banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Jul 2025, 10:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 98 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Nov 2008, 02:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Риба стара 450 милиона година откривена у мочвари Громижељ
Datum: 17.11.2008 19:00
Autor: Тихомира Несторовић
БИЈЕЉИНA - Рибарећи у мочвари Громижељ код Велиног Села и Раче професор физичке културе Жарко Викић примијетио је необичну малу црну рибу, а када је показао биологу др Миленку Ђурчићу, његовој срећи није било краја - у руци је држао раритетну, скоро изумрлу рибу "умбру крамери", у народу познату као "мргуда".

Slika
http://www.glassrpske.com/vijest/3/drustvo/14099/cir/Riba-stara-450-miliona-godina-otkrivena-u-mocvari-Gromizelj.html

Blago nama, prvo je RIM otkriven u Skelanima, a sad i ovaj rijetki primjerak ribe. :D

Poslednji put menjao filozof sa vrbasa dana 22 Nov 2008, 16:16, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2008, 13:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
Citiraj:
његовој срећи није било краја - у руци је држао раритетну, скоро изумрлу рибу

hvala profesoru fizičkog što drži biodiverzitet pod kontrolom :D :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2008, 14:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Zanimljivo, mislio sam da Umbre na ovim prostorima ima samo u Vojvodini.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2008, 14:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2008, 15:55
Da li je jestiva? :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 09:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
:lol: :lol: :lol: :lol: ....koja budalaština! riba stara 450 mil. godina! baš me zanima kojom su metodom ispitali starost???

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 10:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
mastermind je napisao:
:lol: :lol: :lol: :lol: ....koja budalaština! riba stara 450 mil. godina! baš me zanima kojom su metodom ispitali starost???

Pa imala riba licnu kartu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 10:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Hrna je napisao:
mastermind je napisao:

Pa imala riba licnu kartu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

moguće, a možda je bila i ćipovana :lol: :lol: !!....volio bi i da mene ispitaju tom metodom...vjerovatno bi mi mnogi zavidili na godinama... :lol: :lol: ...kako je danas super biti naučnik...što bubneš veću glupost to te ljudi više cjene!

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 10:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
mastermind je napisao:

Reci nam da se salis i da ne lupas gluposti ozbiljno. Pa nije taj primjerak star toliko nego vrsta.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 11:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

BLAF77 je napisao:
mastermind je napisao:

Reci nam da se salis i da ne lupas gluposti ozbiljno. Pa nije taj primjerak star toliko nego vrsta.

ma naravno da se šalim! ako se oni mogu šalit i lupetat da je neka vrsta stara 450 mil. godina, mogu i ja da lupetam svašta! najbolji primjer gdje su evolucionisti skočili sami sebi u stomak je riba resoperka! jedan od najjačih dokaza evolucije i dokaz za prijelaz riba iz vode na kopno! najveći je problem što je ta riba današ pronađena živa takva kakva je!

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 12:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
mogu i ja da lupetam svašta!

Na primjer, da nije bilo evolucije nego da je nekakva spodoba stvorila svijet za 6 dana a sedmi dan legla da se odmori, i to sve prije par hiljada godina :lol: :lol: :lol: .

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 12:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Mastermind, jel` to i tebe Ziletov sindrom uhvatio? :)

Ohoho, predosjecam novu bitku: Evolucija vs. stvorenje. Ne bi bilo lose zapoceti tu temu, ako vec neko nije.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 14:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ima tih tema već dovoljno, samo ih treba potražiti.

