tripo 41 je napisao:
, ако је само то твој одговор на онолики текст онда еволуција баш нема доказа. Наравно оно не може нико оборити. Да ли били су страва, а твојих није ни било

.
Sto se tice mojih dokaza nije mi se dalo ponovo sve pisati, ali imas na ovoj temi desetine mojih postova o tome, kao i u "duhovnosti i religiji" imas bar sto mojih postova na ovu temu pa procitaj.
mary juana je napisao:
Dakle, jelly ti vjeruješ u kreatora (stvoritelja) koji je koristio proces evolucije za stvaranje, ti si vjerovatno jedini te vrste
Nisam jedini te vrste jer danas imas puno ljudi koji smatraju da je teisticka evolucija moguca.
Citiraj:
Ali zar ne primjećuješ kontradiktornosti u svom razmišljanju?
Naime, svi koji zastupaju evoluciju tvrde da su evolutivni procesi stihijski i nepredvidivi, jer su same mutacije za koje tvrde da su glavni uzrok evolutivnih promjena nepredvidive.
Pa i zivot pojedinca je stihijski i nepredvidljiv kao i ovaj svijet i mnoge stvari u zivotu i na svijetu se dogadjaju stihijski i nepredvidljivo, sto bi klasicni evolucionisti rekli "slucajno", ali to ne znaci da ne postoji visa sila, odnosno Bog koji vrsi neke uticaje.
Tako i u ovome.
Citiraj:
Drugo, niko nikad ne govori o jednom trenutku, riječ je o simboličnih šest dana (da ne širim temu na biblijske pojmove vremena), dakle, po bibliji 7 dan i danas traje iako je prošlo od njegovog početka preko 6000 godina (od stvaranja čovjeka) tako da mi ne znamo koliko je svaki od tih dana božijeg posla stvaranja trajao, ali je činjenica da su sve vrste stvorene po svojim vrstama i da se tako razmnožavaju i nije nikad ponuđen niti jedan dokaz u suprotno.
To ne govoris ti o jednom trenutku jer pripadas ucenju Jehovinih svjedoka koji smatraju da je rijec o simbolickim danima. Ali procesljaj malo internet i kreacionisticke sajtove i vidjeces da je vecina kreacionista misljenja da je rijec o 6 doslovnih dana i periodu od 6000 godina, evo i ovaj forumas tripo sto se javio u rethodnom postu je tog misljenja ti je prvi primjer.
Citiraj:
dokaze koje si ti naveo koji kao dokazuju evolutivne promjene, su nešto sasvim drugo i ustvari dokazuju da evolutivnih promjena nema, jer ako dlaka promjeni boju, ona je i dalje dlaka, nije postala perje; ili pak ako se neka biljka prilagodi uslovima u pustinji pa za razliku od one na vlažnom ima jači i dublji korijen to je i dalje ta biljka itd. itd..
To sto opisujes su promjene u kratkom vremenskom roku. I zaista da je zemlja stara 6000 godina ove promjene nebi bile moguce. Ali ako uzmemo nagomilavanja promjena u toku miliona i milijardi godina onda je moguc postanak perja i dlake.
Citiraj:
i na kraju jedini koji iznose ideje koje se protive prirodnim zakonima su evolucionisti, jedino oni tvrde da je moguće da živa materija nastane iz nežive,
Ja nikad nisam zastupao ovaj stav da je moguce da sam zivot nastane iz nezive materije. Ali takodje odbacujem i uticaj "zivotne sile"(vis vitalis) kao srednjovjekovnu dogmu. Teoretski je moguce uz odredjene uslove da iz nezive materije nastane ziva ali je vjerovatnoca vrlo mala da mozemo smatrati za nemoguce. Medjutim da bi bilo moguce moraju postojati idealni uslovi na zemlji koje je neko morao stvoriti. Znaci, cak i da je rijec o slucajnom nastanku, uslove koji su pogodovali tom "slucajnom" stvaranju je neko morao napraviti. Isto kao i sto danas imamo prirodne zakone koji djeluju slucajno jer su prepusteni sami sebi, ali neko ih je morao osmisliti.
Citiraj:
te da iz ničeg može nastati nešto,dakle činjenice u stvarnom svijetu jasno govore.
Primjer nastajanja organizma iz nezive materije ti je radjanje jedinke. Jedinka ne postoji ali uz pomoc prirodnih zakona koji dijeluju u tijelu majke iz nezivih atoma se radja organizam. Ili kod autotrofnih organizama CO2 i svjetlost se pretvaraju u glukozu i u zivu biljku. Znam sta ces reci, nebi to moglo da biljka nije ziva, ali govorim ti o uticaju prirodnih zakona na nastanak. Ako su povoljni prirodni zakoni moguce je sve. Znaci ako je svemoguca sila osmislila prirodne zakone koji to dopustaju onda je moguce i nastanak zivog iz nezivog, ali opet je neko morao napraviti plan za to i prirodne zakone koji ce uskladjeno djelovati, kao i povoljne uslove. A vjerovatnoca da je bas sve i uslovi i zakoni slucajno nastalo je nikakva.
Citiraj:
Zapitaj se ko traži pomoć represije i politike jer im naučni dokazi nisu naklonjeni?
Upravo su to radili i kreacionisti u proslosti kad su religiozne institucije bile na vlasti.
Sto se tice katolicke crkve ona se uvijek prilgodjava onome sto joj odgovara da odrzi vlast. U srednjem vijeku je podrzavala kreacioniste, sad podrzava evolucioniste. Isto kao sto je u 2 svjetskom ratu podrzavala neke fasisticke ideje, a sad podrzava antifasizam. Znaci, nauku i cinjenice ne mozes gledati prema tome ko ih podrzava, vec sta istrazivanja pokazuju.