balkanski špijun je napisao:
Ovakve teme treba da postoje da bi neki koji su "ni na nebu, ni na zemlji" vidjeli na primjeru vidjeli šta znači dokazivanje (i nedokazivanje) nečega u nauci.
A onima koji su "na nebu", ni psihijatrija ne može pomoći.
Hm.. Možda si u pravu.
@Čiča iz Rogače
Da, Zemlja rotira oko svoje ose i nagnuta je za oko 23 stepena u odnosu na ravan ekliptike. Zemljina osa je orijentisana u istom smjeru u bilo koje doba godine i nema nikakvog klaćenja. Zato je Sjevernjača uvijek na istom mjestu (mi ne primjetimo kretanje dok precizno ne izmjerimo). Godišnja doba ne zavise od klaćenja (vjerovatno misliš na precesiju) ose i udaljenosti Sunca nego od položaja Zemlje u orbiti. Kada je zima na sjevernoj polulopti Zemlja se tada nalazi najbliže Suncu ali je u tom položaju osa rotacije nagnuta suprotno od njega. Sunčevi zraci tada padaju pod mnogo manjim uglom nego ljeti i izgleda kao da se Sunce pomjerilo niže prema jugu i imamo mnogo kraći dan a duže i hladnije noći.
Precesija traje mnogo duže (mislim da je Philby blizu) i zbog toga ponekad Zemljina osa bude malo više nagnuta što dovodi do ledenog doba (mislim da je malo komplikovanije od toga i ima još nekih faktora). U životnom vijeku čovjeka to kretanje se uopšte ne primjeti. Pozdravi Eskime.

Ono što hoću da kažem je da se nikakvo značajno i primjetno klaćenje zemljine ose ne dešava u toku jedne godine. Pogodio si suštinu ali nisi se dobro izrazio.
Mislim da ljudi ubrzavaju ono što bi se desilo u svakom slučaju i da ne bi trebalo olako odbaciti našu ulogu u globalnom zagrijavanju.