banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 00:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Jan 2008, 09:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Jedna od boljih emisija koje sam gledao u skorije vrijeme. Emitovana je nedavno na hrt-u, da li ju je neko gledao. Radnja je naravno o darvinizmu i kreacionizmu, tj o pokusaju izbacivanja prvog iz skolskih programa i ubacivanja drugog. Stvar je dospjela cak i na sud, zaista nevjerovatno!

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2008, 12:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
nazalost nisam imao prilike da je pogledam
kad je tacno bila, mozda ce biti repriza uskoro ?
jesi li zapamtio ko je od gostiju bio ?

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2008, 18:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ustvari ispravka, radilo se o teoriji o inteligentnom dizajnu, koji bi trebalo da zamijeni darvinizam.
Bila je prije otprilike mjesec dana, dosta gostiju, od imena samo dva ti mogu navesti - Richard dockins i Keneth Miller na strani darvinista, a medju ovima je bilo od advokata, matematicara...
Ne vjerujem da ce biti repriza

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 09:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

steta! nadao sam se da je bila skoro, pa da pogledam kakve stavove su imali ucesnici u emisiji
nista, hvala na odgovoru

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 11:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nasao sam ovaj tekst, ako te interesuje probaj ukucati the war against science, ima nekoliko sajtova i neke opcije za download, a dokumentarac je od bbc-ja

Citiraj:
A War on Science (BBC Horizon)

In the late 1980s Phillip Johnson, a renowned lawyer and born-again Christian, began to develop a strategy to challenge Darwin. To Johnson, the evidence for natural selection was poor. He also believed that by explaining the world only through material processes was inherently atheistic. If there was a god, science would never be able to discover it.

Johnson recruited other Darwin doubters, including biochemist Professor Michael Behe, mathematician Dr William Dembski, and philosopher of science Dr Stephen Meyer. These scientists developed the theory of intelligent design (ID) which claims that certain features of the natural world are best explained as the result of an intelligent being. To him, the presence of miniature machines and digital information found in living cells are evidence of a supernatural creator. Throughout the 90s, the ID movement took to disseminating articles, books and DVDs and organising conferences all over the world.

In 2005, the school board of Dover, a small farming community in western Pennsylvania, became the first in America to adopt the theory of intelligent design. The move divided the community and the small town became the centre of national attention. The school board voted to teach the ninth grade biology class that there are gaps and problems with the theory of evolution and to present intelligent design as an alternative.

Dover science teacher Bryan Rehm and his wife Christy believed that this new policy was not only anti-science, but religious and therefore unconstitutional. By promoting religion it was a violation of the law passed in 1987. The Rehms and nine other parents and teachers filed a law suit against the school board. Neighbour was pitted against neighbour in the first legal challenge to intelligent design.

Source: http://www.bbc.co.uk/sn/tvradio/program ... /war.shtml

Length: 49 min.

Format: AVI

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 18:58 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Sad se sjetih da sam htio pitati nesto vezno za emisiju, dok sam je gledao, ali sam smetnuo sve dosad.

Koja je razlika izmedju inteligentnog dizajna i kreacionizma ili je to jedno te isto?
Ucinilo mi se da nije, jer se u nekom kontekstu spominjalo da kod i.d. nije sigurno ko je stvorio ovo sve, pa su se davali razliciti odgovori.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 20:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Inteligentni dizajn je jedna forma koja ne govori direktno o identitetu stvaraoca - dizajnera kao sto si rekao, ali vecina istaknutih pobornika ove "teorije" okupljenih oko Discovery instituta za tog stvaraoca smatra hriscanskog Boga.
Dakle druga forma kreacionizma, tek malo modernija, stvorena sa namjerom da se ovo provuce kao nauka. Ali kao nauka nije prosla ni na sudu u SAD-u, ni u naucnoj javnosti. Proglasena je pseudonaukom, junk naukom.
Jos jedna razlika je u tome sto se u djelima o ovoj novoj teoriji rijeci kreacionizam, kreacionisti zamjenjuje sa ID i pobornici ID. Tako sam bar ja shvatio na osnovu dostupnih informacija.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 23:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
http://video.google.com/videoplay?docid ... 2876595996

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2008, 12:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

goci hvala za linkove

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]