkova:
http://www.ziemiecki.com/cousins.html
http://www.umanitoba.ca/faculties/arts/ ... egree.html
http://dictionary.law.com/default2.asp? ... C%7C%7C%7C

Pozdrav! ;-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2005, 14:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jan 2005, 14:18
po meni bi logicnije bilo da su:

C i D 1. koljeno (jer su oni prvi red nasljednika genetskog materijala svojih roditelja i od njih se tek dalje diferencira preko njihove djece... )
E i F 2. koljeno
G i H 3. koljeno
I i J 4. koljeno
K i M 5. koljeno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2005, 18:56 
Veteran
Veteran

A kojeg koljena su rođaci: G i D ili K i A?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2005, 19:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jan 2005, 14:18
ok, tu se sada radi o razlici izmedju "koljena"!

G i D:

G je 3. koljeno a D je 1. koljeno. Znaci razlika izmedju njih je 2 koljena!

K i A:

K je 5. koljeno a A je recimo neko pocetno, nulto. Znaci razlika je 5 koljena! (ljubav moze da cvijeta)

po mom ubjedjenju na ovaj nacin dakle mozes ustanoviti kolika je razlika u "koljenima" cime dobijas odredjene mjerodavne podatke, ALI u praksi se tebi ne moze desiti da ti se, recimo, zensko celjade uda za svog djeda,djedovog rodjenog brata i sl. (slucaj G i D) ili pak za svog pra-pra-pra dedu (slucaj K i A), jer ipak: ovaj zivot je kratak-a prozuji za cas... .... stoga za vjencavanja u ovim slucajevima ne moras da brines :love3:
sala mala

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2009, 00:37 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 14 Jan 2009, 00:33
Ej trebam tvoju pomoććć....molim tee...ja se u to ne razumijem..evo ovako....naši roditelji su bratić i sestrična ...što bi značilo da smo mi 3 koljeno???...a to je rod??..ajme molim te mi pomozi...oboje smo zaljubljeni i zbunjeni....aj molllimmmm teeee mi odg pošalji na moj e-mail: marijasandra21@gmail.com MOOOOLIMMMM TEEEEEEE....MOLLLIMMMM TEEEEE...nemaš pojma koliko trebam tvoju pomoć..sve mi molim te objasni ako znaš što setiče zakona u Hrvatskoj i crkvenog vjenčanja...

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2009, 08:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
bonita15 je napisao:
Ej trebam tvoju pomoććć....molim tee...ja se u to ne razumijem..evo ovako....naši roditelji su bratić i sestrična ...što bi značilo da smo mi 3 koljeno???...a to je rod??..ajme molim te mi pomozi...oboje smo zaljubljeni i zbunjeni....aj molllimmmm teeee mi odg pošalji na moj e-mail: marijasandra21@gmail.com MOOOOLIMMMM TEEEEEEE....MOLLLIMMMM TEEEEE...nemaš pojma koliko trebam tvoju pomoć..sve mi molim te objasni ako znaš što setiče zakona u Hrvatskoj i crkvenog vjenčanja...

nije dobro što ste tako blizak rod, a zaljubljeni! ako slučajno taj vaš odnos izraste u ozbiljniju vezu velika je vjerovatnost, da ako budete imali djecu, da će oni imati neki genetski poremećaj (mutaciju)! imaš bezbroj takvih slučajeva, pa bi ti ja bolje preporučio da se odljubiš!

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2009, 12:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
bonita15 je napisao:
što bi značilo da smo mi 3 koljeno???...a to je rod??..

Broj koljena racunas po broju porodjaja. Ako sam dobro shvatio vi ste 6. koljeno po pobocnoj liniji, a u cetvrtom brak vec dolazi u obzir ukoliko nije rijec o djeci rodjene brace i sestara. Ipak je to dosta blisko srodstvo.
Prvog puta nisam dobro proucio tekst :-?

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Poslednji put menjao goci master dana 14 Jan 2009, 12:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2009, 12:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
mastermind je napisao:
bonita15 je napisao:

nije dobro što ste tako blizak rod, a zaljubljeni! ako slučajno taj vaš odnos izraste u ozbiljniju vezu velika je vjerovatnost, da ako budete imali djecu, da će oni imati neki genetski poremećaj (mutaciju)! imaš bezbroj takvih slučajeva, pa bi ti ja bolje preporučio da se odljubiš!

