banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 08:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Jun 2005, 20:22 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Dvije optimistične vijesti u jednom danu...

Vozim na more, doslovce
Francuska gradi nuklearni reaktor za korištenje morske vode kao goriva
Francuska je ipak uspjela dobiti izgradnju 10 milijardi eura vrijednog eksperimentalnog nuklearnog fuzijskog reaktora nakon više od godinu dana natezanja s Japanom. Ministri zemalja partnera potpisali su sporazum na sastanku u Moskvi kojim je Francuska dobila lokaciju za izgradnju tog rekatora, poznatog pod nazivom ITER (Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor), objavljeno je danas. Cilj toga projekta, koji podupiru Kina, Europska unija, Japan, Rusija, Južna Koreja i SAD, oponašanje je načina na koji sunce proizvodi energiju i potencijalno će pružiti neiscrpan izvor jeftine energije koristeći morsku vodu kao gorivo. Iscrpnije...

Trijumf znanosti
Repliciran generator koji proizvodi besplatnu energiju
Francuski neovisni znanstvenik Jean-Louis Naudin u petak je izvjestio da je uspio na jedan sat pokrenuti generator koji je proizvodio 5.26 puta (526%) više energije nego što je primio. Radi se o eksperimentalnom Moller/Frolovom atomskom hidrogenskom generatoru (MAGH), s kojim je dan prije u 20 minuta postigao učinkovitost od 682%. Ovo je prva poznata replika generatora kojeg su u siječnju 2003. napravili Nicholas Moller i Alexander V. Frolov iz Faraday laboratorija u St. Petersburgu. MAGH proizvodi od 200% do 1000% primljene energije uz pomoć hidrogena u zatvorenom sustavu. Svi podaci objavljeni su na Naudinovom web-siteu. Naprava je inače zasnovana na 70 godina starom radu nobelovca Irvinga Langmuira i još uvijek je u eksperimentalnoj fazi, ali se znanstvenici nadaju da će objava rezultata pomoći u financiranju razvoja ovog generatora energije. Iscrpnije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2005, 20:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
pomislio sam da nije prvi april :)

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2005, 14:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Not now, John! je napisao:
rancuski neovisni znanstvenik Jean-Louis Naudin u petak je izvjestio da je uspio na jedan sat pokrenuti generator koji je proizvodio 5.26 puta (526%) više energije nego što je primio.

Perpetum mobile... :roll:

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2005, 14:47 
Veteran
Veteran

[Enterprise] je napisao:
Perpetum mobile... :roll:

Ma vjerovatno su novinari nešto pogrešno interpretirali... Dešava se. Ako budem imao vremena potražiću malo po Net-u.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2005, 11:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
ne da mi se traziti po netu, pa da pitam ovde: dokle se stiglo sa fuzijom, kao nacinom dobijanja el energije? Cini mi se da japanci imaju neki reaktor, ali je povratak ulozene energije svega 30 posto...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2005, 10:19 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2001, 01:00
Pa prije nekoliko dana je objavljeno da ce se u Francuskoj graditi fuzijski reaktor. Treba naglasiti da se tu ne radi o hladnoj fuziji vec repliciranju fuzijskih procesa na Suncu. Reaktor ce koristiti kao gorivo deuterijum(Star Trek) iz morske vode, a temperaturu od 100 miliona stepeni celzijusa bi trebao da obezbijedi ogroman elektromagnetni prsten.

Projekat kosta 12 milijardi dolara... EU i Francuska placaju pola... a ostale clanice po 10% ... Rusija, SAD, Japan, Kina i Juzna Koreja(pazi ti Koreanaca)

Gradnja pocinje krajem godine i trajace po procjenama 10 godina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2005, 13:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Mar 2004, 14:24
Fino ali, mozemo li dobiti izvor te informacije...

Najbolje bi bilo link ako imas, inace ne volim da se posta nesto kao revolucioarno i cinjenicno a nema nikakvog dokaza, zato molim moderatere da malo forsiraju korisnike da stave kakav link ka izvoru informacije barem !!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2005, 18:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ova vijest je bila na Serbiancafeu

28.06.2005
U Francuskoj će se graditi reaktor za nuklearnu fuziju
Francuski predsednik Žak Širak pozdravio je današnje potpisivanje sporazuma o izgradnji eksperimentalnog nuklearnog reaktora na jugu Francuske, vrednog deset milijardi evra. Na sastanku u Moskvi, zvaničnici iz EU, Rusije, Kine, SAD, Japana i Južne Koreje potpisali su sporazum da lokacija izgradnje reaktora, poznatog i kao ITER (Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor) bude u Kadarasu, nedaleko od lučkog grada Marselja. „Ovo je veliki uspeh za Francusku, Evropu i sve partnere ITER-a”, navodi se u saopštenju iz kancelarije francuskog predsednika. Osim Kadarasa, konkurent za otvaranje reaktora bilo je ribarsko selo Rokaso u Japanu.