A što se tiče našeg "prijatelja" on, kao i svi fanatici, posmatra svijet crno-bijelo, što u ovom slučaju znači: ako neko vjeruje u biblijsku priču onda mora da vjeruje bukvalno, od riječi do riječi, samo tako je jedino ispravno i sve je tačno tako kako tamo piše; svi ostali koji ne vjeruju baš tako, ili, ne daj bože, imaju neke svoje teorije i hipoteze, su u najmanju ruku pod uticajem Satane...
Znači, fanatikov svijet je stvoren od jednog "ispravnog pogleda" s jedne strane, a s druge strane je sve ostalo, a to je "ljudska tvorevina", "budalaština", "đavolje djelo" itd.
Nema nikakvog smisla ni svrhe pokušati ubijediti fanatike u to da nisu u pravu: oni imaju svoje "dokaze", svoj izopačeni pogled na logiku i sve ostalo što im treba da pronađu smisao svog života u odbrani jedne ideje, ma koliko nazadna ona bila. Zato savjetujem sve koji žele da se ubjeđuju i natežu - da odmah odustanu. Nije u tome problem. Problem je što dotični zagađuje ovu temu (a i mnoge druge) svojim "stavovima" sa svrhom da stvara svađu i netrpeljivost, tako da mislim da bi trebalo zatražiti njegovo uklanjanje s foruma (ako nastavi ovako) zbog provociranja.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 16:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Bog je stvorio 100000000 vrsta biljaka i svi su zivjeli zajedno, do sad ih je vise od pola pomrlo, za par 1000 godina, ukljucujuci dinosauruse i jos neke superiorne vrste koje su nestale same od sebe...A evoluciono (kreaciono) slabije vrste su nadvladale zbog svoje ljubavil, plemenitosti i saosjecanja! Bog ih vise voli :lol: :lol: :lol:
@mastermind ovo je na tvoj racun

?>

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 17:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Pozdrav,

Zna li neko da li postoji teorija koja objasnjava kako je moguce da jedna vrsta riba ostane ista i nakon 450 mil. godina? Ako je ova riba, kao sto kazu, pred izumiranjem, to znaci da se nije uspjela izboriti sa superiornijim vrstama od sebe, ali s druge strane apsurdno je govoriti o inferiornosti ribe koja je stara 450 mil. godina. S druge strane, ako evolucija znaci razvoj, napredak, kako to da je ova riba ostala ista i nakon 450 mil. godina, da se nije mijenjala? Zna li neko kako to objasnjava zvanicna nauka?

Pozdrav!

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 17:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ne mora se promijeniti citava vrsta, stavise to je nemoguce, evolucija je mutacija+prirodna selekcija, a prirodnom selekcijom se NE moraju unistiti svi pripadnici vrste koja je evoluirala! Znaci toj ribi ne mora faliti nista da prezivi, ali iz nje moze nastati superiornija riba, sto naravno ne znaci da njena evoluciona prethodnica mora nestati!
Cista logika...

?>

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 17:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zvuci skoro nevjerovatno da jedna vrsta izumire lagano vec 450 mil. godina i da nasa generacija gleda mozda zadnji primjerak te vrste. Pretpostavljao sam da je velika vjerovatnoca da za tako dugacak period jedna vrsta potpuno nestane.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 17:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ako je ta vrsta u svoje vrijeme bila dominantna, postoji dobra sansa da ne izumre kroz stotine miliona godina. Stvar je u tom sto ako ista vrsta postoji na ogromnom podrucju, ne mora svugdje pratiti isti evolucioni tok (mutacija je nasumicna)

?>

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 17:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako izmedju pojedinih vrsta postoji zavisnost koja odlucuje o njihovom opstanku, npr. jedna vrsta riba se hrani drugom vrstom riba i nicim drugim, da li to znaci da je riba koja se hrani iskljucivo jednom vrstom riba morala nastati nakon nastanka te druge vrste riba? Ako tom linijom razmisljanja idem, to me dovodi do zakljucka da su prvo morale nastati biljke pa onda prve zivotinje koje se hrane biljkama pa tek onda zivotinje mesozderi.. Zna li neko vise o tome?

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 19:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Naravno, nije mogla nastati bijela ajkula prije nego sto su nastale ribe koje bi jela...Po teoriji evolucije prvo su nastali jednocelijski organizmi koji su se hranili nezivom materijom, jedni su krenuli u pravcu autotrofa, drugi heterotrofa, tako da su od prvih nastale biljke, od drugih zivotinje. Znaci evoluirali su skoro simultano. Biljke su prve koje su izasle iz vode. Zatim su i zivotinje nekoliko (stotina) miliona godina kasnije pocele izlaziti zbog nekoliko razloga, a najvazniji su obilje hrane i bijeg od predatora. Pretpostavlja se da je prva kopnena zivotinja nastala od one ribe (zaboravio sam ime jbg) kojoj su peraja polako evoluirala u noge, a skrge se mijenjale i bile vise nalik plucima...Nebitno...dakle predatori su nastali iz svoje hrane, da... :D

?>

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2008, 20:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Mozda imamo ovdje neke lude naucnike koji kloniraju te ribice iz fosilnih ostataka DNK koje su nam greskom iz laboratorije poslali braca Albanci. :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 98 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]