banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 10:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Kontinualni signal
PostPoslato: 15 Jan 2007, 19:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
Evo otvorih ovo pitanje kao novu temu, možda se ljudi malo i aktiviraju.

Dakle,
Mene je dugo vremena mučilo pitanje da li u prirodi uopšte postoji kontinualni signal (u današnje vrijeme svi mi se razmećemo sa pojmom digitalnog, svi će reći da nam je čitav svijet digitalizovan a malo ljudi u suštini zna šta je to digitalni signal i kako on nastaje) i na kraju sam došao do odgovora koji me je donekle zadovoljio, mada sam se morao ''spustiti'' u domen mikrosvijeta gdje važe principi kvantne mehanike.

Šta mislite o tome? Da li po vašem mišljenju postoji u prirodi kontinualni signal i ako postoji navedite bar jedan primjer istog.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 16:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2005, 03:59
Nisam siguran skroz na sta mislis ali mozda pozadinsko kosmicko zracenje?

http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_mic ... _radiation

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 17:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
vulgaris maximus je napisao:
Nisam siguran skroz na sta mislis ali mozda pozadinsko kosmicko zracenje?

I to se zrači u kvantima, dakle diskontinualno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2007, 17:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Upravo tako!!

Baš to je i mene nagnalo da razmišljam u ovom pravcu. Kontinualni odnosno analogni signal (ili ono što nauka smatra pod tim) kao nosilac informacije (napon ili struja) je prisutan u svakodnevnom životu. Telefonski signal je kontinualan, signal koji izlazi iz el. gitare ili mikrofona je takođe kontinualan itd. Pod tim terminom se smatra svaki signal koji je matematički definisan u svakoj tački tj. u svakom trenutku, odnosno koji je predstavljen nekom neprekidnom funkcijom vremena s(t); gdje t uzima vrijednost iz skupa realnih brojeva.
Digitalni signal dobijemo iz analognog (kontinualnog) odmjeravajući ga u diskretnim vremenskim trenucima tj. funkcija koja opisuje taj signal nije definisana u svakom trenutku već u samo određenim.

Ako se sada spustimo na nivo atoma i pri tome znamo da je el. struja definisana kao usmjereno kretanje naelektrisanih čestica, odnosno elektrona koji imaju svoju konačnu brzinu (manju od brzine svjetlosti koja je najveća brzina u prirodi) postavlja se pitanje da li u prirodi uopšte postoji primjer kontinualnog (analognog signala) odnosno da li postoji signal ili nekakva pojava koja je matematički opisana kao neprekidna funkcija ralne promjenjive?

Problem postaje još ozbiljniji ako se uzme u obzir i kvantna priroda svjetlosti odnosno energije uopšte!

Ipak odgovor na ovo pitanje je moguće naći pozivajući u pomoć kvantnu mehaniku i njene postulate, tačnije Hajzenbergovu relaciju (princip) neodređenosti.
Relacija kaže da je nemoguće istovremeno poznavati i položaj i brzinu neke čestice. Mjerenjem je moguće deterministički odrediti ove dvije veličine samo do određenog nivoa (tačnosti). Ispod tog nivoa zahtjeva se stohastički pristup odnosno moguće je pretpostaviti vrijednosti tih veličina samo sa određenom vjerovatnoćom. Drugim riječima, ne možemo odrediti tačan (diskretan) položaj i brzinu čestice već samo skup vrijednosti (realnih) koje oni mogu da uzmu u datom trenutku, odnosno elementarne čestice su na tom nivou opisane talasnim jednačinama (Šredingerova talasna jednačina) koje su kontinualne!!!

Ovakav zaključak proizilazi i iz dualne (talasno-korpuskularne) prirode elementarnih čestica koja kaže da svaku česticu (elektron, foton i dr.) možemo tretirati i kao česticu i kao talas pod pretpostavkom da sistem posmatramo u domenu kvantne mehanike odnosno u mikrosvijetu. Ako česticu možemo tretirati kao talas onda njeno kretanje možemo opisati neprekidnom funkcijom realne promjenjive odnosno dobili smo kontinualni signal 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2007, 18:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Ja sam razmišljao da li je gravitacija kontinualan signal. Još ne znamo kako se prenosi gravitaciona sila. Koja je teorijski najmanja masa?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2007, 18:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pa mislim da se svodi na isto. Neki su naučnici pokušali definisati česticu pod imenom graviton koja bi predstavljala najmanju količinu gravitacione interakcije između dva tijela. S druge strane Ajnštajnova opšta teorija relativiteta izjednačava masu i energiju pa je s te strane najmanja količina mase uslovljena kvantom energije. Foton nema masu mirovanja pa bi valjda on trebalo da ima najmanju masu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]