Nuklearna fisija, kojom se oslobađa energija cepanjem atoma, koristi se u nuklearnim elektranama i u proizvodnji naoružanja. Nuklearnom fuzijom, energija se oslobađa spajanjem atoma. Cilj projekta ITER je stvaranje reakcije stalne nuklearne fuzije koja bi potencijalno obezbeđivala siguran i efikasan izvor ekološki prihvatljive energije. Pored prestiža, i ekonomski ulog je veliki. Očekuje se da će izgradnja samog reaktora trajati deset godina i da će time posao dobiti oko 2.000 radnika. Nuklearna fuzija se nudi kao rešenje za svetske probleme sa energijom, dok će i zagađenje biti smanjeno, a za gorivo, teoretski, mogla bi se koristiti morska voda. (Srna)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2005, 22:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2004, 21:59
...to je sviranje qrcu...

Naravno planovi postoje,za fuziju zbog jeftinog izvora goriva....naravno postoje i petro lobiji koji to jos ne zele da se razvija...ali jos uvijek je to sviranje...daleko,mnogo daloko od rjesenja...

Vezano za senzacionalisticke natpise,sjecate li se novinskog natpisa od prije desetak godina,kada je objavljeno da su naucnici dokazli postojanje bozanskog stvaranja (iz nicega nesto) i nacin njegovog djelovanja i sve izbacili kroz formule na papir!!!!!

Naravno,sve je to bilo sviranje qrcu...

Slobodan Miloąević govori pripadniku OVK u Hagu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2005, 21:55 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
E u vezi ovoga se perpetuum mobile ... treba prostudirati onaj članak. U njemu se (na početku) pominje da se dobitak energije dobija u rastavljanju i sastavljanju vodonika, pri čemu "signor" tvrdi da se sa vodonikom ništa ne dešava, a oslobođena energija se otpušta ... Smiješno na prvi pogled :/

Tu navodi kako se ulazna energija troši na razbijanje, to "kao" zagrijava okolinu pored toga što razdvaja molekul H2 i onda se H2 sastavlja sam od sebe i zbog tog povećanja temperature, povećava se izlazna energija!? *Biga ali teško je to čitati i kad je na srpskom a kamo li još kad je na engleskom.

Dakle, ima sve odlike perpetuum mobilea, mada neću da budem siguran da odmah kažem "ne može to" jer nisam najbolje shvatio tekst :(

U vezi gogo'ine izjave, eee, nikad se ne zna 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2005, 04:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 24 Jul 2005, 16:13
...energija je svuda oko nas , mozemo je uzeti i kristiti , ako nam bogati dozvole ....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2005, 16:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2005, 11:27
U vezi s tim i u vezi sa mojom temom Lifteri ko zna zna!
Poskidajte sve fajlove sa ovog sajta i proucite kao i eventualno citav, sajt!!!
Nevjerovatno ali istinito... :D
Vary Happy about that...

http://www.hutchisoneffect.com/videos.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2005, 13:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
gogo99 je napisao:
...to je sviranje qrcu...

Pa polako jarane, mislis da nije bilo sviranje qurcu kada je Ajnstajn rekao da je moghuce napraviti bombu koja je u stanju da raznese grad. Pa pogledaj sta se desilo prije 60 godina...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2005, 22:16 
Urednik
Urednik

Tesla je napisao:
U vezi s tim i u vezi sa mojom temom Lifteri ko zna zna!
Poskidajte sve fajlove sa ovog sajta i proucite kao i eventualno citav, sajt!!!
Nevjerovatno ali istinito... :D
Vary Happy about that...

http://www.hutchisoneffect.com/videos.htm

Dobri fazoni. Nisam mogao da skidam video fajlove sa modemom btw ;( ali text je čitljiv ... i čudan, ipak nisam profesionalan fizičar ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Avg 2005, 09:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2005, 11:27
Drago mi je da si se zagrijao Che...
Sto se tice toga imate fajl na tom sajtu mislim od oko 11 MB pa ako iko moze da skine taj ili neki drugi mozekonkretno da vidi na sta sam mislio...
I ne radi se o prof. fizici, recimo za replikaciju liftera J.L. Naudine-a koga je kolega @John napomenuo ne treba puno ...
Ja sam vec odradio model leteceg trougla, samo fali sistem pogona, koji se izvodi iz starog monitora dovoljno je 30V. Inace sam samo tako fasciniran tim infosima.
Uredjaj koji omogucava da se desi levitacija na struju bilo kog objekta je tzv. "Negativni resistor"
Slika
kojeg nije bilo tesko napraviti ali se dugo suzbijao.
Isti princip ili slican ima funkcionisanje Over Unity uredjaja o kojima se masovno govori iliti MEGs uredjaja... MEG (Magnetic Electric Generator)...
Treba procitati fundamentalno djelo naucnika i pisca Nicka Cooka
The Hunt for Zero Point, U.S. Edition, 2002, ako neko nadje E-book taj da posta link ovdje da i ja skinem, ja nisam mogao...?