Sanse uopste nije toliko velika, to jest skoro da i ne postoji.
http://www.usatoday.com/news/science/20 ... ousins.htm

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2009, 12:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Ma da, biće da je to ipak neka vrsta društvenog tabua nego što postoji realna opasnost... Na kraju krajeva, niko vas ne tjera da imate djecu :D
Usput, da li je neko čitao priču "Kada bi svi muškarci na svijetu bili braća, da li bi nekom od njih dao svoju sestru za ženu?" Jako dobra priča, preporučujem.

Btw. u vezi crkvenog vjenčanja evo šta piše u textu koji je postavio Time trek:
Citiraj:
The Roman Catholic Church requires cousins to get special permission before they marry.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2009, 14:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Time trek je napisao:
mastermind je napisao:
bonita15 je napisao:

Sanse uopste nije toliko velika, to jest skoro da i ne postoji.
http://www.usatoday.com/news/science/20 ... ousins.htm

a jesi naš-(la, ao) časopis iz kojim ćeš pobit moju tezu! pogledaj malo primjere oko sebe, pa neš čitat takve budalaštine!

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 16:51 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
mastermind ne se zestiti
matematickom vjerovatnocom je dokazano da je jako velika vjerovatnoca da ce dijete izmedju srodnika u 1. koljenu biti sasvim normalno i zdravo, sto automatski rusi taboo
pozdrav!

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 23:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

BSE je napisao:
mastermind ne se zestiti
matematickom vjerovatnocom je dokazano da je jako velika vjerovatnoca da ce dijete izmedju srodnika u 1. koljenu biti sasvim normalno i zdravo, sto automatski rusi taboo
pozdrav!

ma nema tu zestenja! sam se ti oženi svojom sestrom, pa ćemo vidit posljedice?!

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2009, 07:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Cinjenica jeste da su vece sanse za genetska oboljenja izmedju srodnika nego nepovezanih ljudi. Ali ako imate brata i sestru od tetke, te sanse koje su i ovako male se istina povecavaju ali nisu opste velike. Glavni problem je i izvor tabooa ako se parenje medju srodnicima odvija preko vise generacija sto onda izaziva sve vece i vece sanse genetskih oboljenja.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2009, 12:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
To je preblizu,sto bi se kod nas reklo drugi rodjaci,tj. tvoj djed ili baba je brat njegovom djedu ili babi, preblizu.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2009, 21:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Koljena... pa misli se na generacije. Nabrajaj unazad a ne unaprijed, jer buduće naraštaje ne znaš, a pokoljenja znaš.
U našem narodu se kaže "do devetog koljena" računala sam i došla do zaključka da u devetom koljenu završavaju sve genetske sličnosti sa tim pra-pretkom.

Dijete dobije 50% genetskog materijala od oca, 50% od majke, tj. 25% od jednog djeda i 25% od drugog djeda, 25% od jedne bake, 25% od druge bake, 15.5% od pradjeda (prabake) i sve tako dok ne ostane 0.

Kod nas ima slučajeva da se treći rođaci uzimaju, pa nema nikakvih zakonskih smetnji.
Genetika kaže, mogu i prvi rođaci ili brat i sestra da imaju potpuno zdrav porod (što je kod nas nezamislivo) ali u slučaju da u njihovom rodoslovu ne postoji nijedna genetska malformacija, jer u slučaju kada bi postojala onda bi se ona u punoj snazi ispoljila na tom djetetu.

Zašto žene prenose nasljedne bolesti? Zato što imaju dva polna hromozoma XX. Kada na jednome X (od jednog roditelja) postoji defektan gen, drugi X ga "pokriva" i ta djevojčica (žena) prenosi bolest na svog potomka. Kod dječaka postoje XY tako da jedan oboljeli X (ili Y) ne može pokriti drugi par.

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2009, 23:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
Ta koljena to su izmislili papci koji nemaju pojma o životu.
Jesam jednom poderao koljena dekajući ženu od strica iz prvog braka.
Bilo je odlično. Kakva koljena.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 18:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
cooltura je napisao:
Ta koljena to su izmislili papci koji nemaju pojma o životu.
Jesam jednom poderao koljena dekajući ženu od strica iz prvog braka.
Bilo je odlično. Kakva koljena.
:x

Ne mislim na ta krva koljena, rodoskrvniče! :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2009, 15:18 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 21 Apr 2009, 15:16
...a sta je sa crkvenog stajalista??..jel 3.rodaci (4.koljeno) mogu biti skupa?!!..ne mislim na brak, jer smo premladi, vec samo vezu...???... :roll: :roll: :roll: :roll: ...trebam odgovor sto prije!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]