Dosta toga ima na sajtu svjetskog istrazivaca na Toma Beardena koji se zalaze za probijanje naftnog lobija ovim uredjajima

OVDJE

Inace Tom Bearden kaze>>>

Cinjenice su: MEG razvoj je poduprijet finansijski iskljucivo od privatnog istrazivaskog novca i nekoliko skromnih donacija...

Americka CIVILNA nuklearna tehnologija kosta ukupno oko Trilion federalnih dolara i ipak, isporucuje MANJE ENERGIJE OD DRVETA. Ekonomisti za nuklearne elektrane kazu da NI JEDNA, bilo gdjeu svijetu, NEMA komercijalnog SMISLA.

Istrazivanje vrele fuzije je primilo milijarde dolara Vladinog novca za preko 50 godina, I JOS TEK TREBA DA STAVI JEDAN WATT ENERGIJE U EL. MREZU !!!

ZAlosno :)) :oops: :x

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2005, 02:17 
Urednik
Urednik

Ma zagrijao se ... sjecam se nekih stvari iz osnovne, mislim to ti je ko cirkus, ono zanimljivo i sta josh? Skoro pa nista :( Valjda sto bi reko narod "... u sarena vrata."

OT: Joj ne mogu da povjerujem da mi je drug uvalio DosijeX umjesto xXx !??!?!??!!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2005, 15:47 
Veteran
Veteran

SAO PAULO - Brazil će izgraditi drugu najveću eolsku elektranu na svijetu u Osoriu, gradu države Rio Gradne do Sul, što će stajati 295 milijuna dolara i počet će djelovati u drugom dijelu 2006., objavila je brazilska vlada.

Plan je u SAO Paulu pokrenuo predsjednik Lusi Inacio Lula da Silva tijekom dodjeljivanja kredita od 205 milijuna dolara državne banke BNDES poduzeću Vento do Sul Energia, osnovanom za pokretanje tog projekta.

Vjetroelektrana će imati kapacitet od 150 megawatta koje će generirati tri postrojenja od 50 MW svako, u gradovima Osorio, Indios i Sangraduoro.

Prema podacima BNDES banke, to će biti druga najveća eolska elektrana iza one u Teksasu koja proizvodi 200 MW električne energije.

Poslednji put menjao Not now, John! dana 06 Okt 2005, 23:27, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2005, 21:01 
Urednik
Urednik

Tesla, popricao sam sa svojim profesorom fizike u vezi ovog efekta i zakljucak je da ti dizesh preveliku larmu oko toga :(

Levitacija je fizicarima bila poznata i prije Hutchinsona, a izgleda da je sajt sa kojega si pokupio sve ove reklamice - komercijala :(

Fizika je zakon u svakom slucaju :)

U vezi energije ... panika brate panika !!! Kada bi svi bili kulturni i radili kao poljoprivrednici i bavili se filozofijom i poezijom, sve bi bilo mnogo ljepse ;) ;) ;) (ovo ti je "PogledaoSamDeadPoetsSociety's-Effect" )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2005, 22:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
johne valjda si htio reci 50MW a ne 50mW ;)

sto se tice linka i ja sam prije vidio taj link o levitaciji i tom uredjaju. da che komercijalan je sajt u neku ruku, nisam ga sad gledao, cini mi se da dobijes besplatno sheme kako da napravis uredjaje a mozes i kod njih da kupis kompletan KIT.

sto se tice same teme.... mislim da uopste ne dolazi u pitanje da nema drugih izvora energije koji su bolji! stvar je samo sto sad trenutno vladaju naftasi, kojima to naravno nije u interesu! mislim da ima gomila ljudi sa nekakvim idejama ili cak gotovim projektima koji nemaju finansijsku podrsku. ko ce im dati pare? naftasi? ;)

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2005, 23:24 
Veteran
Veteran

kefalo je napisao:
johne valjda si htio reci 50MW a ne 50mW ;)

Naravno. Kopirao sam tekst, pa otuda greška. Ispravljeno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]